Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 3 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Remote video sistem
#1
Da ne smetimo teme raje tle nadaljujemo diskusijo...

Torej mal sem čekiral variante za te naše tekme oz. treninge in ker pač mora biti nekaj predhodnih zahtev da je stvar sploh primerna (kompaktnost, odpornost na dež, hitrost postavitve in preverjenja delovanja) stvar ni šans da pride poceni.


1. Profi sistem s recimo 4-10 kamerami preko POE povezane na stikalo in wifi usmerjeno anteno edini problem so drage kamere in pa pasovna širina, ker 10 kamer če snemajo s 25fps kar lepo ubije pasovno širino wifi povezave (morala bi biti kamera s ali zmanjšano hitrostjo snemanja ali pa možnostjo snapshotov, ker resolucije zaradi jasnosti slike seveda nima smisla manjšati). Na sprejemnem delu ali direktno laptopi/mobilci ali pa še en wifi s akumulatorjem, če bi bil problem doseg. Nekje okvirna cena med 800-1200€ odvisno od "nabirke rabljenih stvari po skladiščih".

2. Individualni sistemi ene kamere enega oddajnika/sprejemnika in zaslona (mobilc, lcd itd) cena med 120-300€ zopet odvisno od "nabirke" Minus tega je da v primeru desetih individualnih sistemov in analognih oddajnikov bo prišlo do motenj zaradi prekrivanja kanalov in se zna zgoditi da se bodo slike mešale (tisti z močnejšim signalom na isti frekvenci bo povozil drugega in dva strelca bosta gledala eno sliko in če ne bo res jasno številčeno vsaj enemu ne bo po preverbi rezultatov v živo nič jasno...)

3. Ena kamera fiksno postavljena z možnostjo remote krmiljenja in spominom za recimo 10 pozicij (10 tarč) in optičnim zoomom. Na strelski liniji sodnik potem za vsako strelno mesto pokaže zaslon ali pa ima vsak strelec svoj zaslon kamera pa avtomatsko cikla med tarčami recimo cel krog na 30 sekund. Minus je seveda zelo draga kamera (cca 500€+) in pa čas postavitve verjetno ne bo lih kratek...
Odgovori
#2
Najboljša variata je sicer sistem brez kamere in mogoče bo v kratkem nekaj takega na voljo za pod 500Eur ,skandinavski BR kolegi imajo že kako leto beta verzijo enega takega sistema upam,da bo kmalu na volj tudi končni izdelek.

Trenutno je to WiFi enota (spredaj je na sliki hardox oklepno škatlo sam sistem je relativno kompakten) z cca 4 zvočnimi senzorji, ki računajo kordinate kjer je letel izstrelek skozi papir.Trenutno ima zadeva par omejitev nekatere pomoje sploh niso relevantne. Trenutni doseg WiFi antene,ki jo imajo je cca 700m(to je pač stvar antene),beleži samo nadzvočne izstrelke(to res ni problem) in pa resolucija je trenutno med 3-6mm(odvisno od izstrelka in nejgove hitrosti )

Moje menje je, da fantje za začetek poizkušajo pre več ne samo, da bi radi resolucijo spravil pod 1mm(za kazad zadetke bi bilo tudi 10mm ok za točkovat pa je seeda še 1mm preveč senzorji merijo še hitrost izstrelka(po moje čisto nepotrebno poleg softverske komplikacije tudi en senzor več) in lahko tudi pokažejo kje je mimo tarče letel zgrešen strel.(uporabno a ne nujno potrebno)

Attached files [Image: f754245384b42c15e9db0aa4dd2f8d.jpg]
Odgovori
#3
zgolj malo razmišljanja da se zberejo mnenja...
za povprečno tekmo verjetno več kot 6-8 sistemov ne bi bilo potrebno?
Za trening še manj, ker se lahko na štirih menjava ekipa?
Odgovori
#4
Ta trenutek je idividualni sistem z naše golaž tekme edini praktičen ,saj si ne predstavljam da bi kdo od organizatorjev investiral par tisoč eur za minimalni sistem za resne pa itak pod 5k na strelsko mesto ni kaj dost za dobit to pa si lahko špoga samo vojska.
Odgovori
#5
Midva z Mitjem odkrivava toplo vodo z amaterskimi oddajniki za prenos video signala na daljinsko vodenih modelarskih modelih helikopterjev, za snemanje dogodkov iz zraka (izvor - PRC seveda). Sedaj nisem namreč siguren, koliko kanalov lahko oddaja naročena zadeva naenkrat, vendar so bile opcije 1, 4, 8,... kanalov.

