Strelec.si - Slovenski strelski forum
Izbira puske za vecje razdalje - Printable Version

+- Strelec.si - Slovenski strelski forum (https://www.strelec.si/forum)
+-- Forum: Debate (https://www.strelec.si/forum/forum-6.html)
+--- Forum: Vprašanja o izbiri orožja pred nakupom (https://www.strelec.si/forum/forum-65.html)
+--- Thread: Izbira puske za vecje razdalje (/thread-27489.html)

Pages: 1 2 3 4 5


Izbira puske za vecje razdalje - JAPI - 02-03-2021

Pozdravljeni.

Takole je. V tem delu strelstva sem popoln zacetnik, zato me tisti, ki bi mi pomagali s konkretnimi usmeritvami prosim tako tudi tretirajte, z malo potrpezljivosti:)

Skratka odlocam se za nakup ostrostrelne puske oziroma puske za vecje razdalje ( 300<X<1000m ). Jasno mi je, da vec kot 600m verjetno niti ne bom imel priloznosti pri nas saj ni strelisca temu namenjenega. Zato bom izrabil moznost in kaj vec preizkusal v tujini.

Pregledal sem cel kup materiala na youtube in raznoraznih forumih... Ampak to ni isto, kot ce se javi kdo ki ima konkretne izkusnje in pove iz prve roke. Vem da je na tem forumu veliko mackov ki so v tej branzi "doma" zato sem se spravil in spesnil nekaj vprasanj. Materiala je na spletu sicer veliko, predvsem pa tistega: kolega je rekel, prebral sem, kolega od moza sosedove svakinje je slisal. In podobno.

Budget sem si omejil na 1k€ ( orozje, brez daljnogleda). Prvic zato da ne obubozam saj sem si pravkar zapolnil omaro z novim rorom, drugic pa zato da v kolikor bi s casoma zacel pri tej vrsti streljanja zehat, da nebi metal denarja stran ali si nabavljal novega obesalnika za na steno. Bi pa vseeno rad nabavil nekaj spodobnega, da nebi potem cez 2-3 leta spet nekaj kupoval na novo "za kaj resnejsega"... Ali je orozje v tem cenovnem rangu sploh smiselno uvrscati v ti "tekmovalni" razred? V smislu tekmovanj ki jih imamo pri nas in v tujini pri cemer izvzemam tiste profi variante kjer fantje ropotajo z zelezjem za 10k€ +... Videl sem nekaj primerov na netu kjer fantje kar dobro ropotajo na 600m+ z rori kot so savage axis, ruger american predator, bergara itd. Seveda se zavedam, da je veliko odvisno tudi od streliva in strelca samega v prvi vrsti. Bi pa rad kos na katerem bi se ucil in kasneje tudi tekmoval.

Kaliber? .308 ali 6.5.
Razmisljal sem tudi o .223 vendar ne pride v upostev zaradi balisticnih lastnosti.

Bral sem temo iz tega foruma iz leta 2012: ruger american in savage axis. Stara tema od katere je preteklo ze kar nekaj vode. Zato me zanima, ce kdo od vas od takrat na novo poseduje omenjena kosa za tekmovalne namene in kako se zadevi obneseta na terenu? Kako je z natancnostjo ko je cev segreta?

Necesa pa vseeno ne razumem: beding. Zakaj beding toliko vpliva na ponovljivost/natancnost? Mislim... cev, prozilni mehanizem in optika so recimo temu "samostojna" enota v kopitu in ce se, se premaknejo "skupaj". Ce je zadeva dobro opasana bi moralo krepelo luknjat dokaj natancno... Zakaj je to toliko pomembno?

Skratka... Vprasanje bo zagotovo se kaksno, to ne dvomim...

Bom pa vprasanje in razpon izbire puske iz firbca obrnil se takole: kaj posedujete in kaksne rezultate dosegate? Zavedam se da sem cisto na zacetku in se nekaj casa ne bom zrel za kaj resnejsega, me pa vseeno zanima koliko casa ze pokate na dolge razdalje.

PS: nisem reloader in tega nimam v planu.


