Ocena teme:
  • 9 Glas(ov) - 2.78 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Novice na temo orožja in strelstva na slovenskem
Citat:V enega od gostinskih obratov v okolici Kranja je v sredo vstopil moški, ki je gostincu pokazal orožje in zahteval, da mu izroči gotovino. Osumljenec je denar hotel prevzeti ob vrnitvi v objekt. Policisti in kriminalisti so ga izsledili in pridržali ter ugotovili, da je grozil z imitacijo pištole.

https://siol.net/novice/crna-kronika/v-g...jem-503881

https://siol.net/novice/crna-kronika/med...oto-503711

Citat:Policisti Policijske postaje Gorišnica so pred dnevi prejeli prijavo nasilja v družini. 33-letni moški naj bi zaradi ljubosumja nad svojo 24-letno partnerico kar štiri leta izvajal psihično in fizično nasilje. Partnerici je med drugim grozil, da bo pobil njeno družino in zažgal njene svojce, če bo njegovo ravnanje prijavila policiji. Potem ko so prejeli prijavo, so policisti med preiskavo v hiši osumljenca odkrili prepovedano drogo konopljo in prepovedano hladno orožje – bokser.
Odgovori
“Preiskal je prostore in odtujil denar v različnih valutah, potne listine oškodovancev in revolver.”

https://www.prlekija-on.net/lokalno/2178...dnEefDy6wg
Odgovori
V streljanju v Ljubljani umrl moški

Citat:Po poročanju portala 24ur.com se je streljanje zgodilo na Ježici, neuradno naj bi 40-letni moški ustrelil svojega 46-letnega bratranca.

Policisti so osumljenca prijeli v okolici hipodroma Stožice.
Odgovori
Prvotno je objavil prispevek pacman87, a se je tema razpasla in sem jo prestavil semle, ker ima nekaj zanimivih informacij, ki jih je vredno obdržati.

Citat:Iz dnevnik.si (kopiran cel tekst, ker je članek zaklenjen/plačjiv)

Zaradi strelišča je na Prulah, kot bi divjala vojna
Medtem ko nekateri občani tarnajo nad hrupom s strelišča ob Dolenjski cesti, v Športu Ljubljana zagotavljajo, da so meritve pokazale, da poki orožja ne presegajo dovoljenih vrednosti hrupa.

Na zunanjem strelišču je na voljo skupno šestnajst strelskih mest za kratkocevno orožje, dve strelski mesti za dolgocevno orožje velikega kalibra in deset strelskih mest za dolgocevno orožje malega kalibra.


Ob Dolenjski cesti pod okriljem javnega zavoda Šport Ljubljana deluje strelišče. Tisti, ki se želijo preizkusiti v rekreativnem streljanju, imajo med drugim na voljo dve strelski dvorani z elektronskimi strelskimi mesti za zračno orožje ter interaktivno strelišče za lasersko orožje, urejeno pa je tudi zunanje strelišče, kjer je na voljo skupno šestnajst strelskih mest za kratkocevno orožje, dve strelski mesti za dolgocevno orožje velikega kalibra in deset strelskih mest za dolgocevno orožje malega kalibra. Od leta 2017 na strelišču izvajajo tudi program usposabljanja in preizkus znanja o ravnanju z orožjem. Prvi tečaj so izvedli marca 2017, konec avgusta bo potekal že dvajseti. Lani je strelišče obiskalo več kot 11.000 obiskovalcev.

Orožje velikega kalibra že od Avsto-Ogrske

Na strelišču so s statistiko zadovoljni. So pa zaradi priljubljenosti tega športa v svojem okolišu precej bolj nezadovoljni bližnji stanovalci. Ti predvsem v času glavne sezone – ta je po ocenah zavoda v pomladnih mesecih in začetku poletja – opozarjajo na moteč hrup s strelišča, ki je med tednom odprto od 8. do 19. ure, ob koncu tedna pa lahko na objektu potekajo različna strelska tekmovanja. »Strelišče v Ljubljani je povsem nesprejemljivo za 21. stoletje. Na območju Prul je, kot da bi divjala vojna. Turisti se čudijo, stanovalci pa to trpimo,« se je nedavno na ljubljansko mestno občino obrnil občan. S tem, da jim hrup s strelišča včasih »para živce«, so se minulo popoldne strinjali tudi nekateri stanovalci Rakovnika.

V Športu Ljubljana ob tem zagotavljajo, da so vse izvedene meritve pokazale, da poki ne presegajo dovoljenih vrednosti hrupa. »Strelska mesta so nadkrita s posebno oblogo, ki zaduši pok orožja,« je v imenu zavoda ob tem še poudarila Mirjam Matić in dodala, da lahko denimo na strelišču z orožjem velikega kalibra streljajo že od časa Avsto-Ogrske, ko je bilo tu še vojaško strelišče.

