Strelec.si - Slovenski strelski forum
Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Printable Version

+- Strelec.si - Slovenski strelski forum (https://www.strelec.si/forum)
+-- Forum: Debate (https://www.strelec.si/forum/forum-6.html)
+--- Forum: Sprememba zakonodaje glede strelišč 2015 (https://www.strelec.si/forum/forum-62.html)
+--- Thread: Sprembe zakonodaje glede deko orožja (/thread-15886.html)

Pages: 1 2


Sprembe zakonodaje glede deko orožja - RugerMagnum - 25-01-2016

Pa se je začelo. Prvi so narvsti ljubitelji deko orožja.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R2403


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Zastavam70 - 25-01-2016

Kaj pa piše...za tiste ki nismo prijavljeni na forum? :) 


LP, Jure.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - RugerMagnum - 25-01-2016

Bom poskušal drugo povezavo poiskati.






[url=http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R2403][/url]


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - sekira - 25-01-2016

Mislim, da je to to. za lažje branje ...

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R2403&from=IT


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - mr.T - 25-01-2016

Kaj je tu novega saj to smo vse že imeli


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Kristian - 25-01-2016

tole je bilo objavljeno včeraj v Frankfurter Allgemeine Zeitung...


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - RugerMagnum - 25-01-2016

Mislim, da tako "onesposobljeno" še deko orožje ni bilo. V bistvu ostane po novem od vsega le še ohišje.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Mato - 25-01-2016

Mislim, da dosedaj ni bilo tako, da je povsem nedelujoče se pravi da nima gibljivih delov. Če dobro bereš je poleg standardnih poškodb na ključnih mestih potrebno še stvari blokirat (magazin recimo zafiksirat ali onesposobit da ga vtakneš not) kar dejansko naredi iz orožja kos železa ki ima samo obliko orožja in je povsem isto kot če bi ga izrezal iz lesa ala otroške puške za indijance pa kavbojce špilat.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Zastavam70 - 25-01-2016

No, nekatere države so to že prakticirale, spomnim se deko kosov iz češke in hrvaške, kjer nisi niti sprožilca premaknu...totalna polomija. Potem se je pa nekako uveljavila znana praksa, ki ne predstavlja nekega problema...če je pravilno onesposobljeno ni možnosti da spet zalaufa...oz. če ga spet zalaufaš je en in isti drek al maš deko kos al ne, ker konc koncu se zaklepišče da tudi iz U profila naredit.


LP, Jure.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - RugerMagnum - 25-01-2016

Sprožilec tudi po starem zakonu ni smel delovati?


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Zastavam70 - 25-01-2016

O sprožilcu ni nobene besede v sedanji praksi, so pa zahteve da:
- ima cev najmanj 6 lukenj najmanj premera kalibra cevi ali prečno prerezo
- zavarjeno ležišče naboja (ustje pogojno)
- zaklep odrezan pod kotom 45°
- zavarjena odprtina udarne igle (odstranjena igla)
- na orožjih kjer se uporablja menjalna cev je le da trajno privarjena na ohišje, prav tako je privarjen menjalni mehanizem
Seveda pa se dobijo potem umetniki ki začnejo kaj pa če bi, pa če lahko, seveda se da, nekako lahko, vse se da....tralala.


LP, Jure.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - p0gi - 26-01-2016

Omenjena uredba je znana že od decembra, takrat je bila tudi sprejeta. Bilo pa je rečeno, da bo začela veljati marca (v dokumentu piše 8. aprila). 

Gre predvsem za onesposobitvene standarde, ki bojo po novem (v večini primerov) precej strožji in različni glede na tip orožja. Npr. vso deko orožje bo moralo imeti privarjen nabojnik, pištole bojo morale imeti zavarjeno zadržalo zaklepa (onemogočeno razstavljanje), polavtomatske in avtomatske bojo morale imeti onesposobljen tudi plinski mehanizem in zavarjeno zaklepišče (kaj to točno pomeni ne vem, a verjetno ga ne bo mogoče več repetirati), avtomatsko pa bo kot kaže popolnoma zavarjeno, brez gibljivih delov in brez možnosti razstavljanja. 

V uredbi je tudi navedeno, da bo omenjeno veljalo le za deko orožje ki bo onesposobljeno po tem datumu. Za orožje onesposobljeno pred tem pa ne bojo potrebni dodatni deaktivacijski postopki, razen v primeru prodaje.

Tudi za A kategorijo ni omenjeno, da bi bila prepovedana, zapovedani so le strožji tehnični standardi. Torej je ta uredba v nasprotju s predlogom Direktive, ki predlaga popolno prepoved avtomatskega deko orožja.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - p0gi - 26-01-2016

Citat:˝6.2 Odstranite zaklepišče in ga nadomestite z jeklenim kosom, ki ga zavarite, ali zmanjšajte zaklepišče za najmanj 50 %, ga zavarite in odrežite blokirna ušesca z glave zaklepišča.˝


Citat:˝6.4 Preprečite razstavljanje sistema za zapiranje ročaja na okvirju z varjenjem ali uporabite primerne ukrepe, s katerimi se prepreči odstranitev˝

Lahko kdo ki se bolj spozna razloži kaj to pomeni:

-Kaj je po definiciji zaklepišče? Kajti piše tudi, da mora biti čelna stran zaklepišča odrezana pod kotom 45°, vendar to velja za zaklep. Zaklepišče/zaklep? Kaj je zaklepišče???
-Kaj je sistem za zapiranje ročaja na okvirju???


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Zastavam70 - 26-01-2016

Eni strokovnjaki so tole prevajali. Prvi del se nanaša na zaklep, drugi del pa sam bog ve...mogoče na menjavo cevi in nosilec nabojev pri mitraljezih (uvodnik)...


