Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
o tripetsedmkah
#21
No, pa si našel. Jaz nisem.
Zelena je meni bolj vidna. Sploh v gozdu, ko je listje pretežno rjavo. 
Seveda pa je razlika ali streljaš precizno. Takrat je črni merek kar dober. Če pa moraš na hitro pomerit na temno ozadje je pa vlakno neprimerno boljše.
Zadnji je pa ostal originalen.
Odgovori
#22
sem se tud sam soočal z dilemo: rdeča ali zelena . Prebral kar nekaj forumov na to temo in odgovor je lahko samo - kar TEBI najbolj ustreza! Tu pravila ni !
Odgovori
#23
evo tipičen revolver policaja v NY - S&W M10 HB kaliber 38spl DAO - kasneje so bili obvezni v nerjaveči izvedbi Ko so prešli na pištole pa najpogostejši Glock 17 z posebno prirejenim sprožilcem z tršim sprožanjem - "New York trigger" - za večjo varnost .


Priponke Male slike
   
Odgovori
#24
(10-02-2017, 18:30)Ales Napisal:
(10-02-2017, 11:50)jabolko Napisal:
(10-02-2017, 10:06)jonas Napisal: sem si vzel čas in link na S&W forum,kjer je debata,kdo je vse nosil 357 mag v ameriški policiji .

http://smith-wessonforum.com/lounge/1159...o-use.html

zanimiv razvoj streliva v ameriški policiji od cca 1900 do danes : 38 S&W,vsesplošni 38 special (ki so ga le redki marali), močni 38/44,prvi magnum leta 1935 - 357 mag,pa danes pozabljeni "idealni"policijski 41 magnum,nato 44 mag (ki pa je bil narejen kot lovski naboj in ne za policijo),pa iskanje idealnega naboja za pištolo 10AUTO in njegova izpeljanka 40 S&W,pa poskus zapakirati 357mag v pištolo in nastene 357SIG in nato FBI pristane na 9x19 za oborožitev svojih agentov.

Ja na koncu ugotovijo da je tisto iz začetka ok oziroma več kot zadošča...kot jagri ko glih ne vejo kero kuglo bi dal da bi bla žvav mrtva v hipu in brez strelne rane Wall

9x19
7,92x33 
8x57

Evo to zadošča.
Jonagold, verjetno gre za sarkazem, ampak kje si našel 7,92x33, mislim da se dandanes uporablja zelo malo orožij v teh kalibru ali pač jegermeistri pa raubšici s stg 44 skačejo po hosti oziroma kakšnimi Volkssturm flintami? Serjisko pa strelivo itak proizvaja zgolj prvi partizan ali kako?

Ales, pa kak ti to nea jasno?
7,92x33 je za lovit Hitlerjeve krave v prvinskem pragozdu. Ker naciji so urihtali tudi jurski park:
http://metro.co.uk/2014/06/18/hitlers-ju...e-4765740/
Odgovori
#25
Po mojem so uporabljal kar klasiko 8x57, še zlasti pa ne .357 magnum

Mimogrede, kako, da je .357 magnum postal iz ibr močnega naboja, o katerem krožijo celo sicer neutemljene zgodbe o luknjanju blokov motorja, neko skoraj impotentno otroško igralo? 

Ima kdo, (razen jabolka, ki ima itak najbrž vse) premalačo ali kako drugo enostrelko v .357 magnum?
Odgovori
#26
Prelemace ne, imam pa repliko repetirke winchester 92 v .357mag.
Odgovori
#27
(11-02-2017, 01:03)Ales Napisal: Po mojem so uporabljal kar klasiko 8x57, še zlasti pa ne .357 magnum

Mimogrede, kako, da je .357 magnum postal iz ibr močnega naboja, o katerem krožijo celo sicer neutemljene zgodbe o luknjanju blokov motorja, neko skoraj impotentno otroško igralo? 

Ima kdo, (razen jabolka, ki ima itak najbrž vse) premalačo ali kako drugo enostrelko v .357 magnum?

Jabko ima in uporablja samo to kar se rabi za določena tekmovanja...in kak kos tko za imet , tako da žal čist narobe sklepaš Snooty
Je pa res da je v losu okrog 60 različnih kosov... Nod
Odgovori
#28
(11-02-2017, 08:59)JRC Napisal: Prelemace ne, imam pa repliko repetirke winchester 92 v .357mag.