Hrup moteč, a v skladu z zakoni

Letos poleti sicer ni prvič, da nekateri mestno oblast pozivajo k razmisleku o prihodnosti ljubljanskega strelišča. Že konec lanskega leta je občan mestno oblast opozoril, da se zaradi lokacije strelišča streljanje lahko sliši tudi v Murglah, Rakovi Jelši, Trnovem, Prulah, Mirju, Bičevju in na Špici ter v Botaničnem vrtu. »Sploh na slednjih dveh je prijetno v poletnih dneh poslušati pokanje orožja,« je ob tem še zapisal avtor pobude.

Na občinskem oddelku za varstvo okolja so se oprli na dolgoletno tradicijo in pojasnili, da ljubljansko strelišče pod okriljem Športa Ljubljana nadaljuje tradicijo Društva ljubljanskih ostrostrelcev, ki je bilo ustanovljeno že leta 1562. »Društvo ljubljanskih ostrostrelcev je kot eno najstarejših tovrstnih društev v Evropi odigralo pomembno vlogo v kulturni zgodovini mesta Ljubljane, saj je bilo že v zgodnjem obdobju svojega obstoja eno najmočnejših žarišč družabnega in športno-rekreativnega življenja v mestu, poleg svojega obrambnega smotra, ki ga je opravljalo. Skratka, strelišče ima dolgo tradicijo in zgodovinski spomin,« so na občini takrat zapisali v odgovoru, pod katerega se je podpisala vodja oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Seršen. Ob tem se je Seršenova sicer strinjala, da je »značilni hrup pokanja strelnega orožja prodoren in za marsikoga moteč, vendar v skladu z zakonodajo ne presega dovoljenih vrednosti«.
Odgovori
(24-08-2019, 00:45)topostrelec Napisal: V streljanju v Ljubljani umrl moški

Citat:Po poročanju portala 24ur.com se je streljanje zgodilo na Ježici, neuradno naj bi 40-letni moški ustrelil svojega 46-letnega bratranca.

Policisti so osumljenca prijeli v okolici hipodroma Stožice.
Slišal strele direkt z druge strani Save, 3-4x, nato čez ca. 1 min še 3x. Za 15 min. pa helikopter v zraku...
Odgovori
Citat:Novomeški policisti so 23. avgusta med kontrolo prometa zasačili 33-letnega sopotnika v vozilu, ki je imel pri sebi lovsko orožje. Izkazalo se je, da Novomeščan za orožje nima dovoljenja, puška pa tako predstavlja nelegalno lovsko orožje, sporočajo iz PU Novo mesto.

Gre za puško kitajske izdelave, kalibra 22 mm [sic], z nameščenim daljnogledom. Policisti so jo poslali v strokovni pregled, za 33-letnika pa bodo uvedli postopek o prekršku zaradi kršitve zakona o orožju.
https://novice.svet24.si/clanek/novice/c...ljnogledom

Več pa na https://www.strelec.si/forum/thread-24400.html
Odgovori
https://www.slovenskenovice.si/novice/sl...zje-223687
Odgovori
goranzivec je objavil povezavo o https://www.slovenskenovice.si/kronika/d...lja-219104, debata pa se nadaljuje tule:

https://www.strelec.si/forum/thread-24431.html

Citat:PTUJ – Petnajst mesecev že ždi za rešetkami 52-letni Janko Tomić, a njegovemu priporu še ni videti konca. Včerajšnja obravnava na ptujskem okrožnem sodišču je bila hitro končana, sodnik Marjan Strelec pa je v tem času prebral nekaj listin.

Ko je beseda obrambe nanesla na postavitev izvedenca klinične psihologije, se je vnel besedni spor med tožilstvom in obrambo, ki se je končal neodločeno, sodnik pa je obravnavo prekinil in se bo nadaljevala konec septembra. Pričakovati je, da kot izvedenec ne bo postavljen le klinični psiholog, ki naj bi ocenil, kakšen stres je Janko Tomić doživljal tistega jutra, ko je s pištolo streljal na napadalce svojega sina, ampak bo v postopku sodeloval tudi izvedenec psihiatrične stroke.
Odgovori
https://siol.net/novice/crna-kronika/gro...rak-507525

Citat:Moškega zdaj obravnavajo zaradi groženj, zaradi nedovoljenega posedovanja orožja pa proti njemu poteka prekrškovni postopek, so sporočili s kranjske policijske uprave.
Odgovori
Citat:Orožja v Kočevju menda ni malo, kje natanko je, pa na policiji ne razkrivajo. Neuradno naj bi sicer šlo za sedem hišnih preiskav v romskih naseljih. "Našli smo kar nekaj kosov orožja, streliva, tudi bokserje in pištole," je razložil komandir policijske postaje Kočevje Silvo Košir.

https://siol.net/novice/crna-kronika/prebivalce-kocevja-ustrahujejo-mladoletni-romi-video-507866
Odgovori
Ko to beres pa res ne ves kdo je bolj butast:
https://www.vecer.com/streljanje-na-tito...l-10069203

