Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup nove pištole
#21
vzameš g43 in si naročiš še canika combat ;)
Odgovori
#22
Krgolob Napisal:Danes je informativni dan za mojega mulca. Kot resen in odgovoren starš sem si vzel dopust za njegov pomemben dan. Že cel teden me na stolu čakajo strgane leviske in metalika majica, še olstarke dam gor in sem pripravljen za ponoven prihod v šolo. Bom delal sramoto mulcu in lajal za učiteljicami :D Me prav zanima kako se leta poznajo moji bivši učiteljici za biologijo. Taktično sem se odločil za popoldanski termin, mogoče bom srečal še koga od bivših sošolcev, bomo šli potem na sok. Kot v dobrih starih časih! Mulc pa dobi denar za bus, naj gre sam domov. Tudi to je del informativnih dnevov.

Glede na to, da imam prosto dopoldne, se lahko posvetim bolj pomembnim stvarem. Da malo strnem misli. Da, čas za pištolo je namreč ravno pravi. Katero pištolo torej »nujno« rabim? 

Katere pištole so pustile največji pečat v teh 125 letih? Browning FN1900 s prvim drsnim zaklepom, Luger P08 s svojo devetko, HiPower z dvorednim nabojnikom, P38 s svojim DA/SA, jasno 1911, CZ75 in še bi lahko naštevali. 

In seveda Glock. Prva komercialno uspešna plastika. Sinonim za taktikul. Vedno sem občudoval te bradate operaterje; njihove jopiče z nekakšnimi hozentregerji, tokove spuščene čisto na kolena ter nežne bombažne šemage okoli vratu. In seveda njihovo taktično pištolo. Majhna lučka, rdeča pika, kakšen laserček, pištola lepo s štrikcom privezana, nabojniki v žepkih tik pod košato brado... To! To nujno rabim. Plastika naj bo!

Katero plastiko pa? 

Na trgu jih je namreč polno, skoraj ni proizvajalca, ki ne bi imel v ponudbi pištole iz polimerov. Še posebej sedaj, ko se je Glocku iztekel patent za Gen3. Plastične DA z zunanjim kladivcem sem takoj črtal. Za to imam dovolj železnih pištol. Prava polimer pištola mora biti »strajker« pištola! Obvezna oprema pa taktični rail in rdeča pika, opcijsko še navoj. Za kompenzator, se razume, dušilci so (še) prepovedani. 

Se mi zdi, da so danes vse pištole bolj ali manj povsem enake. Vse delujejo na isti princip, imajo podobno postavljene komande, pri veliki večini naredi bum, ko pritisneš, tako da z uporabnega vidika skoraj ne vidim razlike. Nasvet, ki sem ga dobil, je; kupi tisto, kar ti je všeč. Pa raje daj kakšen evro več že v startu, ker boš kasneje itak še enkrat toliko navesil na pištolo. Tole je moj ožji izbor plastik, ne nujno v tem vrstnem redu.

Beretta APX – krasna ergonomija, všečen italijanski dizajn, soliden sprožilec, eden mojih favoritov. Detajli so lepo zaključeni, zanimivo, da tudi internet nima nekih drastičnih zamer proti njej. Zastopnika imam čez cesto, med malico večkrat skočim tja, tako da imam občutek, kot da je že moja. Slabost je nekoliko nerodna in visoka postavitev rdeče pike, še najbolj me motijo težko dobavljivi deli za nadgradnje. Najbrž bo še potrebno po naročilu izdelati poseben tok. 
[Image: APX-combat_zoom002.jpg]


Sig P320 – po možnosti v M18 izvedbi. Nov izbor ameriške vojske v kompaktni različici. Se pravi tisti za poveljnike :) Ima vse kar hočeš; modularno zasnovo, ploščico za rdečo piko, železne merke, precej solidno proženje, definitivno ena bolj zanimivih pištol. Pa še ta velika prednost z zamenljivimi ročaji.  Samo kaj ko je tako prekleto visoko nasajena cev; se mi zdi, da moram roke prav spustiti, da vidim preko merkov. Tudi cena je približno enako visoka. Me pa nekoliko spominja na tetejko; tudi prve P320 so bile brez zavor in so se pri padcu rade sprožile.
[Image: sig-sauer-p320-m18-9mm-pistol-1500x1000.jpg]
Bi jo šel pogledat, pa se k Meliti ne upam več. Me bo spet tako po žensko pogledala in bom vse pokupil. Od zadnjega obiska pred letom dni imam doma še vedno nekaj originalno zapakiranih hlač. Isti model, v vseh možnih barvah. Ko me je vprašala po številki hlač, sem ji zajecljal precej manjšo številko. Ker športam in mi ni vseeno za moje telo, sem ji razložil. Eh…