Gre seveda za neusmerjen signal, po navedbah prodajalca pa se lahko uporablja na razdalji do 8km (torej v realni situaciji upam, da bo to uporabno na 1km). Pri tarči bi bila ena Mini HD/Digital8,... kamerca z čimvečjo resolucijo in čimboljšimi lečami, uporabnik bi gledal sliko na cca 10" monitorju - z neko čimboljšo resolucijo, da je še strošek v okvirih normale. Namerno zaenkrat nisva šla na kakšne tablice, pametne telefone, ker je problem avtonomija (vklopite neko funkcijo na tablici, pa boste videli, v koliko urah se bo baterija izpraznila). Navadni svinčeni akumulatorji so po 15 EUR - rabiš pa dva...

Strošek - Oddajnik/sprejemnik 180 EUR, bateriji 30 EUR, kamera rabljena z Zeiss lečami za cca 80 EUR, pa en monitor za cca 50 EUR, pa še nekaj kablovja, kakšno poceni stojalo (če ga slučajno "po nesreči" kdo zadene),... Seveda pride zaradi tega tudi v upoštev, oz. je za oddajnik zaželjena tudi železna zaščita/plug...

Kristjanov software je seveda super, vendar deluje samo na določenih pametnih/OS zadevah (prenosnik, tablica,...), za nadzorni monitor sva si zamislila kupit marker, ki je namenjen za pisanje po steklu/plastiki/zaslonih, da lahko po uporabi vsakokratno packarijo tudi očistiš, saj je res po desetih strelih takšno, da več ne veš, kaj je bilo nazadnje...

To bi bilo seveda za osebno uporabo...

Za množično up. pa bi bilo fajn, če bi oddajnik oddajal ločeno in simultano/istočano več signalov po enem kanalu, sprejemnik pa bi jih potem ločil in bi na vsako strelsko mesto šel nek kabel, na katerega bi se potem priključil monitor. Seveda bi vsaka tarča tudi potrebovala svojo kamero. Tako bi vsak kupil svojo kamero in monitor, z skupnim vložkom pa bi si skupaj (recimo 4. prijatelji strelci) kupili takšen sistem, na katerega se lahko vsi priklopijo - seveda se potem morajo tudi zmenit, da hodijo na iste dogodke, da imajo vsi enako korist od investicije, če ne se zopet začne kreg, pa favšija,...
Odgovori
#6
Marjan a si dva šihta skup delal :O
Jama pa tel. pa je problem rešen...
Odgovori
#7
Ne - saj znam tipkat desetprstno slepo... :P
Odgovori
#8
To že sam si drgač zabluzu... :)]
Odgovori
#9
> koliko kanalov lahko oddaja naročena zadeva naenkrat, vendar so bile opcije 1, 4, 8,... kanalov.

to je ponavad na koliko kanalih lahko oddaja a še vedno samo po enem na enkrat ostalo je zato da imaš na voljo uporabo kjer je v akciji več sistemov in se slej kot prej 'križajo'

Pri tistem sistemu (od naju z Kristianom)iz katerega plonkata :D ima tudi kvazi 4 kanale pa moči toliko, da scvre še eno piško zraven a v resnici, če ne bi bilo prave antene ne bi bilo nič preko 500m, z usmerjeno anteno pa so res kilometri v igri a 'line of sight' torej naj bi se anteni oddajnika in sprejemnika 'videli' med seboj .
Edni upgrade, ki ga tist sistem rabi je zaslon z večjo resolucijo.

Sistem 2.0 pa kot glavni napredek cilja predvsem na tist piksel software za beleženje zadetkov

> Za množično up. pa bi bilo fajn, če bi oddajnik oddajal ločeno in simultano/istočano več signalov po enem kanalu, sprejemnik pa bi jih potem ločil in bi na vsako strelsko mesto šel nek kabel, na katerega bi se potem priključil monitor. Seveda bi vsaka tarča tudi potrebovala svojo kamero. Tako bi vsak kupil svojo kamero in monitor, z skupnim vložkom pa bi si skupaj (recimo 4. prijatelji strelci) kupili takšen sistem, na katerega se lahko vsi priklopijo - seveda se potem morajo tudi zmenit, da hodijo na iste dogodke, da imajo vsi enako korist od investicije, če ne se zopet začne kreg, pa favšija,..

