Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 3.33 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju
#56
No končno se pogovarjamo o nečem, kar ima smisel in ne o embalaži.

Kaj je (bilo) v dosedanjem Zakonu ni več pomembno, ker bo kmalu nov Zakon. Spremembe le tega pa diktira famozna EU direktiva, zato priporočam, da si jo še enkrat preberete: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/...32017L0853

Vsa zmeda s kategorijami, kot tudi precej ostalih stvari, je posledica EU direktive. Manj kot to, kar je DIKTIRANO v Direktivi namreč Zakon ne more sprejeti. In če le-to dobro berete, boste videli, da imamo razumnega predlagatelja, ki se zaveda, da je EU direktiva eno veliko skropucalo, vendar jo predlagatelj zakona MORA implementirati. In jo tudi implementira v kolikor toliko razumni obliki, za kar se predlagatelju lahko samo zahvalimo!

Je pa še zmeraj nekoliko netaktna definicija "športnega streljanja". V prejšnjem predlogu so bila to društva in organizacije v javnem interesu, sedaj je OKS. EU direktiva pa o tem piše: "uradno priznana strelska športna organizacija zadevne države članice ali mednarodno in uradno priznana strelska športna zveza". Logično bi bilo, da se tudi ta del prepiše, ne pa da se omejuje samo na članice OKS. Verjamem, da bodo prizadete Zveze na to primerno opozorile!

Kar se pa tiče 13.6.2017, je pa ta datum povsem nepomeben. VSI bomo morali najkasneje v 3 letih pravilno prekategorizirati orožje (ali pa kar takoj, če ga nosimo ali prenašamo), tako da je debatiranje o tem povsem odveč. 

Obstoječe orožje s "prevelikimi" nabojniki bo v A kategoriji, isto orožje, vendar z dovolj majhnimi nabojniki, pa bo B orožje. Za pridobitev novega nabavnega dovoljenja oziroma OL je pa kategorija nepomembna (A, B ali C), ker so pogoji enaki in spet trčimo v zgornjo definicijo športne zveze.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju - od Krgolob - 20-12-2018, 17:46Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)