Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
katere kemikalije potrebujem za bruniranje?
#3
Bruniranje je kar kompleksna zadeva. Seveda, če se tega lotiš na ustreznem nivoju. Hladna brunaža s predpripravljenimi pripravki (balistol, itd...) je bolj kozmetična in maloobstojna proti obrabi. Ampak po mojih izkušnjah je za kose, ki so namenjeni bolj kot ne - za deko, tudi OK. Kemijo za to dobiš tudi v trgovinah z lovsko-strelsko opremo. Cca 10-15 eur.

Če se greš pa profi vroče bruniranje imaš načeloma dve možnosti, kot sem sam na to temo raziskal (ostalo je kar komplicirano):

- Bruniranje z Brunisalom III, ki pa ga skoraj ne boš uspel kupiti (v Podnartu sicer prodajajo to reč, ampak samo 25 kil skupaj. To je brunirna sol, ki jo je treba segreti na cca 170 stopinj (točna temperatura je kar pomemnbna), potem pa kos namakaš v tej solni kopeli. Seveda mora biti kos popolnoma razmaščen in čist, poleg tega pa se različne zlitine različno obarvajo. Dobiš lahko sivo-zelene-rdečkaste odtenke. Izvlekač, ki je kaljen je npr skoraj vedno v rahlo bordo barvi.

- "Štrajh" bruniranje - razmaščen in čist kos obesiš v neko komoro, kamor na dno položiš odprto posodo/krožnik z vodo razredčeno klorovodikovo kislino. Počakaš nekaj časa, da kos dobi tanko in enakomerno površinsko plast rje (obarva se nežno oranžno). Potem previdno in s čimmanj prijemanja za vidna mesta vse skupaj skuhaš v vreli vodi, kjer ta rja počrni. Vse skupaj nažno predrgneš z jekleno volno in ta postopek ponoviš 3-5 krat. Ta postopek se je uporabljal včasih, sedaj pa je kljub trpežnosti zamrl, ker je povezano s preveč dela in se industrijsko ne izplača.

Jaz sem se na koncu za kose, ki sem jih restavriral za praktično uporabo odločil kar za uslugo. Razstavljene in očiščene kose sem odnesel v Strahinj na Gorenjskem, kjer mi jih je možak bruniral skupaj z vijaki (s tem se ukvarja). Bruniranje me je stalo cca 15-20 EUR, ampak je izvedeno profesionalno. Sem pa kose prej peskal s steklenimi perlami, da je bila površina res čista in enakomerna.

Upam, da sem ti pomagal in da bo v tem sestavku še kdo našel uporabne informacije.
lp

p.s.
Klorovodikovo kislino pa ne vem, kje bi dobil - v Bauhausu sigurno ne.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: katere kemikalije potrebujem za bruniranje? - od Barbapapa - 15-09-2017, 11:13
RE: bruniranje - od Marks - 14-09-2017, 12:17Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)