Lep pozdrav,

JP

To sem pozabil pripisat. V kolikor sem na forumu izpustil verjetno ze obstojeco temo ki podrobno obravnava moja vprasanja... Ctr+C, Ctrl+V pa si preberem :) sem nasel par stvari, na vprasanja ki sem jih postavil pa nisem dobil odgovora...

Hvala.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - SU84 - 02-03-2021

6,5 CM Bergara in Vortex Strike Eagle je trenutno najbolj univerzalni odgovor :P


RE: Izbira puske za vecje razdalje - JAPI - 02-03-2021

(02-03-2021, 22:03)SU84 Napisal: 6,5 CM Bergara in Vortex Strike Eagle je trenutno najbolj univerzalni odgovor :P

Hm. Tale B14 z 22" cevjo zgleda solidna. Dobro, teh dodatnih 200 flik bom ze napraskal ampak tu se pa res ustavim ? dobro, da zena ne spremlja foruma... Ko je enkrat doma tako ne more vec usporavat ?

Bom povprasal ce obstaja crna varianta... Si mogoce tudi lastnik te pokalice? Zanima me koliko da od sebe... ?


RE: Izbira puske za vecje razdalje - siljo - 03-03-2021

Sem bil tudi sam pred podobno dilemo in se odločil za Bergaro B14 HMR. Sicer imam namen vzeti 24" cev, ampak definitivno v 6,5 CM. Pri optiki sem se odločil za IOR Reccon, ki sem ga vzel od člana foruma in je ravno danes prispel na moj domači naslov. Me pa Strike Eagle močno mika za 22LR.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - zan89 - 03-03-2021

Jaz bi na tvojem mestu vzel strike eagle in morda stisnil kaksen evro vec za kakšno Tikko, pa jo morda kdaj nadgradil s kakšno šasijo, ce te zadeva potegne. Glede polnenja sem sam govoril cisto enako kot ti, pa sem v manj kot pol leta oz treh nakupih streliva začel sam in mi še zdaj ni žal, ker se tam šele začne drugo poglavje.
Glede na to da pri nas lahko pokas do 1000m in si hoces zadevo poenostavit zate, si kupi nekaj v 6,5mm kalibru. Ravno tako bos zadeva z 308 samo z mnogo vec vaje. Če bo pa malo pihalo pa sploh. Ce zelis zapraviti zgolj 1000+ optika se bojim da te moram razocarat da bo na koncu mnogo vec denarja, ko bos kupil se vse "dodatke" za katere bos ugotovil, da jih je dobro imeti. Ampak saj če te potegne potem to kar nekako gre. Jaz sem v enem letu nenačrtovano zapravil toliko denarja da sem kar slabo spal.. haha
Hudic je v tem, da ce sparas ti slaba oprema lahko hitro pozre veselje, potem ko ti poje veselje lahko hitro ugotovis da to ni to in poceni prodas naprej zastojn. Raje bi sel za tem da na prvem mestu kupi dobro, pocasi in predvsem enkrat.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - gg - 03-03-2021

Pusko bos ze nasel, glede municije pa nisem tako preprican.

Ali bos dal tuner na pusko ali pa bos zacel filat. Druge ne bo. Da o cenovni komponenti sploh ne zacnem.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - JAPI - 03-03-2021

Super debata. Hvala ker ste se oglasili. Me veseli, sem zacel malo drugace gledat na stvar.

