Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup kronografa
#1
Pozdravljeni,

Ker se odločam za nakup kronografa za merjenje hitrosti iztreljenih krogel me zanima, če mi lahko svetujete, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu kronografov. Na trgu je en kup bolj ali manj dobrih kronografov po različnih cenah in funkcijah.
Torej zanima me katero znamko in model svetujete ter na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu?
Katere funkcije so priporočljive in katere veljajo kot dodatek?
Na spletu sem na nekaterih forumih opazil, da se nekateri uporabniki kronografov krono pritozujejo, da so napake merjenja pri njihovih kronografih zelo velike. A mogoče kaj veste o tem?


Hvala in l.p
Odgovori
#2
kupi magnetospeed sport ali pocakaj na labradar vse ostalo je skoda cajta al pa dnarja
Odgovori
#3
(27-04-2015, 18:25)Mato Napisal: kupi magnetospeed sport ali pocakaj na labradar vse ostalo je skoda cajta al pa dnarja

To je to... Sicer se da tudi z navadnim, ma bo prej ko slej prišu čas ko ti bo spil tolko živcov da boš prišu na to kar je Mato reku...
Odgovori
#4
Meni osebno ni všeč Magnetospeed ker verjetno spremeni vibracije cevi glede na to da se pritrdi na cev (oziroma moraš test delati dvakrat, enkrat za grupe in drugič samo za hitrosti), Labradar pa baje ne beleži pravih hitrosti pri izstrelkih manjšega premera (npr. .224" - testiral Litz)...mogoče bi bil kakšen Oehler 35 še najboljša varijanta...
Odgovori
#5
Labradar ima kao problem s močjo, ker so jo moral zreducirat zaradi regulativ, ampak je zadeva povsem softwerska (update firmwara) kar pomeni, da se bo 150% dalo povsem programatsko povečat moč in s tem tudi registriranje manjših izstrelkov in registriranje na večje razdalje...
Odgovori
#6
(28-04-2015, 10:48)Mato Napisal: Labradar ima kao problem s močjo, ker so jo moral zreducirat zaradi regulativ, ampak je zadeva povsem softwerska (update firmwara) kar pomeni, da se bo 150% dalo povsem programatsko povečat moč in s tem tudi registriranje manjših izstrelkov in registriranje na večje razdalje...
Radar je imel pri majhnih izstrelkih .223 težavo a samo z vojaškim FMJ, ki zadaj niso ravne torej dajejo malo radarskega odboja ,z match kroglami ki so zadaj vse ploščate ni bilo težav


[Image: 204065946655.png]
Odgovori
#7
Od kronografa za 600+ euronov pricakujem da reagira na vse oblike in diametre krogle bp Snooty
Odgovori
#8
(28-04-2015, 12:17)SteyrAUG Napisal: Od kronografa za 600+ euronov pricakujem da reagira na vse oblike in diametre krogle bp Snooty

Fizka je zajebana stvar ,'stealth' krogle pa to Think
Odgovori
#9
(28-04-2015, 12:25)mr.T Napisal:
(28-04-2015, 12:17)SteyrAUG Napisal: Od kronografa za 600+ euronov pricakujem da reagira na vse oblike in diametre krogle bp Snooty

Fizka je zajebana stvar ,'stealth' krogle pa to Think

:))
Odgovori
#10
(28-04-2015, 12:17)SteyrAUG Napisal: Od kronografa za 600+ euronov pricakujem da reagira na vse oblike in diametre krogle bp Snooty

če za trenutek ne razmišljamo tipično slovensko... kaj pa če 6 strelcev v klubu da vsak po 100evronov, pa dobijo labradar za iste gnarje kot bi jih porabil za Chrony-a, ki ima sistemsko napako 5%?
Odgovori
#11
Labradar se obeta poleti prav enemu takemu klubu kjer so se spravili skupaj in 'investiral' v klobsko opremo.
Odgovori
#12
Citat:Litz:
I won't dwell too much on the 223 scenario, as I believe it's a result of interference from the rain, or possibly equipment near the line of sight, or both (my guess is it's mostly rain related).  So all you can take from these .223 results is that the unit isn't reliably accurate in the rain which is not a big surprise or mark against the product.


Aja pa še to se je šlo samo za določen tip izstrelka pri večji hitrosti in ne na splošno za .223
Odgovori
#13
Kakor koli je tale Labradar en kurčev polizdelek  je zgleda med najbolj natančnimi chroniji .
Teh Labradarjev imamo zdaj že ena par in se z Magnetospeeddom dost dorbo strinjata tako da je teh podatko zdaj en kup in lahko ocenimo čemu zaupat. Več na temo Labradar lahko pove Kristian ,ki se z njimi največ ukvarja 


Naši znanci iz Finske ,podjetja  FinnAccuracy so narediit test Labradarja in kot referenco zraven merili z umerjenim radarjem za kakih 100.000$ , razlika v odčitani hitrosti je pribljižno enaka izubi hitrosti kgrogle v prvem metru leta-
[Image: 19275203_1366916170022472_87011965976147...e=59D2F683]
Odgovori
#14
Sam mam Superchono od enih severnjakov, meri samo supersonicne projektile. Ko ga prav postavis, rabis 2-5min.. mors bit tocn, se brzine ujemajo iz Quickloada, ok no, +-5m/s. Ce laze pol nej sej konstantno laze. Pomeris brzine, das v balistiko. Tarco na 300-500m, ustrelis, pomeris padec, das popravek v balistiko in to je to za "super natancno" meritev.

