Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1911- izdelava 45° krone
#1
Večini serijskih pištol ima cev daljšo od zaklepišča. Cev štrli ven in je v teoriji bolj občutljiva za udarce in poškodbe. Da bo bolj jasno, kaj me moti; tole na spodnjih slikah. Cev gleda ven iz bushinga. Pri tej pištoli to mogoče še ni tako moteče, pri nekaterih je pa prav čudno (recimo Beretta 92FS). Predvidevam, da je ta štrleči del cevi rezultat serijske proizvodnje. Zadeti dolžino cevi na samo dolžino zaklepišča je precej velik izziv, krajšanje in prilagoditev cevi pa predrago, da bi ga delali za vsak kos posebej.  
 
[Image: original.jpg] 

Sedaj v »samoizolaciji« je pravi trenutek, da se poigram s tem. Cev bom skrajšal do samega prstana, zaključek cevi (krono) pa naredil na novo. Na Brownellsu prodajajo »Chamfering tool«; vse kar je potrebno za izdelavo krone, je že v tem kompletu. Na voljo so različni koti; 90° za krajšanje cevi ter 11° za izdelavo končne krone sta najbolj običajna kota. Meni je bil pa všeč 45° kot, saj s tem optično povečaš cev, na samo preciznost pa ta kot nima vpliva. 
 
Par klikov in teden ali dva kasneje je bil kompletek doma. Medeninasti vodili sem vzel v kalibru 9mm in .45, tako da nisem omejen s kalibri. Strgali pa sem vzel dve; 90° za krajšanje in 45° za končno obdelavo krone. Orodje je precej enostavno; skupaj sestaviš kar pač želiš delati. Kot rečeno je bilo potrebno najprej skrajšati cev na želeno dolžino. Glede na to, da je ta 1911 v .45 ACP, sem vzel medeninasto vodilo premera .45 ter 90° strgalo. 
 
[Image: img20200312104619.jpg]
 
Zaliješ z oljem in začneš vrteti kar na roke. Lepo počasi in enakomerno. Vse skupaj mi je vzelo 20 minut in cev je bila skrajšana do samega prstana. Precej enostavno, sem mislil, da bo bolj zakomplicirano. Najbrž bi cev lahko še malo bolj skrajšal, vendar sem za prvič pustil nekoliko rezerve. Če bo potrebno še kaj popravljati…
 
[Image: 90-stopinj.jpg]
 
Pri samem strganju je bilo najbolj pomembno, da sem pridno zalival z oljem in redno čistil opilke. Bi bilo prav nerodno, če bi s kakšnim večjim opilkom začel brusiti notranjost cevi.
 
Ko je bila cev skrajšana na želeno dolžino, sem se lotil izdelave vbočene 45° krone. Tu je šlo malo bolj počasi, saj ima cev utore. Kljub temu mi ni vzelo več kot nadaljnjih 20 minut. Kot je razvidno iz slike ima zaključek cevi zareze, ki so posledica žlebov v sami cevi. Kako bo tak zaključek vplival na samo natančnost še ne vem, vendar po zagotovilih, to ne bi smelo bistveno vplivati na natančnost. Ker sem pustil nekoliko več »mesa«, lahko ta zaključek cevi kasneje še vedno popravim.
 
[Image: 45-stopinj.jpg]
 
Nekateri gredo z vrezovanjem tega kota še bolj globoko, tudi v sam bushing. Cev namreč ni povsem pravokotno na ta prstan, temveč je nekoliko pod kotom. Zgornji del cevi gleda bolj ven kot spodnji del cevi in če bi želel povsem poravnano cev, bi moral obdelati tudi bushing. TULE je bolj podrobno prikazan sam potek kompletnega posega, tako na cevi, kot na bushingu.
 
Robove sem še nekoliko spoliral in pištolo sestavil nazaj. Vse skupaj mi ni vzelo več kot 1 uro zabavnega dela in z izdelkom sem še kar zadovoljen. Zgornji del cevi še vedno ni povsem poravnan z bushingom, saj sem kot rečeno pustil nekaj rezerve, izognil pa sem se tudi popravljanju bushinga.

[Image: koncna2.jpg]
 
[Image: img20200312135050.jpg]
Odgovori
#2
Brez zamere zame je to kot da bi uničil pištolo. V kolikor bi proizvajalec želel cev do te dolžine bi jo tudi brez težav naredil...
Odgovori
#3
Hmmm....Tudi sam sem tega mnenja. Poleg čudnega izgleda, kar je sicer osebna precepcija, se mi zdi taka DIY izdelava krone, kljub Brownellsovem orodju, malo vprašljiva glede same kvalitete. Krona cevi je eden izmed ključnih dodelav, ki vpliva na natančnost zadetka.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#4
Preklet virus...
Odgovori
#5
Joj, ste me sedaj napadli...