Se popolnoma strinjam. Do sedaj sem orozje kupoval res premisljeno, vedno sem sprobal in potem razmisljal in tuhtal se pol leta kako se bom lotil zadeve da nisem sel z glavo skozi zid. Zato je bila sreca vedno popolna, najprej sem nažulil teorijo in ko se mi je zdelo da sem pripravljen sem sel v akcijo.
Sem se pa ravno tega bal... "Bom stisnil se tistih 200 flik, zdaj studiram da bom raje pocakal in naprasal tistih 500 in nabavil tikko oziroma nek visji rang". Upam da se bom tu res ustavil ce ne bom moral na vogal prodajat cajtunge... No da se ne posuvam s pepelom, do sedaj je bilo tako da sem kupil železje in potem se to in ono in tretje... Nikoli pa nisem peglal orozja: vedno sem stremel k "out of the box" kosom in potem treniral samega sebe. Tukaj bo stvar verjetno drugacna saj to popolnoma drug svet.
Nisem omenil, dolge razdalje me srbijo odkar sem na Ak montiral 5x povecavo. To ni primerljivo s tem kar bi rad dosegel sedaj vendar neke grobe osnove sem ze osvojil saj je bil to namrec namen, da probam najprej s tem kar imam in potem pocasi na next level. V vsakem primeru se bom pri povecavi odlocil za prvo goriscno ker sem jo nekako osvojil lazje kot drugo. Hvala vam za predloge, bom prestudiral in pregledal. Vemdar bom rešpetin dal se za nekaj casa na stran, najprej ror. Mi pa pomagajo vasi predlogi saj imam zdaj bolj omejen spekter ze sprobanih zadev iz vase strani. Ni vse za vsakogar ampak nekje lahko zacnem.

Tako kot si napisal Zan89, se popolnoma strinjam. Ce bi sel v nekaj in bi se prevec zanasal na opremo bi znale hitro preskocit iskre in bi v OBI skocil po obesalnik in ror bi pristal kot zakljucni stenski element. Vedno sem bil mnenja da je bolje pokat z necim bolj tumpastim in osvojit tehniko, na super orozja je potem lazje preskocit pa se rezultati so potem boljsi. V obratnem vrstnem redu ni tako. Tu pa se bojim da bi bilo tako. In ravno zaradi cene streliva bi verjetno vrgel pusko v koruzo: dobesedno heh...

Zan89: sem googlal pa nisem nasel... Kje pa lahko nabijam do 1000m? Mislim... Vem da so obcasno tekmovanja v okolici postojne vendar ali je strelisce, kjer se lahko za sobotno ropotanje prijavim in pridem kot npr na Dolenjko za 100m? Ali je to bolj za zaprte skupine/prirejena tekmovanja? Nebi rad nabavil super hot opreme in se potem pobijal z iskanjem strelisca...

Najprej bom seveda moral osvojit 200 in 300m in potem naprej. Pa vseeno, podlaga mora bit da vem, da grem lahko se dlje.

Kar se pa tice filanja se pa popolnoma strinjam z vami. Vsekakor je cena streliva prvi in poglavitni faktor. Drugo pa vem, da ni za pricakovat maksimalne efektivnosti od fabrskega streliva. Sel bom postopoma in zacel s fabrskim pa potem presaltal na polnjenje. Problem je tudi v tem, da nikakor nimam prostora kamor bi vso opremo stlacil saj niti za kaksno mini delavnico nimam moznosti kaj sele za kak "man cave" kjer bi si kuhal svoje strelske čorbe. No... Bom ze naredil en kurnik v bajti kjer bom lahko kokodajsal brez skrbi, to bom razmisljal potem :D

Recimo pri izbiri taksnega orozja, na kaj moram bit se pozoren? Dolzina cevi, twist rate glede na kaliber... Ali obstaja kaksna skrita formula starih mackov po kateri bi lahko priblizal svojo izbiro orozja idealu in napravil dober nakup in setup za to vrsto streljanja?


RE: Izbira puske za vecje razdalje - gg - 03-03-2021

Ena zenovska:
Tisti moment, ko bos zacel gledat na ror, kopito, respitin in municijo kot strelsko celoto in ne na posamezne komponente bos zacel res streljat :)


RE: Izbira puske za vecje razdalje - Kristian - 03-03-2021

(03-03-2021, 08:57)JAPI Napisal: Kje pa lahko nabijam do 1000m?

nabijaš lahko doma v steno.  Nisi kul če se tako obnašaš, prav nasprotno, ljudem dvigneš obrambni refleks in si te ne želijo v svoji okolici.
Tisti, ki so normalni pa imajo kar dosti možnosti streljanja na več kot 500m. Kot že tolikokrat napisano, člani strelskih društev včlanjenih v zvezo društev Moris so vabljeni na odprte treninge na vojaških streliščih. Letos bodo vsaj 4 streljanja na Baču (1000m), kar nekaj streljanj na Mačkovcu (600m) in na ostalih, krajših, streliščih.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - Marks - 03-03-2021

sam ne bi izbiral puške do 1k, ker je ponudba kar slaba in dokaj neprimerna temu kar bi se ti rad šel.