CZ P10C -  Preverjena CZ pragmatičnost, super ergonomija, zanesljiva, dobro proženje, solidni merki. Precej dodatne opreme je na voljo tudi v Evropi, pri Čehih dobiš skoraj vse. Racionalen nakup, ki odkljuka prav vse zahteve. Kot Škoda. Samo ne poznam prav veliko ljudi, ki bi si za Insta-story izbrali Octavio. 
[Image: cz_p-10-c_optic_ready_9mm_luger_3.jpg]

Canik TP9 Elite Combat – tole je prijetno presenečenje. Madona kaj pa tu dobiš za teh 709€. Cev z navojem, izrez za red dot, magwell, zelo solidno izdelavo. In najbolj dodelan taktikul izgled. Uf!

[Image: canik_elite_combat_left_1.jpg]
Bo treba tole v roke vzet. Na hitro sem se spomnil nek nujen službeni sestanek in kar naenkrat sem se »povsem slučajno« znašel v Postojni. 

A je kdo kdaj opazoval izkušene kupce, t.i. poznavalce, kako si ti v trgovini ogledujejo pištolo? No, to je za pogledat. Sam sem to večkrat gledal pri drugih, zdaj je čas, da pokažem kaj sem se naučil.  Najprej trgovcu rečeš, »mi daš malo kanika.«. S samozavestjo, jasno in glasno, da slučajno ne bi bilo dvoma, da si resen poznavalec. S piko namesto vprašaja in seveda ga tikaš. Mi, strelci legende, se tikamo. Če si mlahav, potem trgovec lahko posumi, da iz te prezentacije ne bo prodaje. In boš gledal samo čez šipo. Sam sem že na »advanced« stopnji; trgovec mi sicer da pištolo v roke, samo prej zaklene vrata. Tokrat mi je uspelo brez zaklepanja in stanja za hrbtom.

Kot izkušen strelec najprej preverim ali je pištola prazna. Za čuda so mi zaupali tudi nabojnike, tako da nabojnik ven in prvo repetiranje. Nakažeš temeljit pregled okolice; z glavo in mrkim pogledom preveriš najprej 90° levo in potem še 90° desno. Počasi, zbrano. Izbereš varno smer, izpod obrvi preveriš, če te kdo gleda. Trebuh noter, z obema rokama objameš pištolo, visoko dvigneš komolce, glavo spustiš, se malenkost razkoračiš v sumo položaj, sledi smrtonosni oprijem pištole in stisneš. Klik. Poznavalsko pokimaš, mogoče kaj zabrundaš. Tu pazi; nikar ne poglej trgovca, ne pokaži, da si kot majhen otrok z novo igračko! Sedaj si osredotočen na pištolo, pokaži zrelost, bodi dec! Pogled levo, pogled desno. Varno. 

Sledi ponovno repetiranje. Tokrat preverjaš merke. Pravi strelci delajo to z obema odprtima očesoma. Pogled levo, pogled desno, trebuh noter, komolci gor, glava dol, klik. Merkov se ne spomnim. Tole z obema očesoma ni zame. Pogled levo, pogled desno. Varno. 

Tretje repetiranje. Zdaj je na vrsti proženje. Samo proženje za nas poznavalce sicer ni tako pomembno, bolj je pomemben sam »reset«. Ker sem okolico že večkrat prečesal, sedaj operiram nad pultom. Tudi zaradi potnih rok in strahu, da mi ne bi pištola padla po tleh. Skratka reset. Sprožim, držim sprožilec in s hitrim potegom repetiram. Potem poznavalsko spuščam prožilec. Počasi. Nič. Kar lepo počasi, ga moraš začutiti. Podzavestno spustim glavo bliže pištoli, saj je tudi jasen zvočni signal reseta sila pomemben. Se mi zdi, da je cela trgovina utihnila v pričakovanju... KLIK. Oba s trgovcem olajšano zadihava; tu je, krasen je. Poznavalsko ocenim; »thja triger je zanič, tole bo treba menjat«. Ne smeš biti že v prvo zadovoljen. 

Potem na hitro pokažem še moje znanje menjave. Nabojnik noter, pogled levo, pogled desno, bojni položaj, nabojnik ven, z njim v roki na hitro pobožam pas – namišljen poteg svežega nabojnika -  ter nabojnik nazaj noter. Poznavalsko, s pištolo tik ob nosu, s cevjo obrnjeno v zrak in kazalcem usmerjenim v tisto luknjo. Črni potolčeni nohti nemo pričajo o uspešnosti mojih preteklih menjav. Ko začnem z nabojnikom praskati po novi pištoli, me trgovec že precej živčno gleda. 

