Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrditev novega zakona o orožju v EU
(18-01-2018, 11:11)Aleks10 Napisal: ta neumnost je prišla z Ministrstva za okolje in prostor, vsaj tako so meni zatrdili na sestanku...

no, ni treba biti naiven. MOP se sladko jebe za take zadeve. Konec koncev nihče od konoloških društev ne zahteva da so pasja igrišča kvalificirana kot športne površine ampak lahko to mirno počnejo v gmajni. Osnovna težava je v tistih cca 400+ streliščih, ki jih je treba nekako omejiti saj je po mnenju MNZ trenutna zakonodaja preveč sproščena. Tak ukrep ap z eno potezo zapre 99% vseh ...
Odgovori
Da se ti da zopet razlagati moronom ki so pomembni manj kot lanski pasji prdec v viharju. ce bi govedo res zanimala tema bi si podrobno prebrali lanske vsebine tko pa samo mukajo in blejejo ker majo svojih pet minut.
Odgovori
MNZ vodi stranka SMC, od tam sta tako ministrica, kot sekretar, ki gonita to delovno skupino. O bližajočih volitvah se že pogovarjajo na lokalnih odborih, tule je seznam teh odborov: https://www.strankasmc.si/seznam-lokalnih-odborov-smc/. Navedeno imate kontaktno ime, naveden je naslov, naveden je email.

Pokličite jih, povejte jim, da se ne strinjate z zaprtjem strelišč, kot to predlaga SMC. VSEH strelišč, tudi tistih, na katerih so lovske "golaž" tekme. Pozabite na trening na svojem zemljišču ali v opuščeni hali. Zaprte bodo tudi vse telovadnice, kjer ima sedaj SZS svoje tekme, ker po sedanjem predlogu takšna provizorična strelišča ne bodo več mogoča! Tako LZS, kot SZS se tega (že) zavedata in sta proti temu predlogu spremembe zakonodaje.

45.000 imetnikov orožja v svojem okolju pozna vsaj nekoga iz "svojega" lokalnega odbora SMC. Povejte jim, da se ne strinjate s takšno restriktivno politiko proti LEGALNIM imetnikom orožja, proti športnim (olimpijskim) strelcem, proti lovcem. Povejte jim, da na letošnjih volitvah ne boste (več) glasovali za njih. Naj lokalni odbori po svojih kanalih sporočijo naprej po lestvici glas nezadovoljnjih volilcev, naj se sliši vaš glas do ministrice. 

Vsaj to lahko naredite.

Volitve prihajajo.
Odgovori
...
Odgovori
DIREKTIVA (EU) 2017/853

DIREKTIVA  91/477


Priponke
.pdf   CELEX_31991L0477_SL_TXT.pdf (Velikost: 74,14 KB / Prenosi: 140)
.pdf   CELEX_32017L0853_SL_TXT.pdf (Velikost: 417,31 KB / Prenosi: 271)
Odgovori
dont feed the troll
Odgovori
...bistvena sprememba pri novi zakonodaji oz. prenosu iz B v A, je hramba orožja.

V uradnem listu je o tem vse na splošno/nedorečeno zapisano, na netu pa nisem našel nič oprijemljivega, razen zapisnika inšpektorja.

Ali lahko nekdo prilepi povezavo ali pa na hitro razloži bistvo teh zahtev.

Hvala

[Image: capture.png]

Odgovori
Zo so zahteve ki jih tenutno rabijo izpolnejvat samo zbiratelji orožja kategorije A ,ki mora vse odklukat z da 

Ko bo to potrebno za polavtomat bo na trgu kar naenkrat full poceni krepel,ki se jih bo folk moral znebit pa jih ne bo imel komu prodat 

