Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dozirnik smodnika
#1
Kako dozirate smodnik pri polnjenju nabojev za precizno streljanje?
Jaz trenutno vsipam smodnik na vago, stehtam in potem vsipam v tulec. Moram rect da je to delo res dolgotrajno.
Tako da me zanima kako drugi dozirate smodnik. Na enak nacin, z dozirnikom, kakim, elektronskim, mehanskim po moznosti pa tudi ce veste kaka nihanja so +-0.1gr, vec, manj?
Odgovori
#2
Če je chargemaster ornk dobro friziran in so uporabljeni vsi triki za zamnjšanje okoljskih vplivor ostale elektronike etc, mu rata nekje 0.1gn+- drugače pa nekje +-0.2gn

[Image: 16530.jpg]



Loadi dozirani včeraj z dotičnim mlinčkom, premerjen z malce bolj natančno vago ,smodnik RS60  , ekstrudiran purfl z zelo velikimi kerneli ,1 kernel tehta več kot 0.01gn a so različno dolgi tako da teže posameznih kernelov kar varirajo

grain
51,64
51,62
51,52
51,58
51,7
51,64
51,5
51,58
51,5
51,52
51,7
51,6
51,54
51,58
51,56
51,54
51,56

MAX 51,7
  
MIN 51,5

ES 0,2

AVG 51,58

SD 0,062
Odgovori
#3
Kupi klasičen Lee perfect dozirnik..
Zgleda ceneno,vendar na testih pometel s konkurenco tudi tistih ki stanejo preko 500eur.
Če pa hočeš avtomatski dozirnik pa kot ti je rekel Mr.T
Odgovori
#4
kot je povedal Sandi: najbolj navaden Lee-jev dozirnik (ki ga lahko instaliraš praktično na vsako prešo) odlično opravi delo. Nekaj "praznih", ki jih vspilješ nazaj, da se sistem naštela, potem pa gas.
Odgovori
#5
https://www.youtube.com/watch?v=qOa4vnvTFss

Zanimiv koncept.
lp Melly
Odgovori
#6
Naglavno vprašanje je kako natančno doziranje potrebuješ?
Če je cilj streljanje na daljše razdalje, torej 800 in več metrov, je edini in zveličavni parameter, ki dejansko šteje, standardna deviacija hitrosti. Če hočeš biti kokr tokr konkurenčen, moraš spraviti ta zloglasni SD pod 10 (angleži temu pravijo single digit).

Z mr.Tjem že nekaj časa modrujeva kako dozirat hitreje in bolje. Tole meritev sem naredil včeraj na moji mašini, preverjeno z novo GemPro vago ki jo je mr.T privlekel. Chargemaster je ves čas kaza 51.6grain, ampak v resnici pa vaga ki kaže še eno decimalko več odpre čisto drug svet. Žal danes nisem mogel probat te polnitve,d a bi videli koliko so SD dejansko manjši ampak samo što nismo...

Chargemaster iz škatle, brez frizure je dokaj velik strel v koleno, kar se točnosti polnitev tiče. Če si prej polnil na analogni vagi in prešaltal na CM bo raztros hitrosti šel navzgor za vsaj faktor 2-3.

A ni koj za obupati. Prvi nivo frizure je granitna podlaga točno nivelirana. Druga: na napajalni kabel moraš dati feritne filtre. Na ustje dozirne cevke daš končnkik (nekateri pravijo tudi slamico iz McDolandsa), da razbije kepe in posamezni kerneli lažje padajo v čašo. Tretje: mašino moraš vštekat vsaj dve uri pred polnenjem, da se ogreje in stabilizira. Četrto: v sobi kjer polneš, nima mobitel kaj iskati, tudi WiFi ruter, enako velja računalnik in ostala sevala.
Drugi nivo frizure je da vdreš v program in prilagodiš parametre, s katerimi dozira. Kako hitro se odziva na spremembe, kako hitro dozira itd. Na ta način je hitrost metanja 50 grainov upadla iz 32 sekund na 12sekund.

Skratka, takole nafriziran CM je očitno točen na 0,2 graina pri 20 polnitvah. Za osnovnega (brez frizure) običajno velja da je njegov delovni razpon lahko celo do 0,5-0,7 grain.