Pravi poznavalec se na to ne zmeni, pravi poznavalec konča, ko on to hoče. 

[Image: img20200109110821.jpg]

Tele plastike sem uspel pogledati, preden so ravno ta dan predčasno zaprli trgovino. Ko sem se par minut kasneje peljal mimo, je bila trgovina začuda spet odprta, samo se mi ni dalo več nazaj.

Od vseh teh pištol mi je bila najbolj všeč Sphinx SDP Compact. Taka luštna, kompaktna. Nikoli ne bi rekel, da je isti cenovni razred. Na žalost pa ni ne plastična, ne strajker, tako da je nisem vzel. Cilj je namreč jasen; taktikul, polimer, striker. 

Kakšen nasvet? Glede nove pištole, ne mojega mentalnega zdravja.
Sem ti hotel napisat točno kaj rabiš, idealno zate, pa se tolk režim, da sem pozabil...
Odgovori
#23
Bik z optiko, s kompenzatorjem je ziher 8" .
Mislim tistega, ki ga ima Enej, če se ne motim.
Odgovori
#24
Krgolob:
Nasvet glede pištole - eno od H&K USP. Konec koncev je H&K naredil prvo polimerno pištolo mnogo let pred Glockom.

mm38:
Ali je res potrebno citirati celotno objavo Krgoloba s slikami vred?
Odgovori
#25
Matej045 Napisal:Krgolob:
Nasvet glede pištole - eno od H&K USP. Konec koncev je H&K naredil prvo polimerno pištolo mnogo let pred Glockom.

mm38:
Ali je res potrebno citirati celotno objavo Krgoloba s slikami vred?
Ne, ampak zgleda da nimam dovolj prakse, oz znanja.
Odgovori
#26
@mm38: namesto, da kliknes na gumb Odgovori ali Citiraj, se poskrolas do konca strani in zacnes pisati komentar(Hitri odgovor)... nato pritisnes Odgovori...

(14-02-2020, 18:25)Matej045 Napisal: Krgolob:
Nasvet glede pištole - eno od H&K USP. Konec koncev je H&K naredil prvo polimerno pištolo mnogo let pred Glockom.

mm38:
Ali je res potrebno citirati celotno objavo Krgoloba s slikami vred?

HK (tako USP, kot moj SPF9) ima gumb za izmet nabojnika prakticno v coni branika prozilca....zelo prirocno za DQ.
Odgovori
#27
(14-02-2020, 17:16)JRC Napisal: Bik z optiko, s kompenzatorjem je ziher 8" .
Mislim tistega, ki ga ima Enej, če se ne motim.

o.k. hvala
*** Fight or Flight ***
Odgovori
#28
Zdaj gledam Cesar-shop; zgleda, da nima vec Bul-a v prodaji?
(Uh, se dobro....en problem manj.)
Odgovori
#29
(14-02-2020, 19:10)JRC Napisal: Zdaj gledam Cesar-shop; zgleda, da nima vec Bul-a v prodaji?
(Uh, se dobro....en problem manj.)

Uff pa vseeno mislim, da se na tak lahek način nebo zadeva končala, bo kak drug v igri in spet problem
Grin
*** Fight or Flight ***
Odgovori
#30
He, he! Tudi meni boljša polovica odobri nakup kosa orožja. Drugače ni nek ljubitelj orožja, streljala pa je že in njen komentar, ko sem domov prinesel Novo pištolo me je zatolkel... 
A plastična je...?  Eek  Pa tak strojnik si, hihi! 
Po svoje ima prav.  Čez 125 let, bo neuporabna.

Tako da, ko bom kupoval zadnjo pištolo bo železna, mogoče celo inox, vsaj za v trugo bo boljša, če ne za otroke...
Odgovori
#31
Ampak Greta pravi, da je plastika večna.
@JRC hvala
Odgovori
#32
Greta nima pojma.
Plastika je večna samo, ko je treba zasvinjat planet... 

Na to gledam kot na ženske... Taplastične znajo bit fukiš, atraktivne, lažje za prenašat. Taželezne pa lahko tudi kontra. Ampak odtehtajo, imajo dušo. Vsaj na dolgi rok. 
Jebat ga, sto ljudi, sto čudi.
Jaz sem pa 72-i.
Odgovori
#33
(15-02-2020, 00:02)Kapsl Napisal: Greta nima pojma.
Plastika je večna samo, ko je treba zasvinjat planet... 