nekje vstopni razred je bergara HMR, howa z dobrim kopitom, morda kakšna ČZ 557; vse pa z malce debelejšo cevjo.

potem pa naslednji rang in zadeve za odločati kot je tikka varmint (kopito?), sauer 101, sabbati ... sam bi verjetno za ta namen izbral rang 1,5k; sabbati evo z US varianto cevi.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - JAPI - 03-03-2021

(03-03-2021, 10:20)Kristian Napisal:
(03-03-2021, 08:57)JAPI Napisal: Kje pa lahko nabijam do 1000m?

nabijaš lahko doma v steno.  Nisi kul če se tako obnašaš, prav nasprotno, ljudem dvigneš obrambni refleks in si te ne želijo v svoji okolici.
Tisti, ki so normalni pa imajo kar dosti možnosti streljanja na več kot 500m. Kot že tolikokrat napisano, člani strelskih društev včlanjenih v zvezo društev Moris so vabljeni na odprte treninge na vojaških streliščih. Letos bodo vsaj 4 streljanja na Baču (1000m), kar nekaj streljanj na Mačkovcu (600m) in na ostalih, krajših, streliščih.

... 

Hvala za odgovor. 

Se bom v naslednje maksimalno potrudil, da bo moja slovnica izvzemala zargon ali raznorazne popacenke, da ne bom se koga nenamerno uzalil ali sprozil obrambnega refleksa/refluksa, kakorkoli pac ze. 

Torej hvala za info.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - Kristian - 03-03-2021

če iščeš puško za športno streljanje (ne taktikul) je Sabatti za 1.4k€ v tem trenutku verjetno najboljši glede razmerja cene/kvalitete.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - MadMan - 03-03-2021

Kaj pa, če si kupiš nekaj v 22LR kalibru, pa eno orenk optiko, pa vso periferijo (tačke, žakle,...).
Pol se naučiš mal kaj in kako balistika, veter,... Greš na kakšno tekmo...
Strelišč je več na voljo, s filanjem ni dilem...
Potem pa vidiš, če ti sede precizno, pa merit razdalje, gledat veter, klikat po optiki...
Mal za provokacijo, mal pa tudi čisto zares... Sam sem načeloma na tej poti, tako da... Mogoče bom res tudi enkrat kaj kupil v VK za precizno...


RE: Izbira puske za vecje razdalje - zan89 - 03-03-2021

(03-03-2021, 11:49)Kristian Napisal: če iščeš puško za športno streljanje (ne taktikul) je Sabatti za 1.4k€ v tem trenutku verjetno najboljši glede razmerja cene/kvalitete.

Ja se to je fino vedeti v katero smer bi šel, bolj takticno "snajperstvo" ali bolj precizno statično strelstvo. 
Je zadnje potem z njegovim predlogom nimas kaj zgrešiti. Ce pa v bolj prvo pa kakšna tikka za s šasijo ali pa kupis osnovni model pa daš na nekaj kar dobiš.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - JAPI - 03-03-2021

(03-03-2021, 13:18)MadMan Napisal: Kaj pa, če si kupiš nekaj v 22LR kalibru, pa eno orenk optiko, pa vso periferijo (tačke, žakle,...).
Pol se naučiš mal kaj in kako balistika, veter,... Greš na kakšno tekmo...
Strelišč je več na voljo, s filanjem ni dilem...
Potem pa vidiš, če ti sede precizno, pa merit razdalje, gledat veter, klikat po optiki...
Mal za provokacijo, mal pa tudi čisto zares... Sam sem načeloma na tej poti, tako da... Mogoče bom res tudi enkrat kaj kupil v VK za precizno...
Se popolnoma strinjam, sem pretehtal tudi to. Vendar sem kar odlocen, da grem instant na VK ker me prevec srbi :D
Od novega leta naprej malo zulim teorijo in preko razlicnih gradiv "na suho" klikam in si sirim znanje o tej vrsti streljanja ce lahko temu tako recem. Sploh ni provokacija, tvoj komentar vec kot na mestu. Kot pravim, sem pretehtal pa bom kar z VK zastartal.

