Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 3.33 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju
#65
(20-12-2018, 23:26)mr.T Napisal: Prvič to ,da je zakon v javnem branju pomeni ,da je v zadnji fazi pred prvim branjem v parlamentu. Tudi to da so nam dali branje v ta čas je samo zato da se čim manj ljudi z tem angažira. Zakon 100% bo ne vem zakaj kak dvom o tem. 

Glede veljavnosti listin ,bodite manj otročji ,v preteklost smo menjali vozniške ,osebne ,potne liste pa še mariskaj drugega je bilo treba novo kljub temu da so ti stari veljali kvazi v nedogled.

Posestni list boš pač podaljševal ,bolj problem v tem ,da to rožje ne bo več videlo strelišča ''imetnik orožje, ki je po tem zakonu razvrščeno v 6a., 7. ali 8a. točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B, prenaša, nosi ali uporablja, mora pri pristojnem organu izkazati upravičen razlog ''
Glede na to ,da ga imaš na posestnem listu že zdaj nisi imel pogojev za OL , no po novem boš, dotični kos imel kot okrasni rekvizit v sefu.

Od takrat ko je EU sprejela novo direktivo je bilo točno jasno kaj bo moral ZORO prepisat kot minimum , vsaj za 'predelana' orožja je bilo 150% jasno,da je z njimi konec.Nihče ti ni bil dolžan razlagat. Za to imaš ta forum in na to temo je bilo povedano večino bistvenega takrat ,ko se je direktiva sprejela. 

Trgovci so pač izkoristili najivneže in prodali kar se da.

Dajmo še malo o tem podebatirati, ker zadeva ni čisto jasna.

V 44. členu, 4. odstavek (Prehodne in končne določbe osnutka/predloga z dne 17.12.2018) je določeno:

Citat:Veljavni orožni listidovoljenja za posest orožja ali orožni posestni listi, ki so bili izdani za polavtomatsko orožje, ki je po tem zakonu razvrščeno v 6a., 7. ali 8a. točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B, ostanejo v veljavi, če je bil vpis tega orožja opravljen pred 13. junijem 2017. 
Če imetnik orožje, ki je po tem zakonu razvrščeno v 6a., 7. ali 8a. točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B, prenaša, nosi ali uporablja, mora pri pristojnem organu izkazati upravičen razlog iz tretjega odstavka 17. člena zakona ali pogoj iz druge alineje četrtega odstavka 24. člena zakona ter orožje razvrstiti v kategorijo po tem zakonu.

Ok, ni dileme, če si kupil pred 13.06.2017, ostane orožna listina v veljavi.

Naslednji stavek pa je že bolj nejasen oziroma se najbrž nanaša na imetnike, ki so "avtomate" kupili po 13.06.2017 in bodo sedaj morali izkazati upravičen razlog ali pogoj iz 2. alineje 4. odstavka 24. člena, da bodo lahko zadevo še "uporabljali".

Sicer bo verjetno ostala v vitrini, brez pravice prenašanja, nošenja ali uporabe. Najbrž podobna situacija kot če ne podaljšaš po 20. letih orožnega lista in ti kosi ostanejo za gledat.

Upravičen razloga (A++ papir) je obrazložen v zakoni in še kasneje v pravilniku o izvajanja tega zakona.

Zakon določa tole.
Citat:17. člen, 3. odstavek

Posameznik ima upravičen razlog za izdajo dovoljenja za nabavo orožja iz razloga športa, če predloži dokazilo, da je član strelskega društva oziroma strelske organizacije, ki je članica Olimpijskega komiteja Slovenije po predpisih o športu in v njej redno strelja vsaj 12 mesecev. Posamezniku se iz razloga športa za nabavljeno orožje lahko izda orožni list, če predloži dokazilo, da tekmuje v uradnem tekmovalnem sistemu po predpisih o športu. V vseh ostalih primerih se lahko izda dovoljenje za posest orožja.

Verjetno so "vsa društva" članice Strelske zveze Slovenije (če so tam registrirana, bodisi tudi preko drugih zvez), kateri plačujejo nek letni znesek (okol 300 eur), ta pa je seveda  krovna in nacionalna organizacija-zveza članica OKS. Potrdilo o članstvu v društvo tako ni in ne bo problem.