Dvomim namreč da ima večina lastnikov Polavtomatov Ar15/Ak47/VZ58 etc plac denar in voljo zagotavljat tako hrambo. torej posebni prostor-sobo ,pod alarmom z vsem kar zraven paše .
Odgovori
Nihče ne pravi, da mora to veljati za novo kategorijo A9. Vse je odvisno od tega, kako se bo direktiva implementirala v državno zakonodajo. Lahko vržemo puško v koruzo (dobesedno), ali pa vsak naredi kar je v njegovi moči, da ne bo tako. Boriti se je treba dokler je potrebno. Pa ni važno levi, desni, oblast ali opozicija. Lobirati na vseh nivojih. Od uradnikov na UE, do poslancev in ministrov, na zvezah, pri novinarjih in v splošni javnosti. Če kdo s kom hodi na pir ali kofe, v fitnes, na tenis, bilo kaj... Na plano s statistiko in zdravo pametjo. Morda se kaj premakne. Na koncu bo vsak zase vedel, ali je res storil vse, kar je lahko storil.
Odgovori
1. Vem, da je prilepljeni primer inšpektorski popis; dodal sem ga, da je razvidno, kaj se nadzira...
2. Vem, da se kontrolira A kategorijo, zato pa sprašujem (kot v moje začetnem vprašanju), kakšni so zahtevani pogoji, ki jim morajo zadostiti lastniki orožja A kategorije ...
3. Tud to vem, da kaj se bo zgodilo, če bo adaptacija nesorazmerno draga, glede na lastništvo orožja...
4. Tudi vem, kako je z medijskimi pritiskom, in kaj bi bilo najboljše, kolikšen trud je potreben, da se ta prenos ne bi zgodil...

aaaaampak...

me še vedno zanima, kakšne so zahteve.
Odgovori
(23-01-2018, 20:06)bob78 Napisal: Nihče ne pravi, da mora to veljati za novo kategorijo A9. Vse je odvisno od tega, kako se bo direktiva implementirala v državno zakonodajo. Lahko vržemo puško v koruzo (dobesedno), ali pa vsak naredi kar je v njegovi moči, da ne bo tako. Boriti se je treba dokler je potrebno. Pa ni važno levi, desni, oblast ali opozicija. Lobirati na vseh nivojih. Od uradnikov na UE, do poslancev in ministrov, na zvezah, pri novinarjih in v splošni javnosti. Če kdo s kom hodi na pir ali kofe, v fitnes, na tenis, bilo kaj... Na plano s statistiko in zdravo pametjo. Morda se kaj premakne. Na koncu bo vsak zase vedel, ali je res storil vse, kar je lahko storil.

A9 je dodatna oprema ,dušilci najtvižni etc. 

Seveda bo veljalo to za novo A7 ,a si res domišljaš, da bodo samo iz B7 preimenoval v A7 brez prtljage ki jo prinša kategorija A? 
Kot rečeno ni problema bo fino poceni odkupovat polavtomate.
Odgovori
Ok, sori, A7. Ne gre, da si kaj domišljam, ali ne. Na koncu bomo tudi vsi umrli, ampak v jamo pa zaradi tega tudi še ne grem ležat že sedaj. Vem, kaj pomeni A kategorija sedaj, kaj bo pomenila A kategorija po spremembi zakonodaje pa ne. Moje besede so bile namenjene v vzpodbudo tistim, ki morda lahko kaj pripomorejo, da razplet ne bi bil tako črn.
Odgovori
(23-01-2018, 21:15)Biaggo Napisal: aaaaampak...

me še vedno zanima, kakšne so zahteve.

Pozdravljen

Se opravičujem za dolg post.

Odgovarjam po mojem vedenju in direktnih izkušnjah. Spodaj citiram zakonodajo in dodajam moje opombe odebeljeno.
v 11.členu ZOro-1 med drugim:
"Dovoljenje za zbiranje orožja dovoljuje osebi zbiranje orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo."

