Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali lahko z nabavnim dovoljenjem na UE zaprosiš naknadno za nabavo streliva?
#1
Prihodnji mesec grem z vsemi dokumeni nabavit orožje, in me zanima če na podlagi nabavnega dovoljena lahko zaprosim še za nakup streliva za istovrstno orožje? S tem bi privarčeval dve poti do trgovine, saj bi kupil orožje in strelivo zanj. Sem lastnik orožne listine z dovoljenjem za posest orožja in vem da je potrebno vložiti vlogo za nabavo streliva.
Odgovori
#2
Ne. Ko nabaviš orožje, boš moral pridobiti še posebni del o rokovanju. Ko dobiš še ta papir, pa lahko zaprosiš za nabavno za strelivo. Posebni del delaš pri Boškotu (JBI) in košta 20 €. Tako je bilo v mojem primeru na UE Postojna.
Odgovori
#3
Zaprosiš lahko, tega ti nihče ne more preprečiti, če ga boš pa dobil je drugo vprašanje! :))
...  SIG SAUER P210 ST   ...  SIG SAUER P226 X-SIX   ...   ZB ZKR 551   ...   S&W 629-2 44MAG   ...  HÄMMERLI P240   ...  HÄMMERLI 215   ...  STEYR FP MATCH   ...  CZ ZKM 452 LUX    ...
Odgovori
#4
Zaprosiš lahko le ustno, za pisni del pa nimaš osnove...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#5
Zanimivo vprašanje! :)
Namreč, sam imam DP in opravljen izpit s svojim orožjem. Za nabavo streliva mi manjka samo še članstvo v klubu, ki pa se v teh dneh rešuje. Ker imam namen kupit nekaj v kalibru 9x19 me zanima, če obstaja varianta, da pridobim tudi nabavno dovoljenje za strelivo 9x19 poleg nabavnega dovoljenja za pištoleto? Sicer se mi zdi, da mora bit najprej novonabavljeni kos vpisan v DP in šele potem lahko nabavim strelivo, nisem pa ziher.
Odgovori
#6
@765Br Ni kaj, tudi tvoje vprašanje zelooo zanimivo. :)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#7
Dule123, najprej moraš opravit pri pooblaščencu izpit iz tvojega kosa orožja npr. pri Boškotu, potem moraš pa na UE prinest potrdilo, kje boš trošil to strelivo, šele potem ti pošljejo ND za nabavo streliva..
Doh
Odgovori
#8
[Zakon o orožju](http://www.uradni-list.si/1/content?id=54446) pravi, da je dovoljenje za nabavo streliva izda pod naslednjimi pogoji.

>Pristojni organ izda posamezniku dovoljenje za nabavo orožja, dovoljenje za nabavo streliva, orožni list in dovoljenje za posest orožja, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

> 1. da je dopolnil 18 let;
>
> 2. da ni zadržkov javnega reda;
>
> 3. da je zanesljiv;
>
> 4. da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine;
>
> 5. da ima opravljen zdravniški pregled;
>
> 6. da je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Da hkrati zaprosiš za Orožni list/Dovoljenje za posest je mogoče že upravičen razlog za izdajo te orožne listine (za nabavo streliva). Ampak glede na moje izkušnje in pričanja na tem forumu so si UE med seboj kar se tiče interpretacije zakona različne kot snežinke.
Odgovori
#9
@romunov Kar si napisal ravno ne drži, ker:"....Dele orožja in strelivo lahko nabavlja oseba, ki ima orožno listino (orožni list, dovoljenje za posest, itd.) za orožje, ki ga ima v posesti. Če nima takšnega orožja, nabava in posest delov orožja in streliva nista dopustna. Izjema od tega pravila so osebe, ki imajo dovoljenje za zbiranje orožja............
Pri vlogi za izdajo dovoljenja za nabavo streliva mora oseba izkazati tehten razlog za nabavo strelivo in izkazati, da je orožje preizkušeno in žigosano po predpisih o preizkušanju in žigosanju oz. označevanju ročnega strelnega orožja. Navedeno pa ne velja v primeru zbiranja orožja in streliva.........
Organ preveri osebne podatke in podatke o posesti orožne listine v obstoječih zbirkah podatkov ministrstva za notranje zadeve (72., 74. in 75. člen Zakona o orožju)........
Upravna enota obravnava vsako vlogo posebej in v posebnem ugotovitvenem postopku in lahko zahteva dodatne dokazne listine (potrdilo, da je opravila poseben preizkus znanja o ravnanju z orožjem, za katero nabavlja streliva, ki ga opravi pri pooblaščeni organizaciji)..."
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
UE mi je izdala listino "dovoljenje za nabavo orožja". Za to listino sem potreboval naslednja dokazila : opravljen tečaj rokovanja z orožjem, članstvo v strelskem klubu, zdravniški pregled, potrdilo o nekaznovanosti oz. ni zadržkov javega reda...
Razlog nabave je posest orožja, kategorije B1, kalibra 22L.R..... se pravi da izpolnujem vse predpisane pogoje, tudi kje bom trošil strelivo, vndar ali lahko na podlagi "dovoljenja za nabavo orožja" izdajo na UE še listino za nabavo streliva 22.L.R.?

