Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Los solid test v živo.
#21
(25-07-2019, 22:02)alojz1 Napisal: Za tiste par medvedov se pač ne splača posebne krogle delat. Saj tudi z obstoječo pade. Whistle

Clap Clap Clap Hand
Odgovori
#22
Zgleda da je enim res sam to važn da pade. 7mm 145gr krogli manjka 5gr da bi bila legalna za vse kar se pri nas strelja. O tem sem govoril, ne pa al pade al pa ne. Če tko razmišljaš sploh LOS-a en rabmo, sam 22LR pa pravo mesto zadetka, pa še cnej je.
Odgovori
#23
Po navadi sem za izvajanje zakonov. Ampak to izvajajo tudi nadudlani inšpektorji, ki preganjajo lastovke iz hleva, merijo vlago v drvah za kamin in hkrati mižijo pri požigih deponij.
Da skrajšam: ni ga strokovnjaka, ki bi ločil zadetek z 145 kroglo od 150 grain. Tistega z  22lr pa vsak laik.
Odgovori
#24
Dokler pade ni problem. Problem nastane ko ne pade in ce potem pride do cesa hujsega pri iskanju. Takrat ti lahko odnesejo pusko in patrone potem pa majo cajt merit, vagat in modrovat do nezavesti.
Odgovori
#25
To je res. Sploh, če se strelec pohvali, da je streljal z neustreznimi kroglami. Ampak v mojih 35 letih iskanja ranjene divjadi sem monolitko samo enkrat našel v trupu divjadi ker je prej na poti do cilja prestrelila dve bukvici po (izmerjeno) 10 cm. Prašič je bil zadet v glavo, krogla pa pod kožo v stegnu.
Nepotrebno se je pričkati o 5 grain razlike pri krogli saj vsi vemo, da je za uplenitev bolj pomemben strelec. Ga še ni orožja in streliva, ki bi zagotovil uspeh pri slabem strelcu.
Odgovori
#26
te losove krogle NISO monolitke !

zato za njih ne velja teža kot za monolitke.

(26-07-2019, 07:44)alojz1 Napisal: Po navadi sem za izvajanje zakonov. Ampak to izvajajo tudi nadudlani inšpektorji, ki preganjajo lastovke iz hleva, merijo vlago v drvah za kamin in hkrati mižijo pri požigih deponij.
Da skrajšam: ni ga strokovnjaka, ki bi ločil zadetek z 145 kroglo od 150 grain. Tistega z  22lr pa vsak laik.

po navadi si, ampak če pa treba pa se stran obrneš in zamižiš na obe očesi.

tipično slovensko...
Odgovori
#27
Ne mižim ampak gledam. In tudi vidim kaj se dogaja. Zato pa počasi izgubljam zaupanje v to državo.
Nisem tipičen Slovenec. Veliko uplenim ampak samo netrofejno divjad. Tudi medveda ne bom nikoli. In če sem tako drugačen od "trofejašev" mi dovoli tudi kakšno drugačno misel, ki ni v skladu  tvojo.
Odgovori
#28
(26-07-2019, 08:44)Marks Napisal: te losove krogle NISO monolitke !

izgleda da sem se prenaglil, ker v pravilniku o vrstah in moči lovskega orožja, načinu zasledovanja in usmrtitve ranjene živali ter višini odškodnine na divjadi, ki je povzročena s protipravnim lovom http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredp...=PRAV12259 je monolitka samo 'krogla, stružene iz enega kosa bakra ali zlitin bakra in cinka'. ne vem zakaj sem imel v glavi da mora obdržati večino svoje teže ob zadetku...
Odgovori
#29
Tale tvoj post pa ne bom razvozlal brez pomoči.  Eek
Odgovori
#30
(26-07-2019, 09:29)alojz1 Napisal: Tale tvoj post pa ne bom razvozlal brez pomoči.  Eek

