Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakon o orožju gre na sejo Vlade
#1
No, pa smo ga dočakali. Predlog spremembe Zakona o orožje gre na Vlado. Ko bo tam potrjen, gre naprej v Državni zbor.

https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/.../show/4604

Veselo branje...


Priponke
.pdf   ZOro-1_10_2019.pdf (Velikost: 735,19 KB / Prenosi: 1.212)
Odgovori
#2
Sem le na hitro preletel, ker nimam veliko časa. Ga bo morebiti v nedeljo dovolj.

Glede na bistvena mnenja, predloge in pripombe javnosti ste se res potrudili, žal pa je predlagatelj prepogosto gluh za dobre predloge. Zanimivo je tudi, da se včasih tudi sklicuje na dejstvo, da predlogi s strani javnosti niso vključeni, ker niso predmet prenosa Direktive (EU) 2017/853, recimo dušilci, pri svojih pa gre mimo nje.

No, vsaj kakšni sobotni barski pretepi ne bodo več razlog za odvzem in se sedaj predlagatelj pravilno in v skladu z ZKP (kmečka pamet) sklicuje na naravo prekrškovnega prava in s tem na stopnjo nasilja ter siceršnje ravnanje in obnašanje posameznika :)

Pripet predlog je vsaj na prvo žogo precej omiljen glede na prejšnje in gre lahko zahvala vsem, ki ste sodelovali. Vseeno pa počakajmo na naslednje korake, predvsem različne strankarske interese. Je pa tudi res, da je javnost v večini mnenja, da imamo v SLO to področje že sedaj zgledno urejeno.
Odgovori
#3
Mene moti samo tole Smile

8.a polavtomatsko dolgocevno strelno orožje s centralnim vžigom naboja (tj. strelno orožje, prvotno namenjeno za streljanje z rame), ki se lahko z zložljivim ali teleskopskim kopitom ali kopitom, ki se lahko sname brez uporabe orodja, lahko skrajša na manj kot 60 centimetrov skupne dolžine, ne da bi izgubilo funkcionalnost;

Whistle
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
#4
Se mogoce ve ali bo kaksen bolj konkreten seznam za nove A kategorije?
Kdo bo to odlocal? Na UE, ko bo pogledal nabojnik??
Drzijo se tega junija 2017 kot pijanec plota. Res nerazumno.
Odgovori
#5
(04-10-2019, 21:29)MarkB Napisal: Se mogoce ve ali bo kaksen bolj konkreten seznam za nove A kategorije?
Kdo bo to odlocal? Na UE, ko bo pogledal nabojnik??
Drzijo se tega junija 2017 kot pijanec plota. Res nerazumno.

Dvomim, da imajo evidenco vseh orožij po znamkah in razporejeno v zakonske kategorije.

Mogoče se motim.
Ljubezen in sovraštvo, sovraštvo in ljubezen, vse sem preživel. Vendar ni tega ostalo v meni niti sled, ostal sem enak.
(Heine, Heinrich, 1797-1856)
Nisem lep - imam pa revmo
Odgovori
#6
Seznam? Za kaj že?

Imaš zraven pištole 20+ strelni nabojnik? A kategorija. V polavtomatski puški uporabljaš 10+ strelni nabojnik? A kategorija. Nobenega seznama ne rabiš, ti si odgovoren za pravo kategorijo, ne UE.
Ker nekdo drug ima lahko identično orožje, vendar se zavestno odloči, da z njim ne bo prenašal, nosil, hranil ali kako drugače z orožjem uporabljal večjih nabojnikov, kar pomeni, da ne bo imel A kategorije, temveč ostaja v B kategoriji. A7 kategorijo tako definira samo prisotnost večjega nabojnika, sam nabojnik pa tudi ni prepovedan ali kako drugače reguliran.

To je pogruntavščina EU komisije in ne slovenskega MNZ. Tu bi se veljalo javno zahvaliti MNZ, ki je imel dovolj razuma, da je implementiral EU Direktivo v najmilejši možni obliki. 