Za orožni list pa je upravičen razlog zapisan še dodatno in sicer, potrebno bo predložiti dokazilo, da tekmuje v uradnem tekmovalnem sistemu po predpisih o športu.
Kakšno dokazilo je to in kdo ga izdaja je pa ista polemika kot do sedaj in kaj so to uradni tekmovalni sistemi po predpisih o športu.

http://www.olympic.si/datoteke/Uradno%20...283%29.pdf
na strani OKS 188-190 so navedeni "uradni tekmovalni sistemi" pod okriljem SZS. Recimo "pištola 25m" itd.

Skupaj s predlogom zakona, je tudi predlog sprememb Pravilnika o izvajanju orožja in sicer 4. člen, ki določa (delno citiram):
Citat:»4. člen
Športno orožje
 
Športno orožje iz tretjega odstavka 5. člena zakona je kratkocevno in dolgocevno strelno orožje, ki ga strelska društva oziroma strelske organizacije, ki so članice Olimpijskega komiteja Slovenije po predpisih o športu v skladu s svojimi temeljnimi in drugimi akti uporabljajo za strelsko športno dejavnost (rekreacija, treningi in strelska tekmovanja doma in v tujini).
.
.
in večja sprememba, tretji odstavek iz starega 4. člena je "črtan", ta je do sedaj določal


Strelsko športno društvo ali druga sorodna organizacija izda svojemu članu potrdilo za pridobitev dovoljenja za nabavo orožja v smislu tretje alinee prvega odstavka 17. člena zakona. Za pridobitev orožnega lista pa mora posameznik predložiti tudi potrdilo športne panožne zveze iz katerega je razvidno, da tekmuje s takšno vrsto orožja v uradnih tekmovalnih sistemih panožnih športnih zvez doma ali v tujini. Članu strelskega društva, ki ne tekmuje v uradnih tekmovalnih sistemih, pa se lahko izda dovoljenje za posest športnega orožja.

torej ni več v Pravilniku, je pa v zakonu, zgoraj 17. člen.

stvar debate in razlage pa je tole, nikjer ni pojasnjeno

kaj konkretno pomeni : "da tekmuje v uradnem tekmovalnem sistemu po predpisih o športu"

-----------------
Poglejmo še drugo varianto, pogoj, da se obdrži orožni list brez A++ potrdila.


Citat:ali pogoj iz druge alineje četrtega odstavka 24. člena zakona ter orožje razvrstiti v kategorijo po tem zakonu.


Citat:2. alineja 4. odstavka, 24 člena
»Posameznik, ki ima dolgocevno polavtomatsko orožje s centralnim vžigom naboja ali polavtomatsko kratkocevno orožje s centralnim vžigom naboja, registrirano v 4. ali 5b. točko  kategorije B in zanj izdan orožni list, dovoljenje za posest, pooblastilo za prenos ali nošenje orožja ali evropsko orožno prepustnico, ne sme skupaj z orožjem nositi ali prenašati snemljivega nabojnika, ki sprejme več kot 20 nabojev za kratkocevno orožje oziroma več kot 10 nabojev za dolgocevno orožje, razen
- če je orožna listina izdana iz upravičenega razloga iz tretjega odstavka 17. člena tega zakona ali
- če je polavtomatsko orožje, ki je po tem zakonu razvrščeno v 6a., 7. ali 8a. točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B ter vpisano v veljaven orožni list, dovoljenje za posest ali orožni posestni list pred 13. junijem 2017.«.

ta pogoj je ponavljanje teksta iz 44. člena oziroma pove, da če si imel za "avtomat" orožno listino pred 17.06.2017, da lahko te kose še naprej uporabljaš, prenašaš, nosiš (po strelišču, doma).

----------------------------------------------
kaj bi sedaj pomenilo v praksi za imetnike "avtomatov" po 17.06.2017.

da bodo morali prinesti potrdilo (od "neke" zveze), da tekmujejo s tem avtomatom v priznani disciplini s strani OKS po predpisih o športu?

pa smo spet tam, kjer smo bili, Zakon o športu, kdo je športnik itd...
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju - od Pero75 - 21-12-2018, 09:57Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)