Zgodovinske in zbirateljske kose je greh uničevati in predelovati. Če že ne zaradi drugega, pa zaradi vse večje vrednosti.

Moderni (veliko)serijski kosi so pa druga zgodba. Nikoli več ne bomo dobili nazaj denarja, ki smo ga plačali za novo pištolo. Da bi pa sedaj doma ujčkal pištolo, je pa tako kot da se ne bi upal dotakniti ljubice, da bo le-ta neuporabljena za naslednjega ljubimca.
Po moje je že vsak kolikor toliko resen strelec "uničil" kakšno pištolo z zamenjavo vzmeti, platnic, dodelavo proženja, brušenjem notranjosti, stiplanjem, lepljenjem in podobnimi modelarskimi podvigi. Lep primer so vse PCC puške; malokatera je še serijska, vse so že "uničene". In vse te dodelave bi sicer proizvajalci lahko brez težav naredili, pa na žalost niso. In smo jih šli uničevat. Grdi grdi.

Tako da razpredanje o (ne)uničevanju je nesmiselno (čeprav tale komentar "preklet virus" je pa dober :)

Lahko pa debatiramo o smiselnosti te konkretne predelave. In ja, če sem pošten sam do sebe, je le ta  popolnoma nesmiselna. Poleg tega ta DIY projekt izvira iz potlačenih želja in ne iz dejanskih potreb (malo samorefleksije). Moje mokre sanje so namreč hi-end 1911 (Cabot, Nighthawk), kjer mi je noro všeč prav ta zaključek cevi. 

[Image: Cabot-Guns-Damascus-Ladder-Deluxe-1911-P...00x428.jpg]

Vendar so ti custom kosi izven mojega cenovnega okvira. Ker pa ima vsako tele svoje veselje, sem ga šel delat v DIY budget izvedbi. Koliko sem ga biksnil pri obdelavi bo pokazala tarča. Če ne bo znotraj nekega kroga, bom še naprej brusil in poliral. Zavedam se, da je krona ključnega pomena. Če/ko pa bom uničil cev: super zame! Šel sem ven iz predalčkov, poskusil sem nekaj novega, živel sem. Eno bedno cev pa lahko kadarkoli zamenjam za novo.
Odgovori
#6
Meni je sicer to lepo, verjetno pa tukaj nekaj slabše izpade, ker izgleda, da je med cevjo in bushingom kar nekaj prostora - pač množična proizvodnja.
EGW prodaja "semi-custom" bushinge, kjer lahko izbereš zunanji in notranje premer. Sicer je boljše vzet tesnega in ga prilagodit na tvojo pištolo(se da z osnovnimi orodji) , na svoji bivši 1911 mi je uspelo bushing upasati do te mere, da ko si ga spustil po cevi, ni padel iz cevi, pištola je pa še vedno normalno delovala.
Odgovori
#7
Bravo Krgolob, predvsem za pogum   Thumbup  

Škoda, ker nisi (morda pa si?)  prej odstrelil ene 3 tarče po 10 šusov  s pomočjo stojala, da bi lahko sedaj primerjal vpliv tega posega na natančnost.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#8
Meni je všeč.
Odgovori
#9
Glede na "nastalo situacijo" bomo žal lahko v bodoče le rezkali, brusili, pilili te naše kose, le straljati nebo mogoče z njimi :o)
Tudi meni je zadeva všeč....
*** Fight or Flight ***
Odgovori
#10
... a veš, kakšne probleme si si verjetno naredil?

... namen tega, da je cev pištole daljša je tudi v tem, da se ostanki dimnih plinov in smodnika ob izstopu krogle iz cevi ne nalagajo na zunanjo steno cevi ter s tem povzročajo dodatno trenje v trenutku repetiranja ... malenkost, ampak malenkosti štejejo ...