mislil sem da je 'monolitka' mišljena krogla ki obdrži vsaj recimo 90% svoje mase. ampak v pravilniku ni govora o tem.
Odgovori
#31
In jaz debatiram o monolitkah z nekom, ki jih sploh ne pozna. Think Think Pa še uči me.
Odgovori
#32
kakšna je potem sploh razlika med 'monolitko' in navadno svinčeno kroglo, če se prva prav tako razleti kot svinčenka? zakaj bi potem bilo potrebno dodati novo zakonsko kategorijo?
Odgovori
#33
Dokler so na voljo FOX, losovih še pogledam ne več. Cena tukaj ne igra vloge.
Odgovori
#34
Marx preberi kaj o kroglah KJG ki so ekspanzijske in o TTSX npr. ki je deformacijska. Oboje pa so monolitne. In niso vse stružene. Lahko so tudi valjane. Potem bova pa naprej.
Odgovori
#35
(26-07-2019, 09:31)Marks Napisal:
(26-07-2019, 09:29)alojz1 Napisal: Tale tvoj post pa ne bom razvozlal brez pomoči.  Eek

mislil sem da je 'monolitka' mišljena krogla ki obdrži vsaj recimo 90% svoje mase. ampak v pravilniku ni govora o tem.

 Marks...danes so že možne ohladitve...izdrži prosim Doh Hand
Odgovori
#36
(26-07-2019, 10:48)jgm Napisal: Dokler so na voljo FOX, losovih še pogledam ne več. Cena tukaj ne igra vloge.
Jaz tujih ne pogledam več, odkar imamo doma tri proizvajalce odličnih monolitk. V ceno je pa vključen marketing. Fox da veliko na reklamo, estetsko embalažo, kupcu priloži tarče, zastonj testiranje (nazadnje je poslal hrvatom) in tudi polni naboje. Vse to pa stane.
Pade pa z vsemi enako. Na divjadi ne boš ločil z katero kroglo je bila zadeta.
Odgovori
#37
(26-07-2019, 11:00)alojz1 Napisal: Marx preberi kaj o kroglah KJG ki so ekspanzijske in o TTSX npr. ki je deformacijska. Oboje pa so monolitne. In niso vse stružene. Lahko so tudi valjane. Potem bova pa naprej.

ne rabiva nazaj.
sam sem mnenja da 'monolitka' ki se drobi in izgubi maso, opravlja isto funkcijo kot 'svinčenka', ter da je v tem primeru manjša masa 'monolitke' v pravilniku lapsus, ki bi se moral navezovati samo na krogle ki ne izgubijo maso.
Odgovori
#38
Zdaj pa že kozle streljaš. Zakon je zakon. Vse drugo je kršenje (tako nekako si napisal, ker sem mnenja, da 5 grainov nima pomembne vloge). 
Sprijazni se. Zakone pišejo strokovnjaki, da jih nevedneži kot smo - izvajamo.
Če boš kdaj bolje spoznal delovanje krogel v praksi (ne samo na papir) boš ugotovil, da JE razlika med svincem in medenino ali tombakom. Tiste tvoje mono. ki ne izgubijo nič mase so pa pri nas prepovedane za lov saj se ne lomijo niti deformirajo.
Odgovori
#39
nisva se razumela.

menim da ni velike razlike med kroglami iz medenine, ki se drobijo (los, ok, ...) ter kroglami iz svinca ki se prav tako razletijo.

in da so medeninaste krogle, ki ne izgubijo maso IN se seveda deformirajo (ttsx,...) drugačne po delovanju in da bi samo za njih veljala nižja teža v zakonu.
Odgovori
#40
Razlika v odlomljenih drobcih je pomembna. Pri svincu jih lahko včasih najdeš le z rentgenom. Se razleti v prah, ki ne prodira. Pri monolitkah pa so drobci večji, prodirajo ob strelnem kanalu in pri manjši divjadi (srnjad) izstopijo. Vsekakor pa ostri robovi naredijo več škode na tkivu.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)