Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raziskava "Odnos prebivalcev Slovenije do posesti in nošenja orožja" - rešite anketo
#21
(13-01-2021, 10:23)topostrelec Napisal: V anketi je mala pomanjkljivost. V eni točki glede ocene ogroženosti so samo opcije v smislu "ne bom nabavil orožja" ali "bom nabavil", ne pa tudi "že imam".

Drži. Jaz sem obkrožil bom nabavil. Za vsak slučaj Pray
Black rifles matter..
Odgovori
#22
Jaz sem pustil prazno in na nedoslednost opozoril v končnem komentarju :)
Odgovori
#23
anketa se sestavi, da se potrdi teze, anketa na internetu pač ni v uber raziskovalno delo (kot so komentarji pod članki :) ), sem jo pa izpolnil in pomagal sostrelcu...
Odgovori
#24
Bo treba še eno anketo narediti, koliko je realno opravičenih imetnikov orožnih listin za varnost. Aha to bo pa že malo težje. Fantje Bogu se zahvalite tisti, ki jo imate in ne pametovat po forumu v smislu sem odšel na ue,navedel tehtni razlog ter dobil.
Ker kot že sami vidimo še orožni list za šport je težko dobiti na nekaterih u.e.
Pa brez zamere za tiste ,,priviligirane,, ni bilo misljeno v žaljivem kontekstu.
Odgovori
#25
Vzeto na znanje. :)
Verjetno sem imel res kar nekaj sreče, bilo pa je to leta 2003.
Še vedno pa sem mnenja, da je naša usoda, v tem smislu, vezana na dobro voljo referenta na UE. In pa seveda od tega, koliko ta upošteva ustna navodila z višjih inštanc. Zakon je napisan in jasen, vse več pa se dela na ustnih navodilih. Ni sledi ... Primer, vloga za nabavo streliva in omejevanje količine le tega.
Odgovori
#26
To da na nekaterih UE omejujejo kolicino na nabavnem za strelivo je totalni idiotizem.
Treniras dinamiko gre ca 200 kom na trening, 2x na teden... kaj bos z 1000 ali 2000 komadi??
Referenti na UE, ki delajo na orozju bi morali bit strelci oz vsaj ne proti strelstvu. Dajte se v klubih malo pozitivno potrudit, da jih s povabili spravite v pravo smer oz. dejavnost. Ok korona je, nemogoce. Samo ta drek ne bo zmeraj trajal.
Odgovori
#27
(13-01-2021, 23:23)MarkB Napisal: To da na nekaterih UE omejujejo kolicino na nabavnem za strelivo je totalni idiotizem.
Treniras dinamiko gre ca 200 kom na trening, 2x na teden... kaj bos z 1000 ali 2000 komadi??
Referenti na UE, ki delajo na orozju bi morali bit strelci oz vsaj ne proti strelstvu. Dajte se v klubih malo pozitivno potrudit, da jih s povabili spravite v pravo smer oz. dejavnost. Ok korona je, nemogoce. Samo ta drek ne bo zmeraj trajal.

Ko je hiša zaradi potresa vsa razpokana se sanacije teh pač ne lotimo z vrečo mavca ter nekaj barve! Na prvi pogled je s takšnim pristopom stanje objekta resda boljše, dejansko pa ne. Za resnično sanacijo je treba vložiti bistveno več energije.

V kolikor za posameznika ni mogoče trditi, da je neprimeren posestnik/uporabnik potencialno bolj nevarnih sredstev (glede na jasno postavljene kriterije), je ta primeren! Na izvedbenem nivoju je treba upoštevati nomotehnične standarde, ki pa jih sedanja pravila mnogokrat ne. Tako obstaja vrsta docela nepotrebnih administrativnih ovir, ki grenijo življenje vsem vpletenim, tako uporabnikom, kot ne nazadnje odločevalcem. Vse našteto velja tudi za obstoječ sistem nabave streliva.

Kot sem že velikokrat poudaril, sanacije stanja se je treba lotiti pri temeljih s postavitvijo docela nove paradigme (poskrbeti za ustrezen odnos družbe do te tematike, poskrbeti za ustrezno zasnovo in izvajanje področne zakonodaje, poskrbeti za zadostno znanje vseh vpletenih subjektov) in ne z lepotnimi popravki v smislu prepričevanja/prosjačenja posameznega pristojnega uradnika. Resda je slednje mnogo enostavnejša naloga, ki pokaže rezultate bistveno hitreje, vendar bodo ob takšnem pristopu globlji sistemski problemi, vedno ostali nerazrešeni.
Odgovori
#28
Pri večina vprašanjih pogrešam okence kjer bi lahko podal svoje mnenje Papers
Odgovori
#29
Da ne bomo spet zalutali prevec...
Obstaja zakon, ki, kolikor vem, ne omejuje kolicine na nabavnem dovoljenju za le tega.
Dokler imamo sistem in se kaj druga kot imamo bo pac tako, da bo tisti, ki tam sedi, odlocal o necem o cemer ni pristojen. Zal.
Se vedno pa velja, da lepa beseda lepo mesto najde.
Odgovori
#30
(14-01-2021, 09:06)MarkB Napisal: ...
Da ne bomo spet zalutali prevec...
...

