Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moderator zvoka
Tine, glede da je LZS (baje) podprla predlog, da bi bili dovoljeni dušilci za dolgocevno orožje, se lahko to celo zgodi...
Odgovori
Res bi bilo dobro. Pa še država bi dobila davek od prodaje opreme in nato še dobička podjetij. A kaj, ko naši zakonodajalci ne razmišljajo tako. Saj oni dobijo plačo vsak mesec, ne glede na neumnosti (nedelo) katere počnejo v službi.
Odgovori
Za lovce mogoče bi še nekak dal kak% možnosti kot recimo sedmica, za ostale pozabite...
Odgovori
(26-03-2019, 08:11)andrejf Napisal: Sedaj ima zakonodajalec pri spremembi ZORO moznost to po zgledu vecine evropskih držav uvesti tudi pri nas. Predlog je bil dan s strani več strelskih organizacij. Hrup ki ga povzročajo strelišča je največji problem ki moti okolico in posledično nepotrebne konflikte s lokalnim prebivalstvom.
Upam da bo prevladala zdrava pamet vsem v dobro.

Andrej Feguš

No, da ne bodo šli v drugo skrajnost in bodo dušilci postali obvezni.
Odgovori
Zdrave pameti pri naših politikih na žalost nas vseh že zelo dolgo ni več...
Odgovori
Mislim iskreno je ni niti med nami. Odkod pa misliš, da politiki pridejo? Saj se ne materializirajo iz nič.
Odgovori
good point.. kak narod taka država, drugače ne more biti
Odgovori
Na zadnji predlog sprememb Zakona o orožju nas je kar nekaj dalo predlog, da se dušilce vzame s prepovedanega seznama. Predlagatelj je po zakonu dolžan predlog upoštevati ali pa obrazložiti zakaj ga ne upošteva. V kolikor zavrne naš predlog, se bomo lahko kaj pametnega naučili iz njihovih argumentov in v naslednji iteraciji (predlog lahko podamo že prej, z dovolj podpisi državljanov/poslancev) poskusili figurico v tej igri človek ne jezi se premakniti za eno polje naprej.
Odgovori
Figurica gre za polje naprej, potem pa država vrže kocko in "poje" našo figurico...
Zdrave kmečke pameti ni več.
lp Melly
Odgovori
Predlogi publike gredo po moje samo v smeti  , to je bolj kot ne samo formalnst ki jo morejo opravit.

A glede teh dušilcev hrupa smo predloge podali na vseh inštancah in delovnish skupinah ,a je bilo dosedaj upora iz strani LZS in MNZ ,a zdaj se tudi to zgleda malce spreminja.
Odgovori
LZS nima kaj prida veliko s športnimi strelci in njihovim orožjem. Je pa LZS zelo nasprotovala predlogom uporabe dušilcev na lovskem orožju, ampak se tudi to nekaj spreminja.
Odgovori
Kar se tiče LZS, je med predavanjem o lovski zakonodaji predsednik LZS Lado Bradač februarja izjavil, da LZS nima nič proti dušilcem, vendar zaradi nasprotovanja več lovskih družin niso predlagali spremembe. Ker je opisal še par drugih rešitev, kako so določene stvari rešili s podzakonskimi predpisi, mi je zdaj žal da mu nisem predlagal naj naredijo isto še za dušilce zvoka.

Predlog, ki bi ga težko zavrnili bi bil, da se v zakon napiše da minister pristojen za lov s podzakonskimi akti določi pogoje uporabe dušilcev zvokov.

Tako bi imeli podlago, da takoj ko se pokaže dovolj podpore, dovolijo posebne primere uporabe dušilcev, ko se pa malo bolj spoznajo z njimi, se pa naredi še naslednji korak in se jih dovoli brez večjih omejitev. Vse to brez da bi bila potrebna sprememba zakona.
Odgovori
https://nova24tv.si/slovenija/v-slovenij...o-obvezen/
Članek o dušilcih
13 Kdor se dotakne smole, se osmoli, ...
Odgovori
(27-03-2019, 19:23)sept Napisal: Kar se tiče LZS, je med predavanjem o lovski zakonodaji predsednik LZS Lado Bradač februarja izjavil, da LZS nima nič proti dušilcem, vendar zaradi nasprotovanja več lovskih družin niso predlagali spremembe. Ker je opisal še par drugih rešitev, kako so določene stvari rešili s podzakonskimi predpisi, mi je zdaj žal da mu nisem predlagal naj naredijo isto še za dušilce zvoka.

Predlog, ki bi ga težko zavrnili bi bil, da se v zakon napiše da minister pristojen za lov s podzakonskimi akti določi pogoje uporabe dušilcev zvokov.

