Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Long range tako kot je treba
#21
> Še zmeraj imaš možnost, pa vse to zgoraj našteto nabavi in časti sam enemu izmed organizatorjev tekem (glede na to, da praviš, da je to zate relativno malo denarja) - po lastni izbiri, ali pa ne častit organizatorju, pa samo nabavi za vse strelce, oz. predvidena strelska mesta, pa pridi na tekmo, vspostavi sistem, odstreljaj tekmo in počakaj do konca, ter nato še pospravi in odnesi s seboj nazaj domov (da ne boš rekel, da se je kdo okoristil s teboj)...
Sem siguren, da ti nobeden organizator tega ne bo preprečeval...

Nekaj na to vižo trenutno počnem za BR50 za naslednjo sezono tako, da je bugdet zaseden.:-SS ,pogosto pri tem ne gre toliko za budget, kot za delo vloženo v izdelavo kosov, da jih ni potrebno kupit.

A malce napotkov za začetek ,120x50cm trikotna zastava f klas košta cca 35 eur kom ,glede na to da bi jih rabil vsaj 8 se jih verjetno splača dat naredit .
3 m fižolovka za zastavo je odvisno od 'domišlija' lahko lesen količek lahko pa karbonski kol od Trivala da stoji pokonci pa ga učvrstiš po šotorsko z zajlami in klini. Tarče so še vedno lahko samo 100x100 a z ustreznimi f klass razdelki x,10 ,9,8 kroge pa svetlo ozadje za boljšo vidljivost . Merjenje razdalje do tarče za vsako strelsko mesto glede na to da imaš leico 1400 ne bi smel biti problem.

Video sistem je večji problem ,relativno teško ga je sfinancirat enemu organizatorju za 5 golaž tekem letno ,sistem ki sva ga z Kristianom sestavila z manj kot 200Eur je bolj začetniški a se bi ga dalo razširit na kake 4 kamere, z drugim oddajnikom celo na 8 a to ni poanta , englezi kjer so omejeni pač pokanjo samo na 4 mestih po dva ali celo trije strelci na tarčo ker točkujejo elektronsko a zato na teh kvalitetno,svajcerji imajo pogosto v zaklonu malce stran od tarč mularijo, ki med serijami 1-5 strelov označuje zadetke a to pri nas zelo vrjetno ni varianta saj je treba imet resno disciplino in red na strelišču. Probna tarča pod video sistemom bi bila delni nadomestek a samo če je enako oddaljena od vseh strelskih mest +- 5m pa še ta bi morala imeti reflektivno tarčo in pogosto menjavo.

Pokat kvalitetnej od trenutega stanja ni problem ob relativno malem vložku ,pokat na resnem nivoju pa praktično neizvedljivo brez elektronskega točkovanja

A najbolj važno je, da se organizator pač odloči kaj misli organizirat tutifruti piknik ali kaj resnejšega v kolikor kar resnejšega mu mora biti popolnoma jasno se lako en človek posveti eni sami disciplini ne pa vsemu od LR do dinamike.

[]()http://www.youtube.com/watch?v=ap6nCI00dKM

Attached files [Image: d7df7222e4cc52006aea6a4c1965de.png]
Odgovori
#22
...menda imam Leica model 1600... ;)

Vse skupaj je verjetno brez lastnega/zasebnega strelišča brezupno, ker rata preprosto preveč obsežne in drage logistike in ne dobiš nobenega, ki bi to financiral, potem pa nobenega, ki bi prišel zastonj delat, pa če bi ga že želel plačat pa premalo strelcev (ker nekateri ne pridejo "iz inata", nekateri zaradi polprofesionalne izvedbe), ter si tako na koncu - da bi strošek razširjene organizacije tekme pokril - primoran racionalizirati...

