Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZAPISNIK razširjenega zbora sodelujočih društev, zvez, posameznikov in Športne komisije Zveze MSZ
#1
Datum: 8. februar 2014

Društva in klubi Zveze MSZA
Športna komisija Lesjak Rajko


**ZAPISNIK**
razširjenega zbora sodelujočih društev, zvez, posameznikov
in Športne komisije Zveze MSZA


**SPLOŠNE UGOTOVITVE:**
Ugotovljeno je bilo, da se je zaradi obnašanja in odnosa posameznih tekmovalcev do ostalih pojavila potreba, da se spremeni nekatera pravila v zvezi z organizacijo tekmovanj, ki pa ne spreminjajo osnovnih pravil tekmovanja
Izpostavila se je potreba po bolje organizirani sodniški organizaciji in delitvi dela znotraj le te in med sodniki in ekipo organizatorja
Pregledalo se je želje in možnosti tekmovanj v sezoni 2014 v vseh strelskih ligah
Podana je bila informacija glede sodelovanja z SV v Vojaški ligi


Razširjeni zbor in Športna komisija so sprejeli naslednje sklepe
in jih posredujejo vodstvu Zveze v potrditev:
_**
PrimLiga 2014 - spremembe**_

1. Vpisovanje tekmovalcev v strelske serije izvaja samo sodnik (NI več samo vpisovanja strelcev)

2. Strelske serije se začnejo na vsake pol ure

(ob 9.00, 9.30, 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00)

3. NI več hitrih dinamičnih serij, kjer se menjava tarč in tekmovalcev izvaja takoj.

4. NI premikanja tarč dokler sodnik z signalom ne sporoči KONEC STRELJANJA!

5. Vse tarče na strelsko mesto prinese pomočnik z že napisanimi podatki o številki runde, serije, strelskega mesta in priimkom tekmovalca

6. Sodnik 5 minut pred koncem runde poimensko sporoči na vrsto čakajočim tekmovalcem, da se pripravijo za vstop na strelsko mesto. Od takrat NI več možno spremeniti vrstnega reda ali strelskega mesta.

7. Po koncu runde sodnik drugič (in zadnjič) poimensko pokliče tekmovalce na določeno strelsko mesto.

8. Tekmovalec ki takrat NI dosegljiv izgubi vrstni red streljanja in gre na konec čakalne vrste.

9. Tekmovalci sami NE nameščajo tarč, NE vpisujejo podatkov, NE tikajo sistema za premik tarč

10. Vsi tekmovalci imajo pred začetkom enak čas za pripravo na streljanje. Komur to iz raznih razlogov ne uspe, mu gre čas za dokončanje priprave na račun časa poizkusne serije.

11. Vse torbe in za samo streljanje nepotrebna oprema mora biti spravljena pod strelsko mizo in ne na hodniku kjer omejuje premikanje

12. Ostaja neomejeno število strelov za preizkus v času 5 minut

13. Ostaja čas 7-ih minut na tekmovalno serijo

14. Na mizi mora biti VIDNO pripravljeno samo za tekmovanje potrebno število nabojev (2x10)

15. V primeru zatajitve naboja mora tekmovalec sporočiti sodniku, ki mu ta naboj spravi in dovoli vzeti dodatni naboj.
Tekmovalec dobi naboj nazaj po koncu serije.

16. Tekmovalec NE dobi dodatnega časa za dodatni naboj.

17. Po preteku 5 minut sodnik glasno sporoči: ŠE DVE MINUTI!

18. Tekmovalec, ki je končal z serijo in/ali streljanjem se mora odmakniti od mize in omogočiti sodniškemu osebje menjavo tarč

19. Tekmovalci so dolžni pokazati sodniškemu osebju, da je orožje pred pospravljanjem varno in prazno.


_**Pokalno Prvenstvo Liga PP-PR2014**_

1. Vse redne tekmovalce se bo obvestilo o spremembah v PrimLigi14 in jim dalo možnost da te ali vsaj nekatere spremembe smiselno spremenjene sprejmejo tudi za Ligo PP-PR14.