... ste že zalutali ... tema poziva k rešitvi ankete ne pa o teoretiziranju kaj ni dobro in kaj ni prav in kako naj bi bilo ...

lp upor500
Odgovori
#31
V anketi je verjetno govor o orožju in ne o jabolkih ter hruškah. Zato je vsaka debata dobrodošla. Končno se mogoče tudi kaj spremeni v pozitivnem smislu za  nas imetnike.
Odgovori
#32
(14-01-2021, 07:05)Iurium humanorum Napisal: ... poskrbeti za ustrezen odnos družbe do te tematike ...

Mislim, da na noben način ne bomo uspeli prepričat laične javnosti, da ni nič narobe, če določen del varnostno preverjenih državljanov legalno poseduje orožje.
Odgovori
#33
@topostrelec
Na kratko:
- Strokovna in zainteresirana javnost mora imeti jasno oblikovana in tudi artikulirana stališča do vseh bistvenih s tematiko povezanih vprašanj. Tega trenutno (pretežno) ni! To se kaže tako skozi pogovore s posamezniki iz strokovne/zainteresirane javnosti, kot tudi skozi redke javne nastope povezane s to tematiko.

- S pomočjo različnih metod je treba omenjeno razumevanje tematike, oziroma znanje posredovati laični javnosti na tej razumljiv način, oziroma jo vsaj vzpodbuditi k razmisleku o lastnih stališčih. Tega trenutno (pretežno) ni! Praktično edina metoda za informiranje le te je preko filmske umetnosti in novinarskega dela, pretežno črne kronike. Oboje žal niso ravno verodostojni viri. Psihologi in sociologi znajo povedati, da predstavlja odnos do nekaterih sredstev, ki ga pretežni del javnosti ima, dejasnko projekcija njihovega odnosa do nasilja. Razlog za to je dejstvo, da ti dve tematiki mnogi nerazdružno povezujejo.

Nikakor si ne delam utvar, da bo za to dovzetna celotna laična javnost, ali da bo šlo za projekt, ki lahko pokaže rezultate v kratkem. Trdim pa, da ustrezna zasnovalo delo lahko obrodi pozitiven premik, predvsem pa sem prepričan, da se obstoječe stanje, oziroma trend, sam od sebe ne bo izboljšal, ravno nasprotno, vedno znova se bomo soočali z erozijo posameznikovih pravic. Tako je ena od primarnih nalog zbiranje in ustvarjanje temeljnega znanja o tematiki ter posredovanje le tega strokovni, zainteresirani ter laični javnosti.
Odgovori
#34
Zato je pa treba nazaj v sole uvest obrambo ali nekaj v tem stilu. Ce smo mi preziveli pa smo mladi s puskami streljali bodo ti novodobni mehkužci tudi.
Odgovori
#35
(14-01-2021, 14:01)Iurium humanorum Napisal: Tako je ena od primarnih nalog zbiranje in ustvarjanje temeljnega znanja o tematiki ter posredovanje le tega strokovni, zainteresirani ter laični javnosti.

Imaš kako konkretno idejo? Sam ogromno razmišljam o najboljši in najučinkovitejši poti, a zaenkrat dlje od tega, da strelstvo predstavljam in prikazujem v pozitivni luči svojim prijateljem in sodelavcem, nisem prišel.
Odgovori
#36
S tem si že veliko naredil, saj je to tudi najbolj učinkovito - da je tvoj krog prijateljev, znancev, sodelavcev iz prve roke seznanjen o strelstvu od človeka, ki ga poznajo, mu zaupajo, itd.
Jaz sem jih že tudi kar nekaj navdušil, so šli delati izpit, pridobiti OL...
Odgovori
#37
@Sherman
V okviru nastajajoče organizacije je ne le izoblikovana osnovna ideja na tem področju, temveč že obstajajo nekatere temeljne smernice (ob sodelovanju pedagogov/andragogov). Za enkrat (in še kar nekaj časa bo tako) je poudarek na fazi zbiranja, oziroma oblikovanja temeljnega znanja, šele nato nastopi faza, ko se to lahko sistematično posreduje. Najprej predvsem za potrebe zakonodajnega predloga (kar poteka nekako paralelno), šele nato sledijo druge ciljne skupine.

