Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Streljanje z zračno puško na domačem vrtu
#15
Zakon o varstvu javnega reda in miru v 11. členu, 2. odstavek, pravi sledeče: »Kdor na javnem kraju nosi, razkazuje ali uporablja dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje ali druge predmete, ki so po videzu podobni orožju, pa se v skladu z zakonom, ki ureja razvrstitev in kategorizacijo orožja ne štejejo za orožje, in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.«

Policistka je verjetno imela v mislih omenjeni predpis, vendar je spregledala pomemben element. Slednji velja izključno na JAVNIH POVRŠINAH. Na zasebnih ne. Tako je dala docela netočen in zavajajoč nasvet. Nekaj čisto drugega bi bilo, v kolikor bi policist v postopku ugotovil, da gre za ravnanje storilca, ki predstavlja ogrožanje okolice.

Odnos do orožja in sorodnih sredstev, je tako s strani javnosti, kot tudi institucij, marsikdaj vse prej, kot primeren in temelječ na stroki. Tako se lahko kaj hitro pripeti, da postane posameznik zaradi spleta okoliščin, na koncu žrtev nestrokovnega dela institucij. To odpira vrsto perečih vsebinskih in pravnih vprašanj; odnos posameznika do institucij ter s tem povezano razmerje moči, neenaka obravnava različnih subjektov pred zakonom, nepotreben pritisk na posameznika, ipd.

Skladno s temeljnimi pravili na področju prava, smejo državni organi proti posamezniku izvajati zgolj tiste ukrepe, ki jim jih taksativno nalaga zakonodaja, na drugi strani pa sme posameznik nasproti države narediti vse, kar ni izrecno prepovedano. Če policist za določeno prepoved nima jasne pravne podlage, sankcija ni dopustna in le ta ni stvar diskrecijske pravice slednjega.

Stanje na trem področju je vse prej, kot dobro in bi ga bilo smiselno izboljšati s tem, da se morebitne nejasnosti doreče na ustrezno visokem nivoju, z ustreznim sistemskim pretakanjem tega znanja do pripadnikov vseh ravni vpletenih institucij in tudi zainteresirane javnosti (znanje posameznika je ključno za zavarovanje njegovih pravic), ne nazadnje nudenjem ustrezne pravne pomoči v postopkih, v kolikor do zapletov vseeno pride. Vse zgoraj zapisano je del programskih ciljev organizacije, ki je v nastajanju.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Streljanje z zračno puško na domačem vrtu - od Iurium humanorum - 29-06-2020, 19:05



Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)