Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čišcenje kalibriranih tulcev
#21
(09-01-2018, 14:21)Kristian Napisal: aha, a bo na tekmi po novem rezultat sestavljen iz tehničnega dela (krogov) ter umetniškega vtisa?

No umetniški utis če se ti gre za rezultat lahko naredi recimo dvojna štartnina organizatorju Bow
Odgovori
#22
(09-01-2018, 14:08)Kristian Napisal: tolk dela smo za to da se sveti...nese pa še zmer enako...

Jaz sem svoje puškovne tulce sedaj zbiral skoraj 10 let, jih nalagal v neko kovinsko škatlo brez namena, že pred uporabo so bili različno stari (patinirani), sedaj pa sploh; Zato se mi zdi pred ponovnim polnjenjem taka "obnova" čisto na mestu. Saj tudi avto kdaj operemo, pa,... ;)
Odgovori
#23
Ja jaz sem opazil da mi premalo spucani tulci uničujejo matrice najbrž pa tudi uplivajo na obrabo orožja, to velja bolj za flašaste ne pa toliko za ravne. Mislim da če imaš svojo opremo rad da moraš tudi skrbeti zanjo in to pucanje petsto tulcev v dveh urah ni nč preveč dela se delajo mašine vse to.
Odgovori
#24
kot prvo je naslov teme: čiščenje/poliranje kalibriranih tulcev. Torej ko je vse že šlo skozi mašine in drugo: če bereš poste vidiš da avtorji sledijo cilj bleščavosti. Torej blink blink, namesto bang bang. OK, vse to je vredi, dokler je to tvoj hobi. Huje je ko se začne začetnikom prodajat megla, da je to potrebno in koristno.
Polir pasta v tumblerju je slaba ideja. Če po tumblanju ne pereš tulca, bo del polir paste ostal v tulcu. Ob streljanju bo del te polir paste šel skozi cev, ob večjem volumnu streljanja pa se poliranje cevi z vsakim strelom tudi že pozna.
Spucani tulci in matrice: kaj pade pod "spucani"? Če so blatni in polni peska/mivke, seveda, vsekakor. Tudi sam spucam tulce v tumblerju z rostfrej iglicami po dolgi tekmi ala Bzenec ali FinSniper, ker se 3-4 dni valjaš po pesku in mivki. Zato da se ne uničujejo matrice in orožje, seveda.
Da bi pa tulec, ki ga ustrelim in dam nazaj v škatlo drgnil in poliral, mi pa ne pade na pamet. Črn tulec se mi ni še nikoli zakajlal v matrici, na šajbo spoliran pa že, saj ti saje delujejo kot (dodaten) lubrikant. Zato pa tudi prodajajo grafitne lubrikante za tiste, ki tulce preveč spucajo potem pa mažejo vratove da ni drgnenja kovina na kovino, ko nasajajo tulce.
Razlogov je še pa še, in razen osebnega fetiša ni pravega razloga pucat tulce na več kot vsake 3-4 reloade*

* pištolski so izjema ker jih pobiraš po tleh in so vsi usrani. Te pač vržem v tumbler da progresivka lepše laufa.
Odgovori
#25
kaj pa žepek za netilko, ki ima po navadi debel sloj ostankov gorenja?
Odgovori
#26
(10-01-2018, 10:22)Marks Napisal: kaj pa žepek za netilko, ki ima po navadi debel sloj ostankov gorenja?

Za long range naboje, kjer je konsistentnost brzine ključna (ES in SD) zmeraj spucam žep netilke, ker ima zapackana luknja vpliv na vžig. In če iščemo nežne netilke, ki imajo kar se da majhen raztros, potem je to ravno tako pomembno. Je pa take stvari je zmeraj dobro probat. Ali in koliko vplivana preciznost. Če vzameš naboj ki ima spucan žepek in takega ki ima orn zasvinjanega (3-4 strelov) se bo na kronometru poznala razlika v raztrosih brzine. Torej se to splača delat, če ti je to pomembno.
Za 100m pa še nisem videl da bi se to poznalo na tarči. Tako pri repetirki, kot pri polavtomatu. Da o pištoli niti ne začenjam...
Odgovori
#27
(10-01-2018, 09:54)Kristian Napisal: Polir pasta v tumblerju je slaba ideja. Če po tumblanju ne pereš tulca, bo del polir paste ostal v tulcu. Ob streljanju bo del te polir paste šel skozi cev, ob večjem volumnu streljanja pa se poliranje cevi z vsakim strelom tudi že pozna. 
To je pomemben vidik, če drži. Če o tem obstaja kakšna resna objava, se priporočam. Zanimivo, da je polno debat o uporabi (tudi komercialnih) polirnih past za čiščenje tulcev, nikjer pa ni bilo opozorila glede vpliva na orožje, strele; razen, da seveda dodaš samo en pokrovček polirne paste. Samo enkrat sem zasledil komentar, da če bi delal preveč na "mokro", potem pač prej zasitiš medij, ki načeloma pobira svinjarijo s tulcev, ter da lahko pride do vpliva na delovanje netilke in smodnika - v primeru prevelike količine ostankov polirne paste v tulcu. 
Kakorkoli, s svojim primerom sem predvsem pokazal, da razlike v rezultatu ni in polirne paste ne bom uporabljal v prihodnje.
Odgovori
#28
Polirne paste ne rabiš važno da prej odmočiš svinjarijo ker gre pol v tumblerju veliko hitreje dol in ni potrebno tumblat par ur ampak samo 30-60 min. Tulci bodo zgledali kot novi.

odgovor gospodu Kristjanu:  ja mogoče če streljaš z repetirko in ponastavljaš samo vrat tulca če pa cel tulec ponastavljaš za polavtomat moraš pa tako ali tako celega lubricirat, kar se pa zgodi je pa da tiste fini ostanki ogljika in lubrikant skupaj naredijo odlično polirno pasto ko se pa dosti nabere pa začne vse skupaj bremzat in ostane hilzna v matrici :D
Odgovori
#29
(10-01-2018, 13:34)erwintiger Napisal: Polirne paste ne rabiš važno da prej odmočiš svinjarijo ker gre pol v tumblerju veliko hitreje dol in ni potrebno tumblat par ur ampak samo 30-60 min. Tulci bodo zgledali kot novi.
Hvala, uporaben nasvet.
Odgovori
#30
(10-01-2018, 13:34)erwintiger Napisal: moraš pa tako ali tako celega lubricirat, kar se pa zgodi je pa da tiste fini ostanki ogljika in lubrikant skupaj naredijo odlično polirno pasto ko se pa dosti nabere pa začne vse skupaj bremzat in ostane hilzna v matrici :D

zato pa pravijo da je treba biti zmeren z mazanjem ne pa tunkat hilzne v zaseko...
Odgovori
#31
kenny izgleda da ima za na tekmo lepo spucane čavre...

[Image: karsaum01t.jpg]

http://www.accurateshooter.com/competiti...7mm-rsaum/
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)