Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raziskava "Odnos prebivalcev Slovenije do posesti in nošenja orožja" - rešite anketo
#41
Jaz sem v parih letih spreobrnil in navdušil vsaj 10 prijateljev... samo na pravi način jim prikazat in so iz nasprotnikov orožja postali ljubitelji in nekateri celo uspešno opravili izpit in si nabavili orožje ...  Whistle
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
#42
Strelski krozki so, vendar je vse pogojeno kako je ucitelj zagnan. Ce takega ucitelja ni, potem tudi krozka ni.
Tudi vseslovenska tekmovanja so. Spet odvisno od ucitelja, se bolj pa od lokalnega strelskega kluba, kamor se ucitelji skoraj praviloma obrnejo.

Ko pa potegnes crto pa je vse odvisno od lokalnega strelskega drustva, kak program ima in koliko dela z mladino. Znotraj SZS delujejo drustva, ki gojijo strelstvo od malih nog naprej. Res pa je, da 6 letniku ne mores dat mauzerja v roko, tako da je vse bolj na nivoju zracne. Tudi cenovno je bolj dosegljivo kot pa VK, kjer hitro pades v hude stroske in si jih marsikdo ne more privoscit.

Najdejo se celo obcine, ki namenjajo sredstva za to dejavnost :)
Odgovori
#43
Pred mnogimi leti sem, kot mlad "rezervni oficir" in pripadnik TO, vodil strelski krožek na eni osnovni šolo. Mislim, da je bilo leto 1985 (nisem čisto prepričan)... V začetku je šlo, ker je bilo nekaj zračnih pušk (kje so jih dobili ne vem), potem so se začele kvarit in šola ni hotela dajati denarja (kao ni denarja za to), na koncu sem sam nabavljal diabole in tarče, potem je prišla pa nova ravnateljica in se je krožek ukinil ... mislim, da je bilo vse skupaj okoli 2 leti vse skupaj ... v začetku je bilo kar zanimanja, kasneje pa zmeraj manj, saj šola ni nič vlagala v ta krožek, niti nas niso pošiljali na tekmovanja, jaz pa nisem mogel tega financirat.
In tako je šla moja trenerska pot v anale ... pol sem pa obnavljal znanje v letih osamosvajanja ... potem so me še iz rezerve upokojili ... evo .. razgalil sem se  Razz
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
#44
Najprej si je treba odgovoriti na vprašanje, katere so, predvsem s stališča javnega interesa, bistvene informacije, ki jih želimo prenesti na ciljno populacijo. Na to vprašanje si lahko odgovorimo, v kolikor analiziramo najbolj izrazite anomalije znanj in mnenj povezanih s tem področjem, ki nato povzročajo težave na vrsti področij. Nato sledi oblikovanje metodologije za dosego tega cilja (odvisno od ciljne populacije).

Vsebinsko je to razumevanje, kaj ognjena sredstva so in tudi, kaj niso (primer, so sicer med potencialno bolj nevarnimi sredstvi, ki pa se lahko uporabljajo v vrsti vlog. Nikakor pa per se to niso morilske naprave, kot nekateri menijo). Izjemnega pomena je razumevanje termina orožje (primer, vsako sredstvo, ki se uporablja za fizičen boj je dejansko orožje, mnoga sredstva v našem okolju so v tej vlogi nadvse učinkovita, kar pomeni, da je potencialno oborožen prav vsakdo. Na drugi strani nekatera sredstva, ki jih mnogi tako poimujejo, glede na vlogo v kateri se dejansko uporabljajo, to niso). Prav tako, kaj posestniki ognjenih strelnih sredstev, oziroma orožja so in kaj ti niso (primer, velika večina uporabnikov in vlog je družbeno neproblematičnih, pogosto celo koristnih, le redke so družbeno problematični. Posamezniki, ki tovrstna sredstva posedujejo znotraj zakonskih okvirov niso psihotični čudaki, temveč med najbolj zaupanja vrednimi in docela enakimi odlikami, kot tisti, ki so del državnih institucij). S stališča javne varnosti je pomembno, da populacija pozna vsaj najbolj temeljne lastnosti samih sredstev in postopke za varno ravnanje z le temi (primer, nihče si ne želi, da bi kdorkoli raziskoval ognjeno strelno sredstvo s prstom na sprožilcu in pogledom v ustje cevi). Ne nazadnje, da se populaciji omogoči osebni stik s sredstvi, ki so jih dotlej poznali le iz filmov (primer, neznano pri večini vzbudi dvoje čustev; strah, oziroma odpor, ali privlačnost. Oseben stik običajno poskrbi za oboje, predvsem pa za odpravo iracionalnih fobij).