14.člen ZOro-1 med drugim: "Pristojni organ izda posamezniku dovoljenje za zbiranje orožja, če so izpolnjeni pogoji iz 1., 2., 3., 5. in 6. točke drugega odstavka tega člena ter pogoji za hrambo orožja po tretjem odstavku 25. člena tega zakona."
Kot je napisan prvi del citiranega odstavka, za nabavo zbirateljskega orožja NI POTREBEN UPRAVIČEN RAZLOG (4.točka drugega odstavka 14.člena ne rabi biti izpolnjena).
Drugi del stavka v nadaljevanju.


3. odstavek 25 člena ZOro-1:
"Posameznik, ki zbira orožje in v zbirki poseduje tudi orožje iz kategorije A, ki ga je dovoljeno zbirati, mora omogočiti policistu, da preveri kako hrani orožje. Minister, pristojen za notranje zadeve predpiše podroben način in vsebino preverjanja hrambe orožja."
Od tu izhaja tisti zapisnik, s katerim je začet thread. Izgleda pregled v praksi tako, da se policaj nekaj dni vnaprej po telefonu napove, na dogovorjeni datum pride (do sedaj vedno v civilu), ima vnaprej delno izpolnjen zapisnik o pregledu (vpisane kose kat.A), pogleda, poklepeta, podpišem in gre dalje. Vedno zelo korektni fantje.

4. odstavek 25 člena ZOro-1:
"Posameznik, ki zbira orožje po določbah tega zakona, ga mora hraniti v posebej za to določenem prostoru, ki je tehnično varovan in v zaklenjeni vitrini ali sefu."
Pojasnilo tega odstavka podajam spodaj, ko bolj podrobno analiziram določila Pravilnika o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja (Uradni list RS, št. 66/01)

Tukaj gre omeniti še, da zakonodaja ne predpisuje, da je za hrambo kategorije A nujno imeti ločen, samo za to namenjen prostor, ampak da mora biti prostor DOločen (na zapisniku o ogledu s strani UE pred izdajo dovoljenja za hrambo zapišejo, kje točno v stavbi se prostor nahaja, in kako je varovan). V zapisniku o pregledu je ta del malo dvoumno napisan, saj bi bilo mogoče sklepati, da je kaj narobe, če je odgovor na vprašanje iz zapisnika "Orožje se nahaja v posebnem prostoru, ki je namenjen zgolj hrambi orožja" negativno.


2.člen Pravilnika o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja (Uradni list RS, št. 66/01), pojmi:
"- tehnična zaščita pomeni mehansko ali elektronsko zaščito. Elektronski zaščiti je lahko dodan video nadzorni sistem;
- mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, kolikor se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena so tudi okna z kovinskimi okvirji in varnostno zasteklitvijo. Vrata v prostoru, kjer se hrani orožje, morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali ključavnico varovano proti lomljenju. V primeru enotočkovnega zaklepanja morajo biti vrata dodatno varovana s prečno zaporo;"
Glede mehanske zaščite so po mojem mnenju zadeve jasno napisane.

"- elektronska zaščita je sistem varovanja, ki ga sestavlja atestirana varnostna alarmna centrala, na katero se lahko priključi vse vrste elektronskih javljalnikov, ki zaznajo in javijo neupravičen pristop v varovani prostor;"
Omeniti velja, da so pri meni pred izdajo dovoljenja za zbiranje preverili, da alarmna naprava ob aktiviranju alarma res nekomu javi alarm. Zakonodaja sicer ne predpisuje, kaj pomeni javiti neupravičen prostop v prostor, oziroma ali je dovolj, da je to javljanje preko zunanje sirene, ali na kak drugi, bolj aktiven način. Danes imajo alarmne naprave vmesnike, ki znajo pošiljati SMS in elektronsko pošto. Preverili so tudi atest naprave, zato pazite pri raznih alibaba nabavah.

"- video nadzorni sistem pomeni sistem, ki omogoča vizualno opazovanje in nadzor prostora, ter kasnejše analize dogodkov v varovanih prostorih;"
Če si to montirate zunaj vhoda (ni nujno zahtevano), pazite na izpolnjevanje pogojev druge zakonodaje glede snemanja.

