Tem: 0
Pridružil: Dec 2017
Ugled:
29
Zaradi malomarnosti mi je pištola začela rjaveti na spodnjem delu beavertaila in zadaj na ročaju, kjer je površina nagrbančena za boljši oprijem. Pištola je ponikljana, rjasti deli so mat. Zanima me, kateri način bi bil ustrezen za odstranjevanje rje, ne da bi dodatno poškodoval galvanizirano plast. Na tujih forumih priporočajo marsikaj od nežnega drgnjenja s najfinejšo jekleno volno do zobne ščetke in zobne paste. Kaj priporočate vi?
Tem: 1
Pridružil: Jul 2010
Ugled:
26
... ne takoj kriviti sebe... Rja je rezultat staranja kosa, isto praske, obraba ...
Isto je pri avtomobilih, kupiš novega, bleščečega, potem se pojavi prva (boleča) praska, čez pet let pa praske ne bolijo več, avto postane temu kar je namenjen - stroj za prevažanje, potovanje...
Naj ti pištola še naprej služi (na strelišču) ...
LP
Ugled:
29
Uroš, hvala za prijazne besede, ampak tokrat je krivda res moja. Se pa vsem zahvaljujem za nasvete. Bom poskusil najprej s Coca Colo/Cockto/karkoli podobnega in javim rezultate.
Tem: 6
Pridružil: Oct 2011
Ugled:
103
Cockta ne bo ok, ker ne vsebuje fosforne kisline. Kupi coca colo.
Ugled:
29
20-11-2018, 12:37
(Ta prispevek je bil nazadnje popravljen: 20-11-2018, 12:39 od Sherman.)
Prepričan sem bil, da jo Cockta tudi vsebuje. Itak pa nima veze, sem izbrskal čisto ortofosforno kislino, tako da bom uporabil njeno razredčeno raztopino.
Pardon, 85% ortofosforno kislino.
Pridružil: Apr 2016
Ugled:
11
Crown, CLP, balistol
našpricaš, podrgneš z bombažno krpico in je to to
Tem: 4
Pridružil: Oct 2007
Ugled:
3
Ne kompliciraj preveč.
Namaži z balistolom, počakaj pol ure in previdno zdrgni z mehko medeninasto krtačko na mokro dokler ne odstraniš vse rje. lahko uporabiš tudi navadno PVC ščetko za roke.
obriši z bombažno krpo do suhega in namaži z svežim oljem, katerikolim.
lp, andrej
Ugled:
29
Epilog zgodbe.
Večino rje sem odstranil deloma s Krownom/bombažno krpo deloma 0,01 M ortofosforno kislino/zobno ščetko. Tisto kar sem potem še dodatne pol ure drgnil ko majmun je žal jeklo pod galvanizirano plastjo, ki se zdaj pikčasto kaže skozi. Iskreno hvala vsem za nasvete in srečno!