Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
o izbiri cevi...
#1
(21-08-2013, 13:18)mr.T Napisal: Članek prio borderju je sicer fajn a sam sem pri nejmu kupil eno cev in z njim zadosti predebatiral da je zadeva precej poenostavljena

Načeloma so rezane najbolj natančno narejene a pošten proizvajalec kot je Border v pogovoru pove, da ni vse zlato kar se sveti in seveda ni tako enostavno kot folk rad to prodaja  v kolikor cev ni praktično do končne konture obdelana,potem rezana notranjost in in še vse skupaj toplotno obdelano je lahko šmoren in v roke dobiš navadja jajca z zvenečimi imenom, tako da sam ne dam kaj dosti na cevi iz ZDA ker te zadeve pogosto v Evropo pridejo kot blanki premera 33mm ,ki ji potem tu profilirajo( v tej fazi lahko uničijo dobro cev) pravljica, da ni notranjih napetosti je samo to pravljica ,štanga iz katere rata cev je bila kovana tako,da ima material iz te faze v sebi ogromno napetosti. Vlečena cev ima večje napetosti inducirane zaradi samega procesa vlečenja knofa, ki vtisne polja. Kovana cev ima še precej več notranjih napetosti a vsi procesi so zmožni dat od sebe dobro cev

Za BR je rezana vrjetno prva izbira čeprav zdaj z 30BR na sceni veliko vlečeni cevi.Pa tudi kar nekaj starih dolgo ne premaganih rekordov je z velečenimi cevmi tako,da je to bolj stvar 'mode' kot česa drugega. Serijska puška ima praktično vedno kovano cev ki je zdaj pogosto sposobrna pokat 0.5moa(Steyer,Sako) ,ta kovana cev pa zdrži precej dlje kot vlečene ali rezane.

A realnost našega trga je taka da je najlažje dobiti Lother Walther cev ki je lahko tudi 1/2 cenejša od ameriške in načeloma ni slaba.

Dobre slabe je težko ločit kar tako po firmah ,najboljša so prebrane te se ponavadi zagotovijo izbrani puškarji in strelci .

Drugače pa za ilustracijo cifre od vrhunskega Br strelca  ,
Na puško je 15 letih montiral nič manj kot 34 cevi vse zvenečih imen z vrhunskim puškarjenjem o katremu pri nas lahko le sanjaš a gemo naprej iz njih tekmovalno postrelil cca 45.000 nabojev ,povprečno 1.300 strelov iz cevi , ena izjemna cev je držala 2.200strelov zdaj pa razvrstitev kako dobre so bile te cevi.
za nič 4x ,slabe 4x ,povprečne 5x,dobre12x ,natančne 7x, vrhunske 2x .

Gausova krivulja ti ne uide vrjetnost da bo cev slaba je enaka ali večja pri ameriških kot evropskih še posebej če je cev prišla v evropo v obliki blanka pozabi štorije o nič stresa v rezanih ceveh.

Pozdravljen
Da ne odpiram nove teme,bi nadaljeval tukaj......malo sem prebrskal in našel nekaj odgovorov na moje zanimanje...ampak ne vseh,pa bi vprašal izkušene strelce oziroma tiste ki imajo z tem izkušnje.

Ameriške cevi (Bartlein,Krieger,Shilen,Lilija,Criterion.... in mnogi drugi za katere jaz ne vem,če kdo ve kakšno ki še ni napisana naj jo doda) so dejansko boljše od evropskih (Lother Walther,Border,Bergara-tehnologija Shilen....)
Ali je to samo neka tržna niša....ker kolikor imam jaz informacije američani zelo cenijo svoje izdelke "Made in Usa " pa so vsi srečni,potem pa se na njihovi tekmi pojavijo tekmovalci z Finske z svojimi cevmi jim poberejo nagraade je pa veselja konec...popravite me če se motim.

