Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 3.5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prva pištola z napisom Made in Slovenia - REX zero 1
(20-12-2016, 21:54)JRC Napisal: Saj Srbi svoje ne imenujejo rex zero 1....v cem je torej problem?

Kot sem rekel, ne gre toliko za izdelek, ki je soliden. Tudi cena ni minimalna, je pa nižja od recimo SIP P226 X-FIVE ALLROUND.
Tudi ne gre za blagovno znamko (ne da se mi gledati v registru, če je zaščitena ali ne).

Tudi srbska pištola ni povsem enaka, ker ima decoker in slide stopper ločeno. Je pa iz platnic in forme pištole evidentno, da gre za NATANKO isto stvar.

Gre za zgodbo. Kako je izdelek nastal, tradicija, trud, dobro ime. Ta Srb sigurno to kvari, hote ali nehote, me niti ne zanima. Saj je dejansko, ko je Browning vse prodal Coltu, z načrti in patenti - POVSEM IZGINIL IZ ZGODBE. Za 95% Američanov je legenda  Colt 1911(A1).

To bi se moralo zgoditi (tudi) tukaj, pa se ni.

Šele kasneje je ime Browninga prišlo na plano, ko so patenti in vse potekli. In ime Browninga je zgodbo požlahtnilo, ne usralo. Browning se z nikomer ni skregal, očitno si je znal izpogajati ceno, nenazadnje je izdelek funkcionalen in boljkone originalen. Skratka - nasprotje od Srba, krega se, umre, pol pa sine še naprej tira zgodbo, pa še izdelek je, blago rečeno, kopija SIGa.

To v bistvu ni toliko problematično (kopiranje), samo zgodba pa mora biti upedenana.

Pač glejte, sem v privatnem sektorju, razumem, kako včasih neotipljive (intangible) stvari vplivajo, da izdelek uspe (ali pa tudi ne).
In kot sem rekel, če bi bil jaz direktor Arexa, bi vse srbske zgodbe, ki se tičejo pištole, morale izginiti. Ker namreč, če bi bil Srb tak car, da bi to sam izdeloval, tržil, prodajal, OK, naj. Ali eno (proda) ali drugo (trži sam). Ne pa oboje.

Da vam to potrdim, poglejmo recimo Berso:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bersa_Thunder_380

To je klon Walter PPKja v groznem kalibru .380 ACP. Groznem zato, ker so že Nemci ugotovili, kasneje pa Američani, da je ta blow-back pištola narejena za kaliber .22LR ali .32 ACP. 380 ACP je premočan in sploh kasneje PPK ni deloval tako zanesljivo.

Bral sem recenzije, da so to pištolo izdelali nemški naci inženirji, ki so prebegnili v Argentino. Folk je to v Ameriki kupoval, češ, opasna naci roba. Če že ne morejo dobiti originalnega PPKja, ki je bil mimogrede prepovedan za uvoz v Ameriko, pol pa vsaj 'the next best thing' - klon tega, naci klon.

V resnici so Berso ustanovili makaronarji, ki so prej delali v Beretti. Bersa pa se je s to čudaško zgodbo nenormalno prodajala v ZDA. Ne glede na to, da je vsekakor slabša po zanesljivosti od Waltherja PPK v .32 ACP, kvaliteta izdelave pa je z odlitimi deli unterhund. Pa taki detajli, kot je nahrapljena nišanska linija, ki jo ima Walther PPK, Bersa pa tega ni imela (vsaj tista ne, ki sem jo jaz videl).

Daleč od naci kvalitete.

To je moje mnenje.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Prva pištola z napisom Made in Slovenia - REX zero 1 - od bbbbbb2011 - 21-12-2016, 00:40



Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)