Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zaklepanje foruma za nepovabljene in debata o spremembah ZORO in pravilnika
#44
zelo bi bilo dobro da se o zadevi malo izobraziš in ne klatiš kar tako na pamet v tri dni...


- Ko se je vse skupaj začelo in se je ustanovila Medresorska Delovna Skupina, nas je več želelo sodelovati v diskusiji.  Ker MNZ ni bil pripravljen na to (najprej so k mizi povabili samo Strelsko zvezo in Lovsko zvezo, brez rekreativnih strelcev) smo se nekako uspeli v slabem dnevu uskladiti, da bosta vse zveze in rekreativne strelce predstavljala Boban Stojanovič kot predstavnik SZPS in Peter Vaš kot predstavnik zveze Moris. Torej vse zveze (tudi jaz predstavljam eno od zvez s 4 klubi, Mato zvezo s 6. klubi, SZPS s svojimi klubi, itd…) bomo oziroma bodo usklajevale aktivnosti  in enotno nastopale proti MDS.
Če slučajno ne dojameš, dej prosim preberi še enkrat in tokrat bolj počasi...vse zveze in posamezniki se bodo vzdržali solo akcij in bodo usklajevali svoje predloge skozi skupino, ki predstavlja športne strelce in enotno nastopale proti MNZ.

- Po prvem sestanku je MDS očitno zelo namenoma delovala izredno netransparentno. Posamezne interesne skupine je ločeno vabila na sestanke in se z njimi poseebej usklajevala (ISSF, biatlon, lovci, športno strelstvo...). Ob sestanku so se delali pomankljivi zapisniki saj so določene stvari izginile iz zapisnika, kljub temu da smo se jih dogovorili in si jih zapisali. Po več pozivih smo dobili eden zapisnik čez 6 mesecev, drugega pa čez 3 mesece , itd. Ampak stališče je da:
a.)     Ni potrebe po sprembah, ker razlog za sklic MDS (to je kršitve ZOro po dejansko objavljeni statistiki) ne obstaja;
b.)    Med vsemi velja enakost pred zakonom, zato bodo vsi deležniki obravnavani enako.


-  Na zadnjem sestanku MDs je bil sklenjen konsenz da:
   o   So nivoji varovanja previsoki in nesmiselni;
   o   Da se strelišč ne more vpisovati v prostorske načrte, zato gradnja stranskih blend ne pride v poštev
   o   Da je najavljanje streljanja enako nesmiselno, kot najavljanje obratovanja gostilne.
   o   Da zvočne nivoje predpisuje ministrstvno za okolje in prostor ne pa MNZ,
   o   Da je treba zvok omejevati pri izvoru, zato bi dovolili uporabo dušilcev, s čemer se je strinjala celo LZS. Sicer je tle bila ponujena vražja kupčija:  vzemite vertikalne blende, pa vam damo dušilce, ampak smo to zavrnili.
   o   Da je vojaško strelišče enako varno če ga uporablja vojska kot pa civilisti,
   o   Itd. Itd.

- Ker dogovore zadnjega sestanka niso niti vpisali v zapisnik, ampak so poslali svoj osnni, nespremenjeni (prvi) predlog, brez upoštevanja že dogovorjenih stvari, smo skupaj z lovci presenetljivo oblikovali skupno mnenje, da potemtakem spremembe niso potrebne in niti ne bomo pošiljali predlogov na nepotrebno in slabo spremembo zakona. Hkrati smo želeli z izvedenci in dejanskimi podatki arhivov dokazati da ne obstajajo razlogi in kršitve, ki nam jih očitajo, na kar je MNZ odgovoril, da poizkušamo “zbirokratizirati” proces.

-
Nekje v tej točki je Štupar poslal na MNZ svojo šlamparijo. Nihče ni rekel, “fantje, tole bi poslali ker bi radi dali naš predlog” ali pa “ lahko pogledate naš predlog, ker imamo občutek, da nas Boban ne obvešča”. Kratko malo je oseba XY poslal svoj predlog v imenu SZPS. Za povrhu pa je to poslala oseba, ki poslovno sodeluje z MNZ in že po neki osnovni higieni ne bi smel podajati kakršnih koli predlogov. Kakorkoli, to ne to ne spremeni dejstva, da je bilo dogovorjeno, da posamezniki in posamezne zveze ne bodo delale enostranskih akcij in pošiljale neusklajenih predlogov. Ki so za povrhu škodljivi, saj je ta predlog pomankljiv in kaže na nerazumevanje celotne problematike.

- S tem dopisom MNZ dobi jasen signal, da je naš odziv neenoten. S tem dobi vrhunski alibi, da je uskladila predloge s predstavnikom največje zveze – torej z zainteresirano javnostjo. In gladko odjebe vse ostale, ki ne sodelujejo, ki jim ne dajo prav in ki želijo doseči nekaj drugega.
Če se ti dve interesni sferi, LZS in športni strelci upirajo in ne želijo potrditi nekih škodljivih sprememb, dokler MDS ne upošteva dogovorjenih tem, je tak kolaboracionističen predlog ravno to, kar so iskali. Sedaj lahko delo MDS predstavijo kot uspešno zaključen projekt, hvala lepa in nasvidenje.

 
Za vse to početje so posamezniki porabili veliko svojega časa in raznraznih zvez/uslig in karkoli je že bilo potrebno, da smo bili poslušani s strani MNZ. Uspehi so bili vidni, zaprta strelišča so spet začela delovati, prosto rovarjenje inšpektorjev se je končalo, vsi kasnejši pregledi so bili ugodno in korektno rešeni. Za povrhu smo uspeli vzpostaviti dialog z LZS, kjer so se začele dogajati celo presenetljive diskusije okoli legalizacije dušilcev...

To je v grobem oris zadnjih dveh let. Tle bo zdej kup pametnih glav razglabljal v tri krasne kako je treba sodelovati in bolje je tako, in podobne nebuloze kot jih je lahko prebrati iz zgornjega zapisa.  O tem imam svoje mnenje, imate pa prostor da mi dokažete nasprotno in skupaj s SZPS podate tako dober predlog da se bo MNZ pokesal in upokojil MDS. Upam, da vam uspe.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: zaklepanje foruma za nepovabljene in debata o spremembah ZORO in pravilnika - od Kristian - 17-07-2017, 22:54Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)