Ocena teme:
 • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vodič: vojaške in taktične hlače
#1
Lightbulb 
Tokrat objavljamo uporaben vodič za lažjo odločitev pri izboru vojaških ali taktičnih hlač. Večina vas sicer zagotovo pozna glavne razlike in karakteristike obeh tipov, vendar vseeno upam, da zase najdete kakšno uporabno informacijo. Papers

KRATEK IZVLEČEK:

Kako potegniti črto, kaj so še vedno vojaške hlače in kaj so ‘že’ taktične? Resnica je, da prave definicije ni. Vojaške hlače in taktične hlače niso predmet neke stroke, znanosti, temveč oddelka za marketing. Nekdo bo kavbojke deklariral kot vojaške hlače, nekdo bo vojaško uniformo raje označil kot taktično. Imamo velik problem: danes tekstilne megakorporacije nizkocenovne hlače potiskajo s fiktivnim maskirnim vzorcem in jih prodajajo kot vojaške hlače. S porastom tretjerazrednih ‘army shop-ov’ je kakovost močno upadla, oblačila in oprema pa kar naenkrat nimajo nič skupnega z vojaštvom in vojsko.
 
Lastnosti vojaških hlač

Če govorimo o resnem izdelku, ki se ga ne bi sramovala dejanska vojska, ne moremo zgrešiti, če rečemo, da so vojaške hlače spodnji del uniforme. Odlikuje jih robusten material, ki mora preživeti zahteven teren, veliko gibanja, plazenje po tleh, trnje, veje, pa tudi urbano delovanje (beton, steklo, armirano železo itd.). Ta vojaška funkcionalnost narekuje kroj vojaške uniforme:
 • Pas je visok, da hlače ne lezejo dol in se usedejo na bok. Širina pasu se v večini primerov dodatno regulira s kovinskimi/plastičnimi sponkami, velcro trakovi, vrvicami itd.
 • Hlačnice so široke, da ne omejujejo gibanja, saj material zaradi robustnosti ne more biti (toliko) raztegljiv. Drugi večkrat pozabljen razlog pa je razbijanje silhuete. Ne smemo pozabiti, da je glavni namen uniforme maskiranje in prikrivanje in široka oblačila bistveno boljše prikrijejo obris vojaka.
 • Osnova vseh vojaških hlač sta dva velika tovorna žepa (cargo) na zunanji strani stegen in po možnosti še številni manjši žepi (tudi na mečih, dodatni spredaj na stegnih itd.)
 • Predel ritnic in mednožja je dodatno ojačan pred trganjem, po navadi tudi kolena, ki imajo še dodaten žep za vstavljanje kolečnikov.
Material je debelejši, bolj robusten, a manj raztegljiv. Najbolj pogosto se uporablja mešanica bombaža in poliestra (t. i. poly-cotton, poly-cot) v različnih razmerjih (do 65 % poliestra ali do 65 % bombaža) ali pa novejši NYCO (bombaž in najlon/poliamid, spet v različnih razmerjih). Starejši modeli so bili ojačani z različnim tkanjem (canvas, twill itd.), danes se skoraj povsod uporablja ripstop mreža, ki preprečuje trganje materiala.
 nošenje.
 
Lastnosti taktičnih hlač

Kaj za vraga pa so potem taktične hlače? Zgoraj smo že malo pojasnili, zakaj se je pravzaprav pričel trend taktičnih oblačil in zakaj taktična oblačila *so* taktična – ker so še vedno namenjena taktičnemu delovanju, a bolj civilnih organov. Seveda kdor prvič sliši za ta izraz, se mu ne more načuditi in nemalokrat slišimo komentarje, če “take hlače tudi taktizirajo”.
Na kratko torej: pri taktičnih hlačah kroj narekuje predvsem civilen izgled, nizki profil, a neokrnjeno funkcionalnost vojaških hlač (veliko žepov, možnost kolenčnikov itd.):
 • Pas je nižji, kar se kompenzira z drugačnim ustrojem ledvenega dela ali z elastičnimi vložki. Kroj je bolj podoben klasičnim hlačam ali kavbojkam.
 • Hlačnice so ožje in bolj telirane (seveda ne oprijete). Pri taktičnih hlačah se ‘maskiramo’ na drugačen način in sicer v množici ljudi in ne med drevesi in grmičevjem, zato gre vse v smer, da hlače niso preveč očitno profesionalne navzven.
 • Tovorna žepa v večini ostajata, vendar sta ali manjša (manj široka) ali pa sta našita navznoter. Številni drugi žepi prevzemajo popolnoma druge funkcije. Pri taktičnih hlačah imamo bistveno več namenskih žepov. Kjer je ogromen tovorni žep pri vojaških hlačah namenjen za odlaganje vsega drugega razen streliva (ki se nosi na opremi), v civilu nimamo dosti opreme, ki bi prevzela te funkcije, zato imamo številne žepe, ki so namenjeni nošenju pištolskih nabojnikov in nabojnikov za puško, lisic in drugega orodja.
 • Predel ritnic in mednožja ostaja ojačan, vendar dostikrat prikrito, ojačitve so na notranji strani, prav tako žep za kolenčnike.
Material je običajno manj debel, po sestavi pa enak in enako robusten. Uporabljajo se enaki materiali (polycotton in NYCO), vendar običajno z manjšo površinsko gostoto (‘gramaturo’). Stoodstotni bombaž se tako pri vojaških in taktičnih hlačah skoraj popolnoma umika. Ker je kroj ožji, mora biti material bolj raztegljiv, da omogoča tek, počep, zaleganje itd.

Celotni prispevek si lahko preberete tu: Vojaške in taktične hlače – vodič za nakupovanje

Komentarji in vprašanja seveda zaželeni. ;)
PERUNIKA
Tel.: 051 647 275
E-mail: info@perunika.org
https://perunika.org
Odgovori


Prispevkov v tej temi
Vodič: vojaške in taktične hlače - od Perunika - 30-03-2019, 18:42Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)