Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EU direktiva - Poljska
#7
(15-11-2017, 10:28)Matjaž_ Napisal:
(15-11-2017, 00:55)Kristian Napisal: Zelo zanimivo da Poljska zavraca direktivo glede na dejstvo da je poljski predstavmik glavni pobudnik oz. predlagatelj...

To nima neke posebne veze s tem, iz katere države je kdo. Predstavniki v Bruslju služijo drugim interesom in ne lastnim državam. Le redki se spomnijo na svojo državo in državljane kaj večkrat, kot pa vsaka 4 leta, ko pridejo žicat volilce v upanju, da jim ti namenijo nov mandat.

Pa zakaj to mene ne vprašate, ker jaz sem še do novega leta 2017 imel ekskluzivno pisarno s pogledom na Evropski parlament. No, zdaj je nimam več, ker imam pisarno s pogledom na drugo stavbo: Berlaymont

To je tista stavba, ki je na EK logotipu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Berlaymont_building

No, stvar je taka (to je moj osebni pogled na stvari), ker sem spoznal najmanj 50 ljudi, ki so direktno zaposleni bodisi na EK, bodisi na EP, bodisi pa so kar poslanci  in imajo tiste lepe pozlačene značke s slihueto parlamenta, tako da njim se pred skenerjem ni trebal slačiti do golega in jih nihče ne nedleguje.

Poslanci in zaposleni iz bogatih držav - Belgija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska se lahko kadarkoli vrnejo (pač  lahko bi se) domov, lahko bi se zaposlili v kakšni dobri firmi (začenši s kakšnimi bankami v Luksemburgu, BMW v Nemčiji, tudi Herstal v Belgiji). Njim je to pač ena malo zanimivejša služba, kjer skrbno zbirajo kontakte, so ustrezno pozorni in doma jih sprejmejo zagotovo z nekim sorazmerno zelo visokim spoštovanjem.

Osebno poznam visokega uradnika EK, ki je dal odpoved, sedaj dela za znano hotelsko verigo na Azurni obali kot direktor in verjamem, da je na plano potegnil vse vizitke in stike v telefonu, ki jih je imel. Pravzprav gredo praviloma vsi na višje plače, ko zapustijo EK.

To je ena zgodba.
Romuni so... Druga zgodba. Oziroma vsi, Romuni, Bolgari, Slovenci, Hrvati. Slovenci so nekje tam-tam.
Govoril sem z enim Romunom, kjer on in žena delata za EK. Odkrito je povedal, da in on in žena že imata belgijsko državljanstvo. Do svoje smrti - ali še dlje - hočeta delati za EK. Drugega delodajalca ne poznata in zanju, to sta rekla že večkrat (v privatnem razgovoru) - je to super sanjska služba. V Romuniji bi ju čakala beda, tja nočeta nazaj. Z vsemi močmi se bosta upirala, če bi slučajno kdaj kazalo, da bi jima v Bruslju trda predla.

Če bi izbirala med koristmi Romunije in koristmi EK - ne dvomim, da bi izbrala EK. Če bi bilo treba nekaj zagovarjati 100%, bi ona zagovarjala 190%. Poznata tudi vse koristi EU, od penzijskega sklada nadalje. Poznata tudi obveznosti, ki pa jih izpolnita.

Poljaka poznam enega samega. Dela kot ura in je tiho kot miš. Nič še nisem uspel zvedeti, kar bi bilo  omembe vredno.

Zanimivo je to, da recimo Belgijci prehajajo iz službe v službo, malo EK, malo kaj drugega. Medtem ko se ta Romuna trdovartno držita EK, osebno menim, da sta sicer (kljub brezhibni francoščini) težko zaposljiva izven EK. Belgijci so kar veliki šovinisti in nacionalisti, samo priznali tega ne bodo.

Je pa zanimivo, da sem jaz dobil ponudbe od večih belgijskih privatih firm. En Belgijec je razlagal, da kar on pozna Slovence (pozna pa jih tri), vsi delajo na 150% obratov in je kot direktor izjemno zadovoljen. Ponudbo sem zelo diskretno zavrnil. V firmi, kjer delam, so rekli, da zelo neradi vidijo, da nekdo gre nekam drugam za višjo plačo. Če nisem zadovoljen, naj to takoj povem.

Angleži so ena posebna zgodba. Poznam eno Angležinjo, dela za EK, poročena z Belgijcem (ki pa ima službo v privat firmi). Dela korektno, služba ni sanjska, ker je delala že za dosti višjo plačo. Zaradi moža je prišla v Bruselj in ona bi v Londonu zagotovo dobila boljšo službo. Morda bodo Angleži zdaj na tenko piskali - vendar vsaj zaenkrat ta ženska meni, da je to pač še ena služba, ne boljša, ne slabša od drugih. Morda malo slabša, kot njena prejšnja, vendar bo korektno tiho. Bi pa sigurno dala prednost interesom UK, vendar nikoli ne bi delala v škodo EK. Korektno bi dala odpoved in šla delat kaj drugega.
Je pa res, da je ta Angležinja že dobila tudi belgijsko državljanstvo. Ker je z Belgijcem poročena in živi v Belgiji že več kot 5 let, je to zanjo samo formalnost pred okencem.
Ta ista ženska meni, da so evroskeptiki, kot je Niegel Farage in njemu podobni - sramota UK. Če je sistem tako slab, naj poberejo šila in kopita in gredo delat kaj drugega. Vsaj Niegel je špilal dvomljivca dolgo časa, se delal norca iz vsega, obenem pa svoje benefite navil do daske.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
EU direktiva - Poljska - od Mato - 14-11-2017, 12:23
RE: EU direktiva - Poljska - od mr.T - 14-11-2017, 13:06
RE: EU direktiva - Poljska - od Kristian - 15-11-2017, 00:55
RE: EU direktiva - Poljska - od Matjaž_ - 15-11-2017, 10:28
RE: EU direktiva - Poljska - od bbbbbb2011 - 15-11-2017, 22:48
RE: EU direktiva - Poljska - od dani_79 - 15-11-2017, 06:31
RE: EU direktiva - Poljska - od Mato - 15-11-2017, 10:37
RE: EU direktiva - Poljska - od dani_79 - 16-11-2017, 07:03Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)