Pravkar bil na UE. ODGOVOR : Dovoljene za nabavo streliva se izda le orožju, ki je vpisano v orožno listino. Dovoljenja za nabavo orožja in nabavo streliva se ne izdaja istočasno, le ob predložitvi vpisanega orožja v orožno listino se sme izdati listino za nabavo streliva!

Hvala za pomoč in odgovore :)
Odgovori
#11
No, vidiš, najbolje it kar na UE, od nekaterih uporabnikov foruma žal ne boš dobil enostavnih ini konkretnih informacij...
Odgovori
#12
Prva beseda v prvem odgovoru od pajka je več kot konkretna NE vse drugo je nepotrebno.
Odgovori
#13
Smatram, da je forum namenjen tudi kot pomoč strelcem, ki so manj izkušeni. Nekateri pa ga smatrajo kot napihovanje ega in občutka vsevednosti. Nadutost dokazuje majhnost. ;) Ajd.
Odgovori
#14
Ja naj bi bil pa temu ni tako, sicer se človk ne bi smešu po UE z takimi uprašanji,ko pa mu je prvi uporabnik z prvo besedo,podal konkreten pravilen odgovor...samo z prvo,kar je pisal naprej pa ni več stvar uprašanja, kajti dule že ima dovoljenje za posest orožja....
Odgovori
#15
Ampak avtor te teme bo še vedno moral opraviti posebni del tečaja, če bo hotel nabavljati strelivo....
konec koncev, pa se mi je zdelo moje razmišljanje pravilno. Jah, jbg...bom pač dvakrat hodu v isto štacuno... :-B
Odgovori
#16
Verjetno res, to ve on...bolj me skrbi zate,da nisi kaj bolan ...dvakrat hodu v isto stacuno, razen če nisi mislu na teden, na mesec namreč že ni ok...kaj niso te stacune za strelca svetinje...pa tja moraš 8-|
Odgovori
#17
> Barbapapa said: Smatram, da je forum namenjen tudi kot pomoč strelcem, ki so manj izkušeni.

Kakšna je bila tvoja pomoč razen tega, da si, kot je že v tvoji navadi, zasmetil temo in namesto vsebinske razprave, "udaril" po "nekaterih"?
Jaz sem se vsaj potrudil, našel uradno stran in prilepil tiste dele, ki se nanašajo na vprašanje...Dodal bi še, da "765Br" nepravilno tolmači posebni del tečaja, ko pravi, da ga bo nekdo **moral** opraviti. Na uradnem delu piše, da na UE **lahko** zahtevajo ta dokument. Med enim in drugim je velika razlika, ki jo je "romunov" dobro opisal.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#18
Tukaj se zelo lepo vidi kako ni oz. Je treba brati zakone. Povprečen uporabnik bere zakon dokler ne najde člen, ki mu ustreza. V prkmeru zgoraj kar je napisal romunov. Je pa 357 lepo podal dodatek, ki sledi v nadaljevanju zakona.

Kot je napisal jabolko je odgovor NE. Dobil si nabavno za orožje. Nabava streliva je pogojena z lastništvom orožja oz. Orožne listine, ki v tvojem primeru še ne obstaja torej osnovni pogoj ni izpolnjen.
Ko boš vpisal orožje boš lahko zaprosil za dovoljenje za nabavo streliva.

Še vedno mi pa ni jasno zakaj se strelci sploh ukvarjajo z DP? Vpišeš v OL in ne potrebuješ nikakršnih dovoljenj. To je samo voda na mlin uradnikom ki zagovarjajo bolj strogo regulativo. Tako imajo samo argument da zadeva očitno deluje ker imamo toliko DP.
Odgovori
#19
> 357 said:Zaprosiš lahko le ustno, za pisni del pa **nimaš osnove**...

@Bobo Gornji citat sem napisal dobrih 12 ur preden se je "jabolko" okorajžil?
Vpis v DP je lahko zanimiv v primeru, ko imaš enak/isti kaliber že v OL in lahko izkoristiš "popust" za pet kosov ( drugi do šesti ). Največja težava pa je ( po mojem prepričanju ) strah pred udeležbo na tekmovanju, katerega potrdilo, poleg že vseh naštetih, zahtevajo na UE pred vpisom v OL.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#20
Klinc, meni so zahteval ta posebni del, sicer pa tudi tukaj piše nekaj o tem:

http://www.upravneenote.gov.si/kocevje/s...9ee65729f/

@Bobo:
zakaj se ukvarjamo z DP? Zato, ker je to zaenkrat najlažja in najhitrejša možnost. Postopek za izdajo OL za šport vemo kakšen je. Ravno tako je znan postopek za izdajo OL za jago. V mojem primeru je bila izdaja DP najhitrejša in najlažja možnost. In nisem edini....
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)