Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prva precizna puška za streljanje od 100 do 300m
#1
Ob vsaki drugi polni luni se na forumu običajno pojavi vprašanje »katero puško za streljanje na 100-300m naj kupim kot začetnik?«
V predlogih se običajno pojavljajo Tikka, Howa, Savage, pa še kakšen Titan zadnje čase, potem pa preidemo na bolj drage kose. Da ne bomo samo teoretizirali, je tole predstavitev puške Tikka T3, kalibra .223Rem, ki sem jo kupil konec lanskega leta. Ne trdim da je to najboljša ali najcenejša opcija, trdim pa da je to optimum koliko dobiš za dano ceno.

(moj namen je vgraditi Tikko v enako kopito, (dodatno obteženo seveda, da kompenzira za lažjo železnino ) kot je moja taktikul puška kalibra .284win. S tem dobim bistveno cenejšo trening puško, ki še vedno strelja tako kot VK. Dodatni razlogi so še v tem da rabim Tikka sistem za druge eksperimente, mini šasije, kopita, tubegun koncept in ostale (pod) projekte, ki pa niso del te diskusije...)
 
Tikka T3 Varmint, kaliber 223Rem, navoj v cevi 8''
Model Varmint je najboljša kvaliteta za dano ceno. Ima dovolj debelo in kvalitetno cev, da ne izgublja natančnosti, nima pa nekih dodatnih klincevpalcev, ki jih ne rabiš. Ker je cilj narediti čim cenejšo začetno puško sem se izognil ostalim modelom.
 
Zakaj  .223Rem?
Prvi in poglavitni razlog je CENA streliva. Večina strelcev še vedno sanja o .308win kot o tisti zlati osnovi, pri tem pa pozabijo da bo krogla kalibra.223 čisto enako preluknjala papir, le da bo to naredila v povprečju za polovico ceneje. Primerljivo kvalitetno .308 strelivo bo stalo med 1.8 in 2.5€ na kos.
 Začetnik ne bo sam polnil svojega streliva, zato bo odvisen od tovarniške ponudbe kvalitetnega streliva. Kvalitetno .223 strelivo bo med 0,8-1,5€/kos pri čemer je slednje že kar zgornji ekstrem. Pri 500 strelih bo tako strelec z .223rem prišparal okoli 500€ v primerjavi s kolegom, ki je kupil .308Win puško.
 
Zakaj vzpon žlebov v cevi 1:8'' ?
Ta podatek je ključen. Cevi z navojem 1:12'' stabilizirajo krogle do približno 55grain, težje krogle pa ne bodo stabilne in se bodo v zraku prevračale. To vidiš na trči, ko luknja ni okrogla ampak podolgovata.
Cev z navojem 1:8'' lahko stabilizira tako lahke krogle, recimo 52grain pa tudi 70-77grain težko kroglo in s tem odpre opcijo za razdalje večje od 300m.
 
Kaj je treba postoriti na puški, ko jo prineseš domov?
Serijski sprožilec na T3 Varmint je (približno) korekten nastavljiv enostopenjski sprožilec. Z vrtenjem vijaka na bloku se spreminja teža proženja. Tudi s popolnoma odvitim vijakom, je teža ostala zame nesprejemljivih 1.400g.
Enostavna rešitev je zamenjava vzmeti, za 15€ sem kupil novo pri UK Gunworks (https://www.ukgunworks.co.uk/product.php...ent-spring)
Zadeva je prišla v dobrem tednu, odviješ pritrdilni vijak, odviješ mali imbus za nastavljanje proženja (paziš da ti vse skup ne odleti pod omaro) zamenjaš vzmet in priviješ nazaj. Teža proženja je s tem padla iz nesprejemljivih 1.400g na čisto znosnih 600g.
   