2. Strelska serija za Ligo PP-PR traja osem (8) minut. Ta sprememba je bila že predtem soglasno sprejeta na koordinacijskih sestankih.

3. Strelske serije (PR 1+3) na odprtem strelišču trajajo od 40 do 45 minut (odvisno od tekmovalcev in osebja). Zato bi urnik začetkov rund bil bolj prilagodljiv, sploh glede na dobre izkušnje iz Rifnika.

4. Vpisovanje tekmovalcev v strelske serije izvaja samo sodnik (NI več samo vpisovanja strelcev)

5. Tarče na strelsko mesto prinese pomočnik z že napisanimi podatki o številki runde, serije, strelskega mesta in priimkom tekmovalca (se je že izvajalo v sezoni 2013)

6. Sodnik 5 minut pred koncem tekoče runde poimensko sporoči čakajočim tekmovalcem, da se pripravijo za vstop na strelsko mesto. Od takrat ni več možno spremeniti vrstnega reda ali strelskega mesta.

7. Po koncu prejšnje runde sodnik drugič (in zadnjič) poimensko pokliče tekmovalce na določeno strelsko mesto.

8. Tekmovalec ki takrat ni dosegljiv izgubi vrstni red streljanja in gre na konec čakalne vrste.

9. Vsi tekmovalci imajo pred začetkom enak čas za pripravo na streljanje. Komur to iz raznih razlogov ne uspe, mu gre čas za dokončanje priprave na račun časa poizkusne serije.

10. Ostaja neomejeno število strelov za preizkus v času 5 minut

11. Na mizi mora biti VIDNO pripravljeno samo za tekmovanje potrebno število nabojev (3x10)

12. V primeru zatajitve naboja mora tekmovalec sporočiti sodniku, ki mu ta naboj spravi in dovoli vzeti dodatni naboj. Tekmovalec dobi naboj nazaj po koncu serije.

13. Tekmovalec NE dobi dodatnega časa za dodatni naboj.

14. Po preteku 6-ih minut sodnik glasno sporoči: ŠE DVE MINUTI!

15. Tekmovalec, ki je končal z serijo in/ali streljanjem se mora odmakniti od mize in omogočiti sodniškemu osebje menjavo tarč

16. Tekmovalci so dolžni pokazati sodniškemu osebju, da je orožje pred pospravljanjem varno in prazno.



Vse informacije:
070/ 734 625
ru.les.vet@gmail.com
Lesjak Rajko,
Odgovori
#2
Tole je prišlo včeraj po mejlu, glede na to da se omenja "sodelujoče posameznike", ki so vsi tekmovalci bi pričakoval, da se objavi vabilo na sestanek.
Določene stvari glede organizaceije serije so OK, ker dajejo malo več reda, vemo pa da jih je treba tudi spoštovati, kar se je do sedaj pokazalo kot večji problem za organizatorja.

Po drugi strani sem pa odločno proti skrajšanim serijam, saj za kvalitetno streljanje 10 strelov potrebuješ več kot 7 minut. Še posebej v Gameljnah je 7 minutna serija neumnost - prihrani se bistveno več časa za menjavo tarč pa je serija krajša kot pa na PR2014(Rifnik in ostala v 8 minut), kjer ekipa tarče menjuje peš.
Pri tem imam zoprn občutek da se razlogi za krajšanje serij skrivajo ne v izboljšanju strelskih pogojev ampak zgolj v tem da se strelišče plačuje na uro?
Naprej - ali res mislite, da bom pri 7 minutni seriji klical sodnika, mu dajal naboj v roke in ostali cirkus ali pa bom imel rezervni naboj v žepu in ga zamenjal, da izgubim čim manj časa...
Še vedno pa lahko sodnik prej menja tarče, če ekipa odstreli hitreje.
Odgovori
#3
zanimivo, očitno se vsi strinjajo s spremenjenimi pogoji tekmovanj. Kaže, da imamo ravno take organizatorje, kot si jih zaslužimo.
Odgovori
#4
Ja Kristjan se strinjam s teboj. 8 minut je prekratko ker enkrat ko je svetloba idealna lahko odstreliš v 5. minutah drugič ti gre pošteno za nohte pri 10. minutah. Menjava tarč je problem zase vsaj v Rifniku ko je premalo sodnikov, da bi hitro in ažurno menjali tarče. Ponavadi sodniki tudi streljajo. Sodnik če odstreli pištolo+ revolver + odprti merki + optika mali kaliber to pomeni, da ga ni na dlovnem mestu 4 serije od 5-6. Ja je za razmislit, če je takšen sodnik sploh potreben na strelišču pa še to, da je ta sodnik glavni sodnik na liniji. 8 min 20% manj časa seveda jih veliko strelcev pričakuje, da bo tudi štartnina manjša iz 25 evrov na 20,00 a to nikjer ni zavedeno. Vpraša te pa tako ali tako ne nihče če ti paše novo pravilo, samo tako smo se zmenili ni važno kdo se je zmenil tako. Tisti, ki odpokajo v 3 minutah so bili vsi ZA. Ja pričakujem letos malo manj strelcev kot lani zaradi različnih razlogov. Največji pa je finančna situacija v Sloveniji. Zato se ne bi smeli ukvarjat s krajšim časom na liniji. Če se bo pa kdo držal teh pravil je pa drugo vprašanje.

