Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vodič: vojaške in taktične hlače
#1
Lightbulb 
Tokrat objavljamo uporaben vodič za lažjo odločitev pri izboru vojaških ali taktičnih hlač. Večina vas sicer zagotovo pozna glavne razlike in karakteristike obeh tipov, vendar vseeno upam, da zase najdete kakšno uporabno informacijo. Papers

KRATEK IZVLEČEK:

Kako potegniti črto, kaj so še vedno vojaške hlače in kaj so ‘že’ taktične? Resnica je, da prave definicije ni. Vojaške hlače in taktične hlače niso predmet neke stroke, znanosti, temveč oddelka za marketing. Nekdo bo kavbojke deklariral kot vojaške hlače, nekdo bo vojaško uniformo raje označil kot taktično. Imamo velik problem: danes tekstilne megakorporacije nizkocenovne hlače potiskajo s fiktivnim maskirnim vzorcem in jih prodajajo kot vojaške hlače. S porastom tretjerazrednih ‘army shop-ov’ je kakovost močno upadla, oblačila in oprema pa kar naenkrat nimajo nič skupnega z vojaštvom in vojsko.
 
Lastnosti vojaških hlač

Če govorimo o resnem izdelku, ki se ga ne bi sramovala dejanska vojska, ne moremo zgrešiti, če rečemo, da so vojaške hlače spodnji del uniforme. Odlikuje jih robusten material, ki mora preživeti zahteven teren, veliko gibanja, plazenje po tleh, trnje, veje, pa tudi urbano delovanje (beton, steklo, armirano železo itd.). Ta vojaška funkcionalnost narekuje kroj vojaške uniforme:
  • Pas je visok, da hlače ne lezejo dol in se usedejo na bok. Širina pasu se v večini primerov dodatno regulira s kovinskimi/plastičnimi sponkami, velcro trakovi, vrvicami itd.
  • Hlačnice so široke, da ne omejujejo gibanja, saj material zaradi robustnosti ne more biti (toliko) raztegljiv. Drugi večkrat pozabljen razlog pa je razbijanje silhuete. Ne smemo pozabiti, da je glavni namen uniforme maskiranje in prikrivanje in široka oblačila bistveno boljše prikrijejo obris vojaka.
  • Osnova vseh vojaških hlač sta dva velika tovorna žepa (cargo) na zunanji strani stegen in po možnosti še številni manjši žepi (tudi na mečih, dodatni spredaj na stegnih itd.)
  • Predel ritnic in mednožja je dodatno ojačan pred trganjem, po navadi tudi kolena, ki imajo še dodaten žep za vstavljanje kolečnikov.
Material je debelejši, bolj robusten, a manj raztegljiv. Najbolj pogosto se uporablja mešanica bombaža in poliestra (t. i. poly-cotton, poly-cot) v različnih razmerjih (do 65 % poliestra ali do 65 % bombaža) ali pa novejši NYCO (bombaž in najlon/poliamid, spet v različnih razmerjih). Starejši modeli so bili ojačani z različnim tkanjem (canvas, twill itd.), danes se skoraj povsod uporablja ripstop mreža, ki preprečuje trganje materiala.
 nošenje.
 
Lastnosti taktičnih hlač

Kaj za vraga pa so potem taktične hlače? Zgoraj smo že malo pojasnili, zakaj se je pravzaprav pričel trend taktičnih oblačil in zakaj taktična oblačila *so* taktična – ker so še vedno namenjena taktičnemu delovanju, a bolj civilnih organov. Seveda kdor prvič sliši za ta izraz, se mu ne more načuditi in nemalokrat slišimo komentarje, če “take hlače tudi taktizirajo”.
Na kratko torej: pri taktičnih hlačah kroj narekuje predvsem civilen izgled, nizki profil, a neokrnjeno funkcionalnost vojaških hlač (veliko žepov, možnost kolenčnikov itd.):
  • Pas je nižji, kar se kompenzira z drugačnim ustrojem ledvenega dela ali z elastičnimi vložki. Kroj je bolj podoben klasičnim hlačam ali kavbojkam.
  • Hlačnice so ožje in bolj telirane (seveda ne oprijete). Pri taktičnih hlačah se ‘maskiramo’ na drugačen način in sicer v množici ljudi in ne med drevesi in grmičevjem, zato gre vse v smer, da hlače niso preveč očitno profesionalne navzven.
  • Tovorna žepa v večini ostajata, vendar sta ali manjša (manj široka) ali pa sta našita navznoter. Številni drugi žepi prevzemajo popolnoma druge funkcije. Pri taktičnih hlačah imamo bistveno več namenskih žepov. Kjer je ogromen tovorni žep pri vojaških hlačah namenjen za odlaganje vsega drugega razen streliva (ki se nosi na opremi), v civilu nimamo dosti opreme, ki bi prevzela te funkcije, zato imamo številne žepe, ki so namenjeni nošenju pištolskih nabojnikov in nabojnikov za puško, lisic in drugega orodja.
  • Predel ritnic in mednožja ostaja ojačan, vendar dostikrat prikrito, ojačitve so na notranji strani, prav tako žep za kolenčnike.
Material je običajno manj debel, po sestavi pa enak in enako robusten. Uporabljajo se enaki materiali (polycotton in NYCO), vendar običajno z manjšo površinsko gostoto (‘gramaturo’). Stoodstotni bombaž se tako pri vojaških in taktičnih hlačah skoraj popolnoma umika. Ker je kroj ožji, mora biti material bolj raztegljiv, da omogoča tek, počep, zaleganje itd.