Ali začaran krog, ali pa so me sami izgovori ...!? O:-)
Odgovori
#23
hja, sistem ki sva ga zložila tko na prvo žogo, kot dva totalna elektronska aberveznika je za 180€ delal na 300m brez problema.
Za 47€ sem dokupil še usmerjeno anteno in po tem je stvar potegnila brez težav čez 1000m. Kamere nisem štel ker sem uporabil eno od tistih, ki se valja po predalu...
Ampak reciva da je sistem 250€, če bi jih delal malo bolj serijsko z večkanalnimi oddajniki/sprejemniki, recimo da bi cena mogoče padla na 200€/kos.
Koliko bi jih potreboval na tekmo in v kakšnem času se investicija povrne, pa verjetno bolj vedo tisti ki tekme organizirajo...
Odgovori
#24
Točno tako kombinacija začaranega kroga in izgovorov :-SS

Sam sem se predno sem zavil v BR vode zelo resno ukvarjal z tem kako se resno lotit F klase pridt na EP in/ali SP in tam harat a po kar obsežnem raziskovanju(kako obsežno in sistematično vejo tisti, ki me bolje poznajo),ki je trajalo več kot leto mi je postalo popolnoma jasno,da je to metanje časa in denarja skozi okno z kar veliko lopato ker je brez investicije v x0.000Eur neizvedljivo na kakem resnem nivoju. Ko bo čas se bom z veseljem udeležil kake LR tekme mogoče v parih letih tudi mednarodno a v tem ne vidim nikakršne prihodnosti pri nas izven nivoja piknika .

Taka je realnost tudi, če fino mižiš in si želiš kaj drugega.

Dejansko je lažje izvest(a kljub temu še ni bilo izvedeno) na precej višjem nivoju tacticool tekmo podiranja silhuet kot si jih zamišlja Mato, kot pa resen F klas na 700-1000m.
Odgovori
#25
Odvisno, kdo jo organizira - mi smo delali ali z izgubo, ali pa z max 50 EUR plusa (pišem o skupnem znesku, ki se je potem razdelil na X število oseb)...

Za vlagat absolutno premalo - če bi bilo neko privat zemljišče, da vse to postaviš enkrat, potem pa samo koristiš je še neka milost, da pa zmeraj vse tovoriš s seboj, pa postavljat, pa pospravljat, pa potem še iz svojega žepa plačat - ne hvala, nič več...

Iz kakšnega materiala so zastavice (svila?), ter kakšnih dimenzij in barv morajo biti za F-Class (mogoče jih damo izdelat/zašit)?
Odgovori
#26
Jah v 1mx1m papirju pač moraš bit drugače ni nič zato pa je pomembno da imaš eno polnjenje in da si zapišeš (če si pač ne zapomniš) padce. Vertikala je pač več ali manj dana in tu ni kaj dosti filozofije in če je ne dosežeš delaš nekaj narobe (govorim na tekmi) zato pa si še prej pač puško nastrelit, da nisi na tekmi ugotavljal a je 2m pred tarčo ali morda 3 metre nad tarčo. Sam zase vem da od kar sem kupil puško sem na 1km streljal mislim da 3 ali 4x in to praktično vedno z drugim polnjenjem in se pač porabi toliko in toliko strelov, da človek sploh pride v papir in medtem ko na Lipah to nekako narediš s peskovnikom na Baču nimaš kej ker še zemlje ne vrže vedno v luft da bi vsaj videl da si pod tarčo. Zato pa (sedaj) vem kako pomembno je izbrati eno polnjenje in en material in to uporabljati vedno in voditi zapisnik.

Glede video sistema je tko, da prvič ne stane veliko, drugič ne zahteva veliko znanja za vzpostavit (približno tolk kot tv prikopit in dvd player) in tretjič vedno deluje za razliko od spotterja, ki ali zaradi vremenskih pogojev ali pa drugih ne more biti na liniji ali pa ne vidi traca oz. strelov. Vsekakor je pa pač tako da garbage in garbage out in pri nas bi bil velik korak naprej stalen enomesečen termin za prosti trening na baču in ob rednem sistematičnem treningu bi tudi rezultati prišli. Tako smo pa pač zadovoljni, ko imamo možnost 3x na leto streljat na 1km na kvazi dogodkih, ki so ali pa niso časovno in drugače izmprovizirani in kjer je streljanje bolj ali manj loterija.
Odgovori
#27
Ok - mr.T - na posnetku imajo na kompletni razdalji samo na začetku, dve med potjo in pri tarčah dve vetrni zastavici - OK in ta video sistem (če fališ tarčo ti pa itak ne koristi), vse ostalo pa je razen pregleda orožja (nalepke na optiki) nekako enako kot pri nas. Pa tudi nobene eksta dodatne opreme nimajo na posnetku, pa tudi spoterjev ne, pa neke veliko sodnikov tudi ne, pa... Tudi tarče niso v isti višini (za oddaljenost pa ne vem), pa piha jim tudi kar pošteno in še sneg pada, pa imajo samo enega arafata - pa še tega samo za tistega, ki bo razglasil rezultate... :(( =((
Odgovori
#28
No nevem kako se kaj dobro vidi ampak ponavadi so na 1000m 3-4 pari zastav ker ni natančnega predpisa je odvisno od organizatorja. pri nas zastav še nisem videl

Elektronka za muchos Eur omogoča točkovanje brez papirja tako da isto tarčo obdejujeta dva ali celo trije strelci a jih elektronka točkuje vsakega zase.

