Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prva precizna puška za streljanje od 100 do 300m
#1
Ob vsaki drugi polni luni se na forumu običajno pojavi vprašanje »katero puško za streljanje na 100-300m naj kupim kot začetnik?«
V predlogih se običajno pojavljajo Tikka, Howa, Savage, pa še kakšen Titan zadnje čase, potem pa preidemo na bolj drage kose. Da ne bomo samo teoretizirali, je tole predstavitev puške Tikka T3, kalibra .223Rem, ki sem jo kupil konec lanskega leta. Ne trdim da je to najboljša ali najcenejša opcija, trdim pa da je to optimum koliko dobiš za dano ceno.

(moj namen je vgraditi Tikko v enako kopito, (dodatno obteženo seveda, da kompenzira za lažjo železnino ) kot je moja taktikul puška kalibra .284win. S tem dobim bistveno cenejšo trening puško, ki še vedno strelja tako kot VK. Dodatni razlogi so še v tem da rabim Tikka sistem za druge eksperimente, mini šasije, kopita, tubegun koncept in ostale (pod) projekte, ki pa niso del te diskusije...)
 
Tikka T3 Varmint, kaliber 223Rem, navoj v cevi 8''
Model Varmint je najboljša kvaliteta za dano ceno. Ima dovolj debelo in kvalitetno cev, da ne izgublja natančnosti, nima pa nekih dodatnih klincevpalcev, ki jih ne rabiš. Ker je cilj narediti čim cenejšo začetno puško sem se izognil ostalim modelom.
 
Zakaj  .223Rem?
Prvi in poglavitni razlog je CENA streliva. Večina strelcev še vedno sanja o .308win kot o tisti zlati osnovi, pri tem pa pozabijo da bo krogla kalibra.223 čisto enako preluknjala papir, le da bo to naredila v povprečju za polovico ceneje. Primerljivo kvalitetno .308 strelivo bo stalo med 1.8 in 2.5€ na kos.
 Začetnik ne bo sam polnil svojega streliva, zato bo odvisen od tovarniške ponudbe kvalitetnega streliva. Kvalitetno .223 strelivo bo med 0,8-1,5€/kos pri čemer je slednje že kar zgornji ekstrem. Pri 500 strelih bo tako strelec z .223rem prišparal okoli 500€ v primerjavi s kolegom, ki je kupil .308Win puško.
 
Zakaj vzpon žlebov v cevi 1:8'' ?
Ta podatek je ključen. Cevi z navojem 1:12'' stabilizirajo krogle do približno 55grain, težje krogle pa ne bodo stabilne in se bodo v zraku prevračale. To vidiš na trči, ko luknja ni okrogla ampak podolgovata.
Cev z navojem 1:8'' lahko stabilizira tako lahke krogle, recimo 52grain pa tudi 70-77grain težko kroglo in s tem odpre opcijo za razdalje večje od 300m.
 
Kaj je treba postoriti na puški, ko jo prineseš domov?
Serijski sprožilec na T3 Varmint je (približno) korekten nastavljiv enostopenjski sprožilec. Z vrtenjem vijaka na bloku se spreminja teža proženja. Tudi s popolnoma odvitim vijakom, je teža ostala zame nesprejemljivih 1.400g.
Enostavna rešitev je zamenjava vzmeti, za 15€ sem kupil novo pri UK Gunworks (https://www.ukgunworks.co.uk/product.php...ent-spring)
Zadeva je prišla v dobrem tednu, odviješ pritrdilni vijak, odviješ mali imbus za nastavljanje proženja (paziš da ti vse skup ne odleti pod omaro) zamenjaš vzmet in priviješ nazaj. Teža proženja je s tem padla iz nesprejemljivih 1.400g na čisto znosnih 600g.
   
 
Za vse, ki imamo fetiš na proženje, je na voljo več opcij. Centra MEC prodaja modularne match sprožilce po načrtih Roberta Chombarta, ki slišijo na ime C.G. 22. Telo sprožilca je univerzalno, za posamezne tipe pušk se menjuje samo vmesnik (za tikko, remington, Anschutz…). Cena za tak hec je okoli 300€.
 
Ultimativni sprožilec je Bix n' Andy match trigger, ki te bo olajšal za cca.420€. O smiselnosti takega sprožilca na puški za začetnika verjetno ni treba izgubljati besed.
 
Bipod:
Puško je treba na nekaj postavit. Če vam paše nosit s sabo žakelj, ruzak ali Granit rest, lahko to mirno preskočite. Če ste bolj bipod sorte, je najenostavneje na kopišček namestiti ene 3 prste dolg kos Picatinny šine. Prednji vijak (M5) lahko privijete skozi mesto kjer je privit štift za jermen, zadnjega pa privijete sozi luknjo med ojačitvenimi rebri.
Na to pritrdite kitajsko kopijo Atlas bipoda, ki te z malo sreče pride okoli 25€. Ni kaj preveč za hvalit ampak ko vse razdreš, vzmeti raztegneš, navoje pa priviješ, zalepiš in poštimaš, je za 25€ še kar dober nakup.
               
 
Montaža:
Pri Optic Trade nabavite Hawke Match če morate šparati za vsako ceno ali pa Rusan obročke, če želite konkretno montažo. Te bodo malo dražji (okoli 80€) ampak se splača. Če ne boste optike redno snemali, se ne splača komplicirati z montažo Picatinny letve. To vas bo olajšalo za dodatnih 60-90€.
 
Optika:
Če smo zvesti ideji »puška za začetnika za streljanje na 100 in 300m« je za ta namen marsikatera optika več kot dovolj dobra. Na moji puški sta v uporabi dve, Weaver 44/40 z variabilno povečavo 6.5-20x in fiksen Sightron s 36x povečavo. Weaver je stal 220$ na spletu, Sightron pa je trenutno 580€ pri Optic Trade. Slednji je bil kupljen za streljanje na tarčo z MK, ampak se na Tikki čisto solidno obnese, težave ima le pri močnem mirage. Sightron ima v ponudbi tudi kar nekaj variabilnih optik tega cenovnega ranga, zato se splača pogledati v tej smeri.
 
Obračun nujnih nakupov po kataloških cenah, ki ne upošteva vaše pogajalske sposobnosti:
Tikka T3 Varmint - 1300€
Vzmeti sprožilca      - 15€
Bipod                    - 30€
Montaža                - 80€
Optika                  - 500€ ( recimo Sightron 6-24x42)
 
TOTAL: 1.345€ + (280-580)€ za optiko

   


(v naslednjem delu pa beseda o strelivu)
Odgovori


Prispevkov v tej temi
Prva precizna puška za streljanje od 100 do 300m - od Kristian - 14-05-2017, 10:34Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)