Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reloading za precizno streljanje
#21
(01-06-2017, 12:17)bon Napisal: teoretično ni tako natančno - a bolj odpušča napake

Bi prosim tole bolj natančno razložil. Ker imam občutek, da je malo filozofiranja.

pištola A velja za pojem natančnosti, v Ransom restu brez težav naredi eno razcefrano luknjo. Zaradi ergonomije in oblike je malo zoprna za strelca, je lahka spredaj in povprečna roka na njej stoji tako, da gre prst na sprožilec malo po kotom (navzdol) namesto horizontalno. Jo nenavadno hitro streseš, po 5 muših zmanejaš magacin, preprimeš in naslednji šus pošlješ v sedmico da ti sploh ni jasno zakaj. Seveda tisti, ki to pištolo imajo, ne bodo rekli da je slaba ampak da je treba postrelit 10.000 šusov pol pa bo že. Po moji logiki je to kozlarija.
Pištola B je serijska, nekateri rečejo tudi konfekcijska,  in ima v R.restu precej slabšo grupo. Za povrhu zadnje čase trpi za katastrofalno slabo končno obdelavo. Je pa ergonomsko res posrečena, saj je razporeditev mase takšna, da ti marsikdaj reši strel, čeprav veš da si ga cuknil.

Da bi realno ocenil, kaj je na stvari sem z obema pištolama ustrelil po 500 strelov v tarčo, torej 5x po 10 tarč. Povprečni rezultat s pištolo B je bil višji za kar nekaj krogov...

Enaka logika deluje tudi pri kroglah. Nekaj kar v restu dela prefektno, ni nujno da bo enako dobro delalo tudi, ko boš streljal iz roke in pod stresom. Seveda ima teoretični potencial višji, v realnem živlljenju pa bolje dela tisto kar ti zagotavlja visoko povprečje v širšem območju (napak).

Pištola A:
   

Pištola B:
   
Odgovori
#22
Kristian, zelo lepo povedano (napisano). Dodajam še samo misel, da večina čisto preveč časa nameni t.i. iskanju svetega grala; pa naj si bo to pištola, strelivo, spektiv ipd. Do neke mere je to seveda upravičeno/nujno, od tam naprej pa popolna potrata časa/denarja. Bolje vložiti čas v pravilen trening.

Je pa res, da je psihološko gledano (še posebej za tiste, ki niso sposobni konstantno streljati lepe skupine) pomembno, da strelec zaupa preciznosti svoje pištole/streliva. Pa čeprav ga ne bo nikoli v celoti izkoristil...
Odgovori
#23
Lepa teoretična tema, ki pa v praksi vedno ne drži vode!
Če si enkrat v formi, lahko z marsikatero pištolo in fabriško municijo ustreliš dober rezultat, če pa nisi, ti ne pomaga ne vrhunska pištola, ne idealna domača municija , delana prav za dotično pištolo.

Treba je več trenirat iz roke, seveda pravilno in rezultat mora priti! 
Za 90 do 95 je dobra skoraj vsaka municija, poznam pa tudi veliko ljudi, ki streljajo kar nekaj let z vrhunskim orožjem in dobro municijo, pa se številki 95 še niso približali! In se nekateri verjetno tudi ne bodo!

Šport je res lep, niso pa vsi sposobni vrhunskih uvrstitev niti v sterilni atmosferi, z vrhunskim orodjem! Žal!

Kot je dejal že nekdo pred mano, važno je druženje in da so ljudje srečni!
Odgovori
#24
(01-06-2017, 08:31)Kristian Napisal: tle pišeš kar nekaj neumnosti, ki se nanašajo na osnove streljanja. Seveda ti bo lahka 9tka nesla drugam kot težka 9tka in obe dve drugam kot .40sw. Drugačen impulz, drugačne brzine, drugačna hitrost ciklanja, itd... Zato pa imaš nastavljiv merek.
To kar ti Bojan dopoveduje - če nekaj kar v kliničnih pogojih/na testu dela vrhunsko, še ne pomeni, da bo tako vrhunsko delalo tudi na tekmi, ko si pod stresom. Ker tam šteje rezultat, ti bo nekaj (=pištola, strelivo ali boje) kar teoretično ni tako natančno - a bolj odpušča napake - omogočilo doseči boljši rezultat.
A dej ga no... Katere pa so te neumnosti? Pouči me :) To kar si napisal glede cevi mi je jasno, pa vendar me zanima, če se lahko s težjo devetko nekoliko bolj približam lokaciji zadetka .40, ker kugla pač ni edini faktor, ki se razlikuje. Že sama krona in zaključek navoja lahko vpliva na smer... žal pa v kratkem času ko imam čeha še nisem uspel sprobati težjih krogel, ker jih trgovci pri nas bolj slabo zalagajo zgleda.

Da bi pa vsak dan ob menjavi cevi nastreljeval pištolo in šraufal merke se mi pa tudi zdi neumno saj odstopanje ni malo (sicer pa originalni merki na čehu windage adjustmenta na klik niti ne omogočajo). Če že, potem bi raje imel dodaten zaklep za devetko z merkom nastreljenim na njo in skupaj z menjavo cevi zamenjam celoten zgornji del... samo to pa stane.