Ok zadet cca 4m2 tarčo pa bo verjetno ratal, tarče f klass (800-1000m)so velike vsaj 180x180cm lahko pa tudi več.

Če vse relativiziramo je ta kos elektronike razlika med piknikom in tekmo ,razen vojske si je nihče ne more privoščit

[]()http://www.youtube.com/watch?v=-fSc9M6pVdM
Odgovori
#29
Le nekaj podatkov glede vetrnih zastavic iz pravilnika ISSF:

Zastavice morajo biti pravokotne oblike iz bombaža ali poliestrskega materiala, ki tehta približno 150 gramov na kvadratni meter. Višina postavljene zastavice mora ustrezati središčnemu območju letalne poti krogle. Barva mora biti kontrastna barvi ozadja. Dovoljene in priporočene so dvobarvne ali črtaste.
Tekmovalec med pripravljalnim in poskusnim časom preveri ali zastavice zanj niso moteče. Prestavljajo jih lahko uradno osebje ali člani žirije.
Na 50 metrskem strelišču ( MK ) se zastavice velikosti 50x400 mm postavi na 10 in 30 m.
Na 300 metrskem strelišču pa se zastavice 50x400 mm postavi na 50 m, zastavice 200x750 mm pa na 100 in 200 m...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#30
> 357 said:
> Višina postavljene zastavice mora ustrezati središčnemu območju letalne poti krogle.
>

Hmmm. Če primerjam krivuljo leta krogle .308Win na recimo 800+ metrov bi tam nekje na sredini morale biti zastavice dokaj visoko. >:)
Odgovori
#31
> Bobo said:
Če primerjam krivuljo leta krogle .308Win na recimo 800+ metrov bi tam nekje na sredini morale biti zastavice dokaj visoko. >:)

V primeru ravnega terana od strelske linije do linije tarč, bi še nekako šlo. Problem nastane, ko je vmes nekaj deset metrska globel. ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#32
Ja res je na ravnem terenu je tiste 4m še nekako zadosti

Takle 'analogni' sistem je vrjetno držji za naredit kot tista elektronika
[]()http://www.youtube.com/watch?v=2dXA9A5jY1E
Odgovori
#33
Bobo 2m@450 je najvišja točka... ali 4m@550 pri 1km strelu... Tako da to ni nič drastičnega, da bi za tistih 200-300m kolikor je izstrelek nad recimo 1.5m višine zganjali paniko -> samo pri strelih čez dolino je problem ker ponavadi gledaš tla/travo/drevesa za oceno vetra nad dolino je lahko pa povsem drugače.

Akustični sistem iz norveške stane nekje 700-1000€ za eno strelsko mesto (odvisno od števila mest, ker za enega se ne splača) večji strošek na dolgi rok je guma, ki je potrošni material (in jo pazi bogeca dobavljajo oni :) ) in se glede na število strelov nuca (je na roli) - mam nekje na mailu ponudbo pa neki tehničnih podatkov vendar še zdaleč ni poceni za kako resno streljanje je kar drago potem sistem vzdrževati.


Dejansk je tko, da če bi hoteli se it resno strelstvo so vložki precej hudi in glede na število zainteresiranih in finačno situiranih strelcev to v današnjih razmerah pri nas ni možno.
Verjetno največ kar je mogoče je preko vojske dobiti redne termine na Lipah in z neko razumno politiko varovanja urediti nekaj "standardnih" linij za recimo 5 tarč, ki bodo imele zaslon iz peska/zemlje ter prostor za video sisteme, ki jih strelci prinesejo s sabo.
Odgovori
#34
Te cifre za avkustični sistem so precej nižje kot tiste, ki sem jih dobil za Švjcerski SIUS tam so bile krepko preko 5000Eur na strelsko mesto za 300m tarče. Sem pa bral na nekem forumu da so brezzični kongsberg res inštaliral za kake 2000$ na mesto v strelišču z 14 mesti.