Če se le ne bi obešal na OKS kot pijanec plota...
Odgovori
#7
Kaj pa člen 17a in 46. člen pomenita za nas strelce, ki smo naprimer polavtomatsko pištolo B1 vpisali po 13.6.2017? In nismo člani organizacije katera je članica olimpijskega komiteja???
Pa tudi ostali
Odgovori
#8
(04-10-2019, 21:29)MarkB Napisal: Se mogoce ve ali bo kaksen bolj konkreten seznam za nove A kategorije?
Kdo bo to odlocal? Na UE, ko bo pogledal nabojnik??
Drzijo se tega junija 2017 kot pijanec plota. Res nerazumno.

Citiram:

Glede pripomb, ki se nanašajo na orožje, ki je bilo kupljeno in registrirano po 13. 6. 2017,
pojasnjujemo, da ta datum določa Direktiva (EU) 2017/853 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17.
maja 2017 o spremembi Direktive Sveta 91/477/EGS o nadzoru nabave in posedovanja orožja, saj je
mogoče nekatera polavtomatska orožja zlahka predelati v avtomatsko orožje, kar pomeni varnostno
grožnjo. Nekatera polavtomatska orožja pa pomenijo nevarnost tudi brez takšne predelave, če lahko
sprejmejo veliko število nabojev. Zato bi po direktivi morala biti prepovedana civilna raba
polavtomatskega orožja v kombinaciji s snemljivim nabojnikom, ki lahko sprejme veliko število
nabojev. Izjema so športni strelci, ki imajo upravičen razlog iz prvega odstavka 17.a člena zakona, in
tisti, katerih polavtomatsko orožje, ki je po (novem) razvrščeno v 6.a, 7. ali 8.a točko kategorije A, ki je
bilo vpisano v veljaven orožni list, dovoljenje za posest ali orožni posestni list pred 13. junijem 2017 in
registrirano v kategorijo B.
Odgovori
#9
pa tudi vsi ostali, dokler se ne prekategorizira iz B v A in zamenja orožnega lista, nič streljanja, nič prenašanja?
Bo pa pomojem večina polavtomatskih pištol padlo v prekategorizacijo, saj LAHKO vstaviš nabojnik za več kot 20 nabojev
Odgovori
#10
Ni važno če omogoča vstavitev takega nabojnka. Šteje če si vstavil ali poseduješ, itd.
Odgovori
#11
(04-10-2019, 21:50)zlabo Napisal: Kaj pa člen 17a in 46. člen pomenita za nas strelce, ki smo naprimer polavtomatsko pištolo B1 vpisali po 13.6.2017? In nismo člani organizacije katera je članica olimpijskega komiteja???
Pa tudi ostali

Če tvoja pištola nima nabojnika z uradno zmogljivostjo 20+ nabojev, potem zate ta datum ne pomeni nič. Ker bo tvoja pištola še vedno B kategorija. V 3 letih jo boš sicer moral prepisati v novo B5 kategorijo, to je pa tudi vse.

Preden se začne debata kaj je nabojnik 20+: vsak nabojnik, ki si ga kupil s tako nazivno kapaciteto (recimo Glock 31 strelni nabojnik). Standardni 17 strelni pa ni 20+ nabojnik, tudi če bi ti po kakšnem čudežu uspelo vanj stlačiti 21 nabojev.
Je pa to sivo območje, o katerem se bo še veliko debatiralo. Recimo kaj je 30 strelni nabojnik z vstavljeno blokado na 10 strelov? Ali pa 19 strelni s podaljšano aftermarket petko (podni)?

Še enkrat; za A7 kategorijo se šteje samo če si večji nabojnik vstavil, prenašal, uporabljal, skratka imel z določenim orožjem. Orožje z manjšim nabojnikom ali celo brez nabojnika, ostaja B kategorija. Posedovanje samega nabojnika ni kaznivo, saj nabojnik ni del orožja. Zanj ne rabiš dovoljenj.
Odgovori
#12
(04-10-2019, 21:50)zlabo Napisal: Kaj pa člen 17a in 46. člen pomenita za nas strelce, ki smo naprimer polavtomatsko pištolo B1 vpisali po 13.6.2017? In nismo člani organizacije katera je članica olimpijskega komiteja???
Pa tudi ostali

Nič ker je nekdo zelo vrjetno pomazal $$$$$ EU komisiji oz pisateljem te nebulozne direktive ,da je pištole pri miru pustila , kot da ima kaka već kot čez 20 strelne magazine fabrško ,tu pa tam kak kos a to je bolj za šov kot omejevanje pištol.