Celotni prispevek si lahko preberete tu: Vojaške in taktične hlače – vodič za nakupovanje

Komentarji in vprašanja seveda zaželeni. ;)
PERUNIKA
Tel.: 01 320 72 07
E-mail: info@perunika.org
https://perunika.org
Odgovori
#2
Meni se bolj psotavlja vprašanje zakaj bi nekdo od nas tu, ki se ne gre tekem kjer se plazijo po tleh, skrivajo v grmovju ali pa streljajo med objekti, sploh potreboval takšne hlače. Pri nas se ne potrebujem skrivat pred nikomur da me ne opazi ali zadane, kvečjemu je bolje da te opazi. Na tekmah ponavadi ležiš na podlogi in to je to.. to je bolj nek modni imidž ki se ga grejo/mo.
Odgovori
#3
Najprej hvala za mnenje. Celotna poanta prispevka je, da naj bi se taktične hlače nosilo zaradi boljše funkcionalnosti (žepi, kroj itd.) - recimo pri vsakdanjem delu. Ne pa na tekmah, kjer prevladujejo kratke hlače, pajkice, pa še kaj bi se našlo. :-D

Čisto za statistiko: pri nas več taktičnih hlač prodamo gozdarjem, lovcem in ostalim "terencem" kot pa nekim dejanskim "taktičarjem". Se pa strinjam, ogromno je modnega imidža, tukaj nimaš kaj. ;)
PERUNIKA
Tel.: 01 320 72 07
E-mail: info@perunika.org
https://perunika.org
Odgovori
#4
(30-03-2019, 20:14)zan89 Napisal: Meni se bolj psotavlja vprašanje zakaj bi nekdo od nas tu, ki se ne gre tekem kjer se plazijo po tleh, skrivajo v grmovju ali pa streljajo med objekti, sploh potreboval takšne hlače. Pri nas se ne potrebujem skrivat pred nikomur da me ne opazi ali zadane, kvečjemu je bolje da te opazi. Na tekmah ponavadi ležiš na podlogi in to je to.. to je bolj nek modni imidž ki se ga grejo/mo.

Nič narobe, če se fantje potrudijo in ponudijo hlače in razlago zanje. Če tega ne potrebuješ pač ignoriraš sporočilo nekomu pa le pride prav.
Če želim kaj resneje za svoj hobi potrenirat kolesarjenje ponavadi ne grem z Jeans hlačami vzamem kolesarke, ali v hribe z "kamgarn" hlačami.
Tudi za strelstvo izbiram hlače, majico,namensko jakno ali brezrokavnik.....

LP
Odgovori
#5
Jaz jih uporabljam v pohodnistvu in v gozdu. Dalec od "takticne" uporabe, vendar so uporabne tudi drugod. Sploh v gozdu prav blestijo, ker jim razne robide ne pridejo do zivega.
Odgovori
#6
Zlatogol, nisem mislil nič proti, se strinjam super prispevek, tudi jaz ne vem kaj naj bi to sploh bile taktične in vojaške razen barv, no zdaj vem več.
Svantevit, verjamem da bolj pridejo prav v kakšnem gozdarstvu ipd. dejavnostih kjer dejansko stvar nucaš, ne samo ležiš na njih.
Odgovori
#7
Super prispevek, ki predstavi vse opcije in razlike med njimi. Se oglasim pri vas po nakupih, ko bom imel pot mimo ljubljane. Prek spleta oblacil ravno ne kupujem, ker gre pri velikostih hitro lahko kaj narobe.

