Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
potiskamo meje - 357
#1
Tulec 357 bi rad polnil z zgornješiško ("gorenjsko") polnitvijo. Za smodnik VV N320 je s 158 grainsko kroglo priporočena minimalna polnitev 6.2 graina. Do koliko vam je uspelo spustiti količino smodnika, ki zagotavlja bolj ali manj konstantno izgorevanje in preprečuje detonacije?

Glede na količino smodnika v tulcu in kako globoko se vsede HBWC od Losa bi rekel, da je še kar nekaj lufta za zmanjševanje. Da ne bom teoretiziral me zanimajo vaše izkušnje.
Odgovori
#2
Detonacija - visoki tlaki, zaradi prenizke polnitve je mit. Ce ti krogla ostane v cevi, pa izstrelis se en naboj - to je nekaj drugega.

Vzemi podatke od .38 Special, hitrosti imej vsaj nad ca. 200 m/s (ne govorim o povprecju, ampak vsak naboj naj ima nad 200 m/s). Zacni z maksimumom za .38 Special, pa spuscaj dokler si nad 200 m/s in da imas se konsistentne hitrosti.

Ne morem pa postreci z izkusnjami z N320, lahko pa z N340, 3N37, IMR Trail Boss...,
Prvenstveno uporabljam taksne polnitve v lahkih revolverjih .357.

Da ne bo pomote - govorim o uporabi tulca .357 magnum.
Odgovori
#3
> Detonacija - visoki tlaki, zaradi prenizke polnitve je mit.

Da te slučajno ne bo mit ugriznil v "rit" pa realnost postal...
Odgovori
#4
Ne bi preveč stavil na mit ,pa mislim da ne gre toliko za velik tlak kot usmerjenost eksplozija a smer ni skozi cev ampak skozi steno čavre ,usmerjena eksplozja z relativno malo moči zmore prebiti relativno veliko materiala.
Odgovori
#5
Ne bi rad pametoval, a do zdaj sem videl le nekaj razbitih revolverjev zaradi prevelike "doze" smodnika. Večkrat pa sem videl in "reševal" kroglo iz cevi zaradi premalo ali prav nič smodnika. Orožje je vedno ostalo v enem kosu...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#6
SEE je kombinacija različnih faktorjev (nek srednji load pri 4000J/g gorilne energije ima teoretično kapaciteto generiranja skoraj miljon "psov" pritiska kar je recimo za faktor 5 ali 6 več kot zdrži neko resno jeklo) predvsem pa neenakomernega vžiga polnitve, ki koncentrira smodnik/nitroglicerin na enem mestu in ko je po incialnem vžigu dosežena prava kombinacija pritiska in temperature vžig še ostalega se tlak dvigne krepko nad 100k "psov" ker je ponavadi to koncentrirano na eno mesto nastane razpoka in potem ni treba več dosti, da iz male razpoke rata velika bolečina...

Drgač pa zelo podoben primer in tudi raziskava kako je prišlo do tega pri havbici:

http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a370736.pdf

Komur se ne da brat so zaključki taki, da je za konsistenten in pravilen vžig potreben primeren pritisk (in ostali pogoji, ki so specifični za havbice) kar se pa pri enovitem naboju bistveno spremeni, če je prvič volumensko podhranjen in drugič lokacija smodnika izven idealnega dometa netilke .


Če je ena stvar redka in se ne dogaja vsak dan še ne pomeni da je mit vsekakor bi pa ob več strelcih in več igranjih z raznimi ekstremnimi polnitvami prej ko slej prišlo do oddaje na POPtv zakaj si je nekdo razgonil roko ali še celo kaj več in bi razni pametovalci nato nabijali tistih 45minut o tem, kako primerno imamo urejeno izobraževanje in zagovarjanje pred levičarskimi bedaki zakaj se je bilo treba razgonit.
Odgovori
#7
Kar sem napisal v prejšnjem postu, so le moje izkušnje pri kratkocevnem orožju. Pred dvajset leti in več se ni dobilo informacij na "klik" in smo se morali malo "igrati". Za smodnik, ki si ga dobil na takšen ali drugačen način Wink, ni bilo na voljo podatkov in začeli smo največkrat od nule. Obstajala je pač logika, če netilka porine kroglo v cev, bo le ta šla malo dlje, če se doda kaj smodnika...Malo po malo in krogla je priletela v tarčo. :"> . Metoda je bila ( uspešno, brez posledic na zdravju Wink ) ) "testirana" v skoraj vseh kalibrih od 7,65 do 45LC...
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#8
Prednost informacijske dobe je da ob primerni filtraciji informacij in znanju iskanja le teh človek lahko prišpara nekaj časa in denarja ter bistveno zmanjša verejtnost za "rapidno okvaro zdravja". Seveda pa nikjer ne piše, da to človek tudi mora storiti lahko seveda začne z nule in se loti odkrivanja tople vode - nekaterim je tudi to v veselje.
Odgovori
#9
> Mato said: lahko seveda začne z nule in se loti odkrivanja tople vode - nekaterim je tudi to v veselje.

