Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izjave poslancev in evropske komisije na temo orožja
(03-01-2016, 18:08)gg Napisal: Cak malo, kako izobrazevanje enostavnejse? A gre se enostavnejse, kot je ze? Mislim, da je nivo znanja ze zdaj na minimumu, kar mora clovek vedet glede orozja. 
In posest je bedarija, ker dobit municijo ni nobena huda znanost. Malo tu malo tam pa mas. Te kategorije so same sebi namen in niso v stiku z realnostjo.
Ce se nekomu dovoli posedovat pusko je cisto vseeno ali se mu dovoli se posedovat patrone. Razlike ni nobene. 


In kaj bolj zadosti potrebe posameznih skupin, kot enotno dovoljenje? S tem odpade placevanje takst za prepisovanje orozja iz ene listine v drugo in podobni umotvori. 

Mogoce si pristas enostavnosti, vendar s svojim predalckanjem se nisi pokazal tega, ker vsak tvoj umotvor je bil bolj zakompliciran kot pa je trenutna ureditev.
Nekdo, ki strelja na strelišču orožje uporablja v bistveno enostavnejših okoliščinah, kot nekdo, ki ga želi uporabljati v lovišču ali celo nositi in tako potencialno priti v situacijo, da ga bo uporabil v bistveno bolj problematičnih okoliščinah. Strinjam se s trditvijo, da je sedanji sistem predstavlja skorajda minimum v znanju (v določenih primerih celo pod tem) celo za "športne strelce", področje lova ne poznam, zato mnenja o tem nimam mnenja, področje uporabe v samoobrambne namene pa je sedaj močno podhranjeno. Nekako nesmiselno bi se mi zdelo, da del posestnikov, ki orožja ne želi uporabljati na tak način, izobražujemo in podvržemo strožjim kriterijem.

Ne gre za to, da posameznik ne bi dobil streliva. Stvar je bila mišljena bolj v smeri, da bi nekdo za "posestno dovoljenje" lahko izpolnjeval nižje kriterije, kot za "pasivno orožno dovoljenje". Primer, nekdo zaradi starosti ali slabšanja bolezni ni več sposoben varno streljati, v smislu posesti pa ni problematičen. Tako se mu ne ukine pravica orožje obdržati, le pravica ga (samostojno) uporabljati. Podoben primer imamo v primeru vozniških dovoljenj, kjer se lahko vpišejo posebne omejitve.

V mojem predlogu odpade vsako vpisovanje in brisanje orožij v orožne listine ali njihovo premeščanje med njimi (ne služi ničemur razen povečevanju birokracije), saj so ta vpisana v "vpisnem listu", ki je v celoti neodvisen od lastnika/posestnika. Slednji je le pripis tega, pač podobno, kot je to sedaj z vozili, toliko, da se ve, kdo je trenutni lastnik (kdo ima pravico uporabe) in kje se nahaja.

Nadalje odpade propadanje orožnih listin zaradi prodanega kosa, kot je to primer sedaj, saj je pridobljena pravica vezana na opravljene formalnosti, ne na to, da nekdo tako kategorijo orožja dejansko poseduje. Odpade tudi predalčkanje orožja med zbirateljske, lovske, samoobrambne in športne kose, saj je to docela nepomembno in ne nazadnje arbitrarno.

Moji "umotvori" niso posebej komplicirani, le za začetek je potrebno narediti miselni preskok iz sedanjega sistema, ki ga večina naredi malo teže (pač tradicija).
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: izjave poslancev in evropske komisije na temo orožja - od Iurium humanorum - 03-01-2016, 18:40



Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)