Zan89, za streljanje leze na podlogi si pa res lahko kar v kopalkah. Celo priporocam jih, ce ze lezis na podlogi, zakaj se nebi se malo posoncil zraven:)
Odgovori
#8
pač outdoor oblačila, ki niso klasične hlače in navadna trenirka.

dober prispevek!
Odgovori
#9
Mene pa zanima ali se pri vas v trgovini da kupit tudi kakšen kos blaga za Helixon-Tex taktične hlače? Imam Helikon-Tex UTP s katerimi sem zelo zadovoljen, super funkcionalnost in vse, samo imam občutek, da se bodo v razkoraku relativno hitro pregulile.. Se da dobit kakšen košček materiala, da dam šivilji prišit eno dodatno fliko za ojačitev na tisto mesto?
Odgovori
#10
Eden ni nobeden, trije so en ;)
Dober prispevek.
Treba sprobat na riti, ni druge.
Odgovori
#11
Helikon tex utp so res super hlače. Na začetku se mi je zdelo malo trapasto dati 70+ eur za hlače za prosti čas, dokler jih nisem prvič probal. Sedaj imam dvoje in ko jih ponosim, jih bom zopet kupil. Na strelišče grem skoraj vedno v njih, uporabljam pa jih tudi za pohode, gobarjenje, ipd.
Odgovori
#12
Imam dvoje....

Pa še trojne od domačega proizvajalca......vendar imam mešane občutke glede njih. Nošene skoraj vsakodnevno 6 let, tudi v terenskih okoliščinah. Kvaliteta je bolj tako....blago se trga po robovih, na spojih žepov, med korakom, tam kjer je večje trenje. Plus pa je "šeler" material, hitro se suši je neuničljiv.

Kar se tiče teh dvojih tujega proizvajalca, zaenkrat ocena 5 plus. Nošene za strelišče, v službo, v gozd, v glavnem povsod. Zaenkrat zelo zadovoljen.
Odgovori
#13
Dejmo reči bobu bob...

UF Pro: res so se poglobili v detajle in naredili je odličen dizajn. Kroje razvijajo naprej kar je še en plus. Minus: višja cena, kar bi bila sicer sprejemljiva če se en bi ob terenski rabi relativno hitro scifali (kot je objavil zgoraj). Ampak zaradi gornjih argumentov jih še vedno kupim. Imel jih bom za tja kjer mi je res bonus njihova tehnična dovršenost. Ne bom jih imel za vsak dan drajsat po gmajni ker jih je škoda.

Helikon: UTP so fajn, udobne in fajn štrapacne. Dobra vrednost za dani denar. OK kroj in kvaliteta, peri-deri za vsak dan so čisto OK. zgonil tri pare in bom za vsakdanjo rabo raje kupil še naslednje tri.

Za v delavnico, kjer se drajsam po svinjariji in mi prav pride da so kolena podložena pa na spletu kupim kakšne surplus vojaške hlače za 20-30€...
Odgovori
#14
(30-03-2019, 20:14)zan89 Napisal: Meni se bolj psotavlja vprašanje zakaj bi nekdo od nas tu, ki se ne gre tekem kjer se plazijo po tleh, skrivajo v grmovju ali pa streljajo med objekti, sploh potreboval takšne hlače. Pri nas se ne potrebujem skrivat pred nikomur da me ne opazi ali zadane, kvečjemu je bolje da te opazi. Na tekmah ponavadi ležiš na podlogi in to je to.. to je bolj nek modni imidž ki se ga grejo/mo.

Danes se nam (pre)pogosto poraja vprašanje: "Zakaj potrebuješ xyz?" "Ne potrebujem, ampak hočem" je pravi odgovor. In nič ni narobe s tem. Če komu pašejo vojaške hlače, pa naj jih nosi, nikomur ne škodi.
Odgovori
#15
Pričakovati od katere koli uniforme, da bo zdržala 10 let vsakodnevne uporabe je malenkost pretirano.  

Na samo življenjsko dobo vpliva veliko faktorjev in kvaliteta materiala/izdelave je samo del zgodbe. Tako kot za vsak del opreme je potrebno tudi za uniformo pravilno skrbeti. Proizvajalci všivajo vzdrževalne etikete z namenom in prepogosto se uporabniki ne držimo navodil. Pa zopet je to samo en del zgodbe.

Zelo velik faktor ima samo sonce. UV žarki bodo skozi čas pustili posledice. Ne samo na barvi ampak tudi na sami strukturi. 

Seveda ne smemo pozabiti tudi na sam material. 67/33 ali 33/67 polycotton ali 50/50 nyco ni in ne more biti isto. Se pravi iste hlače od istega proizvajalca ne bodo zdržale enako dolgo. Višji odstotek bombaža pomeni nekaj večje udobje ampak po drugi strani se taka uniforma počasneje suši, barva bo zbledele veliko hitreje ter seveda tudi sam material bo zdržal manj časa saj je poliester veliko boljši od bombaža kar se tiče abrazije.

Zanimivo je to, da ljudje kupijo avto za 30.000€, vozijo po par km na dan in ga zamenjajo po 5 letih, od uniforme pa pričakujejo da bo zdržala 10 let vsakodnevne rabe. :)
Odgovori
#16
(31-03-2019, 19:39)sgt Napisal: Imam dvoje....