lp
PROARMIS d.o.o. Trgovina za strelce in lovce 
Odgovori
#5
Bil sem na tem sestanku in se kot strelec strinjam s sprejetjem novih pravil. Na sestanku je bilo tudi nekaj odličnih strelcev, ki so se strinjali, da je 7 minut za serijo 10 strelov dovolj. Meni osebno je všeč zlasti disciplina pri strelskih serijah, ki bodo na 1/2 ure in ne kot do sedaj, ko so strelci prihajali ob uri, kakor se je komu zdelo in je bila potem zmeda kdaj se bodo serije pričele, ali je dovolj strelcev,... Seveda pa gre ta pravilnik v nos vsem ki želijo tak kaos še naprej. Tistim, ki je bilo tako kaotično stanje všeč imajo seveda sedaj pripombe.
Odgovori
#6
Je bil ta sestanek je bil potem zelo tajen in samo za izbrane? Če se lahko zapisnik pošilja na mejl, potem bi pričakoval da se tudi vabilo na sestanek.
Po drugi strani so vsi bojni plani dobri dokler se prvič ne srečajo s sovražnikom, zato kar pozabite, da bodo serije na pol ure. Zakaj? Zato ker če je serija pol ure je čas:

- 5 minut prava strelcev in postavitev probnih tarč ali menjava tarč serije 2 za probne.
- 5 minut za probne tarče
- 3 minute menjava tarče
- 7 minut serija 1
- 3 minute menjava tarče
- 7 minut serija 2

skupaj: 30 minut

zdej me pa poglej v oči in reci, da bo to teklo kot namazano. Tu rabiš samo 1 zajeb, pa gre ta plan v franže. Boš potem spustil tiste 20-25 minut da boš ujel naslednje pol ure? Ja pa ja...

Praviš, dobri strelci se strinjajo. To ti ne verjamem, ker so najboljši ravno zato ker si vzamejo čas za vsak strel posebej,, ne pa da nabijajo tja v grmovje. Glede na to, da se mi je eden od trenutno taboljših strelcev pritožil, kako mu na zadnji tekmi sodnik rekel "še 20 sekund" on pa je imel še tri strele, očitno tudi njim zmanjkuje časa, samo se očitno nihče noče izpostavljati.

Skratka, konec koncev se vsak sam odloči ali bo šel na tekmo ali ne, samo ne pa potem za šankom jamrat kako je to narobe, če ste javno tiho.
Odgovori
#7
Msslosar pozdravljen,

glede na to, da si bil na sestanku in se z vsem strinjaš bi te prosil, da se predstaviš z polnim imenom in priimkom in še napišeš kateri so tisti odlični strelci, ki so bili na sestanku. Prosim brez ovinkarjenja. Poznam kar nekaj najboljših strelcev, ki pa nimajo prava glasanja in niti niso bili obveščeni o kakršnem koli sestanku. Glede premalo časa pa je to se ravno zgodilo v Gameljnah na prejšnji tekmi. Sodnik se je oglasil ŠE 20 SEKUND?'!! S Kovačem sva skupaj streljala in oba sva imela v tistem trenutku še tri naboje v orožju. Za njega ne vem kaj je zadel. Jaz sem 8,9in deset vrstnega reda ne vem ker ni bilo časa pogledat. Sodnik bi vsaj minuto ali dve pred koncem moral povedat koliko še do konca. Jaz se ne strinjam in se nebom z 7-8 minutami.