Športno strelstvo je zgoj ena izmed vlog (sedanja zakonodaja priznava le nekatere) in docela nesmiselno je poizkusiti populacijo nagovarjati skozi zgolj tako ozko perspektivo. Če potegnem analogijo s prometno vzgojo. Mladino ozaveščamo s pomočjo praktičnih in najbolj ključnih informacij za njihovo udeležbo v prometu, nikakor pa ne pričakujemo, da bi se ti morali začeti ukvarjati z dirkalnim športom za dosego tega.

Načeloma večine interesnih skupin gleda na tematiko preozko in prekomerno favorizirajo svoj vidik, kar se vidi tudi na podlagi nekaterih tu zapisanih komentarjev. Večkrat omenjena raziskovalna ustanova mora imeti nalogo posredovati predvsem temeljna znanja v javnem interesu. Lahko sicer podkrepljena s specifičnimi področji uporabe, kar je celo zaželeno, ne pa izključno s temi, oziroma poudarkom na teh.

Pred mnogimi leti sem v okviru ene od državnih institucij sodeloval pri razvoju nekoliko podobnega programa, zato imam o tem vprašanju vsaj nekaj izkušenj iz prve roke. Vsekakor bi bilo še kako smiselna revitalizacija le tega, oziroma poizkusiti k sodelovanju pritegniti različne organizacije, ki imajo interes, oziroma lahko pomagajo k uspešnosti omenjenega projekta. Ni namreč zanemariti, da je nedvomno v interesu večih, tudi države, da se s tem področjem povezana znanja med populacijo razvijajo in ohranjajo. Nedvomno gre za sinergijske učinke med različnimi entitetami, na katerih bi kazalo graditi.

Sicer gre za zelo skrajšan povzetek (zavedam se, da še vedno dolg) z zgolj nekaj izpostavljenimi poudarki, vendar bralcu vsaj do določene mere omogoča vpogled v omenjeni koncept. Seveda je ta za enkrat še nedodelan, saj je trenutno prioriteta še drugje, kasneje pa se ga bo dopolnjevalo.
Odgovori
#45
He”s back ;)
Žena je z dopusta? ;)

V glavnem je orozje - pistole, puske, tanki in NE nozi, sekire... med splosno javnostjo nepriljubljeno, nezazeljeno in nepotrebno. Mi tukaj lahko kricimo kolikor zelimo. Ljubitelji, uporabniki orozja smo v manjsini.
Ponavadi se ljudje bojijo stvari, ki jih ne poznajo. Glavni namen orozja se ve kaj je - zaradi tega tudi verjetno nepriljubljenost, strah. Se posebej med laiki.
V Sloveniji imamo dober sistem (izobrazevanje, preverjanje...) kako priti po legalni poti do orozja. Mogoce treba to bolj spravit v splosno javnost, namesto negativnih stvari. Da ni ravno vsak legalni uporabnik psihopat z orozjem. Kaksne pozitivne reportaze iz strelskih dogodkov bi tudi prisle prav - verjamem, da bi bilo veliko laikov zelo + presenecenih kako zgleda kaksna strelska tekma.
Ce pomislim za nazaj kolikokrat je bilo v medijih kaj povedanega o strelskih dogodkih v Sloveniji ali kje drugje... hudo malo, skoraj nic.
Se ko je Cernigoj zmagal na evropskem ni bilo niti besedice o tem, razen enega clanka. Ko se baba s smucami po hribu pelje pa non stop o tem trobijo...
Odgovori
#46
(15-01-2021, 14:11)MarkB Napisal: Vem za Kidricevo, recimo, in so zelo uspesni. Krozek je tudi zelo, zelo obiskan. Pride pa recimo do tezave ko je X otrok perspektiven in sta starsa proti... Tako da vse sorte je.
Nas mali recimo nima na soli nic s streljanjem, verjetno je vecina takih šol. :(

(15-01-2021, 15:56)maus Napisal: V začetku je šlo, ker je bilo nekaj zračnih pušk (kje so jih dobili ne vem), potem so se začele kvarit in šola ni hotela dajati denarja (kao ni denarja za to), na koncu sem sam nabavljal diabole in tarče, potem je prišla pa nova ravnateljica in se je krožek ukinil ... mislim, da je bilo vse skupaj okoli 2 leti vse skupaj ... v začetku je bilo kar zanimanja, kasneje pa zmeraj manj, saj šola ni nič vlagala v ta krožek, niti nas niso pošiljali na tekmovanja, jaz pa nisem mogel tega financirat.