Pa še trojne od domačega proizvajalca......vendar imam mešane občutke glede njih. Nošene skoraj vsakodnevno 6 let, tudi v terenskih okoliščinah. Kvaliteta je bolj tako....blago se trga po robovih, na spojih žepov, med korakom, tam kjer je večje trenje. Plus pa je "šeler" material, hitro se suši je neuničljiv.

Kar se tiče teh dvojih tujega proizvajalca, zaenkrat ocena 5 plus. Nošene za strelišče, v službo, v gozd, v glavnem povsod. Zaenkrat zelo zadovoljen.

Marsikdo ti ne vidi v glavo... bi mogoce bilo dobro, da ne govoris v sifrah.
Saj nismo na TV ali radiu, da se ne sme povedat na glas.

Osebno bi raje kupil nekaj kar ima oceno 5+ ob kolikor toliko redni uporabi.
Odgovori
#17
Odličen prispevek, čim več takih!

Jaz nosim v prostem času pretežno lovske hlače za 10 EUR, ki se res odlično obnesejo in so zdražle oziroam zdržijo več kot katerekoli druge. Slabosti - zgolj 2 žepa, niso za dež, vse kar je več kot rahlo rosenje, jih hitro premoči.
Odgovori
#18
Najlepša hvala vsem za pozitiven odziv in tudi konstruktivno kritiko! ;;) Se nedvomno potrudimo, da bo takih prispevkov vedno več, imamo že kar nekaj splaniranih.
PERUNIKA
Tel.: 01 320 72 07
E-mail: info@perunika.org
https://perunika.org
Odgovori
#19
(31-03-2019, 14:08)dex Napisal: Mene pa zanima ali se pri vas v trgovini da kupit tudi kakšen kos blaga za Helixon-Tex taktične hlače? Imam Helikon-Tex UTP s katerimi sem zelo zadovoljen, super funkcionalnost in vse, samo imam občutek, da se bodo v razkoraku relativno hitro pregulile.. Se da dobit kakšen košček materiala, da dam šivilji prišit eno dodatno fliko za ojačitev na tisto mesto?

Joj, smo jih že spraševali, ampak žal ne moremo dobiti. Je pa dosti univerzalno blago, bi se moralo dobiti. Svet metraže je imel včasih od Klopmana blago, če se ne motim, Šiviljstvo Lipovec ga ima 100%. Problem je samo barva - črna, kaki itd. so dosti univerzalne, kak coyote je pa takoj problem. V najslabšem primeru pa fliko na notranjo stran. ;)

(31-03-2019, 23:28)Sherman Napisal:
(30-03-2019, 20:14)zan89 Napisal: Meni se bolj psotavlja vprašanje zakaj bi nekdo od nas tu, ki se ne gre tekem kjer se plazijo po tleh, skrivajo v grmovju ali pa streljajo med objekti, sploh potreboval takšne hlače. Pri nas se ne potrebujem skrivat pred nikomur da me ne opazi ali zadane, kvečjemu je bolje da te opazi. Na tekmah ponavadi ležiš na podlogi in to je to.. to je bolj nek modni imidž ki se ga grejo/mo.

Danes se nam (pre)pogosto poraja vprašanje: "Zakaj potrebuješ xyz?" "Ne potrebujem, ampak hočem" je pravi odgovor. In nič ni narobe s tem. Če komu pašejo vojaške hlače, pa naj jih nosi, nikomur ne škodi.

Žebljico na glavico! Clap Ob tem "hočem" se vedno spomnim na 5.11 taktični kilt hehe. :2guns:
PERUNIKA
Tel.: 01 320 72 07
E-mail: info@perunika.org
https://perunika.org
Odgovori
#20
(31-03-2019, 23:28)Sherman Napisal:
(30-03-2019, 20:14)zan89 Napisal: Meni se bolj psotavlja vprašanje zakaj bi nekdo od nas tu, ki se ne gre tekem kjer se plazijo po tleh, skrivajo v grmovju ali pa streljajo med objekti, sploh potreboval takšne hlače. Pri nas se ne potrebujem skrivat pred nikomur da me ne opazi ali zadane, kvečjemu je bolje da te opazi. Na tekmah ponavadi ležiš na podlogi in to je to.. to je bolj nek modni imidž ki se ga grejo/mo.

Danes se nam (pre)pogosto poraja vprašanje: "Zakaj potrebuješ xyz?" "Ne potrebujem, ampak hočem" je pravi odgovor. In nič ni narobe s tem. Če komu pašejo vojaške hlače, pa naj jih nosi, nikomur ne škodi.

Ti dam prav! 
V resnici ne potrebujemo nicesar razen hrane in votline :-)
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)