"- varnostna zasteklitev je zasteklitev proti vdoru v skladu z slovenskim standardom DIN 52 290- tretji del.
- sef pomeni protivlomni vsebnik, ki se zaklepa z dvobradnim ključem, kombinacijsko ključavnico, ali elektronsko ključavnico in je lahko kot protivlomna varnostna prostostoječa ali vgradna, eno ali dvovratna kovinska omara, izdelana iz najmanj 3 mm debele jeklene pločevine, z varnostnim previsom vrat na tečajni strani in trismernim zapahnim mehanizmom ali kot protivlomna blagajna varnostne stopnje I ali več v skladu s slovenskim standardom SIST EN 1143-1;
- ognjevarna omara je varnostna omara ali blagajna, opisana v predhodni točki, z dodatkom, da mora biti izvedba dvoplaščna, prostor med obema plaščema napolnjen z negorljivo izolacijo ter stik ohišja in vrat opremljen z vsaj eno požarno pripiro in negorljivim tesnilom;
- vitrina za orožje je brez neposrednih odprtin, z varnostno zasteklitvijo in zaklenjena s cilindrično ključavnico;
- mehanska zapora, ki preprečuje odtujitev orožja pomeni v primeru neposrednega dostopa do orožja pritrditev orožja praviloma z jekleno pletenico, ki je na drugem koncu fiksno pritrjena na trd predmet ali kovinska mrežasta ograja, ki preprečuje neposreden dostop do orožja. "
Ta del definicij pojmov je po mojem jasen.

Tretji, četrti in peti odstavek 3.člena Pravilnika:
"Prostor, kjer posameznik hrani zbirko orožja kategorije A, mora imeti poleg mehanske zaščite tudi elektronsko zaščito."
Glede na zgoraj navedeno, zahteve jasne.

"Orožje kategorije A, ki ga posameznik zbira, mora biti shranjeno v protivlomni blagajni, kolikor se orožje razstavlja pa mora biti varovano z mehansko zaporo."
Predpisi uporabljajo pojma sef in blagajna kot sopomenki. Drugi del govori o orožju na razstavi (predloženem na ogled), ne o raz-stavljenem orožju na njegove sestavne dele.

"Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov tega člena, mora posameznik, ki zbira le hladno orožje kategorije A, oziroma le orožje iz 2. do 9. točke kategorije D, tega hraniti v prostoru, ki je mehansko zaščiten."
Določilo jasno.

25a.člen Pravilnika za izvajanje Zakona o orožju (Uradni list RS, št. 40/05, 82/07, 63/10, 52/13 in 29/16) (del tega je tudi v threadu prilepljen zapisnik pregleda).

Glede na zgoraj navedeno, so spodnja navodila jasna.


"Pri nadzoru mora policist preveriti pravilen način hrambe orožja in varovanje prostora, kjer je orožje, in sicer:
-        ali se orožje nahaja v posebej določenem prostoru, ki je namenjen le zbirki orožja;
-        ali je prostor ustrezno mehansko ali elektronsko varovan;
-        ali je orožje iz kategorije A shranjeno v protivlomni omari ali blagajni;
-        ali je razstavljeno orožje kategorije A varovano z mehansko zaporo."

Na kratko povedano, prostor mora imeti masivna vrata brez stekel s sodobnejšo ključavnico, če so okna, morajo imeti rešetke. Prostor mora imeti alarmno napravo in senzor gibanja (ali drug senzor, ki zazna nepooblaščen vstop), in orožje mora biti hranjeno v ustreznih omarah.
Zakonodaja ima eno tehnično zaostalost, saj govori o dvobradem ključu, čeprav sodobni varnostni ključi niso več dvobradi, vendar meni osebno zaenkrat ni nobeden težil zaradi tega.
Za konec naj omenim še (za tiste, katerim omare ne bi bile dovolj velike), da je mogoče za celoten prostor (ob izpolnjevanju tehničnih pogojev) pridobiti atest, da je sef.
Odgovori
@goranzivec
izjemno razloženo, zelo hvaležen.