Citat:Se mogoce ve ali bo kaksen bolj konkreten seznam za nove A kategorije?
Kdo bo to odlocal? Na UE, ko bo pogledal nabojnik??
Drzijo se tega junija 2017 kot pijanec plota. Res nerazumno.
Seznama ni a glede  kategorizaije je omenjena neka komisija ki naj bi pripravila smernice kaj je kaj. Tist junij 2017 je prepis iz Eu direktive za katerega ne vejo dost kaj z njim ,v resnici ne nosi nikaršne teže .

V vsakem primeru pri VZ58 ,VZ61 ,AK47 ,Uziji, etc orožja ki so bila predelana iz full auto surplusa v civilni polavtomat ni druge kot A kategorija 

17člen . je z tistim OKS precej čudno spisan 

45clen ,ta del je precej hecno spisan, po eni strani imaš 3 leta prehodno obdobje a  v praksi samo če je orožje ta čas v omari (V členu je določena obveznost imetnikov veljavnih orožni listov, dovoljenj za posest orožja, orožnih posestnih listov, pooblastil za nošenje orožja, pooblastil za prenos orožja in evropskih orožnih prepustnic, ki so bili izdani za polavtomatsko orožje, ki je v skladu s spremenjenim 3. členom zakona razvrščeno v 6.a, 7. ali 8.a točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B, da pri pristojnem organu vložijo vlogo za razvrstitev orožja v kategorije v skladu s spremenjenim 3. členom zakona pred njegovim prenašanjem, nošenjem ali uporabo ali dajanjem na trg ali prenosom v drugo državo članico Evropske unije oziroma v tretjo državo, v vsakem primeru pa morajo vložiti vlogo za razvrstitev orožja v treh letih od uveljavitve tega zakona.)

z tem 13junijem 2017 res štrikajo saj nima na koncu nikakršne dodane vrednosti
Vlogi za razvrstitev orožja iz prejšnjega odstavka v skladu s spremenjenim 3. členom zakona se ugodi, če je bil vpis tega orožja v orožne listine iz prejšnjega odstavka opravljen pred 13. junijem 2017, ali če imetnik izpolnjuje pogoje iz 17.a člena zakona. Če imetnik ne izpolnjuje pogojev za razvrstitev orožja iz prejšnjega stavka, lahko v treh letih od uveljavitve tega zakona zaprosi za izdajo dovoljenja za zbiranje orožja ali orožje odsvoji ali pridobi potrdilo o onesposobitvi orožja. Če imetnik orožja ne zaprosi za izdajo dovoljenja za zbiranje orožja oziroma ne izpolnjuje pogojev za izdajo dovoljenja za zbiranje orožja ali orožja ne odsvoji ali ne pridobi potrdila o onesposobitvi orožja, se mu orožje in orožna listina odvzameta.
Dokler orožje iz prvega odstavka tega člena ni razvrščeno v skladu s spremenjenim 3. členom zakona, imetnik tega orožja ne sme prenašati, nositi ali ga uporabljati ali dajati na trg ali prenesti v drugo državo članico Evropske unije oziroma v tretjo državo. Ne glede na prejšnji stavek sme imetnik iz prvega odstavka tega člena to orožje prenašati tudi pred razvrstitvijo v skladu s spremenjenim 3. členom zakona z dovoljenjem pristojnega organa, če je prenašanje orožja potrebno zaradi razvrstitve v skladu s spremenjenim 3. členom zakona, odločanja o izdaji dovoljenja za zbiranje, odsvojitve ali onesposobitve tega orožja. Dovoljenje se lahko izda za največ šest mesecev od izdaje tega dovoljenja.
Imetniki veljavnih dovoljenj za zbiranje orožja, ki so bila izdana za polavtomatsko orožje, ki je v skladu s spremenjenim 3. členom zakona razvrščeno v 6.a, 7. ali 8.a točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B, morajo ravnati v skladu s prvim odstavkom prejšnjega člena ter v treh letih od uveljavitve tega zakona izpolniti pogoje za hrambo orožja kategorije A.