Tako bi imeli podlago, da takoj ko se pokaže dovolj podpore, dovolijo posebne primere uporabe dušilcev, ko se pa malo bolj spoznajo z njimi, se pa naredi še naslednji korak in se jih dovoli brez večjih omejitev. Vse to brez da bi bila potrebna sprememba zakona.

Bla bla bla, kaj pa bi neka lovska družina ali več njih naredili, če bi predlagali spremembo...nakladanje, sami so najbolj proti Pray
Odgovori
Pa ravno LZS in lovci, če bodo dušilci zvoka sprejeti bodo imeli največ zaslug za to in moje mnenje je, da jih tudi najbolj potrebujejo. Lovci bistveno bolj vznemirjajo živali in ljudi s svojim streljanjem kot strelci. Lovci streljajo lahko v bližini hiš, na polju (ko neka mamca okopava svoje vrtnine itd.). Kakor sem seznanjen strelec lahko strelja samo na strelišču. Strelišče pa je ponavadi dovolj oddaljeno in zaščiteno, da ne vznemirja preveč okolice. To ne pomeni, da strelci ne rabijo dušilcev zvoka toda kar berem iz tujine se gre bolj za lovsko orožje.

Matjaž 43. Kaj to pomeni, da lovci o športnem orožju ne vejo nič.   99% športnih strelcev je takih, da so se včlanili v neki strelski klub in izpolnili zakonske zahteve za nakup orožja in sedaj so športni strelci. Potem pa na Rajkotovo tekmo in po gasu in evo sedaj sem športni strelec. 
Lovci veliko tekmujejo v raznoraznih strelskih disciplinah kot so: A-trap, Trap, Compak, Parkur, Risanica 100m, Bežeči merjasec itd
Letošnje leto so bili Slovenski lovski strelci Evropski prvaki v kombinaciji. Posamezno pa so imeli Evropskega prvaka v A-trapu in Compaku.
Tudi kar nekaj lovcev je v vrstah športnih strelcev, ki tekmujejo pri SZS.
Odgovori
Lovci imajo itak še svoj zakon in interne predpise tako da si lahko sami prepovedo te lonce če jih motijo ,tako kot so napisali v nov zoro glede najtvižnov ,dovoljeni če tako predpisuje zakon o lovstvu ali nekaj podobnega , a seveda bi ti policaji radi diktiral vsem.
Odgovori
Ne vem kaj bi sploh lovce moralo brigat ali sportni strelci imajo dusilec ali ne... Tud fuzbalerji ne dolocajo pravil pri kosarki ceprav oboji z zogo igrajo
Odgovori
Meni se zdi čisto simple. Več je bogatih/vplivnih lovcev kot bogatih športnih strelcev. Ergo si bodo izborili več pravic.
Odgovori
Moderatorji zvoka so v večini držav zahodne evrope in v skandinaviji čisto običajen kos lovske opreme. Kot tudi lovsko orožje z navojem. Vsaka puška se že da dobiti z navojem na cevi. Zagotovo bo še dosti pristašev tradicionalnih lovskih pušk, kamor navoji in moderatorji po njihovem mnenju ne spadajo. Ampak tehnologija in razvoj gre vedno vseeno dalje.
Navoji na ceveh so zadnja leta čedalje bolj iskani in prodajani, tudi pri nas. Na novih ceveh in naknadno urezani.
Prednosti moderatorja zvoka so številne. Trend je tak da se veliko poudarja preventivo na področju zaščite zdravja pri delu in podobno. Pok lovskega orožja lahko doseže takšno jakost, da jo je še z glušniki včasih težko zmanjšati na neškodljivo raven in je potrebna celo kombinacija čepov in glušnikov. Sploh zadnja leta ko so v trendu čedalje močnejši kalibri in čedalje krajše cevi. Moderator zvoka pa omogoči zmanjšanje nevarnosti poškodbe sluha pri strelcu, tišji pok pa pomeni tudi manj vznemirjanja divjadi in zaščito ostale okolice (solovci, lovski psi, prebivalstvo...) pred motečim hrupom poka orožja. Hkrati je stranski produkt moderatorja tudi zmanjšanje odsuna orožja. Torej strelcu zaradi manjšega poka in odsuna nasploh omogoči bolj udobno streljanje.
Odgovori
Lovci hočemo da ornk ureže, da slišmo vsak strel v lovišču kar iz terase priljubljenega bifeja, pol pa k pride strelec na kofe ne more utajit, da je streljal in mora po lovski pravici in resnici obnovit celo zgodbo. Če bodo dušilci legalni ne bo teh zgodb. Zadovoljni bomo samo v primeru če bodo obvezni, ker potem bomo na skupnih jagah lahko Toneta poslali domov ker ga na bokarco ne bo mogel našraufat tako kot ga zdaj lahko pošljemo domov če pozabi odsevni brezrokavnik.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)