Obstajajo pa še druge poti. Ena je precizna vaga ala Sartorius na katero z Lee dozirnikom vržeš približni load in dodaš z Omega Trickler-jem. Ta je verjetno najbolj natančna in optimalno hitra, te bo pa v hipu olajšala za rang 1,600€ ali pa še kaj več.

Ultimativni dozirnik je Prometej II, analogni sistem ki meče smodnik na vzvodno vago in dotrikla dokler fotocelica ne prekine. Ze zelo hiter in točen do kernela. KEr je mehanski, njegova ničla ne drifta /kar je največja hiba elektronskih vag/. Cena? Sitnica, začne se tam okoli 3.400$. pa še se bodoči lastnik obveže, da ga bo vrnil po 25 letih.
Odgovori
#7
[Image: High-Quality-New-LCD-Digital-Scale-0-001...e-High.jpg]
Odgovori
#8
pobje, dejte se ogibat takih čip šit vagic. To je vse narejeno na Kitajskem, piše nekaj, kar pa dejansko izmeri je pa čisto tretjega. Kot je mr.T raziskal, je prva kitajska vaga, ki dejansko meri 0,1grain že v cenovnem rangu 500€.
To je še kar razumljivo če upoštevamo da je 1 grain = 0,065g (1grain = 1 / 15,43) oziroma 0,1grain = 0,0065g
Po domače, 0,1grain = 6 tisočink grama ali  miligramov. Tole je hudičevo majhna reč za konsistetno merjenje in ne pričakovati da boste to dobili z vago za 50€. JA, pisalo bo že, kaj bo pa dejansko res je pa čisto druga zgodba.

Lee-jev dozirnik je kljub cenenemu plastikfantastik izgledu hudimano konsistenten. Ko ga enkrat naštelaš, bo metal nenavadno dobro, če le bo operator enakomerno cukal in rukal za ročico. Spodaj je test, ki sem ga opravil z VV N140. Zaradi majhnih kernelov se dobro dozira. Seveda, smodnnik z večjimi glanulami bo druga zgodba.


Na blizu (100-300m) je to vrh glave dovolj. Za streljanje na daleč pa bo treba bolj resno zastaviti.


Priponke
.pdf   Lee test.pdf (Velikost: 42,73 KB / Prenosi: 546)
Odgovori
#9
za 99% reloadinga je vse ok . Vage za reloading so večinoma čip šit vredne 10-50$   ene proti približn a bolj kot to so vse z merilno celico ki rabi nekaj sekund pa nič motenj da s estabilizira prve vage ki delajo za magnetic force restoration  sezorjem so že kitajke 500+$ .

Trenutno standard za long range pokanje je RCBS Chargemaster , ki je kot rečeno nekje 0.2-0.3 graine natančen in relativno počasen dokler ga ne preprogramirate in nadgradite.
Folk ki veliko strelja in loada je hitro ugotovil da se da bolje , tako do začeli uporabljati še analitične vage 600-1500$ pa dodatne dozatorje kot je omega trickler.

Ultimativen kos popularen prevsem med highpover strelci pa je Prometej gen 2 , analogni mehanićni dozator natančen na 0.01gn  in nekaj krat hitrejši od bilo čes drugega .košta pa cca 3000$ dobiš ga po kakem letu samo v uporabo nikoli ni tvoj . Prometej pride posebno do izraza v kombinaciji z progresivno prešo .

Vmesna postaja so zdaj domače dodelave visokokvalitetnih vag ki se jih poveže z kompjuterjem in za kakih 1500+$ loada kot Prometej


Dejansko je do kar nekaj $$$ analogna čip šit vaga bistveno bolj natančna kot digitalna.


Citat:
  • Prometheus Gen II -- Speed, Accuracy.  (A Cadillac but geez where do you guys get the money for this shit?)
 
  • Sartorius / Omega -- Accuracy.   Price?? (I don't say speed here because you have to trickle manually up to the desired load. Price is questionable but certainly cheaper than Prometheus)
 
  • Chargemaster -- Speed, Price. 
 
  • A&D / Omega -- Accuracy, Price  (still a manual trickle process)
 
  • Scott Parker / Basic Lyman trickler -- Accuracy, price. (Slower than Christmas)
 
  • Scott Parker / Omega Auto Tricker -- Speed, price . . . accuracy?? 
 