(03-03-2021, 13:50)zan89 Napisal:
(03-03-2021, 11:49)Kristian Napisal: če iščeš puško za športno streljanje (ne taktikul) je Sabatti za 1.4k€ v tem trenutku verjetno najboljši glede razmerja cene/kvalitete.

Ja se to je fino vedeti v katero smer bi šel, bolj takticno "snajperstvo" ali bolj precizno statično strelstvo. 
Je zadnje potem z njegovim predlogom nimas kaj zgrešiti. Ce pa v bolj prvo pa kakšna tikka za s šasijo ali pa kupis osnovni model pa daš na nekaj kar dobiš.

Staticno v vsakem primeru. S prispodobo bi lahko rekel: vzamem 10 susov in tiste konkretno in kvalitetno postrelim. Sabati je ze v ozjem izboru :)


RE: Izbira puske za vecje razdalje - Jazzy - 03-03-2021

Kot se že povedali je trenutno odličen nakup Sabati v 6.5 verziji za cca 1.5k-1.8k... Če se želiš igrat snajperista .. potem ti manka še veliko budgeta .... Od 300m naprej rabiš kamero... recimo optiko dost solidno za 1.5k... reloading bo obvezen boš že pogruntal... en kup take in onake opreme, ki ti doprinese pri natančnosti ... ko boš vse to sestavil naredil nekaj treninga boš ugotovil da rabiš cca 5k € pa sem rekel raje premalo kot preveč, to je tko za osnovo..

lp
Tomaž


RE: Izbira puske za vecje razdalje - Marks - 03-03-2021

za optiko pa bi jst gledal za Vortex Viper PST Gen-2 5-25x50 FFP MRAD ali pa kolega prodaja tu gor sightrona SIII 6-24x50 FFP, MRAD. pa 20MOA naklon letve ali montaže.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - lovro14 - 03-03-2021

Ker sam tudi gledam nekaj v smeri repetirke za precizno in ker je bila omenjena Bergara, Sabatti, Tikka,... se mi poraja eno dodatno vprašanje.

Kako pomembna je kompatibilnost z raznimi deli, kopiti,...?
Recimo Bergara je narejena na Remington 700 platformi. Tikka je dokaj pogosta in se tudi dobi vse. Za Sabattija po drugi strani pa zna biti problem dobiti kompatibilne komponente oz vsaj zasledil nisem da paše na kakšno obstoječo platformo.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - SU84 - 03-03-2021

Če boš kupil Tikko naroči vnaprej lažjo vzmet za sprožilec. Pol imaš soliden OEM sprožilec.

Drgač se pa z Madmanom strinjam. Pa ne optike za Mk ki ni FFP. Mk lahko marsikje pokaš, na 1000m z VK pa skoraj nikjer.

Vsaj ne bilo kdaj.


RE: Izbira puske za vecje razdalje - MadMan - 03-03-2021

Provokacija zaradi tega, ker zgoraj jasno sprašuješ, kateri kaliber od dveh vzet :)

Čisto zares pa (poleg že naštetih razlogov), tudi zato, ker si napisal, da najprej ror (za katerega boš itak dal 30% več od max budgeta :) ), pa da boš šele potem kupoval optiko, da ne boš prodajal stvari na vogalu :D.
Kar pomeni, da boš še nekaj časa samo študiral gradivo in glancal puško, ki ti bo v omari stala brez optike. In optika te bo prišla ravno tako okoli 1k €. Potem pa še vsi dodatki, odvisno kolk resno boš zastavil, prec 300€+
Potem, ko boš skeširal še za optiko, šele pride na vrsto problem, kako najt strelišče/dogodek, ki ti bo omogočal pokanje na 300+ takrat, ko boš ti imel čas.

Ampak, vsakemu svoje... You do you!!