Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 5 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
izjave poslancev in evropske komisije na temo orožja
Posestniki strelnega orožja ter zagovorniki posesti le tega lahko:

A) ne naredimo nič in upamo na najboljše,
B) razvijemo populistične slogane, podobno nesmiselne, kot to počnejo nasprotniki posesti orožja,
C) vztrajamo na odprtosti za dialog, vendar tudi pri tem, da morajo biti upoštevane nekatere osnove (tehnična dejstva ter razumen pristop).

Ob tem, da nimamo niti izdelanega stališča do samih predlogov spremembe (le zelo bežen osnutek), da ni ocene vplivov potencialne nove zakonodaje, kaj šele, da bi imeli lastne predloge (sam sem na to temo objavil zgolj nekaj misli) in vendar bi vsi pisali protestna pisma, sestankovali s poslanci, protestirali, ipd. Če se je Komisija odločila odpreti diskusijo, potem bi bilo vsekakor primerno, da se ponudi tudi konkretne rešitve, ki gredo v drugo smer in nemara poizkusijo področje urejati na prenovljen način.

Tisti, ki posesti niso naklonjeni so nad sedanjim stanjem naravnost navdušeni, nekega resnega odpora ni, niti ga očitno ni pričakovati, saj se energija izgublja za pavšalno jadikovanje nad delovanjem političnega sistema, odtujenostjo le tega od volje ljudi, v pisanju je zaznati celo kanček fatalizma, ipd.

Zgolj še misel povezana z odzivom na moje predloge o onesposobitvi strelnega orožja. Morda nebi škodilo, da se najprej prebere in razume predloge komisije, kaj in na kakšen način so definirani določeni deli strelna orožja, ipd.

Ne trdim, da so moji predlogi popolni, daleč od tega, so le osnova za diskusijo, pri tem pa bi nekako pričakoval, da med posestniki strelnega orožja težav v razumevanju tehničnih vidikov nebi smelo biti.

Pri eno-strelnem orožju s sprednjim polnjenjem je bistven element ležišče polnitve ter cev. Tu upam, da se strinjamo. Kako si je onesposobitev zamislila komisija, po mojem skromnem mnenju ni ravno posrečeno (zapovedan postopek si lahko ogledate v izvedbeni direktivi).
Pri revolverjih na sprednje polnjenje pa je že večja težava, saj se ne ve niti tega, ali veljajo pravila za onesposobitev zapovedan za orožje na sprednje polnjenje ali pravila za revolverje. Če se postavimo na izhodišče, da je potrebno upoštevati le pravila za orožje s sprednjim polnjenjem, potem kaj hitro ugotovimo, da posegov v bobnič ni potrebno izvesti, kar pa je vprašanje če je primerno, glede na to, da je slednji, vsaj po mojem mnenju, nedvomno ključen element in bi kot tak, moral biti zakonsko reguliran, potem ga je potrebno zajeti. Poleg cevi sem na seznam reguliranih delov uvrstil še okvir revolverja, predvsem zato, ker je ta ključen za izpolnitev osnovne definicije strelnega orožja, ki sem jo zapisal v eni od prejšnjih objav, ne nazadnje pa je na tem delu običajno serijska številka. Ne glede na to, da ta sedaj formalno ni uvrščen med »pomembne dele« pa sem prepričan, da okvirja nebi bilo mogoče kupiti, kot kos železa, temveč le ob ustrezni papriologiji. Če upoštevamo zgoraj zapisano, kje točno sem nerazumno širil obseg regulacije?
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: izjave poslancev in evropske komisije na temo orožja - od Iurium humanorum - 28-12-2015, 13:54



Uporabnikov, ki berejo to temo: 2 Gost(ov)