(15-01-2021, 23:48)MarkB Napisal:  
Ce pomislim za nazaj kolikokrat je bilo v medijih kaj povedanega o strelskih dogodkih v Sloveniji ali kje drugje... hudo malo, skoraj nic.
Se ko je Cernigoj zmagal na evropskem ni bilo niti besedice o tem, razen enega clanka. Ko se baba s smucami po hribu pelje pa non stop o tem trobijo...

No in tu je (pomoje en) odgovor. Otroke se da navdušiti, če so pa starši že v štartu proti, se pa mami Karen (internetni sleng za, na kratko, žensko, ki ima vedno prav) ne bo premislila tudi, če bojo na 24ur pri športu omenili, da imamo Slovenci sem ter tja kakega prvaka v streljanju, da imamo zelo strogo zakonodajo, preverjanja, zelo malo problemov z legalnim orožjem. Saj vidite, da danes dejstva in znanstvene raziskave in številke ne štejejo nič, corona ne obstaja, zemlja je ploščata itd. Pokritje strelskih dogodkov iz strani TV je sploh utopija ker ni ekonomskega interesa. MotoGP ima polno reklam, Audi zmeče ogromno v reklame med smučanjem. Kdo bo sponzoriral prenose streljanja? Kratki prispevki, niti članki v časopisu pa žal ne bojo spremenili veliko ljudi (čeprav vsak je bolje kot nič) pa tudi vprašanje koliko bi se jim zdelo to vredno poročati. 
Kot smo ugotovili, najlažje pa je, da navdušimo prijatelje in jim pokažemo, da je to čisto varen in zabaven šport. Pa saj verjetno je vsak izmed nas že koga potegnil v to.
Odgovori
#47
Sedanji odnos družbe do nekaterih temeljnih vprašanj povezanih s to tematiko, je posledica izjemno pomanjkljivih, oziroma strokovno netočnih informacij, katerim je bila ta izpostavljena. Za izboljšanje stanja je treba s pomočjo različnih metod javnosti ponuditi na stroki in logiki temelječe informacije, katere bodo vsakemu posamezniku omogočale, da si o tematiki ustvari primeren osebni odnos. Graditi je treba tako na pedagoškem, kot tudi andragoškem področju. Eden pomembnih korakov je tudi odprtje strokovno ustrezne javne razprave in na tej vztrajati.

Zavedati se je treba, da predstavljajo nauki razsvetlejstva temelj, za pretekli razcvet naših družb. Mednje sodi tudi koncept, da mora predstavljati temelj za odločitve razum in strokovnost. Žal smo vse prepogosto priče, da temu ni tako, kar se nazorno kaže tudi na obravnavanem področju. Zato je sanacija stanja nedvomno tudi v širšem javnem interesu, saj bo to omogočalo kakovostnejši nadaljni razvoj celotne družbe.
Odgovori
#48
Tale anketa se je v cajtgnu pojavila seveda v temi - radikalizacija družbe a se ameriški scenarij lahko zgodi pri nas.

Moram pa reč ,da opažam da tole naše orožje ratuje malce modna muha . Novi lastniki pa temu primerno nerazgledani . Resnično upam ,da nekdo za te bumbarje naredi pištolo na kateri piše Beretta 9mm Magnum , flinto pa AR-16 'Milspec' bo ful zažgala pri tej klienteli.
Odgovori
#49
Škoda foruma za debate na tako nizkem nivoju,o resni anketi o odnosu Slovencev do orožja.Človek se bo vsekakor potrudil in vsa mu čast.Zagotovo bo pripeljal zadevo do konca.Tisti,ki  se iz resnih stvari norčujete,pa pojdite spat.
Odgovori
#50
Od kje vam podatek, da je večina proti orožju?

Zato pa je anketa, da se to ugotovi, če bo seveda dosegla primeren krog anketirancev.

Moje skromno mnenje je, da je večina populacije do orožja indiferentna in ravno te moramo zmotivirati v pozitiven odnos do orožja (ognjenega, oz. potencialno nevarnih in sorodnih sredstev...).

Zakonodaja je pa slaba in prezakomplicirana, ampak se bojim da boljša ne bo nikoli.

Lp
MarePoslano z mojega Armor 7E z uporabo Tapatalk
Odgovori
#51
so kje objavljeni rezultati ankete?
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)