Ker te pa že imam, tukaj bi pa še zaprosil za tole tolmačenje:
(24-01-2018, 06:37)goranzivec Napisal: 2.člen Pravilnika o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja (Uradni list RS, št. 66/01), pojmi:

- mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, kolikor se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena so tudi okna z kovinskimi okvirji in varnostno zasteklitvijo. 


...če je orožje plasirano v višjem nadstropju, ali potem okensko in vratno varovanje odpade?

Odgovori
a je kdo od tistih ki pomagajo to sprejet že odprl s.p pa ponuja izdelke za ta varovanja?
Odgovori
@goranzivec
odličen komentar / analiza!

predloge novega zakona bi se dalo razumeti tudi na način, da bodo po sprejetju, tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje za zbiranje lahko sedanji B7 še naprej imeli in uživali v čiščenju (brez možnosti uporabe), tisti, ki pa ne bodo izpolnjevali pogojev za zbiranje pa ga bodo prisiljeni prodati.

vsekakor pa bomo kot kaže omejeni na nabojnike za 10 rds za dolgocevno in 20 rds za kratkocevno orožje.
Odgovori
(24-01-2018, 06:37)goranzivec Napisal: Na kratko povedano, prostor mora imeti masivna vrata brez stekel s sodobnejšo ključavnico, če so okna, morajo imeti rešetke. Prostor mora imeti alarmno napravo in senzor gibanja (ali drug senzor, ki zazna nepooblaščen vstop), in orožje mora biti hranjeno v ustreznih omarah.
Zakonodaja ima eno tehnično zaostalost, saj govori o dvobradem ključu, čeprav sodobni varnostni ključi niso več dvobradi, vendar meni osebno zaenkrat ni nobeden težil zaradi tega.
Za konec naj omenim še (za tiste, katerim omare ne bi bile dovolj velike), da je mogoče za celoten prostor (ob izpolnjevanju tehničnih pogojev) pridobiti atest, da je sef.

Kot rečeno to lahko izpolnjuje samo ločen prostor ,a je namenjen za orožje ali hranjenje vloženih kumaric nima veze

Lahko si pa kaj takega omisliš za v dnevno sobo pa bo tud ok LOL ,čeprav sem v zadnjem dopisu opazil da naj bi zahteval vsaj 10mm debele rešetke.
[Image: three-sided-woven-wire-security-cages.jpg]
Odgovori
(24-01-2018, 09:31)Biaggo Napisal: @goranzivec
izjemno razloženo, zelo hvaležen.

Ker te pa že imam, tukaj bi pa še zaprosil za tole tolmačenje:
(24-01-2018, 06:37)goranzivec Napisal: 2.člen Pravilnika o tehničnih pogojih varovanja prostorov, kjer se nahaja orožje, redu na strelišču in pogojih za izvajanje streljanja (Uradni list RS, št. 66/01), pojmi:

- mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, kolikor se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena so tudi okna z kovinskimi okvirji in varnostno zasteklitvijo. 


...če je orožje plasirano v višjem nadstropju, ali potem okensko in vratno varovanje odpade?


a ti to resno sprašuješ al sam smetiš?
Odgovori
- imam veliko podstrešje, kjer imam sedaj vse spravljeno:
ali moram na stropna vrata, ki so znotraj in povezujejo eno nadstropje z drugim, tudi dati rešetko zaščito
ali moram na okna in vrata vseh etaž dati rešetke?
ali moram na vso mogoče vhode v stavbo dati senzorje premikanja in obveščanja?

še kr smetim?

če poznaš odgovor, raztolmači,... če ti je samoumevno, glede na zakonske uredbe, obrazloži zakaj...

"resno sprašuješ al sam smetiš..." ni argument.

Odgovori
Mislim da samo "vhod" v prostor zaščitiš. Alarm pa samo/vsaj za prostor kjer hraniš orožje.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)