Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rossler Titan16
#21
(09-05-2020, 09:03)Kristian Napisal: Hmmm... mnja, je dovolj OK da greš na 15km pohod z njo in ruzakom, ampak pretežka za posedat na preži? Mogoče, čeprav to pove več o fizični pripravljenosti povprečnega lovca, kot pa o primernosti orožja.
Lov ni samo streljanje na divjad. Lov je tudi odnos do narave, ki si ga vsak sam oblikuje in tu je tudi lovska etika in so lovske tradicije. Nekateri lovci streljajo samo z enostrelno puško, da trikrat premislijo in sprožijo samo ko so gotovi. A to so osebne izbire. Različnih športov in panog ne gre mešati in vsak šport zahteva tudi primerno orodje, za dosego rezultatov. Ni ene puške, ki bi se odnesla dovolj dobro v dinamičnem, preciznjaku, taktičnem, lovu itd. Vsaka panoga in vsaka disciplina zahteva svoje.
Odgovori
#22
(03-05-2020, 12:05)aHa Napisal:
(02-05-2020, 11:48)Marks Napisal: mislim da je to zelo domena jagrov in je bolje tam spraševati
Hvala, prjatu, za tvoj bistroumni nasvet. Ampak, kot je lahko vsakemu povprečno pismenemu iz mojega uvoda razumljivo, znanje, ki mi ga lahko lovci posredujejo, namreč, da je za merjasce strelat odlična, sem že osvojil. Lahko jih pa kaj o Tikki vprašam, saj jo množično uporabljajo in mislim, da je tudi proizvedena nabolj množično v Hunter izvedbi. Tu pa sprašujem predvsem, če target strelci vidijo kakšen potencijal v Titan16. Vseeno hvala...
Titan 16 ni za "target strelce".
Titan 6 z debelejšo cevjo pa je.
Odgovori
#23
Jaz raje streljam z športno, kot lovsko. Zakaj? Ker je sestavljena po mojih zahtevah in z njo treniram. Da so enostrelke nekega etičnega pomena se pa le tolaži (slaba tolažba). Vsak strel je pomemben, naj si bo to puška z 100 streli ali 1. Vse kar je odvisno je izključno in samo od strelca, zato je fanj imet čim manj motečih faktorjev in čim bolj optimiziran sistem za ta 1 strel, da imaš čim manj napak, posledične ne zastreliš divjadi. Če ti je 4kg puška težka, verjetno ne boš imel 11kg puške na lovu. Če pa si fizično pripravljen... lahko tudi 20kg neseš pa še eno babo na štufo ramo.
Odgovori
#24
Roinzi, ne to okol govorit... te bo še kdo podučil da ni etično :)
Odgovori
#25
:D kakšenkrat bi si želel, da bi imel malo Mato-ve lastnosti odgovarjanja hehe. Konec koncev, saj sploh nisem lovec (še).
Odgovori
#26
Medsebojno deljenje na skupine in podskupine ter občasno zbadanje, ki iz tega pogosto izvira, je nadvse kontraproduktivno. Bolj bi morali poudarjati tiste elemtne, ki vse skupine uporabnikov združujejo in ne izpostavljati tistih, ki nas ločujejo. Sedanji pristop se namreč odraža v veljavni zakonodaji, izjemna razdrobljenost in parcialnost zainteresirane javnosti pa je tudi eden od elementov, ki otežuje, da bi se sedanje stanje izboljšalo.
Odgovori
#27
Titan puške, cevi naj bi bile Heym iz Krupp jekla. Lahko da tudi kakšne druge, odvisno od serije? Teža pušk, tisti, ki je lovec, bo razumel, da povprečen lovec puško veliko nosi, strelja pa malo. Lov ni strelišče in trening pokanja. Če greš vsaj 2-3× na teden na lov se tega skozi leta nabere veliko. Zelo se pozna ali prenašaš 3,5 kg puško ali 6 kg. Tudi do preže, še posebej pa na zalazu, brakadi...
Odgovori
#28
Ja pa ustreliš srno z 11kg puško + srna 20kg  do avta pa 1km.  Ko to doživiš pol ti je kmalu jasno zakaj čim lažjo puško.
Odgovori
#29
Wink 
Dumb  Dumb .... me znate nasmejat, predvsem s tisto o vgraviranih jelenčkih....
Da se najprej OhLevu posvetim, glede Titan 6 vs 16: 16-ka ima sistem hitrega ("enostavnega") menjavanja cevi, lahko gor namontiram cev debelo kokr hočem...tako, da tu ne vidim ovir za preciiznjaka...Se pa strinjam s tvojim odnosom do lova.
Ronziju bi povedal, da velik raj(in lažje) prenašam po kilah velik težjo pušo kot pa babo-kjer so kile nepomembne kar se prenašanja tiče, drugo tam šteje... Shootme