... boš pač ta problem sproti reševal ...

lp upor500

P.s.: Drugače pa lepo opravljeno delo ...
Odgovori
#11
brez da bi to zvenelo gey se ne da .mene zanima kdaj bos pokazal svojega luleka ,ker kot vidim ti nic kar pride serijsko ni vsec in vse predelas. pa me zanima kako je potekal za "pimp my ride " projekt.
Odgovori
#12
Grdo narejeno, orodje ti je  z ročno obdelavo preskakovalo med polji in brazdami...to se naredi na stružnici v nulo ne rabiš naročat dragega orodja
pa še kot in obliko narediš po želji, sploh je enostavno centrirat cev ker je kratka, dosti bolj je zahtevno puškovno obdelat sploh če izvrtina ni centrična na zunanjost.
Ampak že prav da si poskusu, večina nebi kar se tudi vidi po komentarjih. Dumb

Bo pa zadeva delovala ne bo nekih težav niti z natančnostjo...in mimogrede moji kosi orožja so original zamenjam samo to kar se zlomi ali popusti z originalnim rezervnim delom, ne friziram in ne dodelujem samo vzdržujem, za dinamiko to ne prinese ničesar odnese pa po nepotrebnem evre...pa še nedelujočo pištolo dobiš po večini.
PCC puške tipa AR so kot so sistem je neprizanesljiv do kosa samega, po večini sploh tiste poceni zelo hitro spuščajo mini rafale, normalno da boš pol vgradil neko bolje proženje saj originalno ne drži. 
Druga zgodba je SIG MPX...kakor se zadeva kaže in nabira strele bo to očitno prava zadeva. Shifty
Odgovori
#13
Jaz te vsekakor razumem, ker tudi jaz vsak kos nekaj dodelam in spimpam, če ne drugače, pa naredim ali kupim druge platnice :)
Nikakor pa se nisem dosedaj loteval takih kritičnih zadev, kot je krona, predvsem sem se loteval kozmetičnih podvigov. No, nekdo pa mora probat. Imaš popolnoma prav.

Mi je pa tisti kos z "damaščanskim" zaklepom naredil malo sline v odprtih kotičkih ust, hehehehe... "I tata bih"
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#14
Kaj takega bi mogoče naredil na stružnici, no ja pa še to ne če zares ni potrebo, vsekakor pa imaš sedaj 16 kotno krono kar je pa redkost.
Speed is fine, but accuracy is final - Bill Jordan
Odgovori
#15
Ne popravljaj tistega kar dobro dela...
Odgovori
#16
45.dule Napisal:Ne popravljaj tistega kar dobro dela...
Jao jao….

SteyrAUG Napisal:
45.dule Napisal:Ne popravljaj tistega kar dobro dela...
Odgovori
#17
Vse kar je pri taki pištoli je narejeno z razlogom torej plod konstruktorjev,da je zadeva narejena dobro in služi svojemu namenu.Taka pištola je zame predraga,da bi kaj šaril po njej sploh če dela kakor mora.Zamenjaš platnice,merke,če ti ne ležijo vse drugo pa je brez smisla.Osebno me cev kakršna je pri Bereti 92fs ne moti kvečjemu je malenkost prekratka,da na njo nekaj natakneš,če je seveda v skladu z zakonom.
https://www.rebec.eu/product/canik-tp9-e...at-9x19mm/
To je samo moje mnenje.
Kar ne probaš ne veš
Odgovori
#18
(13-03-2020, 10:39)travac Napisal: Vse kar je pri taki pištoli je narejeno z razlogom torej plod konstruktorjev,da je zadeva narejena dobro in služi svojemu namenu.Taka pištola je zame predraga,da bi kaj šaril po njej sploh če dela kakor mora.Zamenjaš platnice,merke,če ti ne ležijo vse drugo pa je brez smisla.Osebno me cev kakršna je pri Bereti 92fs ne moti kvečjemu je malenkost prekratka,da na njo nekaj natakneš,če je seveda v skladu z zakonom.
https://www.rebec.eu/product/canik-tp9-e...at-9x19mm/
To je samo moje mnenje.

Imaš pa zanimiv z tvojem profilu "Kar ne probaš ne veš"
Dumb

(13-03-2020, 10:53)Zlatgol Napisal:
(13-03-2020, 10:39)travac Napisal: Vse kar je pri taki pištoli je narejeno z razlogom torej plod konstruktorjev,da je zadeva narejena dobro in služi svojemu namenu.Taka pištola je zame predraga,da bi kaj šaril po njej sploh če dela kakor mora.Zamenjaš platnice,merke,če ti ne ležijo vse drugo pa je brez smisla.Osebno me cev kakršna je pri Bereti 92fs ne moti kvečjemu je malenkost prekratka,da na njo nekaj natakneš,če je seveda v skladu z zakonom.
https://www.rebec.eu/product/canik-tp9-e...at-9x19mm/
To je samo moje mnenje.

Imaš pa zanimiv podpis v tvojem profilu "Kar ne probaš ne veš"
*** Fight or Flight ***
Odgovori
#19
Mene tudi ne moti, če kakšen milimeter ven gleda...
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)