Ja, že, fajn zadeva, baje dolga cev ful pojača kinetično energijo na ustju.
Odgovori
#29
Ales: Ne vem po čem sklepaš, da je 357 magnum impotentno otroško igralo? Malo si preberi glede energije, ki jo izmerimo na ustju. Tudi sunek je kar neprijeten, sploh s krajšo cevjo. Hollywood in podobne "drti hari" neumnosti, ki krožijo po netu pa so naredila s tega seveda magično moč, ki jo ne more imeti. Blok motorja pa lahko preluknja, seveda, sploh alu. :))
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#30
za kaj taka "fama" okol 357 mag - treba je vedet mal zgodovine zakaj je sploh nastal! V "veselih" 30-ih prejšnega stoletja v času gospodarske krize v USA,ko je bil kriminal na vrhunsku (Dillinger,Bonnie&Clyde,Ma Baker,Al capone .... ) so kriminalci z nakupom in tatvinami policijskih postaj prišli v posest Thompshon brzosltrelk 45ACP in neprebojnih jopičev.Prav tako so z tatvinami avtomobilov postali zelo mobilni.Policsiti so se srečali z dobro organiziranimi,oboroženeimi in ZELo odločnimi tipi,ki jim tudi ekstremno nasilje ni bilo tuje ( življenje policista ni bilo vredno nič).Policaji z svojimi revolverji 38spl (pištole takrat še niso bile v večini zaradi neznaseljivega delovanja prdvsem zaradi streliva ) in šibrovkami niso bili kos glede prebojnosti avtomobilov in neprebojih jopičev. Nastal je "super močen" 38 spl,ki je bil med običajnim in med takrat še neobstoječim 357 mag.Danes bi imel oznako 38 spl +.Spakiral so ga v revolverje na ogrodju za revolverje v kalibru 44 in tako nastenejo S&W 38/44 hevy duty.Nato leta 1935 nastane 357magnum in to je bil takrat "the moust powerfull handgun on the world" in to v modelu S&W M27na N ogrodju.Takoj dobi stausni simbol in revolver M27 357 mag postane nekaj najboljšega kar je S&W naredil - temu primerno je bila tudi cena.Kljub ceni zanimanje ogromno in S&W naredi super trgovsko finto - naredi model M28,ki je imel iste značinosti M27 samo manj "našminkan" je bil - manj ročnega poliranja,ne tako super bronitura - in prodaja je do 2 vojne kar lepo šla.Med vojno oba modela ukinejo zaradi potreb vojske in S&W dela samo še za vojsko.Tako,da glavni namen naboja 357 mag je bil zadovoljit policaje in šele nato so ga sprobal kot lovski naboj.Čisto drugače kot 44mag,ki je leta 1955 prišel z revolverjem S&W M29 44 mag prišel ven kot lovski revolver.
357mag je bil v začetku bolj"divje" polnjen sploh v primerjavi z današnjimi tovarniškimi polnitvami- fama,da pa prebije blok motorja je bil sami reklamni trik in pa sposobnost amerikancev,da vsako stvar napihnejo in naredijo ah in oh..Je bil pa v tistih časih najmočnejši naboj,ki si ga lahk dobil v revolverju.Celo Colt je ker je nastala cela jaga za 357 mag svoj Peacemaker 1873 SAA ponudil v kalibru 357 šele nato so ga spakiral v svoje SA/DA revolverje.
Kot zanimivost:kolk so bili policaji "obremenjeni" z prebojnostjo svojih pokalic- bivši tex ranger Frank Hamer (na duši imel 53 kriminalcev ),ki je bil posebej najet,da ulovi zločinski par Bonnie&Clayd - je svoj zvesti Colt 1873 "Old Lucky" zamenjal za pištolo Colt 1911 v kalibru 38 SUPER (naboj je luknjal neprebojce tistega časa) in Remingtonovo polavtomatko kaibra 8mm z povečanim saržerjem ( 20 krogel),ki je bil narejen v tovarni posebaj zanj. In nobeden od vseh policistov,ki so sodelovali v zasedi z Hammmer-jem ni imel kot primarno orožje Thompsonke (navkljub temu kar je v filmih,ko policisti uporabljajo brzostrelke - seveda večji vizualni efekt na filmu) in to ravno zato,ker so rabil prebojnost in ne tolk hitrost streljanje.
Odgovori
#31
Dobro napisano Jonas. 
Za tiste, ki so hoteli več so pa naredili 357 max. In ker še ni bilo dovolj za lov večje divjadi z revolverjem je Dan Wesson naredil revolver (kakšen drug proizvajalec meni ni znan) 357 super max. Menda so z njim uspešno lovili do 200 yardov belorepe jelene. Tak revolver je tudi pri nas (tukaj je bil oglas). Sem imel namen kupit pa žal ni deloval. Deli so pa nedobavljivi.
Odgovori
#32
(11-02-2017, 13:40)Barbapapa Napisal: Ales: Ne vem po čem sklepaš, da je 357 magnum impotentno otroško igralo? Malo si preberi glede energije, ki jo izmerimo na ustju. Tudi sunek je kar neprijeten, sploh s krajšo cevjo. Hollywood in podobne "drti hari" neumnosti, ki krožijo po netu pa so naredila s tega seveda magično moč, ki jo ne more imeti. Blok motorja pa lahko preluknja, seveda, sploh alu. :))

