Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SK Long Range Match
#1
Danes sem malce meril hitrosti streliva 
Puška Anschutz 64 MPR

SK Long Range Match lot  10633               temperatura 31°         MV   339 m/s
SK Rifle Match lot 210044                                                         MV   322 m/s 

Opremljen z profi merilno opremo sem poizkušal opravit še meritve na soncu razgretega streliva. Tega sem pustil kake pol ure na soncu  v napolnjenih magazinih temeperatura je narasla na cca 45 ° C  a pomoje sama temperatura znotraj tulca še ni dosti narastla saj so bile razlike v hitrosti zelo majne oz v rangu napage majhnega vzorca. Preprosto ni bilo dosti sončno ob 16:00 da bi se segrelo kaj bolj.

Long Range Match je pridobil samo 1m/s
Rifle Match pa cca 3m/s 

Ena zadeva ,ki je pri MK večinoma standard je prvi strel ,ki ponavadi leti višje in malce levo , pri večkratnih meritvah je prvi strel vedno najhitrejši v seriji 
na hladno je bil hitrejši cca 6m/s po pol urnem postanku pa cca 4m/s  pri obeh vrstah streliva.

SK Long Range Match je načeloma primerljiv z SK Rifle Match , gre samo za malce hitrejšo polnitev ki pa je še vedno podzvočna

Malce ima manjši padcu in večjo energiji na tarči a tudi malenkost izgubi na zanosu v vetru saj v podzovočnem režimu manjša hitrost pomeni  tud manj zanosa.

   
Odgovori
#2
Prvi strel rifle match, ostali long range! Mrgreen
Odgovori
#3
Danes zanimiv test z dvemi Anschutz 64MPR
isti lot streliva v istem modelu puške obe cevi enake dolžine
Kristianova je imela MV cca 342m/s moja pa 337m/s merjenje tokrat z Labradarjem T 28°C
Tako kot pri VK tudi pri MK od cevi do cevi varirajo hitrosti
Odgovori
#4
Ok Misteraš sam ne razumem kaj si sedaj pametnega iz tega potegnu...a ni to normalno, dva enaka avta ali motorja 
isto gorivo iz iste pumpe nikoli ne bosta šla enako isto bo odstopanje... Snooty :))
Odgovori
#5
Jabček nič ne skrb nima veze za PCC in podobno dinamično prislanjanje ustja cevi na tarčo, ko boste pa z PCC pokal tja do 300m bo pa ........ seveda ob predpostavki da se IPSC scena enkrat nauči uporabljat Labradar ....  ..slišim namreč da tehnika fantom ne gre preveč dobro od rok  Mrgreen


Tako kot pri VK streljanju na večje razdalje  tudi pri MK treba zmerit vsako puško/lot kombinacijo za balistiko uporabno za PP22 ,ne se preveč na brzine ,ki so na škatlicah določenih proizvajalcev napisane zanašat enako je z BCji  .22LR krogl saj so pretirano visoki. 22.LR ima na 200m korekcijo padca blizu tisti .308win na tisočaka.
Odgovori
#6
(20-07-2019, 23:27)jabolko Napisal: Ok Misteraš sam ne razumem kaj si sedaj pametnega iz tega potegnu...

misteraš malo manj, ker to že ve, bodo paa ostali mogoče razumeli da je treba narediti domačo nalogo preden greš na strelišče in da je treba vsako stvar preverit in verificirati. Tale MK na večjo razdaljo (recimo 100+) zahteva ravno tako kar nekaj priprave, drugače je na strelišču obilo praskanja po glavi v stilu "zakajpatonenese"...

Prva: strelivo, ki ga uporabljaš je treba izmerit. Ne samo predpostavljat ker je v drugi Tikki, CZ ali Ančki neslo XY, da bo v tvoji tudi. Še manj pa da velja to kar piše na škatli.
Druga: preveriti moraš kakšna je relacija med kliki na daljnogledu in premikom zadetkov na tarči. Že dragi daljnogledi tle niso 100% zanesljivi, cenejši pa še toliko bolj.

Pa še kaj bi se našlo...
Odgovori
#7
(21-07-2019, 00:54)mr.T Napisal: Jabček nič ne skrb nima veze za PCC in podobno dinamično prislanjanje ustja cevi na tarčo, ko boste pa z PCC pokal tja do 300m bo pa ........ seveda ob predpostavki da se IPSC scena enkrat nauči uporabljat Labradar ....  ..slišim namreč da tehnika fantom ne gre preveč dobro od rok  Mrgreen


Tako kot pri VK streljanju na večje razdalje  tudi pri MK treba zmerit vsako puško/lot kombinacijo za balistiko uporabno za PP22 ,ne se preveč na brzine ,ki so na škatlicah določenih proizvajalcev napisane zanašat enako je z BCji  .22LR krogl saj so pretirano visoki. 22.LR ima na 200m korekcijo padca blizu tisti .308win na tisočaka.