Malo morgen že dva se včasih težko zmenta. Pa tudi ne vidm kaj bi pridobl, samo bolj kompliciran in manj mobilen sistem za še več denarja.
Odgovori
#10
Ja - sej to sem tudi mislil... Kako ne bi mogel sistem oddajati več različnih izvorov signala naenrat, pa sprejemnik to razdružit...!? Koliko bi takšna stvar koštala?

@Jabolko - recimo, da se modificiramo, da lahko vsi streljamo naenkrat, da se ni potrebn menjavat v jarku, pa da ne skurimo mobija do konca za sporočanje zadetkov, pa vsepovsod tudi ni jarka,... ;)
Odgovori
#11
Jst sem nazadnje v dežju svoje stestiral da dela (no ni vleklo na linijo ker nisem antene dvignil in ni blo LOS) in zadeva je za moje pojme fajn, ker jo hitro postavim (ok en mora bit na liniji da preveri da dela ne da pol ugotoviš ko si nazaj da bi blo fajn anteno gor dat) in enostavno dela, tisto o uglednosti pa neuglednosti je pač stvar komercialne rabe (če bi hotel to tržit pač ne boš prodajal šop kablov pa neki na hojladri po rusko skup zmetano) kar pa mislim da se ne gremo.

Problem je seveda resolucija mislim, da je composite (rumen konektor, ki ga nucajo te cheap video oddajniki) omejen na 576i sam nisem čist zihr...

Je pa z optičnim zoomom zadeva mislim da čisto uporabna itak ne rabiš nevem kake detajle dost da se vid zadetek.

Za ekran se pa igram s starim 17 monitorjem (itak imajo trafo) vendar je problem konverzije analog videa na rgb (rabiš poseben box in štrom zanj oz. monitor ki že ima konverter kar pa ni lih pogosto ali cenovno dostopno), da bi ga spravil kar lepo na 12V in samo pobral panel in ga vgradil v eno peno oz. alternativno sprejemnik in akumulator dodal monitorju in je to to na sprejemnem delu.
Odgovori
#12
Za prenos signala (ftp kamere) se lahko uporabljajo tudi repetitorji, ki so danes zelo poceni (30-50€)
ki se jih priredi za 12v. napajanje. Število njih pa se poljubno sestavlja glede na razdaljo. Eden takih je tule:

http://www.conrad.si/?websale8=conrad-sl...3goddT4ALQ
Odgovori
#13
Ali pa:

TP-Link TL-ANT2424B 2.4GHz
Odgovori
#14
raspberry Pi in 5Mpix kamera 30 funtov :)

Jo imam in super dela. Med prazniki se bom igral z njo.
podprl pa sem tudi kickstarter projekt http://www.kickstarter.com/projects/6977...the-raspbe

In dobim 9" display pa bom enkrat ob priliki preizkusil kako se obnese za prenos slike zadetkov. En komplet za tarco bi v tem primeru prisel okoli 100€ (kamera, rPi, baterija, wifi). Ce koga kaj vec zanima lahko novo temo odprem pa napisem par ugotovitev testov in primere slik.

Imam tudi vec wifi anten doma, ki sem jih ze pred kratkim narocil za eksperimentte. Par izmed njih je tudi usmerjenih. Ruterjev mi pa tudi ne manjka :)

V koncni fazi bi lahko vsak z laptopom na streliscu spremljal katerokoli kamero. Ali pa das dedicated rPi z velikim monitorjem za spremljanje zadetkov/obiskovalce. In ker ne mislim prenasat zive slike ampak posnetek tarce vsako sekundo bom spisal tudi algoritem da bo primerjal razlike na tarci in ti bo luknje v tarci oznacil z drugo barvo.

Za 300+ tekme mislim da bi bilo kaj takega prav uporabno :)

LCD pa dobim sele februarja verjetno.

lp
Odgovori
#15
Običen Linksys s Yagi anteno bo imel doseg okoli 1km LOS tko, da to ni problem (signal namreč). Problem so stroški kamere in enostavnost postavitve namreč KLJUČNO je da je uniformno napajanje (12V) in pa čimmanj komponent.

Tle je vse kompromis namreč če imaš doma camcorder si obsojen na analogni oddajnik ampak prišparaš pri kameri, če nimaš nič je verjetno najboljša izbira WIFI način prenosa, kjer je pa problem s kamerami ker so ali drage ali pa nimajo optičnega zooma (spet omejen z pozicijo kamere) in pa seveda načinom napajanja.
Odgovori
#16
IP kamere ne pridejo v poštev? So prepožrešne? Dobi se jih za 50-100 €.
Odgovori
#17
Modelarji...FPV kamere... ampak a ni noben pomislil, da je en kolut FTP kabla (300m) poceni, enkrat potegneš po strelišču in prenašaš več kanalov naenkrat. Sicer je za cat5 ali 6 limit 100m, vendar je po drugi strani tudi 25W za power over net, to pomeni vsakih 100m ojačevalec, ki se napaja kar preko samega kabla.