Smo se pa pribljižali srčiki mojega problema: nič v življenju me ne privlači, kar je neskončnoponavljajoče, robotsko eno-te-isto in postaja duhamorno dolgočasno (npr. en dan so mi všeč blonde, koj naslednji dan pač črnolaske... 2c ). Kakšen dan lahko sedim za BR, drug dan bi menjal položaje, ja, tudi po gmajni se rad pojam za lisicam etc..In smo -ste ugotovili, da samo en kos ni najbolj primeren za  vse rabe. Rešitev gre v dve smeri: enostavnejša je narest en kompromis (tak, kot ga je že vsak naredil, če pogledamo, kaj imamo doma; pa pri ženi je to enostavno reševati z različnimi lasuljami), druga je pa imeti več kosov (za lažje razumevanje, kaj hočem povedat, Adi Smolar predlaga 10 kosov Dumb ). Ampak smo pa pri tem seveda omejeni; se oproščam, ampak se to res najlažje razloži s primerjavo žena/puška: z ženami smo omejeni z zakonsko zapovedano monogamijo, pri orožju pa s tistimi 5-6 kosi, ki nam jih dovoljuje ZOR, (pa da sploh ne omenjam problema, če bi žena vidla, kaj vse skrivam dol v omari... Shifty ). Zato razmišljam, kot tudi veliko drugih, ki so začeli z razmišljanji že velko pred mano (tako berem na različnih forumih), da si osmisliš nekakšen modularen komplet: izbereš en dober/vrhunski repetirni sistem s primernim prožilom, na katerega pa vesiš različne cevi (različni kalibri, debele, lahke etc..) in imaš dva kopita, enega lahkega (ja, lovskega), drugega pa lahko tud kakšna šasija, ki jo lahko obtežuješ...Tako bi si vsak dan sproti lahko sestavljal/prilagodil pušo, prostora tako v omari kot v OL bi pa bilo dovolj....Me zanima, kako vi to rešujete?
If you are not doing your best, you are wasting your time. On the other hand, if you enjoy wasting time, it is not time wasted!
Odgovori
#30
Če se pa zdaj vrnem nazaj k Rosslerju16, mi kdo lahko pove, kaj je fora teh bradavic (2,3,6,16) na zaklepu? A velja "več bradavic večja natančnost" ali je to bolj "več bradavic, več problemov)? Ali pa sploh nima nobenega pmena? Me res zanima, kaj je fora tega zaklepa:        

Že Strasserjev zaklep se mi zdi bolj logičen, varnejši, ...

Bi prosil, da me kdo malo poduči, katera so dobra zaklepišča/zaklepi in zakaj. Verjetno se bo izkazalo, da imajo najnatančnejša in najzaneslivejša samo dve bradavici...ali ...?
If you are not doing your best, you are wasting your time. On the other hand, if you enjoy wasting time, it is not time wasted!
Odgovori
#31
To s puskami? Mam jih tolk koker jih lahko placam. Od kod teb ta nora ideja o 6 kosih? :D
Odgovori
#32
Tole tudi meni ni čisto jasno. Na UE ti pa reče, da ni omejitve glede števila.

14. člen
Pogoji za izdajo orožne listine posamezniku
..............................

Pristojni organ izda posamezniku, ki že ima orožni list ali dovoljenje za posest orožja za lovsko ali športno orožje, istovrstno orožno listino za praviloma največ pet kosov lovskega ali športnega orožja, pri čemer se šteje, da so izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka tega člena.
Odgovori
#33
Zaklep na dve bradavizi obrneš za 90°, tri na 60°, štiri na 45°, kar pomeni da se ti hod ročice zmanjša za pol in za približnio toliko tudi poveča sila napenjanja. Pri sling shootingu recimo sila repetiranja ni tako pomembna, pri BR pa je zelo...
Druga, dve bradavici je lahko narediti da sta točni in dobro nalegata. Vsako naslednjo pa manj, zato so naboljj precizne (BR) puške ponavadi na dve bradavici.

Zaklep na 16 bradavic v osnovi izhaja iz AR15 sistema, ker rabi krated zasuk da ga hitro odklene. Če pogledaš tiste majhne zobke, vidiš da jih od 16 kar nekaj ni enako obrabljenih, kar ti tudi pove koliko točno to nalega (če pogledaš mizo s tremi nogami jo je lažje postaviti da se ne gunca, kot pa tako s 16, ane:)

Zadanja stvar je precej osebno mnenje ampak takole gre... multitool ni nikoli tako uporaben kot namensko orodje. JA, imaš klešče, pilo, žago, škarje in pinceto, ampak vse to je za takrat ko nimaš pri roki resnega orodja ali ga iz nekega posebnega razloga ne neseš s sabo.
Enako gre pri puškah. BR, preciznjak, taktična, lovska, vsaka ima svoje zahteve in specifike. Ali se da menjat cev? Da. Ali je smiselno? Generealno ne, ker bi moral menjat tudi kopito, pa proženje, da o optiki niti ne začenjam. Vsaj nastreliti jo bi moral za vsako konfiguracijo poseebej in po ene tretji iteraciji se ti ne bo več dalo...
Odgovori
#34
Kristian. Sedi pet!
Odgovori
#35
en sistem, 5 cevi, 5 kopit, 3 optike se super sliši, v praksi pa verjetno zelo nepraktično in zamudno. ni pa nujno da bo tebi napačno, morda ti bo to najbolj ustrezalo!