Odgovori
#13
(04-10-2019, 21:50)zlabo Napisal: Kaj pa člen 17a in 46. člen pomenita za nas strelce, ki smo naprimer polavtomatsko pištolo B1 vpisali po 13.6.2017? In nismo člani organizacije katera je članica olimpijskega komiteja???
Pa tudi ostali

v najslabšem primeru greš iz OL na PL
Odgovori
#14
(04-10-2019, 22:12)mr.T Napisal:
(04-10-2019, 21:50)zlabo Napisal: Kaj pa člen 17a in 46. člen pomenita za nas strelce, ki smo naprimer polavtomatsko pištolo B1 vpisali po 13.6.2017? In nismo člani organizacije katera je članica olimpijskega komiteja???
Pa tudi ostali

Nič ker je nekdo zelo vrjetno pomazal $$$$$ EU komisiji oz pisateljem te nebulozne direktive ,da je pištole pri miru pustila , kot da ima kaka već kot čez 20 strelne magazine fabrško ,tu pa tam kak kos a to je bolj za šov kot omejevanje pištol.

17a člen govori  o   orožju iz 6.a in 7. točke kategorije A   torej:  7 in ne o 7a
(ko že omenjš 21+ nabojev)

razlika med točkama :

7. polavtomatsko strelno orožje s centralnim vžigom naboja:

7.a kratkocevno strelno orožje, ki omogoča izstrelitev več kot 21 nabojev brez ponovnega polnjenjaz integralnim nabojnikom za več kot 20 nabojev ali se vanj vstavi menjalni nabojnik ali drug vir nabojev za več kot 20 nabojev,7.b dolgocevno strelno orožje,
Odgovori
#15
Pa kaj zdaj tupiš ,itak imaš pištolo z nabojnikom ki nima niti 18šusov ostaneš v B,  če imaš pa slučajno kak večji magazinza 20+ naboji  ga boš pa nekam spravil .  Res ne vem v čem je problem , pištol se tako ZORO kot Eu direktiva ne takneta res prov nič

Twisted
ZORO paket za Škorpion Evo z preklopnim kopitom  , podaljšek cevi ghetto stil in pa dva samovrezna vijaka za prekop kopita utrdit. Z pravilno montažo zadosti novemu Zoro.
   
Samo 20 eur * akcijska cena do razprodaje zalog
Odgovori
#16
Originalno 30 ali 20 strelni nabojnik, ki ima blokado na 10 strelnega je 10 strelni nabojnik, dokler blokade ne odstraniš. Vsakemu, ki bo trdil drugače, bom dal 11 nabojev in naj jih vtakne not. Tako kot zašvasano kopito ni več preklopno kopito, temveč fiksno.
Odgovori
#17
Pa zakaj bi sploh ta kopita varili. Spredaj se da na cev en podaljšek, da se dobi tistih nekaj cm in je.
Odgovori
#18
Citat:Predlagano spremembo le še povečali možnost lažjega dostopa tem skupinam do specialne opreme. Posledica uvedbe dušilcev za lov bi preprečevala tudi detekcijo krivolova (iz istega razloga je prepovedana tudi uporaba loka in lokostrela po 13. točki 44. člena Zakona o divjadi in lovstvu)

No ampak lok in samostrel lahko vseeno kupi vsak polnoleten. Papers Malo hecen argument. Osebno se mi zdi uporaba dušilca smotrna ravno zaradi pritožb sosedov (na strelišču na Rudniku, ali pa sosednja tema o zaprtju strelišča).

Sicer pa pohvale vsem, ki ste se kakorkoli trudili pri novih uredbah.
Odgovori
#19
stran 43, člen 34: ne bom citiral, ampak ojačevalci svetlobe in termovizija, ki se namesti na orožje so prepovedani.

Na koncu odstavka pa pride biser... "so dovoljeni, če tako določajo predpisi o lovstvu".

Enako bi lahko rekel... dušilci so uvrščeni med prepovedano opremo vendar dovoljeni, če tako določajo predpisi o športnem strelstvu.
Nadalje bi lakho rekel, magacini s kapaciteto večjo od 10 strelov so dovoljeni če tako določajo predpisi o športnem strelstvu.

Na tem mestu je zelo očiten efekt kaj se zgodi, če za posamezniki, ki želijo loviti stojijo povezana društva in aktivni posamezniki povezani v močna in politično vplivno organizacijo.
Odgovori
#20
Tu se manjka nov predpis o izvajanju zakona. Par krat pise "kot je to doloceno" al doloceno ni nikjer
www.sdpolicist.com | Proarmis d.o.o. Trgovina za strelce in lovce
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)