Mislil sem v primerjavi s predvojnimi polnitvami.

In tu mi ni jasno...nekdaj je bil magnum iber, sedaj je pa precej švohnejši,v  čem je fora
Odgovori
#33
To,da so danes 357 mag tovarniške polnitve manjše je razlog uvoza raznih poceni kopij revolverjev predvsem S&W modelov po 2. vojni  - predvsem Taurus, Rossi in raznih španskih kopij in drugih iz J Amerkie - (tle je potrebno takoj povedat,da po kakovosti revolverji Taurus dosegajo kvaliteto S&W revolverjev- mišljeni so bili  njihovi začetni modeli ) - ker pa v ZDA za vsak "drek" in nezgode z orožjem,ki ga povzročijo "bebci" z svojo nevednostjo in neumnostjo tožijo proizvajalce ( zato tudi razna varnostna opozorila na orožju - po moje za "bebce!" ) so se poizvajalci streliva odločil "znižat" polnitve skoraj za vse kalibre ročnega orožja. Pri njih tudi veljajo SAAMI standardi in ne CIP - samo za primerjavi naboj 9x19 po NATO specifikaciji v ZDA pade pod oznako P+. Za to lovci z revolverji ponavadi SAMI polnijo naboje in točno vedo za kaj je namenjen. Al pa kupujejo tovarniško strelivo,kjer je točno napisano,da gre za močnejše polnitve za lov in da niso namenjene za "švohnejše" revolverje . Npr. Ruger Blackhawk 357 zdrži vse polnitve,ki so v okivrju 357 mag - kaka španska kopija S&W v 357 mag in večja količina "močno" polnjenega streliva 357 mag in jo boš kmal zrahljal. Tako je kaliber 357 mag za lov je dovoljen do velikosti jelena ( deer) in to optimalna razdalja 50-75m ( bolj zaradi sposobnosti zadevanja lovca in ne balistike naboja ). Za vse kaj več pa 44mag in naprej gor. Kot sem napisal za lov z kalibrom 357 mag je priporočena teža krogle 158 ali 180 in to JSP ali LSWC izvedba - najbolj važna penetracija. V kaj več se ne bom spuščal,ker nisem lovec in tud patronov ne polnim pa da ne bom na "prazno" bluzil - vse podatke sem bolj ljubitelsko snel z prebiranjem raznih forumov o lovu z ročnim orožjem!
Odgovori
#34
Aha sedaj mi je pa bolj jasno! Hvala!
Odgovori
#35
ja fajn je,ko kupuješ revolver ( danes verjetno bolj mal glede na to,da je bol dinamika v ospredju in se kupujejo bolj pištole ),da veš za kaj ga boš imel in nato iščeš ustrezen model.Ni isto če kupuješ revolver za preciznjaka al pa za "back up gun" pri lovu .Npr. prvi model S&W M27 v kalibru 357 mag je bil delan na ogrodju za revolverje kalibra 44 in 45 - ogrodje N - se pravi za današnje pojme mal "predimenzioniran". Zato so naredil pri S&W model M19 na ogrodju K,ki je bil prvotno namenjen za revolverje kalibra 38spl.Seveda je bil nov model iz takega materiala in ustrezno termično obdelan,da je  "komot" prenašal strelivo 357 mag - ampak ne ogromne količine tako kot "stari" model M27 na ogrodju N. Zato je veljalo pravilo: trening 38 spl in real shooting 357 mag,da se ni prehitro "znucal" (pa še to po več tisoč strelih 357 mag ). Nato pa je nastal "idealen" revolver za kaliber 357 mag in to je ogrodje L in model M586,ki je bil namenjen streljanju večjih količin streliva 357 mag,bil bolj obvladljiv z dodano težo pod cevjo in z ročajem,ki je ostal od ogroda K - se pravi vsi ročaji iz K ogrodja pašejo na L ogrodje samo pozor na obliko ročaja "Round butt vs square butt". Na nesrečo modela 586 in 686 sta se pojavila malo pozno saj so ze začele uveljavljati pištole z "high cap" saržerji in revolverji so počasi izgubil primat.Pri Colt revolverjih so oznake velikosti ogrodij drugačne ampak,ker so S&W revolverji po 2.vojni postali sinonim za revolver ponavad govorimo o S&W revolverjih in njihovih kopijah (Taurus,Rossi,Astra,Llama,Sauer&sohn....).
Odgovori
#36
Ima me, da bi zamenjal uporabniško ime  ;)