In glede evropskih proizvajalcev cevi (Lother Walther,Border,Bergara-tehnologija Shilen....), ok kot sem videl in se pogovarjal z strelci imajo vsi Lother Walther cevi na svojih puhalnikih,kot je napisal mr.T (A realnost našega trga je taka da je najlažje dobiti Lother Walther cev ki je lahko tudi 1/2 cenejša od ameriške in načeloma ni slaba.)...ok se strinjam ampak ali obstaja neka druga evropska firma,ki bi bila boljša od LW (kvaliteta materiala,kvaliteta izdelave,točnost izdelave..)kolikor sem gledal katere materiale uporabljajo vsi od teh katere so napisane je bil večina CMR 4140/4141 in Stainless steel 416R .



Hvala za prijaznost in odgovore 
LPT
Odgovori
#2
ahhh, tle se da predebatirat na dolgo in široko. Poglejte, dejstvo je da se najboljše cevi zelo poredko in daleč narazen prikotalijo iz proizvodnje, bodisi Krieger, Bartlein, Shilen in Co. Ko se zavoha, da bo letnik (=serija) res izjemen, se prebere tiste za katere se misli da so vrhunske. Potem se pokliče tiste mojstre puškarje in tekmovalce, ki tvorijo prvo vrsto pri koritu da iz tega prebranka preberejo zase najboljše rore. Seveda, kot proizvajalec ne boš dal najboljše od najboljšega nekemu lokalnemu Jožetu alin še slabše nekomu čez ocenan, če pa lahko asi s tvojo cevjo zmagujejo in širijo tvojo slavo.
Tisto kar ostane je Select Match, pa Match, pa .... do konca, ker tudi ta povprečne in ta slabe rore je treba nekam prodat. Čim dlje, tem bolje. Seveda, verjetnost da je cev dobra je večja pri znanem imenu, nikakor pa to ni zagotovilo za kvaliteto. Dobit Krieger/Bartlein/Shilen/ itd. šrot boli čisto enako ali še bolje kot Lothar Walther...je pa tle stvar osebnih izkušenj in preferenc saj nekateri pravijo za je Američka medicija najbolja u svijetu, pa če je res ali ne...
Za konec pa še to ... mašinerija in postopki za izdelavo cevi so očarljivo arhaični. Šele v zadnnjih letih se na tem mestu dogajajo spremembe z novimi metodami in postopki, z elektro erozijo rezanja žlebov in honanjem notranjosti cevi. Te mašine si ne morejo privoščiti mali proizvajalci in bi/bodo lahko pomenile kakovostni preskok.
Bo pa o tem zagotovo več povedal mr.T
Odgovori
#3
Thumbup hvala  Thumbup  vsak odgovor na temo je dobrodošel....
Odgovori
#4
To je re tako kot pravi Kristian .Sam prijateljujem in redno dopisujem z kupom top puškarjev v svetu benchresta in kot opisano vsi ta boljši prebirajo prebranac ,ko pride iz proizvodnje- Interes proizvajalcev cevi je ,da najboljše cevi dobijo najboljši puškarji in strelci saj potem te cevi delajo rezultate na  pomembnih in odmevnih tekmah ne pa pri plinkanju piksn ali jagi svizcev.

Te res izjemne cevi so dokaj redke in slučajne a proizvajalec v svojem QC procesu dokaj natančno oceni potencial le teh takoj ,ko padejo iz proizvodnje linije in jih ,da na stran ,teh cevi ni v prodaji in jih nikoli ne boste videli a to se tiste o katerih berte v člankih kjer se kurčijo z zmagami in rekordi. Kljub temu še to ni garant top cevi . Sezonska poraba top benchrest strelca je tja do 8-9 cevi letno WTF ?, ja od 8-9 je ena res kvalitete za kak nastop na SP in gre po testu takoj v predal ter se uporablja samo za večje tekme in treninge pred njimi , 1-2 sta zadosti dobri za večino tekem v sezoni ostale pa se proda drugim strelcem saj niso zadosti kvalitetne. Tudi tista top po najkasneje 800 strelih rahlo opeša zato jo je treba šparovno uporabljat.

