Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prva precizna puška za streljanje od 100 do 300m
#21
(15-05-2017, 12:47)Raccoon Napisal:
(15-05-2017, 12:12)mr.T Napisal: Za tacticool pa ta trenutek najboljši komplet iz  škatle ,samo še bipod in optiko rabi pa je.
Tikka T3x  Tac-A1    v kalibrih .308 , 260 Rem ,6.5 Creedmoor

Pa še kakšen Steiner T5Xi in si ob pol avta.

Se pa tudi meni sline cedijo, ko tole gledam.

Tac-A1 košta cca 2100-2300.-Eur odvisno kje kupiš a ima že vse je ni portebno nadgrajevat , optika je pa odprta cena navzgor , 1000Eur pa je nekje spodnja meja


Precej cenejša alternativa je Tikka3x CTR  ki načeloma ima vse kar rabiš , a pogosto v letu ali dveh sldei nadgradna ki košta med 1000 in 1500 Eur (Kopito , sprožilec) pa si tam kjer Tac-A1 že štarta.



[Image: tikka_t3_compact_tactical_rifle.png]


Na žalost pod 3500 Eur zelo težko kaj kvalitetnega sestaviš

Je pa tudi res, da na naših golaž tekmah prostega stila ,za pravili in razdaljami po domače , poka nebroj pušk za 2x in celo 3x take vsote.
Odgovori
#22
... tole je šlo pa v "malo čudne vode" ...

.... začetnik, ki se šele spoznava z pokanjem in železjem bo zadovoljen z vsako zadevo, ki mu bo na začetku nudila zadovoljevanje želja po streljanju ... in v tem primeru je popolnoma neustrezno predlagati kose, ki stanejo nekaj 100 ali 1000€ ... morda kdaj kasneje, ko se začetnik že malo bolj profilira, so takšni predlogi popolnoma na mestu, do takrat pa ...

... podobno je z novopečenim voznikom ... prvo željo po vožnji bo zadostila že "gajbica" na 4 kolesih, potem, pa počasi z znanjem, željami, potrebami, zmožnostmi itd. pride tudi kaj več ...

... tako da vsem tistim, ki šele začenjate: preštejte €, poglejte kaj vam je všeč, pri končni odločitvi vprašajte za mnenje (o ohranjenosti, ne pa najboljši primernosti) kakšnega "starega mačka", ki mu zaupate, potem pa veselo začnite kuriti strelivo ... in tudi če bo v začetku to nekoliko večji strošek, je še zmeraj bolje ta strošek zastreljati kot pa ga investirati v nekaj, kar vam morda ne bo najbolj odgovarjalo ...

... in še nasvet (čeprav me bodo nekateri popljuvali):dolgocevno malokalibrsko orožje (22LR) nudi pri streljanju na 100m ravno tako dovolj zabave kot večji kalibri na 300m...

lp upor500
Odgovori
#23
Problem postopnega nakupovanja oz napredovanja je da na koncu kupiš pravo a vmes kup neumnosti predno prideš do pravega kosa tako si zapravil več v Evrih in času , pa še zadovoljstvo manjka ker vedno nekaj fali.

Ena zadave ki jo folk podcenjuje ,češ uporabljaj tako kot je , najhne nadgradnej kot ej sprožilec i dodelava kopita zelo spremenita kako se puška obanaša

Tudi sam sem šel preko 4  pušk da bo 5 prava , seveda niso bile vse za isti namen , ampak so sledile slovenski golažiadi dokler se nisem odločil kaj bom pokal in kaj ne potem je zadeva precej bolj jasna. A vmes je šlo nekaj let in nekaj tisoč eur v luft.

Do svojih kosov nimam nikakršne emocionalne veze tako da so v sefu samo kosi, ki se tudi  uporabljajo nabiralci prahu so vedno hitro prodani. Tako imam vsega 3 puške VK , Mk  in Zraćko .

MK je res zabaven in sploh v luči pomanjkanja strelišč ki še prihaja je .22LR kos, ki se bo največ uporabljal.
Odgovori
#24
... imaš po svoje prav, samo razočaranje zna biti enako veliko (in še celo dražje), če na začetku po nasvetu poznavalcev investiraš v kos npr. 3k€, potem te pa nekdo z 5x cenejšo flinto (ki je mimogrede stara 30+ let) naklepa ... 