Kaj mi Bojan dopoveduje pa ve samo on, zato sem tudi vprašal njega :)

LP
Odgovori
#25
(01-06-2017, 17:57)Žiga Napisal: Kaj mi Bojan dopoveduje pa ve samo on, zato sem tudi vprašal njega :)

Na tisto, kar ti Bojan dopoveduje, sem dal majhen namig, a je šlo mimo...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#26
@Kristian: Ali lahko prosim poveš katera je pištola A in katera B? Lahko tudi na ZS, če si se temu hotel izogniti. Hvala.
Odgovori
#27
ni toliko pomembno katera pištola, zato sem podatek spustil. Ampak ni skrivnost, A: Sig210, B: SigSauer P226XSix.
Odgovori
#28
Enaka polnitev , čavra drugega proizvajalca v tem primeru PPU levo in Lapua desno - razlike v volumnih med proizvajalci pomenijo da polnitev ni za prenašat kat tako na pamet iz neta.


[Image: 20294323_709565795894842_527055555749627...e=5A02C8A3]
Odgovori
#29
Huh? Kako se lahko volumen čavre istega kalibra tako zelo razlikuje med različnimi proizvajalci??
Odgovori
#30
ziher da je lapua desno? Po navadi bi znali bit ppu težji in posledično manj volumna...

razlika pa izgleda kar drastična...
Odgovori
#31
Vsekakor se strinjam z mr T. Na netu mi pravi za 6.5 creedmore, n150 smodnik, kao maximum cca 35grain , mi je pa črnilo fanj čavre ko sem izstrelil in je bilo dejansko premalo napolnjeno. Sedaj sem šel na 39 grain in še imam tolerance za do 40 grain pomoje.

35 grain piše za Lapua cases, jaz imam od Hornady
Odgovori
#32
Lapua ima pogosto manj volumna v čavr od ostalih , Norma pa ima vedno cca 1grain več torej bolj tanko steno tulca a to ni toliko v steni vratu in vrha kot spodnejm delu .

Novi 6.5creedmoor je precej nazoren primer .Hornady tulec ima debelejši vrat a v spodnjem delu čavre je Lapua bistveno močneje grajena celo v kanalu za izvlekač ima drugačno geometrijo tako, da je tulec kar najmočnejši okoli netilke.
Odgovori
#33
Samo a je to takšna rezlika? Mislim, ker piše vihtavuori reloading data 6.5 creedmoor za Lapua case 35 max grain. Ko sem pa včeraj 37.5, 38 ter 39 grain dal v Hornady ni bilo nekih vidnih znakov o "premočni" polnitvi. Lahko pa se motim, samo 5 grain razlike je kar, a ni ?
Odgovori
#34
6.5 creedmoor je nova čavra za lapua tako da vrjetno ni dosti podatkov razlika v volumnu čavre pa je max 1 grain

Shoulder diameter .458 lapua .457 hornady
Web diameter .468 L .466 H
Headspace 1.573 L   1.576 H
(.350 hornady tool)

Lapua čavra ima spodaj veliko mesa pa tudi na notranji strani so stene v spodnjem delu debelejše
   
Odgovori
#35
Potem pa more bit nekaj hudo narobe, saj pri 35grain mi očrni čavro, ko sem dal na 37.5 je bilo že bolje , prav tako na 39 grain. Samo to se mi zdi ogromna razlika v temu, kar piše v reload manualu. Ali jaz se motim ali pa je napačen podatek v manualu.
Odgovori
#36
Probaj raje n160 če imaš težko kroglo . Drugače pa natankaš vodo in zmeriš volumen , a glede na to da imamo že v 6.5x47  po 37,4+ N550 ali celo 40 kakega drugega  je v  7grain večji čavri nekaj drugega problem (pre hitr purfl za uporabljeno kroglo)

[Image: case-capacity1.png]
Odgovori
#37
Zanimivo, misliš, da N150 je dejansko prehiter za 140 grain ? Bom naročil N160 pa bom sprobal.
Odgovori
#38
headspace znižaš samo za 0.002'' ?
Odgovori
#39
Tu kaže samo lahke in počasne polntve z N150 in 140gn , ostalo pa z n160 in n560 , poglej tabelce a milsim da je N560 hitrejši od N160

https://www.loaddata.com/Cartridge/65-Cr...-Data/8135
[/url]
[url=http://www.vihtavuori.com/en/reloading-data/rifle-reloading/6-5-creedmoor.html]http://www.vihtavuori.com/en/reloading-data/rifle-reloading/6-5-creedmoor.html
Odgovori
#40
(28-07-2017, 12:53)Ronzi83 Napisal: Potem pa more bit nekaj hudo narobe, saj pri 35grain mi očrni čavro, ko sem dal na 37.5 je bilo že bolje , prav tako na 39 grain. Samo to se mi zdi ogromna razlika v temu, kar piše v reload manualu. Ali jaz se motim ali pa je napačen podatek v manualu.

Jaz bi prvo preveril ce ti vaga ne laže. Če ti malo visi postrani al ce uporabljas vec razlicnih talerov za smodnik ti bo ziher kazalo drugače. Mislim da v resnici nemoreš imeti takšna odstopanja
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)