VEM DA TO NI NAJBOL TOPULTRATACTICOPERATOR zadeva, ampak men pelje. Ce si pa prelen da bi double checknu brzine.. pol nevem zakaj strelas.
Odgovori
#15
(23-06-2017, 06:54)Perse Napisal:   Tarco na 300-500m, ustrelis, pomeris padec, das popravek v balistiko in to je to za "super natancno" meritev.

problem te logike se skriva v destvu da je 500m tako blizu, da se dejanske napake kažejo šele pri večjih razdaljah. Kar seveda ni problem, če lahko greš in rutinsko ustreliš par testnnih šusev na 800 ali 1000m... Ker pa je to pri nas čedalje večji "unobtanium" je treba poskrbeti za čim bolj točne vhodne podatke. Balistika je zelo eksaktna stvar, vendar dela po principu "gabage in, garbage out"
Odgovori
#16
Tale avkustični kroni je imel na testih še kar porazne rezultate,tako da brez preveritvenega testa na streliču sigurno ni prov referenčen.  Pa saj da ne bo pomote nismo kupa chronijev ,svetlobnih,magnetnih,radarskih nabavili zato da bi imeli zadnji krik igračk ampak v želji najdt kaj natančnega ker največja zguba časa in denarja so napačni podatki za balistiko .

http://www.appliedballisticsllc.com/Arti...hapter.pdf
[url=http://www.appliedballisticsllc.com/Articles/ChronographChapter.pdf][/url]
Odgovori
#17
Zastopm da ti napaka 2% pr brzini na 1000m pomen "velik", sej usi hocmo met 100.5% prave podatke za brzino in ostale jajca ki jih das v balistiko.. in pol zacnes nadmorsko in pritisk, kje luna stoji.. pa si zakompliciras hobi. Sej sm za to da teorijo mas spimpano v nulo, sam na konc pa vids da si sam tist problem k ne zna nacilat v tarco... sam delam po pravilu KISS.

Nevem pa ker chroni je tist k ga ma nek ZF institut in bi lahko dal v test s komercialnimi.
Odgovori
#18
(23-06-2017, 10:53)Perse Napisal: in pol zacnes nadmorsko in pritisk, kje luna stoji.. pa si zakompliciras hobi. Sej sm za to da teorijo mas spimpano v nulo, sam na konc pa vids da si sam tist problem k ne zna nacilat v tarco... sam delam po pravilu KISS.

long range shooting je zelo eksakstna znanost. Prav nič ti ne pomaga, če si vrhunski trigger puller, če pa imaš favš podatke o brzili, razdalji in ostalih parametrih.
Večina pomembnih parametrov, ki vplivajo na rezultat na 800 in več m, pri razdaljah pod 500m nimajo relevantnega vpliva.

KISS pomeni tudi streljat dokler ne slišiš da si zadel gong, ampak to ni ravno cilj, kajneda? Še posebej, če hočeš v taktikul igri zadet tarčo na neznani razdalji s prvim strelom.

P.S. na Finnsniperju na zadnji dan streljaš na 10 tarč med 600 in 1400m. Strelišče je na morski gladini. Vmes, med streljanjem nas je prešla hladna fronta in sta se zračni tlak in vlažnost radikalno spremenila. Kestrel z Applied Balistics modulom je to zaznal in spremenil popravek elevacije na razdalji 970m za +0,6mil (po KISS: 6 klikov več). Tarča je visoka 1m, in če pomeriš v sredino, si skor ziher falil.
Tukaj nastopi dilema, ali verjetni tablici, ki si jo naredil doma in si jo s pridom (preverjeno) uporabljal prejšnja dva dni tekme ali pa verjeti elektroniki, ki meri spremembe. Seveda po principu KISS sem ustrelil tako kot smo streljali do sedaj in bil prekratek točno za pol mila. Drugi strel s +6klikov je bil v sredi tačre, ampak 5 pik je pa šlo v maloro...
Nauk zgodbe, zračni tlak, nadmorska &Co imata konkreten vpliv na možnost zadetka na večjih razdaljah.
Odgovori
#19
Ok si me dobil z KISS :) Da ne bova offtopic.
Kako ves da daje chrono prave podatke za brzino? Testirat vec chronijev in vec bal. programov in primerjat kako se odnese v praksi.. al obstaja chrono k je motherofallchronos in bi jih primerjal z njim?
Odgovori
#20
(23-06-2017, 12:18)Perse Napisal: Ok si me dobil z KISS :) Da ne bova offtopic.
Kako ves da daje chrono prave podatke za brzino? Testirat vec chronijev in vec bal. programov in primerjat kako se odnese v praksi.. al obstaja chrono k je motherofallchronos in bi jih primerjal z njim?
To tudi mene zanima. Pa zraven tega še, ali ni morda iz vidika balističnega koeficienta krogle večja razlika pri balistiki zaradi minimalnih odstopanj pri obliki krogle kot zaradi enega % razlike pri hitrosti? Predstavljam si namreč, da je s strani proizvajalca izražen BC tudi le ena povprečna številka?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)