Če strelišče ni na dolenjskem, lahko kabel kar tam pustiš.
lp Melly
Odgovori
#18
Pride vse v poštev ampak kot sem gledal je odločitev predvsem v kompromisu med cena/kompleksnost/število

**Se pravi za en sistem je najlaže simpl camcorder composite video analogni oddajnik in lcd zaslon....** Stvar max 300€ ali še dost manj če si mal nabereš opreme po kakih garažah/omarah.

Za sistem z večimi kamerami prideš pa potem do možnosti:

- POE (zato, da se ne igraš z napajanjem za vsako kamero posebi in da je samo 1 kabel/kamero) in nato POE injectorji/splitterji (odvisn a maš stikalo s POE ali ne)

- ena kamera (huda z optičnim zoomom in krmiljenjem) za vsa mesta s spominom za mesta

Vse ostalo je ali malo ceneje ali pa zahteva dosti kablovja, kar je hud minus pri komplekstnosti postavitve.

Se pravi ključ je POE kamera (dokaj ugodna cena kot si rekel med 50-100€) en utp kabel na kamero dolžine recimo nekje 15m ki futra štrom do kamere in nato POE stikalo (ali obično stikalo s POE injektorjem) s toliko porti kot je kamer + 1 za wifi in akumulator 12v, da vse skupaj fura.
Težava je v tem ker POE stikalo z vsaj 10 porti kar stane (4 porti so cheap) oz. je bolje nek switch (to se da dobit djabe) + injektor (cca 40€ za 8 kamer) plus wireless. Je pa problem ker te kamere nimajo snapshota in prenašajo sliko v živo in en WIFI router nevem če bi potegnil 10 kamer čez (doma sem meril eno lastno security kamero in mi vleče skor 1megabyte čez kar pomeni recimo nekje 5-6 takih kamer v optimalnih razmerah) oz. bi moral met ali manj fps (recimo 5-10) ali pa podporo stiskanju videa, kar pa spet cheap kamere nimajo na nivoju.

Čim se gremo sistem za več strelskih mest je konc debate o 200€ in smo v vodah 1000€, ker že za recimo 4 strelska mesta so kamere kr strošek in za nekatere tekme bi vseeno se rabilo vsaj 8 če že ne 10 strelskih mest. O zaslonih na liniji pa se še niti začeli nismo pogovarjat (če ne bi bilo prinesi sam svoj laptop/mobi).
Odgovori
#19
Strelišče kot je Bač recimo je v lasti vojske in tam se kosi, strelja in dela še kaj :) in ne govorimo o razdalji 300m ampak 700m+. UTP sfolga kvalitetnih 100m brez repetitorja (ajd recimo, da se da neki več...).

Seveda če bi bila vojska kej zakej in za bi se lepo skopalo kanalček globine pol metra dalo noter plastično cevko in nafilalo kanalčke z optičnimi kabli ter na glavnih linijah fiksno zaključilo. Naredil bi se en box na linijo zaščiten pred vremenskimi pogoji s 220 štromom (ki ga itak imajo za poperje) in noter dalo stikalo, ki bi nato običen UTP pripeljalo do tarč. Fora je da bi bil strošek česa takega dokaj minimalen efekt pa hud, ker bi ratalo strelišče še z manjšim gradbenim posegom (vkopane bokse ali pa vsaj fiksna strelska mesta) dokaj moderno. Bomo pa vidl, Mlake so kar lepo naredili morda pa tudi tega in pa tankovsko zgoraj preuredijo, da bo ratalo moderno 1km+ strelišče (neki sem bral da planirajo 2014 ali 2015 prenavljat Bač).
Odgovori
#20
Sicer pa IP Wifi kamera (100eur), v ohišju, z IR osvetlitvijo, en prenosnik ali tablica ali telefon. Strošek je samo kamera in en akumulator 12V6Ah, prenosnik ali tablico ali telefon pa itak...

"IP Kamera-FOSCAM brezžična FI8904W 3,6 mm zunanja 20m, 24 LED, 67 stopinjski objektiv". techtrade.si

Vprašanje z WiFi je samo kaj se zgodi, ko imaš 8 takih kamer in se kanali napolnejo.
lp Melly
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)