Nekje sem prebral, da ima krogla največji izkoristek hitrosti in energije, ko zapušča cev dolžine od 50 do 55 cm.
Torej, hitrost sigurno presega 500 m/s, energije pa je krepko preko 1.000 J.

Glede luknjanja bloka motorja sem tudi mnogo slišal/prebral in raje verjamem kot pa neutemeljeno trdim, da to ni res. Probat je treba in mogoče bo luknjo uspelo narediti tudi s TT kalibrom..Pri streljanju v avtomobil je bila bolj poudarjena možnost, da se ga onesposobi do te mere, da se ustavi. Vozilo se lahko ustavi tudi brez luknje v bloku motorja - prekinjen dovod goriva, odtok hladilne tekočine, olja, prekinjena električna povezava,...na preluknjano gumo pa sem povsem pozabil  :)

Malo sem "naložu"...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#37
357 ima kar prav. Ko sem pred leti tule omenil, da uporabljam N110 v 6"cevi in, da je to minimum (dolžina cevi za ta smodnik) so nekateri takoj v luft skočil.  Nekdo je celo napisal, da polni z njim naboje za 2,5" cev.  Polni že. Pa poka tudi. Večjo hitrost krogle bi pa dosegel z pol manj ustreznega smodnika.
Odgovori
#38
(11-02-2017, 18:10)357 Napisal: Ima me, da bi zamenjal uporabniško ime  ;)

Nekje sem prebral, da ima krogla največji izkoristek hitrosti in energije, ko zapušča cev dolžine od 50 do 55 cm.
Torej, hitrost sigurno presega 500 m/s, energije pa je krepko preko 1.000 J.

Glede luknjanja bloka motorja sem tudi mnogo slišal/prebral in raje verjamem kot pa neutemeljeno trdim, da to ni res. Probat je treba in mogoče bo luknjo uspelo narediti tudi s TT kalibrom..Pri streljanju v avtomobil je bila bolj poudarjena možnost, da se ga onesposobi do te mere, da se ustavi. Vozilo se lahko ustavi tudi brez luknje v bloku motorja - prekinjen dovod goriva, odtok hladilne tekočine, olja, prekinjena električna povezava,...na preluknjano gumo pa sem povsem pozabil  :)

Malo sem "naložu"...

Kar sem jaz v praksi videl, kot predzadnja generacija JNA vojakov, ko so se že začeli konflikti na Kosovu...
Kar nekaj takih:
https://en.wikipedia.org/wiki/TAM_150_T11_B/BV

je bilo prestreljanih. Eni so imeli več kot 50 krogel. To ne naredi take škode, kot bi človek čakal. Streljanje v gume daleč bolj pomaga. V praksi pa je prišel nazaj en T150 6X6 samo z dvema delujočima osema in tremi prestreljanimi gumami. Tudi če je ena vodilna prednja guma prestreljena, vse ostale pa cele, pride to nazaj v kasarno.
Odgovori
#39
357 mag je še danes eden najbolj "uporabnih" kalibrov v revolverju - sploh,ker lahk kombiniraš z 38 spl.Če pa sam polniš pa imaš možnosti ogromno - od "divjih" polnitev do polnitev za po tarči! Priporočena dolžina cevi 357 mag pa je 6 " ( 15.2 cm ) - pri tej dolžini cevi naj bi bil najboljši izkoristek smodnika. Bo pa bolj natančno znal povedat tisti,ki 357 mag polni sam!
Odgovori
#40
No saj tudi z Casulom 454 lahko streljaš 3x šibkejše 45 Colt naboje. Pa še luknje so večje, ko se krogi štejejo.  Doh
Če pa sam polniš pa tudi cena ni bistveno višja kot 9ka.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)