LP, Jure.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Iurium humanorum - 26-01-2016

Na problematiko sprejema izvedbene direktive in v njej navedenih, po mojem mnenju absurdnih, zahtev za onesposobitev strelnega orožja opozarjam že od lanskega leta. Brez pravega odziva. Nadalje sem v eni od svojih objav navedel izhodiščih na katerih naj bi onesposobitev temeljila, pri tem pa dodal dva primera ter poizkusil začeti diskusijo o ključnih vprašanjih. Odziv je bil milo rečeno medel pa še ta v smislu kritike nad prekomerno zapletenostjo predlaganih rešitev, ki pa so bile po mojem mnenju bistveno bolj življenjske od rešitev Komisije. Pri nas stvari delujejo na način; za stvari ne vem, stvari ne razumem, če se dogaja sosedu, ni moj problem, ko se bo meni, se bom poizkusil znajti, morda pa ne bo tako hudo, kot izgleda na prvi pogled, če in ko se zgodi, užaljenje nad krivico, ki se nam godi,...
Na tem mestu o kakovosti prevodov v slovenski jezik prvotnega besedila niti ne bom izgubljal besed.

Ker gre za izvedbeno direktivo, se njen zakonodajni postopek precej razlikuje od tistega pri običajnih direktivah in teče na nivoju komitologije. Mimogrede, omenjenemu predlogu ni nihče nasprotoval in je bil sprejet (večletno usklajevanje ni bilo uspešno, sprejem pod psihološkim učinkom pariških napadov).

Velikokrat sem že poudaril svoje prepričanje, da bi se bilo potrebno problema lotiti na veliko bolj organiziran in strokoven način, ne pa zgolj z dobro voljo redkih posameznikov. Prav tako male osebne zamere in parcialni interesi onemogočajo ustvariti enotne fronte napram bistveno resnejši grožnji, ki bo na koncu prizadela vse.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Mato - 26-01-2016

Ti preveč kompliciraš sicer vem zakaj ampak to bi morali odpravit na sistemski ravni. Bistveni deli orožja so znani in vse kar rabiš narediti je v cev oz. ležišče zvrtat eno luknjo ali zarezo recimo večjih dimenzij a še toliko da je skrita, eventuelno lahko v cev zabiješ neko nadkalibrsko palico ali pa kak podoben čep, udarno iglo odstraniš oz. porežeš, porežeš del zaklepa oz. glave zaklepa in na zaklepišču narediš oz. navariš znotraj kako jeklo, da pač ne moreš zaklepišča prešraufat na ostale morda delujoče dele.

Kakršna koli modifikacija tega je nekje na nivoju izdelave nove in je logično povsem ista kot pa nelegalna proizvodnja orožja, sam kos pa definitivno neuporaben za bilokaj povezanega z orožjem in to je to.


Je pa deko (airsoft) odličen primer zakaj se gre pri celotni orožarski zadevi namreč jasno je da to ni orožje AMPAK javnost in policija oz. država to še vedno nekako pojmuje kot orožje (izgled) in kaj se s tem lahko ali pa ne naredi (ropi, ustrahovanja ipd...). Tisti osnoven strah kjer se določen del populacije enostavno boji (živeti.  Ampak tole je potem že druga tema).


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - p0gi - 26-01-2016

Si že predstavljam, kakšni problemi bojo pri postopku onesposobitve in izdajanju potrdil zaradi pomanjkljivo opredelitvijo izrazov.






strojno obdelajte notranji del zgornjega sprednjega roba izvlečnika v zaklepu pod kotom 45 stopinj. ˝  ??????

-˝ Preprečite razstavljanje sistema za zapiranje ročaja na okvirju z varjenjem ˝  ??????

-˝Onesposobitev polnilnega mehanizma pri prelamačah: Strojno obdelajte konus pod kotom najmanj 60 stopinj (kot konice) tako, da znaša premer osnove najmanj 1 cm oziroma je enak premeru čelne strani zaklepa. ˝  ??????

-˝Polnjenje od spredaj: Odstranite ali zavarite izpuste.˝  ??????






Bolj kot berem, manj mi je jasno, celo nekateri puškarji niti približno ne vejo o čem se gre. Bo EK organizirala kakšno izobraževanje za puškarje, da malo pokažejo kako to izgleda v praksi? Bo tisti francoz iz EK vse razložil...


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - mr.T - 26-01-2016

Glavni problem je to, da bo pri preprodaji kosov, ki so že v obtoku potrebna ponovna onesposobitev


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - p0gi - 26-01-2016

(26-01-2016, 22:35)mr.T Napisal: Glavni problem je to, da bo pri preprodaji kosov, ki so že v obtoku potrebna ponovna onesposobitev

Največji problem pa bo, da so bili nekateri deko kosi onesposobljeni tako, da so po nepotrebnem povsem zavarjeni, da jih sploh ni mogoče razstaviti. Tako bo dodatna onesposobitev praktično nemogoča. Na to so opozarjali že Britanski evroposlanci.


RE: Sprembe zakonodaje glede deko orožja - Barbapapa - 27-01-2016

(26-01-2016, 22:57)p0gi Napisal:
(26-01-2016, 22:35)mr.T Napisal: Glavni problem je to, da bo pri preprodaji kosov, ki so že v obtoku potrebna ponovna onesposobitev

Največji problem pa bo, da so bili nekateri deko kosi onesposobljeni tako, da so po nepotrebnem povsem zavarjeni, da jih sploh ni mogoče razstaviti. Tako bo dodatna onesposobitev praktično nemogoča. Na to so opozarjali že Britanski evroposlanci.

???
Torej bo potrebno kos usposobiti za delovanje in ga ponovno strokovno in po novih predpisih onesposobiti? :))
Tale je malo bosa...