Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 3.33 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju
#73
13.6.2017: ta datum je brezpredmeten, ker boš, tako kot tisti po tem datumu, moral vseeno prekategorizirati orožje:
takoj, če bo sedaj spadalo v A in ga misliš uporabljati (nositi ali prenašati),
Če imetnik orožje, ki je po tem zakonu razvrščeno v 6a., 7. ali 8a. točko kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo tega zakona razvrščeno v kategorijo B, prenaša, nosi ali uporablja, mora pri pristojnem organu izkazati upravičen razlog iz tretjega odstavka 17. člena zakona ali pogoj iz druge alineje četrtega odstavka 24. člena zakona ter orožje razvrstiti v kategorijo po tem zakonu.
- najkasneje v 3 letih, za vse B in nove A, ki jih do takrat ne misliš "nositi ali prenašati".
Imetniki orožnih listin, izdanih za orožje, ki je razvrščeno v kategorije na podlagi Zakona o orožju (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo in 85/09), morajo vpisano orožje razvrstiti v kategorije po tem zakonu, v 3 letih od uveljavitve tega zakona.
To pomeni, da bo potrebno najkasneje v 3 letih VSE orožne listine narediti na novo in je načeloma brez veze, da se ukvarjamo s 13.6.2017. Pod vse pomeni tudi sedanje "običajne" pištole, ki bodo po novem B5(b?) in ne več B1. Pri tem pa je zelo pomembno kakšno orožno listino boš ob prekategorizaciji dobil; Dovoljenje za posest ali Orožni list! In to ne glede na to, kar imaš sedaj...

Za pridobitev Orožnega lista (in posledično Izpita za polnjenje) bo potrebno potrdilo Zveze:
Posamezniku se iz razloga športa za nabavljeno orožje lahko izda orožni list, če predloži dokazilo, da tekmuje v uradnem tekmovalnem sistemu po predpisih o športu. V vseh ostalih primerih se lahko izda dovoljenje za posest orožja.
Zakon o športu: [i]uradni tekmovalni sistem je sistem tekmovanj v Republiki Sloveniji in mednarodnih tekmovanj v posamezni športni panogi, ki so stopenjsko razvrščena glede na njihovo medsebojno konkurenčnost, so v skladu s pravili NPŠZ ali pravili mednarodnih športnih zvez in jih je evidentiral OKS-ZŠZ[/i];

Če ostane tako kot je sedaj napisano, to pomeni zaton nekaterih dinamičnih disciplin (IASC, IDPA...) in praktično vseh preciznih (dolgovcevnih) disciplin. Še posebaj preciznjakarji bodo precej prizadeti, saj bodo dobili le Dovoljenje za posest, ki pa kot rečeno ne omogoča izdelave lastnega (preciznega) streliva.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju - od Krgolob - 21-12-2018, 13:13Uporabnikov, ki berejo to temo: 4 Gost(ov)