V zadnjih letih je tehnika predvsem honanja lukenj pred izvedbo riflinga napredovala tako ,da je natančnost  povprečne 'match' cevi predvsem pa serijskih cevi boljša kot pred 10 leti , kvaliteta izjemnih cevi ša niti ne saj te ostajajo zelo redke in niso nujno boljše kot tiste pred 50 leti . Na srečo proizvajalcev je trg tako hitro rastoč da komaj sledijo tako, da se vsak jajc proda .Kot je Kristian napisal je vrjetnost dobit res dobro cev obratno sorazmerna z razdaljo do proizvajalca in številom posrednikov vmes.

Izboljšuje se tudi znanje puškarjev ,ki delajo na tekmovalnih krepelih ta boljši imajo z seboj na tisoče res izjemno natančnih cevi.

 Tu je pri nas največja hiba saj večina puškarjev še drejponka nima ampak nese tvojo cev k kolegu avtomehaniku cez cesto in popoldne ta vreže ležišče, najbolj produktivni puškar pa na leto vreže mogoče 10-20 match cevi , lepal pa še nikoli ni nobene čeprav je to osnovni postopek pred in po rezanju ležišča v res preciznih rorih.

Dokaj tipična iskušnja z match cevmi ''you win some you lose some'' pomebno je samo ,da se zadosti kmalu odločiš zamenjat cev ,če ne dela pač ne dela in zapraviš lahko na stotine eur v strelivu pa ful časa in živcev brez željenga rezultata namesto ,da bi zamenjal cev.
Citat:I'm on my 6th 284 barrel now.
1st one was shot out in approx 1500 rounds, but I spent half of that trying for too much velocity, using N560 and max pressures so I cant blame the barrel.

The next one was retired at about 600 rounds because it was a dog which would never shoot, showed no wear or erosion though. 


3rd one was shot out in 1000 rounds (approx 200 shots were using max pressure) but was very very accurate, just a very tight bore. I freind hardness tested the outside of the barrel and said it was very soft, but when it was machined, apparently it machined like butter. Only 2" of barrel has fire cracking so I will be reusing it after cutting off 2" to 29" long. It would still shoot well for 12 shots or so, but that was it, it started spraying them.


4th barrel (a Shehane) never shot well, but I put maybe 500-600 shots through at very high pressure and another 400-500 medium pressure loads. It showed almost no fire cracking at all, but was a dog so I put it away. 


The 5th barrel went very very well for over 2500 shots until a freind (I use that term loosly) machine guned 96 shots through it before a big shoot. (another story).

Borescope showed little erosion before the machine gun event, but had bad throat erosion for 2-3" after that. I cut 2" off, rechambered to Shehane and accuracy came back and I have got another 1000 rounds out of it and has only just started to lose its accuracy. (Very few hot loads through that barrel).

6th barrel only has a hundred fireforming shots, 60 or so max pressure loads and 24 medium loads so I will see how its life goes .

Talking to other 284 users, it seems hot loads cut the life a lot, but different barrels are softer or harder than others and some barrels just erode a lot quicker than others. 
Odgovori
#5
Hvala za odgovor in pojasnilo...se pravi  da moraš imeti malo sreče pri ceveh in izbrati nekaj kar je blizu in dobavljivo direktno do puškarja....v tem primeru je LW z nemčije,Bergara z Španije ,Border z Škotske oziroma zdaj so se preselili bližje v Anglijo in ostale.
In seveda tudi originalne cevi evropskih proizvajalcev orožja-recimo kupiš tikko z iztrošeno cevjo ali daš na njo ponovno tikkino ali pa kupiš eno od evropskih (LW,Bergara,Border...)
Kolikor sem se pogovarjal z uporabniki LW se dali pozitivne informacije glede LW cevi.
Zelo dober prijatelj strelja z LW in mu je na menjalni 6XC dobesedno potrgalo gevinde-žlebove...cev se je poslala nazaj v Nemčijo in po slabem letu je dobil novo v istem kalibru brez zapletov..."danke LW "
Ima mogoče kdo kake izkušnje ali ve kaj o  Bergari ali Border-ju?

Mr.T nekaj zate
http://bulletin.accurateshooter.com/2012...ong-range/
http://bulletin.accurateshooter.com/2008...-released/

LPT
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)