... zato je moje mnenje, da je na začetku najbolje pričeti v MK-ju ter hkrati iskati tisto, kar te bo zadovoljevalo in na koncu tudi zadovoljilo ...

... je pa tudi res, da lahko hitro naletiš na klasičen stereotip, da brez velikega kalibra pač nisi tapravi dedec ... 

lp upor500
Odgovori
#25
Dodelava kopita budget pušk , večina budget pušk ima zelo enostavna sintetična kopita ki so precej mehka in resonančna .

To se da dosti enostavno rešit z tem, da se te volumne zapolni, če je problem teža je najboljši material penjen epoxy ki se dobi a 170, 250,400 in 600kg/m3 gostotah , za v zadnji del kopita kjer je precej votlega volumna je čisto ok tudi 2K poliuretan.  Vse te materiale prodaja Samson kamnik. Po taki dodelavi so še vse bolje streljale a seveda to ni enakovredno ornk kopitu.

[Image: Pouring%20stabilizer%20web%20small.jpg]

[Image: woY6ssv.jpg]

[Image: A7%20forend%20web%20small.jpg]

[Image: FWQR5FQILPI7BPU.MEDIUM.jpg?width=614]
Odgovori
#26
To so te klasične mantre kupi MK pa boš začel "na začetku" čisti bullshit - "od starih mačkov". MK je MK in je namenjena za točno določeno streljanje tako kot je to kar je Kristian napisal namenjeno za točno določeno streljanje.

Če hočeš streljati z MK pač kupi MK, če hočeš pa streljati od 100-300m nimaš pa s MK KAJ POČET. Lahk debatiramo do nezavesti kaj bi če bi ko bi ampak dokler je tako kot je je tole kar je Kristian napisal in dodal Mr.T biblija za vse, ki mislijo karkoli kupiti v smeri naboja s sredinskim vžigom, ki se bo uporabljalo za streljanje na bilokero razdaljo večjo od 100m.

Dodal bi samo še, da če se greš neko "ostrostrelsko" streljanje pa naj si gre za razne G-class (golaž class) ali B-class (balkan class) ali pa T-Class (tacticool class) je definitivno edini resni in pameten nakup Tikka t3 tac a1 (testirana v soboto na Bloški) in dokler nisi vsaj nekajkrat med prvih pet pri nas v katerikoli disciplini, kjer se strelja na bilo kaj nad 100m je treba biti samo tiho in trenirati. Ko si pa med prvih pet vsaj 3x ti je pa dovoljeno vtipkati v google "custom rifle action"....

Glede kalibrov je pač tako, da se je treba odločit kaj hočeš in mislim, da je ključno vprašanje ali boš imel eno puško ali več in ali misliš se iti streljanje resno ali ne. V odvisnosti od tega potem izbereš, sam sem sicer anti .223 in mi Kristianova logika ni všeč (raje treniram kot potem tekmujem in vzamem v zakup, da streljam dražje) še manj pa kaliber ampak če bi streljal .338 za tekme bi potem tisti "v zakup" hitro ratal manjši in .223 malo manj zoprn...