Lp Bojan
PROARMIS d.o.o. Trgovina za strelce in lovce 
Odgovori
#8
Bojan, 10 min - 10 strelov je v svetu preciznega streljanja že kar standard...

Saj veš, da ni v ozadju nič drugega, kot pa da se hočejo na podel način rešiti konkurence (npr. na VKPR so hoteli eni to s tistimi forami okrog 1360gr proženja...). Kaj češ, preveč medalj in pokalov poberete... :D
Odgovori
#9
7 minut na serijo je premalo časa. Krajši čas streljanja gre v prid samo organizatorju, ki tekmo zaključi prej in plača nižjo najemnino strelišča. Strelci nimajo od tega nič oz. so oškodovani za kakšen krog, dvomim pa da bo štartnina kaj nižja zaradi tega. Če meni kaj ni/ne bo všeč pač to tekmo ne bom obiskal...
Odgovori
#10
Zdravo " preciznakarji ",

sicer se ne ukvarjam z preciznim streljanjem ,vendar še vedno ločim med natančnim in hitrim /nenatančnim/.Ne poznam Vaših standardov vendar je minuta najmanj kar lahko
pričakuješ kot strelec za precizen strel stoje.
Kot je napisal Kristan,bo ta čas prekratek /30min./.
Lahko bi bil zadosten z izvrstno ekipo ,ki pa jih nažalost pri nas primankuje.Po moje
bi bilo 45 minut dovolj,če ne bo izpadov v organizaciji.

LP Boro :)
Odgovori
#11
Društva in klubi Zveze MSZA Športna komisija Lesjak Rajko

ZAPISNIK razširjenega zbora sodelujočih društev, zvez, posameznikov in Športne komisije Zveze MSZA



Gospodje strelci to več ni način PROTESTIRAM izvajanja in prirejanja srelskih tekmovanj na manj kot 10 minut na serijo je NEDOPUSTNO namesto da bi organizator skrdel za boljše pogoje streljanja na teh golaš tekmah ... [-X
Odgovori
#12
V praksi ponavadi že pred šesto minuto vsi končajo, zato verjetno nima smisla čakati več kot 7 min, redko kdaj se čaka polnih 7min, mogoče kakšna serija, če ima kdo težave,kvare... da bi pa kdaj koga prekinili, pa mislim, da se ni zgodilo,(+ opozorilo da je do konca še 2min-po novem), poleg tega je pa prav, da se vsak, ko odstreli, odmake nazaj iz strelske line,da sodnik lažje oceni koliko jih še strelja. Redko se zgodi, da komu revolver zablokira, ali da mu naboj ostane v cevi, kar pa tudi ne bo rešil v 15 min, razen če je zverziran, oz. odvisno od situacije.
Z desetimi naboji je pa manjša verjetnost, da bi nekdo sosedu ustrelil v tarčo(namerno ali nenamerno), oz se lažje to ugotovi(to je v plus boljši tekmovalcem), hkrati se doseže večji red na liniji in manjša verjetnost nesreče...
Mislim, da pa nekomu ne bi vžgal naboj je pa tudi precejšna redkost(posebej pri tistih ki filate sami za precizno), seveda možno pa je vse.
Pač, take so bile izkušnje, ima pa itak vsak svoje želje in mnenja...
Kaj je z vami, a ste na bombo stopu?  ...p o v r a t...
Kocka na belo, kocka na črno...

Za koga? ZA SLOVENIJO!
Odgovori
#13
v praksi pojdi na kakšno resno tekmo in opazuj mojstre, ki streljajo tam okoli 290 krogov na tekmo, potem pa povej kdo od njih konča že pred šesto minuto...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)