V vseh primerh je to za pobiralce 30 Eur nedosegljivo in v kolikor se vojska ne izprsi kar se sevda ne bo nikoli zgodilo no bo nič ,tudi v primeru ko bi imeli sistem se ga ne bi sposojalo ker vojska v strelcih ne vidi dodane vrednosti.
Odgovori
#35
Maš prav sem našel ponudbo. 2600€ je bila verzija s povsem povezanim sistemom in monitorji za posamezno tarčo, 1600€ pa verzija samo s stojalom in usb/radio povezavo na pc (not included) brez možnosti linkanja....

Se pravi za 5 linij bi zneslo 13k oz. 9k plus stroški gume oz. eventuelnih popravkov senzorjev ob morebitnih zadetkih...
Odgovori
#36
Jast mam se vedno v planu remote kamero naredit. Originalno sem hotel to naredit z custom elektroniko ampak pride razvoj predrag. Tako, da bom to naredil ob priliki z obstojecimi komponentami, ki jih ze lahko nabavis in jih samo povezem skupaj.

Ce je kdo zainteresiran za izmenjavo idej naj mi javi, vec glav vec ve :)
Odgovori
#37
http://www.ebay.com/itm/2-4GHz-Wireless-...2c647055f5

tle sicer piše da je 0.5W ampak pomoje je to fake zarad carine zna bit 5W samo so neke regulative o moči (če ne pa najdi takega k ima 5W oddajne moči)

http://www.ebay.com/itm/New-25dbi-2-4GHz...19ded40fef

usmerjena antena preveri da je konektor tak kot na oddajniku oz. paše gor (ponavadi kr default paše ker je itak standard več al manj)


http://www.ebay.com/itm/7-TFT-LCD-Color-...256ecc72d8

ekranček


Štrom pa recimo kak 12v akumulator od motorja in za sliko snemat nek camcorder ki ima video out, ter ali baterijo ali še bolje battery pack primerne voltaže (dobiš isto na ebayu samo je res tega tolk v odvisnosti od tipa adapterja da moraš najt primerne 3V/5V/12V li-ion packe ali pa iz običnih baterij narejene zadevice)...


PS: Pazi pri battery packih in akumulatorji vrednost toka saj je nebroj teh packov okoli 1A ali manj in se zna zgodit da ne bo dovolj za camcorder ali oddajnik tako, da najdi take ki imajo V/1.5 ali še bolje vsaj 2A pri izbrani voltaži.
Odgovori
#38
bičajne antene so omejene, nesejo do cca 300m, z usmerjenimi pa ni bilo problema tudi na 1000m Usmerjene antene dobiš na http://www.electronicarc.com

tle si lakho pogledaš tudi boljše sisteme z 2.4 in 2.6Ghz.

Baterije dobiš v katerikoli modelarski štacuni, lahko pa jih naročiš tle:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store...ipoly.html

Glede zaslona so mi predlagali da se splača kupiti Haier 7'', ker naj bi bil dober zaslon za svoj denar...
Odgovori
#39
Ta tema video nadzora je že parkrat objavljena tako da malce poišči na strelcu drugače pa tu je slika tega cca 200Eur setupa.

Attached files [Image: 2688898ee0b176ed573626ef87c6d6.jpg] [Image: 9093354e91f17c63cec6c2914fea23.jpg]
Odgovori
#40
> mr.T said:
> Ja res je na ravnem terenu je tiste 4m še nekako zadosti
>
> Takle 'analogni' sistem je vrjetno držji za naredit kot tista elektronika
> []()http://www.youtube.com/watch?v=2dXA9A5jY1E

Takle analogni sistem je zagotovo cenejši, kot pa video sistem, ki ga limate tu gor od angležev (pa močno dvomim, da so sami investirali v nakup tega sistema). Mogoče bi bil sestavljen celo pod 200 EUR, če nekdo (varilec) da roko zastonj, pa nekdo proda železo brez trgovske marže. Sigurno je plus tudi to, da je tak analogni dvigovalec lahko z min. vzdrževanjem "večen" - vsake toliko zamenjaš edino leseno štango/količek, na katero je pritrjena tarča, ko je le-ta preveč navrtana. Minus tega sistema je "polavtomatika" - rabiš namreč enega, da to tarčo za vsak strel spušča, označuje in dviguje, kar pa pri videosistemu ni treba...
;) :P
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)