Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Streljanje z zračno puško na domačem vrtu
#1
Pozdravljeni

Zanima me, če lahko legalno streljam doma iz balkona hiše na moj travnik. Doma imamo 2 zračni puški ena je Slavija mod. 630 4.5mm druga pa doma predelana Cometa 5.5mm. Za tarče uporabljam prazne piksne piva napičene na kol, pa papirnate tarče prilepljene na kos vezane plošče, ki je naslonjena na kol. Imam soseda, ki ima vikend na sosednji parceli moje hiše in on nemara streljanja in mi je rekel, da naj neham streljati doma in naj grem na strelišče in streljam tam. Jaz živim na vasi, imamo pa notranje strelišče za zračno orožje v bližnjem mestu, ki je oddaljeno okoli 7km od doma. Ker ne živi tukaj in je na svojem vikendu večinoma popoldan (pride skoraj vsak dan okoli treh in oddide zvečer) streljam dopoldne ampak tudi popoldne in zadnjič mi je zavpil iz vikenda, da naj neham al bo pa koga poklicu. Če sem ga prav razumel, se boji da bi ga zadela odbita krogla in da ga moti zvok, ki ga naredi krogla ki leti.

Tloris risba situacije https://imgur.com/a/Et4sGci

Tarče so okoli 30m oddaljene od mejne ograje. So približno vzporedno z mejo. Ker streljam z balkona, se krogle itak zarijejo v zemljo par metrov za tarčo, če jo prebijejo. (5.5mm krogle včasih prebijejo leseno vezano ploščo včasih pa ne ker zgubijo preveč energije). 

Glede pušk; Slavija 630 ma tam nekje 12J, predelana Cometa 5.5mm pa okol 22J pa 230m/s.

Nazaj k glavnemu vprašanju. A me lahko prijavi policiji al pa kakšni inšpekciji, ki mi bo napisala kazen al pa odvzela puški in ali bi lahko to bil tudi razlog za odvzem orožnega lista lastniku pušk, ali pa preprečila, da bi si v prihodnosti naredil svoj orožni list. 

V 23. členu Pravila nošenja orožja piše; "Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje."
Sam ne vem če travnik pade v to definicijo


Priponke Male slike
   
Odgovori


Prispevkov v tej temi
Streljanje z zračno puško na domačem vrtu - od coldpizza - 25-06-2020, 17:06Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)