IN SHORT: Kdor koli bo iskal karkoli  v smislu "kaj kupiti" nima kej razmišljat končno je na voljo res kvalitetno in cenovno povsem ugodno krepelo, ki te pač olupi za 2.1k ampak če se hočeš iti streljanje je to pač to -> 2.1k/8000 nabojev kolikor jih v .308 kalibru defi zdrži = ? Če ti je pa to preveč sploh če ne misliš filat (6.5cr, .260rem alternative klasiki .308) pa potem Tikka T3 varmint in .223 po Kristianovem receptu.
Odgovori
#27
Clap  Z gornjim se pa strinjam. Točno.
Odgovori
#28
Opazil sem, da je naslov teme spremenjen...
Kljub temu lahko še 1x napišem, da ne obstajajo le "rešpetin" strelske discipline ampak še marsikaj drugega.
Kdor se bo odločal za nakup, mora najprej vedeti nekaj o strelstvu in ne le o streljanju. V strelstvu obstajajo strelske discipline, ki so pod okriljem raznih strelskih zvez ( mednarodnih in/ali domačih ).
Zakaj bi kupoval nogometno žogo, če se boš ukvarjal s košarko ali rokometom? ;)
Še eno vprašanje, ki ga lahko vzamete kot provokacijo, a prej se dobro zamislite in razmislite:
Je kdo od vas že, s puško brez optike, streljal na 100 in več metrov stoje v tarčo, ki je za to razdaljo primerna oziroma potrjena v določenih strelskih zvezah?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#29
Naslov teme sem spremenil v upanju, da bo tudi bolj preprostim umom jasno, da v tej temi ne gre za prvo puško, ki si jo nekdo kupi, čeprav bi prav lahko tudi bilo tako. Tukaj gre za opis precizne puške z optiko, zaviteo v paket znosnega cenovnega ranga, za nekoga ki se želi spoznati tudi s tem načinom streljanja, pa mu stara garda in ostali sveznalci zatrjujejo da potrebuje najmanj trijurjepapol, da lahko ustreli na 300m. Evo, zato.
Odgovori
#30
@Kristian
Če bi v naslovu pisalo, da gre za optiko, se ne bi oglasil, tako pa sem dodal le en kamenček ( spotike ) v mozaik.;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#31
vem na kaj je letelo in kje je ost provokacije. Tudi glede streljanja na 100-300m z mehanskimi merki bi bilo zanimivo, če bi se to lahko počelo. Žal temu ni tako, še resni ISSF strelci to počnejo samo takrat ko je (nujno) treba, rekreativci pa lahko o tem bolj kot ne niti ne razmišljajo.
Odgovori
#32
(15-05-2017, 17:57)357 Napisal: Opazil sem, da je naslov teme spremenjen...
Kljub temu lahko še 1x napišem, da ne obstajajo le "rešpetin" strelske discipline ampak še marsikaj drugega.
Kdor se bo odločal za nakup, mora najprej vedeti nekaj o strelstvu in ne le o streljanju. V strelstvu obstajajo strelske discipline, ki so pod okriljem raznih strelskih zvez ( mednarodnih in/ali domačih ).
Zakaj bi kupoval nogometno žogo, če se boš ukvarjal s košarko ali rokometom? ;)
Še eno vprašanje, ki ga lahko vzamete kot provokacijo, a prej se dobro zamislite in razmislite:
Je kdo od vas že, s puško brez optike, streljal na 100 in več metrov stoje v tarčo, ki je za to razdaljo primerna oziroma potrjena v določenih strelskih zvezah?

torej predlagaš da se naj mi novinci namesto da gremo hitro sprobat svojo novo orožje tako da enostavno pokličemo recimo rajkota in se najavimo na tekmo kjer lahko požgemo do 9 različnih disciplin, gremo brat statut in pravila neke ozke in zaprte interesne skupine kot je strelska zveza ter se na podlagi tega odločimo kaj nam leži pri srčku?
ne hvala, raje harakiri!
Odgovori
#33
Pred leti so bile na netu objave, kjer so udeleženci streljali stoje na 1 km...Upam, da nisem narobe razumel.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#34
@Marks
Če se hočeš ukvarjati s strelstvom, moraš najprej poznati pravilnik zveze, v kateri misliš sodelovati ( v mislih imam resne zveze, ki delujejo v povezavi z mednarodnimi )
Ko pa bo kdorkoli kupil vso opremo, ki je bila našteta in čez čas ugotovil, da oprema ne strelja sama in, da strelstvo ni zanj ( nije seno za guske - pravijo na jugu ), bo pa jok in stok...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#35
Ja Rajmond is svoje 300M  6BR flinte pobriše dol prah 3 na leto in potem trenira par dni pred tekmo , drugače jo pa še takne ne. Pa tudi nima kje pokat.

In potem take 10.Maj

Citat:Evropski pokal 300m v Aarhusu, VK puška proste izbire moški, eliminacije; nekaj visokih rezultatov v hladnem vremenu, a brez vetra.

S 598 krogi sem izenačil državni rekord.