 
Za vse, ki imamo fetiš na proženje, je na voljo več opcij. Centra MEC prodaja modularne match sprožilce po načrtih Roberta Chombarta, ki slišijo na ime C.G. 22. Telo sprožilca je univerzalno, za posamezne tipe pušk se menjuje samo vmesnik (za tikko, remington, Anschutz…). Cena za tak hec je okoli 300€.
 
Ultimativni sprožilec je Bix n' Andy match trigger, ki te bo olajšal za cca.420€. O smiselnosti takega sprožilca na puški za začetnika verjetno ni treba izgubljati besed.
 
Bipod:
Puško je treba na nekaj postavit. Če vam paše nosit s sabo žakelj, ruzak ali Granit rest, lahko to mirno preskočite. Če ste bolj bipod sorte, je najenostavneje na kopišček namestiti ene 3 prste dolg kos Picatinny šine. Prednji vijak (M5) lahko privijete skozi mesto kjer je privit štift za jermen, zadnjega pa privijete sozi luknjo med ojačitvenimi rebri.
Na to pritrdite kitajsko kopijo Atlas bipoda, ki te z malo sreče pride okoli 25€. Ni kaj preveč za hvalit ampak ko vse razdreš, vzmeti raztegneš, navoje pa priviješ, zalepiš in poštimaš, je za 25€ še kar dober nakup.
               
 
Montaža:
Pri Optic Trade nabavite Hawke Match če morate šparati za vsako ceno ali pa Rusan obročke, če želite konkretno montažo. Te bodo malo dražji (okoli 80€) ampak se splača. Če ne boste optike redno snemali, se ne splača komplicirati z montažo Picatinny letve. To vas bo olajšalo za dodatnih 60-90€.
 
Optika:
Če smo zvesti ideji »puška za začetnika za streljanje na 100 in 300m« je za ta namen marsikatera optika več kot dovolj dobra. Na moji puški sta v uporabi dve, Weaver 44/40 z variabilno povečavo 6.5-20x in fiksen Sightron s 36x povečavo. Weaver je stal 220$ na spletu, Sightron pa je trenutno 580€ pri Optic Trade. Slednji je bil kupljen za streljanje na tarčo z MK, ampak se na Tikki čisto solidno obnese, težave ima le pri močnem mirage. Sightron ima v ponudbi tudi kar nekaj variabilnih optik tega cenovnega ranga, zato se splača pogledati v tej smeri.
 
Obračun nujnih nakupov po kataloških cenah, ki ne upošteva vaše pogajalske sposobnosti:
Tikka T3 Varmint - 1300€
Vzmeti sprožilca      - 15€
Bipod                    - 30€
Montaža                - 80€
Optika                  - 500€ ( recimo Sightron 6-24x42)
 
TOTAL: 1.345€ + (280-580)€ za optiko

   


(v naslednjem delu pa beseda o strelivu)
Odgovori
#2
odličen post, še več takih....
Odgovori
#3
Odličen komentar Clap
Odgovori
#4
Super napisano Kristian,upam da bo to pomagalo pri odlocitvi kaksnemu zacetniku
Odgovori
#5
Uporabno navodilo, ni kaj!!
Kaj pa v primeru, da je ta "začetnik" dejansko začetnik?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#6
Se spomnim mojih začetkov,ko si pušo lahko kupu če si naredu za jagra...
in moja prva resna je bila remington mod 700 v cal. 222rem z korakom v cevi 1:14...kupljena v Borovljah z krasnim lesenim lakiranim kopitom in čudovitim nastavljivim proženjem...danes takih ni več dobit.
Seveda sem polnil od vsega začetka takrat je bilo to sila redko početje...ampak point vsega je da je puška streljala grupirala vrhunsko, res le na 100 metrov po lovskih tekmovanjih ki pa so bila močno kvalitetna in obiskana in sem pobral kar neki zmag streljali smo po sistemu treh strelov ki si jih plačal in lahko ponovil dokler se ti je dalo ali dokler nisi ornk rezultat postavu ali dokler ni zmankalo denarja no nima veze...dejstvo je da so nekateri zlasti tujci strelivo polnili na mestu streljanja po parih strelih ko so že mal razmere spoznal...sam nisem počel tega.
Polnitev ki je bila naj naj moji puški vem po toliko letih na pamet in se niti ne poklaplja z Kristjanovo teorijo ampak je tako oziroma popolnoma drži...