Odgovori
#10
To je realnost ne fantazija

[Image: how-much-does-muzzle-velocity-standard-d...tter21.png]




Poleg natančnosti polnitve gre folku ,ki več strelja za čas ,na roke na analogni lahko zelo natančno loadamo , na volumenski zelo hitro a zelo težko natančno , pri teh high end kosih pa zelo hitro in natančno .Pa če to stane 3000$ nima toliko veze strelce ki pokajo veliko (tudi preko 10.000 puškovnega in menjajo 3 cevi na sezono ) vse je potrošen material samo čas ki ga vlagajo v svoje strelstvo vedno manj. Treba je tudi razumet perspekitvo večjih tekmovanj tam pač vsak nastop stane od nekaj sto do nekaj tisoč $ in so zdeve v precej drugačni perspektivi kot pri naših tuti fruti dopoldanskih tekmah ob sobotah.


RCBS chargemaster 350-600Eur , do 30 sek za ladungo  ,Kristian je svojega sfriziral na pol tega.
Tile kosi so trenutno v ZDA v akciji po 270$ a tu je treba pazit 'garancija' je problem pri teh nakupih

[Image: RCBSChargeMaster.jpg]
[/url]
[url=https://www.artekcenter.com/rcbs-chargemaster-1500-powder-scale-and-dispenser-combo-220-volt/]https://www.artekcenter.com/rcbs-chargemaster-1500-powder-scale-and-dispenser-combo-220-volt/


Analogna vaga + omega trickler z foto celico , nič ceneje od chargemasterja a potencialno zelo natančen



Dodelave kvalitetnih vag  , cene teh vag v zda med 700 in 1500$ dodelave pa še za kakih 250$






Večkrat vidna kombinacija 2-3  RCBS chargemasterji ,ki paralelno pripravljajo malo pre lahke loade in potem Sertorius 0.01gr vaga ter omega trickler .

[Image: 24o34ig.jpg]
Priblijžno 2000$ opreme  za 0.02gn natančne polnitve na vsakih 15 sekund

[Image: Precision-Rifle-Powder-Scale-Setup.jpg]

3000$ Prometej gen 2  , na 1 kernel natančni load vsakih 7-12sek ,to so na roke narejeni aparati  domena vrhunskih strelcev kot tudi prejšni gen 1 ki ga je imelo samo par res top long range strelcev , t i pač lažje pridejo na vrso pri proizvajalcu.
[Image: Prometheus-Gen-II-Powder-Measure.jpg]
Odgovori
#11
Ok, trenutno polnim samo 9mm in 38sp. Malo sem bral o Leejevem Perfect Powder Measure ampak so rezultati mesani. Nekateri pravijo da je tocen do +-0.1gn, drugi pa do +-0.3. Zdaj pa ce gledam za 9mm, polnim 4.8gn in ce je konsistentnost +-0.3, dobim loade od 4.5gn pa do 5.1gn. Za precizno pa to ni najbolj sprejemljivo.
Malo drazji pa baje malo bolj konsistenten je Hornady Lock'N'Load, ga slucajno ima kdo, da pove iz prve roke kako se obnese? Pa baje se da tudi boben zamenjat, tako da imas lahko za vsak kaliber svoj bobencek in ne rabis nic spreminjat.
RCBS-ov Chargemaster zgleda super ampak je zaenkrat se malo predrag, razen ce dobim kje kako dobro ponudbo.
Sem pa nasel ta Targetmaster ki ga izdelujejo v UK in zgleda prav zanimivo, enak princip kot omega trickler. In se mi zdi, da bi lahko dobil za cca 250-300eur celoten komplet z RCBS-ovo mehansko tehtnico.
Odgovori
#12
Še moja izkušnja s Chargemasterjem, ki ima le optimiziran (zmanjšan) čas polnjenja. Količine smodnika sicer nisem dodatno tehtal, odklon hitrosti pri cca 2850 fps je 12 fps (merjeno z Mr.T  Magnetospeedom)....
Odgovori
#13
(09-06-2016, 12:24)MPMatchMaster Napisal: Ok, trenutno polnim samo 9mm in 38sp...