[Image: 18402957_1686113785018840_67437439598087...e=597440F6]
[Image: 18320886_1686115015018717_31942676222413...e=59B81081]

Sred poletja pokajo iz spalnih vreč LOL

A to z našim pokanjem nima kaj dosti veze. Razen razglasitve in podelitve medalj so še huje kot pri nas kar v prvem pajzlu. Nizko je padla ta disciplina 300M Mrgreen

[Image: 18403192_1686462748317277_51953135484491...e=59B93694]
Odgovori
#36
(15-05-2017, 18:35)mr.T Napisal: .. to z našim pokanjem nima kaj dosti veze.

Tu  pa se s tabo povsem strinjam.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#37
predlagam adminu, da zaklene temo in odstrani vse poste razen 1. ker so totalno off-topic.
Odgovori
#38
(15-05-2017, 16:17)upor500 Napisal: ... in še nasvet (čeprav me bodo nekateri popljuvali):dolgocevno malokalibrsko orožje (22LR) nudi pri streljanju na 100m ravno tako dovolj zabave kot večji kalibri na 300m...

lp upor500

Res je. Nova Cz ali (popolnoma enaka Mercury, iz iste proizvodne linije in iz enakih materialov) v .22LR
Danes stane med 450 in 525 eur. Originalen nosilec za optiko 85  eur. Spodobna optika 4 - 9  x 50 od 150 do 300 eur. 100 nabojev .22LR pride 10 eur. To je veliko zabave in učenja od 30 do 150 metrov za 800 - 900 eur.
Odgovori
#39
ne bi raje začel s kamnom, pa potem šel na sulico, izdelal lok, potem samostrel, in šele ko to obvladaš šel na ognjeno orožje?
Odgovori
#40
Probal sem nekaj različnih tovarniških streliv kalibra 223rem. Barnaula nisem hotel kupovati, ker ga ne bi streljal več kot za test. Enako sem se izognil Lapua škatli 100 nabojev, ker ne mislim kupovati za 150€ streliva, samo zato da dobim 60€ vredne tulce.

TopShot Competition, cena 44€/100kos (Proarmis)
Ustrelil sem več 5 strelnih grup, a neglede na trud Tikka tega streliva ne mara. Najboljša 5 strelna grupa je bila bolj vzorec kot grupa in je merila okoli 46mm (1,6moa). Škoda časa in cevi.

   

Sellier & Bellot Match, 52gr BTHP. Cena med 0,7-0,8€/kos (Proarmis in Tarča)
To strelivo je prijetno presenečenje. Že iz prvega poizkusa strelivo grupira odlično, vse grupe (5 strelov) so bile med 12 in 15mm (0,4-0,5moa). Za nekoga, ki želi s to puško na golaž tekmo, je to zagotovo prva izbira. Na tarči VK Optika 100m to pomeni, da imaš dovolj potenciala natančnosti, da lahko vseh 5 strelov daš v 10 (polje 10 je premera 8mm).

         

Za strele na 300m je veter že kar velik sovražnik 52 grainski krogli, zato je treba preskočiti na 68/69 grainsko kroglo ali pa še težjo (75/77grain).
Sellier &Bellot Match ima na voljo tudi 69grainsko kroglo, kar bi bila zelo zanimiva opcija, pa je v štacuni žal niso imeli.
Za voljo znanosti sem s težkim srcem segel v žep in kupil škatlo Hornady Match 75 grain krogel. Cena 1,2€/kos.
Dobra stran je, da je brzina krogle skoraj v piko enaka kot je napisana na škatli. S tem dobi kupec kolikor toliko realen podatek za korekcijo dalljših strelov.
Slabša stran pa da se od 4 grup nobena ni prav posebej izkazala. Nekako keže potencial, ampak grupe razen zadnje, 3 strelne, niso ravno na nivoju. Mogoče je to razlog v strelcu, ampak ne bom še enkrat plačal 25€ da preverim ali sem falil jaz ali pa se strelivo in puška ne marata...
   

Takole, opcij je na trgu še dosti, za tistega ki polni sam, pa se odpre še dimenzija kvalitetnega streliva za znosno ceni. Seveda to ne pomeni da boš z reloadingom prišparal, le da boš več streljal za dani denar :)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)