Takrat je bila nuja, nekaj veselja in prav nič odkrivanja tople vode.
Vseeno pa se vprašam ali sem imel jaz in moji znanci le veliko sreče, da smo mi in orožje ostali v enem kosu ali pa nekaj ne štima. Nisem še zasledil, da bi se kdo "pohvalil", da je bilo v takšnih primerih kaj hudo narobe. Zaradi predoziranja, pa sem imel priložnost ( kmalu po njihovem razbitju ) videti revolverje v živo in nekaj na slikah. Če me spomin ne vara, je bila ena slika iz "SLO scene" objavljena tudi na tem forumu.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
Kakor sem uspel videt je večina takih dogodkov povezanih s puškovnimi kalibri in velikim volumnom ter pištolskimi smodniki (bilo je pa tudi že nekaj primerov s zelo počasnimi in slabo netilko). Nekje sem bral članek kjer so zadevo reproducirali v cevi za testiranje pritiska vendar pa ga zdej za boga ne najdem, da bi dokazal da ne gre za mit... Morda kdo drug najde, bila je v članku tudi slika krivulje pritiska kjer je po incialnem narastu pritiska ta naglo upadel in nato v nekaj milisekundah porastel krepko nad 100k psi in povzročil "razpad sistema".
Odgovori
#11
> Mato said: da bi dokazal da ne gre za mit...

Saj se le pogovarjamo...
Verjetno za kratkocevno orožje to ne velja 100%, ker zelo dvomim, da bi me sreča, ki ni ravno moja sopotnica, spremljala v nekaj deset primerih ( tudi na dan ).
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#12
Zadeva je nekako takole (za varnost treba delat lih obratno):

-velik prost volumen (nad 2/3 tulca - šteje se prostor tulca - vsajen izstrelek)
-ne magnum ali slaba netilka ali pretesna netilna luknja (nekateri celo povrtajo in razširijo luknjo
-smodnik z vsebnostjo nitroglicerina (dvobazni)

Pogovarjamo se že vendar imam navado tudi copy/pastat kak vir, ker nekateri radi obtožujejo govorjenja na pamet in pri takih potencialno občutljivih stvareh je govorjenje na pamet odveč.
Odgovori
#13
Pri majhni količini NC smodnika ter velikem volumnu zgorevalne komore ne more priti do detonacije ampak do nepoplnega zgorevanja kar ima za posledico kroglo v cevi orožja.Detonacija zaradi premajhne polnitve je dejansko mit, že večkrat ovržen.
Do detonacije v naboju pride le pri pravilni polnitvi pri overloadu pa gre za isto detonacijo vendar prevelike pritiske za katere orožje ni skonstruirano čeprav bi verjetno težko v čauro spravil toliko smodnika,da bi ti pri modernih kalibrih/nabojih sploh lahko raztrgalo orožje.
Pri nabojih ,ki pa so še iz časov črnega smodnika pa je dejansko možno predozirati do te mere ,da pride do poškodbe orožja.
Hitrost ter posledično tlaki pri zgorevanju NC smodnika se eksponentno povečujejo z zmanjševanjem zgorevalne komore.
Odgovori
#14
> je dejansko mit, že večkrat ovržen

Res navedi vir, ki je to ovrgel ?

Še en dober opis kaj naj bi se zgodilo:

http://www.surplusrifleforum.com/viewtop...8&t=120108

Hitrost 16.000FPS je skoraj hitrost detonacije TNTja btw...
Odgovori
#15
Evo našel in točno to je najverjetnejša razlaga kot omenjeno v zgornjem threadu (retardanti se skurijo in sledi nekontrolirano gorenje oz. eksplozija če tu še dodamo jump krogle pri lahkih polnitvah in vsedanje v žlebove in/ali znotraj cevi pomanjšanje stopnje pospeševanja)...

http://www.shootingsoftware.com/barrel.htm

http://www.thetruthaboutguns.com/2013/03...mmunition/
Odgovori
#16
Supreme: Ti si pa še malce definicije poglej ker pojma nimaš kaj je to detonacija, eksplozija in gorenje.
Odgovori
#17
> Mato said:
> Supreme: Ti si pa še malce definicije poglej ker pojma nimaš kaj je to detonacija, eksplozija in gorenje.

Boš ti razložil kakšna je razlika med detonacijo in eksplozijo? Lahko mi razložiš tudi kaj je gorenje...in nato greva v vrtec po LEGO kocke!
Pa ne mi spet copy paste mešat članke pa testosteron in prosti čas .
Ti bom razložil tako,da boš tudi ti razumel :Tudi če bi namesto smodnika recimo v tulec .357 nafilal 0,5gr TNT ali pa recimo bolj realno pentrita,da bi dejansko lahko detoniral je ta količina premajhna,da bi ti raztrgalo cev orožja.

Oziroma kakšna pa je po tvojem količina smodnika pri .357 pri kateri pride do detonacije?Pa konkreten podatek bi prosil!
Odgovori
#18
Deflection a?
Ignoriranje dejstev in empiričnih rezultatov in nabijanje na pamet verjetno niti angleško ne znaš in posledično nisi sposoben prebrati člankov kaj šele razumeti.

Vljudnost ponavadi zahteva, da odgovoriš na vprašanje predno sprašuješ ali pa morda pričakuješ, da bom jaz odgovarjal na tvoja (pa še blesava poleg vsega) medtem ko boš ti kar smetil in smetil z bedarijami?

Nagradno vprašanje kolikšno (potencialno) energijo vsebuje 1 gram modernega brezdimnega smodnika in kolikšno energijo vsebuje 1 gram TNTja?

Odgovor (da se ne boš matral) je da ima TNT malenkostno (manj kot četrtino) več...

Pejt raje kugle vagat pa pusti resne debate odraslim...
Odgovori
#19
Mato, bo moral kupit kitajsko vago če ma že LOSOVE krogle izdelane na kitajskem

semafor,[športni]

SUPREME- 0
OSTALI - 7
Odgovori
#20
Zdaj je pa tema zašla.Škoda,da nista sposobna konstruktivne debate.
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)