S stališča posameznika je težko narediti kaj več, kot biti dober ambasador v svojem okolju. Slednje je nedvomno lahko izjemno koristno, žal pa so nekateri tudi slabo ogledalo svoje skupnosti. V okviru organizacije se je tega moč lotiti veliko bolj sistematično ter širše in s tem doseči občutno večji učinek. Ko bomo v tej fazi, jo bo mogoče učinkovito uresničevati le s pomočjo sodelovanja številnih posameznikov, torej bo možnosti za sodelovanje na pretek.
Odgovori
#38
(15-01-2021, 07:22)Iurium humanorum Napisal: S stališča posameznika je težko narediti kaj več, kot biti dober ambasador v svojem okolju. Slednje je nedvomno lahko izjemno koristno, žal pa so nekateri tudi slabo ogledalo svoje skupnosti. V okviru organizacije se je tega moč lotiti veliko bolj sistematično ter širše in s tem doseči občutno večji učinek. Ko bomo v tej fazi, jo bo mogoče učinkovito uresničevati le s pomočjo sodelovanja številnih posameznikov, torej bo možnosti za sodelovanje na pretek.

Odnos prebivalcev Slovenije do posesti in nošenja orožja. Sem recimo v pravi temi, da ne bomo preveč offtopic. Kolikor vidim, večino mlajših (beri: tisti, ki še niso bili v JLA, ali pa niti v slovenski vojski) gleda na orožje čez prizmo ameriških filmov, in stereotipov. Glede na statistiko imamo v Sloveniji zelo dobro zaostreno zakonodajo, saj so ekscesi z legalnim orožjem bolj izjema kot pravilo. Za spremembo od nelegalnega. Nekaj sem jih že spreobrnil. Ko jim razložiš osnove, red in varnost na strelišču in razložiš, da vseeno ne prideš v trgovino in kupiš kos ter na tisoče streliva brez izpolnjenih pogojev in tečajev.

Sistematsko? Včasih so imeli že v OŠ strelski krožek. Verjetno so še danes, ampak so verjetno premalo obiskani ali pa aktivirani. Polno je matematičnih tekmovanj, športnih.. Mogoče bi lahko nek klub, ustanova organizirala tudi vseslovenska tekmovanja osnovnošolcev in srednješolcev, s čimer navdušiš mladino ter jih primerno usmeriš in vzgojiš odgovoren odnos, do orožja? Postopoma bi tudi kdo presedlal na MK in VK tekmovanja, s čimer dobiš mlado generacijo in večje število navdušenih strelcev.. Bolj kot so klubi zaprti, bolj kot se streljanje odmika, bolj imajo ljudje odklonilen odnos. Tudi kak dan odprtih vrat iz strani klubov in ustanov, ki predstavi ljudem ta šport/hobi bi lahko pomagal. Tako, kot je gotovo vsak izmed nas kakemu prijatelju zadevo predstavil pozitivno bi lahko tudi delovali sistematično. 

Sicer pa, kar se odnosa do orožja tiče.. V Sloveniji bi glede na statistiko mogli ljudje imeti bolj odklonilen odnos do sekir in kuhinjskih nožev kot to orožja.  Rolleyes

Glede ankete. Ja, nekateri odgovori so res nerodno izbrani (tudi jaz sem obkrožil "bom nabavil") ampak vseeno upam, da bomo v zahvalo za aktiviranje deležni rezultata raziskave. Tako, iz firbca.  Whistle
Odgovori
#39
Jaz mislim, da za odnos največ naredimo strelci. Jaz sem že "spreobrnil" par prijateljev, znancev... tudi tistih, ki ne bodo nikoli streljali, ampak so po novem ok s tem.

Sistemsko pa bi bilo po mojem treba imeti v Sloveniji organizacijio tipa NRA (seveda brez tistih problematičnih delov), ki bi delala na tem.
Odgovori
#40
Dan odprtih vrat... to je dobro.
Drugace strelski krozki v OŠ so se zmeraj.
Vem za Kidricevo, recimo, in so zelo uspesni. Krozek je tudi zelo, zelo obiskan. Pride pa recimo do tezave ko je X otrok perspektiven in sta starsa proti... Tako da vse sorte je.
Nas mali recimo nima na soli nic s streljanjem, verjetno je vecina takih šol. :(
V kolikor posameznik 'preobrne' par ljudi je to premalo razen ce si kak guru z 10.000 prijatli. ;)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)