Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mega test optike
Ja malo imaš pojme pomešane, saj nikjer nisem napisal po temi, pač pa ponoči. Če je tema, je tema, takrat ne vidiš prsta pred nosom, kaj šele, da bi streljal in kaj zadel.
Ob polni luni in snegu se v jasni noči res zelo dobro vidi, ampak le v idealnih pogojih - na kakem redno košenem travniku. Če pa je pred tabo nepokošen travnik, z grmički ali močvirje, ali na nebu le rahla oblačnost, pa lisico na 100 m s prostim očesom stežka opaziš. V kopnem pa celo na 70 m težko, ker je zelo nekontrastna in se kar zlije z okolico. In še enkrat napišem, da ni tarča na strelišču, ki te mirno čaka, da pokaš po njej.
Odgovori
Ni treba razlagat kaj lisica dela, vemo.
In tudi vemo kako zgleda slaba optika in dobra optika v TEMI... Ne v snegu ob luni, ko je prakticno dan.
Odgovori
Ja, to so te finese v drobnem tisku. Ponoči, ampak... situacija ki se pripeti 2x letno.
Idealno za konstruktivno in objektivno debato.
Odgovori
Marks ce se... Zadnje case so bolj kilave zime.
Odgovori
Streljanje v snegu, ko imaš tarčo, kakršnokoli že, na beli podlagi morda celo ob polni luni je, kot so že predhodniki ugotovili, nekaj povsem drugega od streljanja v pogojih brez snega, torej kakšno uro po sončnem zahodu, ali ob kančku mesečine.
Pogoj za strel je seveda, da lahko divjad oceniš. RECIMO, da na 150m oceniš lisico (da je lisica in v 99 primerih bo v enem pa bo na naslovnici, da je "družinski" kuža padel pod strelom hudobnega lovca). Kdor pa lahko na 150+ metrov v temi tudi ob snegu ocenjuje divjad in primernost za odstrel pa ala mu vera. Sam ne morem, pa če imam kaj, imam menda dobre oči in mirno roko. Lahko recimo rečeš -ok, tole je svinja, okrog nje pa ozimci.
AMPAK pridemo do drugega moralno etičnega vprašanja - koliko lovsko etičen in smiseln je strel v takšnih pogojih nad 100m recimo?
Sam nikdar nisem iskal niti enega kosa. Ampak tudi nikdar nisem položil prsta na sprožilec, če nisem bil v strel prepričan.
Če pa v stvar greš z miselnostjo - ah saj je samo lisica, bom poskusil in pač na 200m nabiješ na 16x povečavo pa opališ in v večini primerov pač pade če pade, če ne, si jo pa "zgrešil", ker je pač lisica, potem pa... Ne vem no...


Skratka, da ne pokvarimo odlične debate in dvignemo komu krvnega tlaka - za optiko se odločam na podlagi eventuelnega streljanja v mraku brez snega in idealnih pogojev. In iskreno najlepša hvala vsem, ki ste obelodanili svoj pogled in mišlenje. Več glav več ve in četudi se kdo od nas z mnenjem koga ne strinja, to ne pomeni, da se ga naj ne vzame v razmislek.

Lep pozdrav,

R
Odgovori
En nočni nastavek za daljnogled odpravi vse te dileme?.
Odgovori
(15-11-2020, 10:50)mamaluk Napisal: En nočni nastavek za daljnogled odpravi vse te dileme?.

Hvala, ampak ne, hvala. Če ne morem videti s svojimi očmi kar moram videti, potem naj ima divjad to možnost.
Odgovori
Kako pošten jager. Tudi iskal nisi do sedaj nikoli zastreljene divjadi.  Se mal hecaš ali kaj.
Odgovori
zakaj pa potem z daljnogledom streljaš in ne mehanskimi merki?
Odgovori
(15-11-2020, 12:13)capon Napisal: Kako pošten jager. Tudi iskal nisi do sedaj nikoli zastreljene divjadi.  Se mal hecaš ali kaj.

Se ne hecam...
Odgovori
zanimivo branje, malo osvetli to področje OEM-ov:

https://sageratsafaris.com/category/optics-oem/

https://sageratsafaris.com/category/optics-database/
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)