Na to gledam kot na ženske... Taplastične znajo bit fukiš, atraktivne, lažje za prenašat. Taželezne pa lahko tudi kontra. Ampak odtehtajo, imajo dušo. Vsaj na dolgi rok. 
Jebat ga, sto ljudi, sto čudi.
Jaz sem pa 72-i.
Jaz sem nov tukaj. Jaz pravkar kupujem kal.10mm. Niham med G20 in G40.
Ne vidim nobenega predloga za 10mm.
Odgovori
#34
(14-02-2020, 19:10)JRC Napisal: Zdaj gledam Cesar-shop; zgleda, da nima vec Bul-a v prodaji?
(Uh, se dobro....en problem manj.)


Ima, ima: https://cesar-shop.com/brand/bul-ltd/5

l
p
Odgovori
#35
(14-02-2020, 18:45)JRC Napisal: @mm38: namesto, da kliknes na gumb Odgovori ali Citiraj, se poskrolas do konca strani in zacnes pisati komentar(Hitri odgovor)... nato pritisnes Odgovori...



HK (tako USP, kot moj SPF9) ima gumb za izmet nabojnika prakticno v coni branika prozilca....zelo prirocno za DQ.

novi HK SPF9 PB (push button) ima klasičen gumb za izmet nabojnika

btw. če je pa kakšen lastnik HK SPF9, ki pa bi se znebil  pištole se sam zanimam za nakup
Odgovori
#36
(16-02-2020, 15:39)Turk Napisal: Ima, ima: https://cesar-shop.com/brand/bul-ltd/5

l
p

Turk:  a je že v trezoru, ali še čakaš ?
Smile
*** Fight or Flight ***
Odgovori
#37
(16-02-2020, 15:39)Turk Napisal:
(14-02-2020, 19:10)JRC Napisal: Zdaj gledam Cesar-shop; zgleda, da nima vec Bul-a v prodaji?
(Uh, se dobro....en problem manj.)


Ima, ima: https://cesar-shop.com/brand/bul-ltd/5

l
p

uh, sranje, sem spregledal zgleda  Pray  Dumb
Odgovori
#38
(16-02-2020, 15:45)Zlatgol Napisal:
(16-02-2020, 15:39)Turk Napisal: Ima, ima: https://cesar-shop.com/brand/bul-ltd/5

l
p

Turk:  a je že v trezoru, ali še čakaš ?
Smile

Zadnje dneve ga kar nosim po streliščih :-)
Odgovori
#39
(16-02-2020, 18:34)Turk Napisal:
(16-02-2020, 15:45)Zlatgol Napisal:
(16-02-2020, 15:39)Turk Napisal: Ima, ima: https://cesar-shop.com/brand/bul-ltd/5

l
p

Turk:  a je že v trezoru, ali še čakaš ?
Smile

Zadnje dneve ga kar nosim po streliščih :-)

Aleluja, super...čestitke, naj ti lepo služi.
Grin
*** Fight or Flight ***
Odgovori
#40
Hvala Admin za tale red. Ostali; prav nič mi niste v pomoč. Že eno leto razmišljam o plastiki in vsakič ko grem ponjo v trgovino, kupim železno. Tudi moje mokre sanje so železna 2011 s kompenzatorjem, mogoče ne ravno taka v ultra tekmovalni izvedbi, temveč bolj, hm, taktična je spet ta izraz. Kriza srednjih let očitno, tole s taktičnostjo. Tako da dajmo se osredotočit nazaj na plastiko, sicer je res nikoli ne bom imel. Tacticool, polymer, striker.

Ko je že bila beseda o biku, med zanimive polimer pištole bi vsekakor uvrstil še prihajajoči Bul Axe. Gre še za eno kopijo Glocka, samo tokrat s celotnim kič paketom; porezkan zaklep, načičkan ročaj, najbrž boljše proženje... Dobava naj bi bila zdaj zdaj, saj je bila zaradi “usklajevanj” z Glockom nekoliko prestavljena. Videti je kot nek high-end custom glock, se pravi že z vsemi nadgradnjami. Tak Glock bi bil vsaj 1500€, tole je pa najbrž pod 800€?