Polnil sem izključno krogle Siera teže 60 gr. HP Varmiter kat. št. 1375 z 19 do 20 greini N120...Ja in puška ima resnično korak v cevi 1:14...nove pa baje ne več.
In ker dostikrat N120 ni blo tko enostavno dobit in ga prešvercat v Slo sem dobil nadomestek v jugo nabojih 7,62x39 ta smodnik je z isto količino deloval popolnoma identično kot N120.


Priponke Male slike
   
Odgovori
#7
Ne obstajajo le "rešpetin" discipline in z njimi povezana vsa (ne)potrebna in zelo draga šara. Na veliko srečo, je na voljo tudi cenejše serijsko orožje z odprtimi in podobnimi merki, s katerim se strelja na enake razdalje ( brez primežev itd ). Po mojem mnenju, je izbira takšnega orožja za začetnika bolj smiselna. Povdarjam, da po mojem mnenju!!
Ne vem kako bi izgledalo, če bi nadebudnega začetnika, ki bi rad d(i)rkal na štirih kolesih, poslali sedet v srebrn ali rdeč bolid F1...?!
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#8
Daj 357 nehaj no... koliko vprašanj na tem forumu je bilo katero puško naj kupim z odprtimi ipd merki za streljanje na 100-300m? Daj odpri novo temo pa tam kot se je tu potrudil Kristjan ti opiši kaj je primerno, ugodno in kvalitetno... če bo kdaj kdo rabil to informacijo ti bo hvaležen... Kristjan hvala za temo in nasvete, sem prepričan da bodo marsikomu prav prišli pri odločitvi...
Odgovori
#9
@dani_79
Naslov teme je Puška za začetnika za 100 - 300m
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
ni ti pomoči... adijo
Odgovori
#11
(15-05-2017, 07:52)dani_79 Napisal: ni ti pomoči..
Saj je ne rabim...
Navadno potrebuje pomoč tisti, ki sprašuje ali pa ne prebere naslova teme...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Jaz bi pa bil zelo vesel če bi 357 povedal svojo verzijo. Ne zaradi kljubovanja Kristijanu ipd.... Ampak , ker me zanima tudi druga pot. Kristijanu pohvala.
Odgovori
#13
Vem na kaj Karlo namiguje. Gre za to neumno kategorijo VK odprti merki, kjer naši dragi inkasanti za večanje udeležbe na golaž tekmi pač odprejo kategorijo za vse kar poka. Tako v isti koš zbašejo na eni strani starega mauzerja ali mosina, na drugi pa 6BR Keppelerja za ISSF kategorijo 300m. Tle pač ni cilj imeti korektno tekmo ampak samo več udeležencev.
Naš mr.T je že pred časom strašil z idejo, da je idealno zdravilo za take junake kakšna Tikka ali Howa (spet .223,kaj pa drugega) na katero namestiš železne merke. Tako dobiš za relativno male pare res dokaj precizno puško. Tako Howa kot Tikka imata na trgu par aftermarket kompletov (merek-muha), ki se jih da namestiti.
Odgovor Karlu: tisti, ki je začetni začetnik, ki ne pozna nobenega in ne bere forumov, ki se pusti prepričat starejšim strelcem, bo pač kot večina ostalih kupil kakšno staro vojaško krepelo. Ne bo ne prvi in ne zadnji, plačeval bo po 80centov za patron dokler ga ne bo srečala pamet in se bo naveličal hodit ves plav iz strelišča. Potem bo pa kupil nekaj v stilu zgornje zgodbe (malo za provokacijo malo zares:)
Odgovori
#14
edino ena pripomba na 223 kaliber; male luknje so. in če ni optika na nivoju ali se malo miraža dvigne hitro ostaneš brez fitbeka, kar osebno kar boleče občutim na naših tekmah.
Odgovori
#15
In tako smo prijadrali v nasledno temo: video monitoring za tarče...
Odgovori
#16
(15-05-2017, 08:55)Marks Napisal: edino ena pripomba na 223 kaliber; male luknje so. in če ni optika na nivoju ali se malo miraža dvigne hitro ostaneš brez fitbeka, kar osebno kar boleče občutim na naših tekmah.