Prislanjanje ustja cevi na tarčo...dobra je ta skoraj si + zasluži Clap sicer si pa drgač zelo zelo dobro slišal, res jim ne gre dobro od rok, pa ne le to še marsikaj drugegaNod
Sam nimam težav, kar rabim znam, če ne pa vprašam in se reši za razliko od ipsc veleumov, ki še tablic ne znajo kupit... edina zveza v Slo ki jih še ne uporablja  Thumbdown
Odgovori
#8
za MK imate mikrofon za labradar ali potegne normalno? ker meni je uspelo to samo enkrat v začetku, kasneje mi ga ni zaznal na nobeden način.
Odgovori
#9
Mikrofon se je izkazal za obvezno opremo in koristi tudi pri VK
Odgovori
#10
(21-07-2019, 11:02)mr.T Napisal: Mikrofon se je izkazal za obvezno opremo in koristi tudi pri VK

to za streljanje na liniji z večimi da ne bi motili?
Odgovori
#11
če daš skoraj 800€ za labradorca, potem pač daš še 60€ za mirkofon. Tega uporabljam izključno za MK in zračno orožje, vse VK strele merim brez mikrofona.
Na liniji z večimi se radar moti. Ne bo nujno prebral se bo pa prožil in javljal error. Skratka, nadloga.
Odgovori
#12
(21-07-2019, 18:11)Kristian Napisal: Na liniji z večimi se radar moti. Ne bo nujno prebral se bo pa prožil in javljal error. Skratka, nadloga.

torej mu tudi z mikrofonom ni pomoči?
Odgovori
#13
Zdaj, ko ste natančno izmerili hitrosti krogel, ste prišli do kakšnih uporabnih podatkov na račun zadetkov?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#14
seveda... če imaš točno izmerjeno brzino, potem zadetki na razdalji večji od 120m niso loterija ampak fizika. Torej z eno besedo - ponovljivi...
Vse ostalo je v kategoriji "več streljat in manj mislit" ali "bo že nekaj padlo not" ali pa celo "z MK se ne da streljat na 200m"
Odgovori
#15
Kristian - v mislih sem imel predvsem razliko 5m/s od puške do puške. Katera hitrost oziroma puška ( da se izognem osebkom v ozadju ) da boljše rezultate?
Nisem med tistimi, ki verjamejo, da MK nese le 50 metrov, saj na vsaki škatli piše, na koliko metrov je nevaren...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#16
... če govoriva o natančnosti posamezne puške bi težko rekel katera je boljša. Meni je recimo rdeči Rifle Match delal vrhunsko, tale pa izlgeda bolje. Pravim "izgleda" ker nisem streljal z namenom najmanjše grupe ampak zgolj meritve hitrosti.
Odgovori
#17
Pošteno.
Pred leti je moja ( "moja" le pogojno, ker je last društva, sem pa njen edini uporabnik že dobrih 30 let ) Brno2, lepo delala le z enim od dražjih streliv, ki pa zdaj ne pride več v poštev. Enostavno se z njim ne da več sestaviti dobre skupine zadetkov in tudi jaz sem prešaltal na "rdeče".
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#18
Ta SK Long Range Match ja pošteno rečeno malce eksperiment , ker je bila ravno prilika naredit test v fabrki , drugače se SK streliv ne da testirat samo dražja Lapua streliva iz iste fabrike. Pri Eley pa celo samo Tenex nič drugega. To je bil moj drugi test pri Lapui po 4 testih pri Eley.

Tole strelivo lot 10633 sem na svoji puški Anschutz 64MPR testiral v Lapua fabrki , seveda se ne more primerjat z dražjimi Lapua Midas in Center X a za  to kar rabimo je dost .

Midas+ je na mašini precej konsitentno pridelal manjše grupe, predvsem pa se je pri testih pokazalo da je pri SK strelivih precej bolj pogost kak flyer , ki čisto pokvari sliko. Ker je tudi operater na testnem centru prvič testiral poceni SK streliva je bil kar malce v zadregi  ko precej lotov razmetavalo vse povprek ROFL , cel dan smo pokal samo match puške (6kom) in top strelivo potem pa tale jagreska z  Sk strelivom , grupe pa 2x velikosti tistih pri Match puškah in strelivu.

Referenčni lot Midas+ enak kot ga uporabljam v Ančki 1913 , tam je še 3mm manjša grupa.
   

Izbran lot SK Long Range Match  ,kadar testiraš iz fiksnega vpetja je vertikalni raztros večji kot v praksi tako da če je dvom vzamem vedno tist lot ki je kljub vertikali dobro grupiral.
   

Referenčni Lot SK rifle match ki ga imamo še od lani in ga uporabljamo za tekme dokler ga ne zmanjka.
   

Najslabši testiran lot SK Long Range Match - takih lotov ki so ok grupiral ptem pa pridelal kak flyer je bilo z SK strelivom veliko . 
   


Drugače pa zdaj ko so zmerjene brzine se sestavi tabele potem pa v priliki testira še na papir na 200+ m da se koregira napake v BC krogle ,ki jih podajamo v kalkulatorje. 
Idealno test  na papir 150 ,200,250,300m saj se BC torej balistični količnik krogle spreminja z hitrostjo tako ,da so na vsaki razdalji malce drugačna odstopanja od predvidenih ne sicer zadosti za zgrešit tarčo , ki jo uporabljamo preko 200m (305x305 ELR central tarča) a zakaj nebi naredil najbolj točne balistike ki jo lahko.

Balistika dostopna povprečnemu uporabniku zadnjih par let napreduje zelo hitro , tako da se ,da vedno bolj natančne predikcije naredit . Sveda to sploh ni potrebno za uporabnika ki strelja 50m .
Odgovori
#19
Ma Misteraš onih ki pa na 200 ali več jih tud lahko na roko prešteješ a ne, tako da to kar počneš je čist ok Clap 
samo pogrešam vsaj občasno prislanjanje ustja cevi na tarčo Hand
Odgovori
#20
Jabolko, po vsakem treningu z VK še hitro malo pokat z MK na 200m+ nazadnje na Baču je bilo težko konsistentno zadevati pri vetru 5m/s na 200m.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)