vprašanje pa če tako veliko prihraniš da se ti to v končni fazi zdi smoterno početi.

ima pa dandanes že praktično vsak proizvajalec pušk hitro menjajoče cevi. ampak to je domena jagerskih pušk, kjer natančnost ni prvotnega pomena.
sauer 404, blaser r8, mauser 03, strasser rs14, merkel helix, sabatti sapphire, rosler titan 3, 6, 16 in alpha. pri vseh se zamenja tako cev kot celoten kaliber z drugo glavo zaklepa (ali celim zaklepom) ter nabojnikom.
pri blaserju si še lahko celo omisliš MK vmesnik.
Odgovori
#36
(17-05-2020, 03:17)aHa Napisal: Če se pa zdaj vrnem nazaj k Rosslerju16, mi kdo lahko pove, kaj je fora teh bradavic (2,3,6,16) na zaklepu? A velja "več bradavic večja natančnost" ali je to bolj "več bradavic, več problemov)? Ali pa sploh nima nobenega pmena? Me res zanima, kaj je fora tega zaklepa:

Že Strasserjev zaklep se mi zdi bolj logičen, varnejši, ...

Bi prosil, da me kdo malo poduči, katera so dobra zaklepišča/zaklepi in zakaj. Verjetno se bo izkazalo, da imajo najnatančnejša in najzaneslivejša samo dve bradavici...ali ...?

na VK se veliko zadev seli na 3 bradavice, razen tisti ki želijo mehko odpirati imajo radi 2.

več bradavic pa dajejo po navadi v takšne jagrske puške kot si nalepil zgoraj.
Odgovori
#37
Shootme
...eh, ne morte videt, kako farbam. Nekje globoko v sebi sem to vedel, samo mi ni potegnilo. Hvala Kristjan.
Mi je zdaj vse jasno, vas ne bom več moril z Rossler Titan16.

Bi pa izkoristil priliko, da vprašam, če smo že omenili 14.člen, sem ga zgleda površno bral:  "istovrstno orožno listino za praviloma največ pet kosov lovskega ali športnega orožja"? To pomeni  5 kosov na dovoljenje za posest (za šport npr.) in še  5 kosov na OL (za lov). Če je tako, pol se mi pa izide, če pa moram enkrat na 2-3 leta zaprosit za nabavno dovoljenje za strelivo za kalibre za šport, me pa tudi ne moti....
If you are not doing your best, you are wasting your time. On the other hand, if you enjoy wasting time, it is not time wasted!
Odgovori
#38
beseda "praviloma" pušča odprto interpretacijo, ki se razen pri najbolj zagovedenih (ponavadi lokalnih malih bogovih) ne izrablja.
Odgovori
#39
(17-05-2020, 18:55)aHa Napisal: Mi je zdaj vse jasno, vas ne bom več moril z Rossler Titan16.

mah, sej ne moriš, pač vprašaš kar bi rad izvedel. Tudi ni nujno da podane informacije sedejo tebi in tvojim namenom. Ne boš ne prvi, ne zadnji ki boš kupil kakšno reč in s časom spoznal, da si ustrelil kozla. Ali pa se ti pokaže da je to za tvoje potrebe lih tapravo (in boš raje ustrelil muflona;)

V enem od mojih projektov je bila tudi ideja da imam menjalno cev+zaklep v 22LR ampak sem na koncu pogruntal da se mi ne da jebat niti za različnimi kroglami ,ker je vsakič treba nastreljevati, zato sem izbral eno kroglo in streljam z njo.

Pri vsem skupaj (tudi zgrešenih nakupih) pa je važno da ti je v veselje ...
Odgovori
#40
(17-05-2020, 18:55)aHa Napisal: Shootme
Bi pa izkoristil priliko, da vprašam, če smo že omenili 14.člen, sem ga zgleda površno bral:  "istovrstno orožno listino za praviloma največ pet kosov lovskega ali športnega orožja"? To pomeni  5 kosov na dovoljenje za posest (za šport npr.) in še  5 kosov na OL (za lov). Če je tako, pol se mi pa izide, če pa moram enkrat na 2-3 leta zaprosit za nabavno dovoljenje za strelivo za kalibre za šport, me pa tudi ne moti....
Orožja je zagotovo lahko več, le da ti od šestega dalje na UE precej več zaračunajo. Zdaj se več ne spomnim koliko, ker je že par let, ko sem nabavljal zadnji kos.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)