Vzameš katerikoli volumetrični dozirnik na progresivni preši in pozabiš na vse ostalo. Dillon polni čisto dovolj dobro da municija ne bo hendikep na precizni tekmi. Lahko pa seveda tudi za pištolo/revolver triklaš na posamično zrnce, a razlike na tarči ne boš opazil...
Odgovori
#14
Za pištolo in puško (pod 500m) volumetrični dozirnik popolnoma zadsostuje.

Drugače je pa Chargemaster ta prava zadeva , ja dimče pri tem sem opazil ko sva merila si imel zelo majhen SD mislim d anjmanjšega tisti dan ko smo merili na ene 6-7 puškah z istim chronijem.

Kristian je Chargemaster že toliko pogruntal priprava un uporaba med polnjenjem pomenita veliko saj so elektronske zadeve občutljive na take in drugačne motnje, da so zdaj ladunge pogosto z SD 10fps in pod
Odgovori
#15
Ok, hvala vsem.
Odgovori
#16
Pozdravljeni
Ob temi se postavi vprašanje, ali ni morda cena teh specializiranih tehtnic taka tudi zaradi njihove predvidene namembnosti?
Ali kdo smodnik tehta na "navadni" laboratorijski tehtnici? Na primer:
http://www.tehnonet.si/si/izdelek/260/pr...001g-200g/

Preciznost bistveno boljša kot 0,1grain, cena pa tudi boljša.
Odgovori
#17
Pri tej tehtnici bi sedalo na široko razpravljati o preciznsti. Sploh pa stvar. stane cca.200€
Take tehtnice ,ki so natančne na 0,001g stanejo cca. 2500€ pa naprej. Pri tehtju je nekako tako, če želite tehtati na 1g natančno potrebujete tehtnico ,ki je sposobna tetati vsaj na 0.1g natančno. 

Skratka dokler ne odšteješ neka 1000 € za vago se bomo težko pogovarjali o neki hudi natančnosti.
Odgovori
#18
to so grozne cene...

vse pa je verjetno odvisno koliko bolje bo stvar streljala, če si zadovoljen s trenutnim stanjem, koliko bo razlike če greš iz tehtnice za 20€ na 200€ ali potem na 2000€ in ali je kakšna druga zadeva ki bo imela večjo performance/price razmerje?
Odgovori
#19
(13-06-2016, 06:56)mkosir Napisal: Pri tej tehtnici bi sedalo na široko razpravljati o preciznsti. Sploh pa stvar. stane cca.200€
Take tehtnice ,ki so natančne na 0,001g stanejo cca. 2500€ pa naprej. Pri tehtju je nekako tako, če želite tehtati na 1g natančno potrebujete tehtnico ,ki je sposobna tetati vsaj na 0.1g natančno. 

Skratka dokler ne odšteješ neka 1000 € za vago se bomo težko pogovarjali o neki hudi natančnosti.

OK, da ne bo kitajska, evo nemške:
https://www.kern-sohn.com/cgi-bin/cosmos...te.194.299

Cena kot napisano s strani mkosir, nekaj čez jurja, ampak preciznost 0,1mg (oziroma 0,0015graina).
1.050EUR +DDV tule (http://www.tehtnice-kern.si/trgovina/teh...ALS_250-4A)


Da se vrnem proti temi, ali je pri nas kdo, ki tehta z laboratorijsko precizno tehtnico, in ne s tehtnico, ki je bila prodana kot reloading scale? Kaj bi take tehtnice lahko bile slabše (v primeru uporabe volumetričnega dozatorja in električnega tricklerja)?
Odgovori
#20
No tale Kernov hec ni niti priližn na 0,1mg natančen ampak je to samo prikaz. Drugače je pa pri analitskih tehtnica daleč na prvem mestu Mettler Toledo potem je pa Sartorius. V farmaciji in ostalih laboratorijih sta pristoni bolj kot ne ti 2 znamki v 95%.  Kar se tiče uporabe analitskih oz. preciznih tehtnic za relodanje je v tem ,da so prvi faktor za dober, natačen in ponovljiv rezultat POGOJI OKOLJA. Tehtnica naj bi bila na trdni mizi. Tehtnica naj ne bo na prepihu in stran od vira toplote.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)