Za vsako bolezen na tem svetu rozca raste...

Tega nima še nobeden bodi prvi...tako kot Klemen ko ima zmeri prvi v Slo neke čudne naboje ki jih ni v registru
Tu ne bo težav z luknjami pa še cevi ne boš skuru za razliko od 223...


Priponke Male slike
   
Odgovori
#17
(15-05-2017, 08:37)HenrikVIII Napisal: Jaz bi pa bil zelo vesel če bi 357 povedal svojo verzijo. Ne zaradi kljubovanja Kristijanu ipd.... Ampak , ker me zanima tudi druga pot. Kristijanu pohvala.

Nobenega kljubovanja - bil sem četrti po vrsti, ki sem se pohvalno opredelil na Kristianov post. OK?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#18
(15-05-2017, 08:41)Kristian Napisal: Odgovor Karlu: tisti, ki je začetni začetnik, ki ne pozna nobenega in ne bere forumov, ki se pusti prepričat starejšim strelcem, bo pač kot večina ostalih kupil kakšno staro vojaško krepelo. Ne bo ne prvi in ne zadnji, plačeval bo po 80centov za patron dokler ga ne bo srečala pamet in se bo naveličal hodit ves plav iz strelišča. Potem bo pa kupil nekaj v stilu zgornje zgodbe (malo za provokacijo malo zares:)

Provokacija ali ne, je pa zelo na mestu  ;)
Odprtih merkov nimajo le stara vojaška krepela ( tudi za njih se lahko napolni cenejši naboj ) ampak tudi zelo nove (lovske) puške ( naj le omenim Češko Zbrojevko in Crveno Zastavo - obe sta CZ in zato sem napisal bolj razumljivo  ;) ) v "prijaznejših" kalibrih  . Kar se tiče organizatorjev tekem, ne bi izgubljal besed - treba je le ločiti zrnje od plevela...

Poleg odprtih merkov sem v svojem postu napisal "in podobnih".
Rezultate tekmovanja s puško VK ( s takšnimi merki ) si lahko ogledate na spletni strani SZS.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
Tikka Arctic  .308

Za fene železnih merkov   (naši golaž organizatorji so kategorijo odprti merki že zdavnaj raztegnili na diopterje in celo red dot )
[Image: Tikka_T3x_Arctic.png]

[Image: Sako_103_gray.jpg?itok=twxg-7RY][Image: Sako_084_gray.jpg?itok=XuzqOAQL]

Za tacticool pa ta trenutek najboljši komplet iz  škatle ,samo še bipod in optiko rabi pa je.
Tikka T3x  Tac-A1    v kalibrih .308 , 260 Rem ,6.5 Creedmoor

[Image: TAC_A1_length_20_2000.png]
Odgovori
#20
(15-05-2017, 12:12)mr.T Napisal: Za tacticool pa ta trenutek najboljši komplet iz  škatle ,samo še bipod in optiko rabi pa je.
Tikka T3x  Tac-A1    v kalibrih .308 , 260 Rem ,6.5 Creedmoor

Pa še kakšen Steiner T5Xi in si ob pol avta.

Se pa tudi meni sline cedijo, ko tole gledam.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)