Ocena teme:
  • 11 Glas(ov) - 4 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaostritev EU zakonodaje o orožju
SMC:

Spoštovani,
najprej naj se vam zahvalim za poslano vprašanje, obenem pa se iskreno opravičim za malo kasnejši odgovor. Upam, da razumete, da smo trenutno globoko v volilni kampanji in imamo res veliko dela ter podobnih vprašanj državljanov.
vsako vprašanje vzamemo skrajno resno in nanj tudi odgovorimo, saj se zavedamo, da delamo za ljudi, kar smo, upamo, v tem mandatu tudi dokazali.

Razlog za spremembe in dopolnitve Zakona o orožju pa je sprejetje Direktive (EU) 2017/853 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. maja 2017 o spremembi Direktive Sveta 91/477/EGS o nadzoru nabave in posedovanja orožja, katere cilji je vzpostavljanje ravnovesja med obveznostjo zagotavljanja določenega prostega pretoka nekaterih vrst strelnega orožja na območju Unije na eni strani in potrebo po nadzoru tega prostega pretoka z določenimi varnostnimi zagotovili, prilagojenimi navedeni vrsti proizvodov, na drugi strani. Vzrok za spremembo so bila storjena teroristična dejanja, zato je potrebno nadaljnje izboljšanje v zvezi z nekaterimi vprašanji v Direktivi 91/477/EGS, predvsem: boljši nadzor trgovine s strelnim orožjem; večja sledljivost strelnega orožja; ukrepi v zvezi z onesposobitvijo in ponovno usposobitvijo ali predelavo strelnega orožja; strožja pravila za nabavo in posedovanje strelnega orožja; prepoved civilne uporabe najnevarnejših strelnih orožij.

V Sloveniji imamo več kot 133000 kos registriranega orožja, ni ni večjih težav na tem področju. Zato ocenjujem, da drastične spremembe niso potrebne glede zaostrovanja pogojev, prav tako ni potrebno širiti pristojnosti in dovoljen glede dovoljenj za nošenja orožja na druge skupine. Dejstvo pa je, da je bila Direktiva (EU) Evropskega parlamenta in Sveta maja 2017 sprejeta in jo bo vsem državam EU potrebno implementirati, torej prenesti v nacionalni pravni red. Tukaj je potrebno uporabiti in zagotoviti minimalne potrebne pogoje.

Lep pozdrav,
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od spe7 - 26-11-2015, 12:50
RE: Zaostritev EU zakonodaje o orožju - od ZirC - 25-05-2018, 13:05



Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)