Citat:Senad Softić je 4. oktobra 2017 sredi belega dne, bilo je nekaj po 14. uri, z avtomobilom zapeljal za avtom, s katerim so se iz službe proti domu peljali sodelavci, Mitrović, Emin Jahić in Dragan Blagojević. Na križišču Titove ceste in Ulice pariške komune je avto, v katerem je bila trojica, ustavil zaradi rdeče luči na semaforju, Softić pa je tedaj ustavil svoj avto, ga parkiral na pločniku, prečkal dva pasova ceste, pristopil oborožen z dvema pištolama do avta, v katerem so bili Mitrović, Jahić in Blagojević razbil steklo na avtomobilu in v notranjost s pištolama izstrelil 28 nabojev. Usodni za Mitrovića so bili streli v glavo. Eden od nabojev je zadel tudi Blagojevića v roko, naboj pa je zadel tudi avtomobil, s katerim se je voznica tedaj peljala v nasprotni smeri. Zato je poleg umora Softić obtožen še povzročitve splošne nevarnosti.
Odgovori
https://www.slovenskenovice.si/kronika/d...lca-231591

Citat:Včeraj dopoldne je 79-letni moški v Bišu z balkona streljal z zračno puško proti 68-letnemu moškemu in 71-letni ženski, ki sta se nahajala na bližnjem travniku, poroča PU Maribor.
Odgovori
https://www.rtvslo.si/crna-kronika/36-le...nar/500997

Citat:Med vožnjo jo je prehitel siv karavan. Voznik ji je onemogočil nadaljnjo vožnjo in jo ustavil. Stopil je iz vozila, pritekel do avtomobila oškodovanke, odprl vrata in proti njej nameril pištolo ter zahteval denar, so sporočili s Policijske uprave Maribor.
Odgovori
https://www.dolenjskilist.si/2019/10/02/..._konoplje/

"Med hišno preiskavo so v sodelovanju z vodnikom službenega psa za specialistično uporabo PP VSP Novo mesto našli ter zasegli 57 nabojev in vojaško puško, za katero moški nima ustreznih dovoljenj."
Odgovori
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika...aboje.html

Z dušilcem! :)
Odgovori
Jager naj bi ustrelil sosedovega psa in oddal 2 strela proti hišam. Posredovali policisti in osumljenca obvladali s pomočjo prisilnih sredstev. Kako je puška kategorizirana po ZoRo, mediji ne pišejo.

https://www.slovenskenovice.si/kronika/d...asi-234330
Odgovori
https://siol.net/novice/crna-kronika/pol...oto-508946

Citat:Policisti policijske postaje Zagorje ob Savi so na podlagi odredbe pristojnega sodišča v sredo in četrtek prejšnji teden opravili več hišnih preiskav na tem območju. Pri preiskavah so zasegli nekaj sto gramov prepovedane droge konoplje ter več nabojev različnih kalibrov.
Odgovori
https://www.dolenjskanews.com/foto-zasegli-konopljo-2/

" Našli in zasegli so okoli dva kilograma prepovedane konoplje in naboje." Očitno gre to dvoje vedno skupaj. :)
Odgovori
https://www.delo.si/novice/slovenija/nek...39843.html

Citat:Tako v javnost kot na mizo ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je prišla pobuda civilne iniciative, ki si želi v Sloveniji bolj ameriški sistem pridobitve orožnega lista in s tem več orožja, saj naj bi to državljanom prineslo večjo varnost. To med drugim opravičujejo z argumentom, »da se je varnost v Sloveniji v zadnjih letih drastično poslabšala«, kar vsekakor ne odraža dejanskega stanja, ki je razvidno iz policijske statistike o številu kaznivih dejanj. Raziskave tudi kažejo, da je Slovenija z varnostjo državljanov uvrščena v sam svetovni vrh.

https://siol.net/novice/crna-kronika/nez...rja-509988

Citat:Na avtocestnem uvozu Ljubečna pri Celju sta danes malo pred šesto uro zjutraj oborožena neznanca oropala vozilo za prevoz denarja. Tatova sta se po ropu odpeljala po avtocesti v smeri proti Ljubljani. Policija ju še išče, v incidentu pa ni bil poškodovan nihče. V podjetju Sintal so nam potrdili, da je bil oropan njihov kombi.
Odgovori
https://www.dolenjskanews.com/lovec-nastreljal-lovca/

Citat:Po naših neuradnih informacijah je lovec nastreljal lovca. S Policijske uprave Novo mesto so za DolenjskaNews sporočili, da je bil zaradi strelne rane huje poškodovan 63-letni moški. Preiskava še ni zaključena. Policisti in kriminalisti so opravili ogled in nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem
vseh okoliščin kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po zaključeni preiskavi bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo, so še sporočili s PU Nm.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)