[Image: bul_03.jpg]

A se kdo spomni Arsenal Strike One, ruskega ostriža? Ko je davnega 2014 prišla v naše kraje prva generacija. Sem jo potežkal v Černotičih na neki tekmi (se mi zdi, da je to bilo tam). So prišli Italijani v Slovenijo prodajat orožje; multobene, kolkokošta, si si, magnifiko. Zanimiva oblika, nizko postavljena cev, zanemarljiv odsun, definitivno je naredila vtis. Potem je pa kar naenkrat izbruhnilo; zastoji takšni in drugačni, problem dobav, rezervnih delov, skratka cel hudič. Še sam trgovec mi je rekel, da tole pa ne bo zame. Pa ve, da so pri meni pištole bolj kot ne na dopustu. In je potihnilo. Do lani, ko pride Admin z novim, izboljšanim modelom. V taki lepi modri barvi, rešen vseh porodnih krčev. Sem dobil kar potne roke!

[Image: Strike-One-Speed-Ergal-14.jpg]

Da takoj odgovorim na očitno vprašanje; ne, tale krasen primerek moškosti nisem jaz. Ne, tudi Admin ne. Sta pa oba krasna, strelec in pištola. Odsun je res drugačen kot pri ostalih pištolah, proženje športno kratko in jedrnato, nizki merki pa stvar parih treningov. In neka drugačna, sveža oblika, ki izstopa iz sivega povprečja. Pa strelec; ja, tudi on ti da krila...

XDM in SW M&P. Oboje je všečno. Verjamem, da tudi izvrstno. Še danes me boli ego, ko me je na IPSC tekmah @Dong konstantno poniževal z XDM. Jaz pa s pištolo, ki je bila vsaj dvakrat več vredna. Denar res ne prinaša sreče. Aja, še HK VP9 (fsxpfr9 ali nekaj podobnega). Ko so bile objavljene prve slike, sem mislil da me bo kap. Kako lepa pištola! Nestrpno sem čakal datum prihoda v Slovenijo, se mi zdi da je trgovec še ni imel v TORu, ko sem že imel roke na njej. Potem pa razočaranje. Kakšen krš. Polizdelek. Očiten HK trademark; samo spomnim se na MP5. Tisti vari in stiki posameznih delov. Tole je enako, samo v plastični izvedbi s še večjo toleranco. Se mi zdi, da zadaj med zaklepom in plastičnim ročajem prav nekaj manjka. Prehud preskok za nekoga, ki doma občuduje filigransko izdelavo železnih pištol. 
[Image: SFP9_Schlagbolzenfenster.jpg]
 
Eni smo pač bolj za limuzine kot za terence. 

Počasi se bo potrebno odločiti. Nabavno dovoljenje je namreč že v postopku!

To z nabavnim je vedno srečen dogodek. Začne se z obiskom upravne enote. Sam imam srečo, da je moja upravna enota najboljša upravna enota. In moja referentka je najboljša referentka. Temu primerno se tudi uredim; sveže obrit, po možnosti v suknjiču za resen vtis, se odpravim na UE. Vedno dopoldan; s tem pokažem, da je zame to resen dogodek. In da je moja služba manj pomembna od njihove. Na vhodu se vedno javim vratarju in povem kam grem. Da grem za orožni list. Me je zadnjič vratar zelo lepo presenetil z opazko; šport, kajne? Iiiiiii, končno nekdo, ki je prepoznal športnika v meni. In to sokolje oko vratarja, ki mu nič ne uide. Bi mu kar lubčka stisnil. 

Najboljše je pa seveda na koncu hodnika. Moja draga referentka! Ona zna s strankami; praviloma me poleg nasmeha pričaka še skledčka bombonov. Očitno ni samo moja najljubša, saj večkrat dobi kakšno manjšo pozornost zadovoljnih strank. In na tem mestu bi se tem strankam iz srca zahvalil. Hvala, ker mi polepšate obisk UE, bomboni in čokoladice so izvrstne!

Potem pa pride na vrsto čakanje na izdajo nabavnega dovoljenja. To me spominja na čase, ko smo bili še majhni otroci. V pričakovanju Dedka Mraza in kasneje Božička; ko veš da prihaja ta dan, samo ne veš, ali boš dobil darilo ali ne. In ti gredo po glavi vse te grozne misli; ali sem bil dovolj priden, ali sem si tokrat zaslužil? Zakaj nisem raje navedel tašče za tisto prekoračitev hitrosti? Poln pričakovanja čakam ta dan, dan ko bo poplačan celoletni trud, redno plačevanje davkov, skoraj brezmadežna kartoteka in zgledno življenje ponosnega državljana Republike Slovenije. 

Dan, ko mi bo država rekla; priden si. Izvoli nabavno, zaslužiš si ga!
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)