Ocena teme:
  • 3 Glas(ov) - 3.33 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju
#87
Ta predlog zakona je v javni in medresorski obravnavi. To pomeni, da zbirajo pripombe nanj tudi na posameznih ministrstvih: 
- kulturno, kar se tiče muzejev, zbiranja in podobno, 
- za šport: klasifikacija športa, tekmovalca in tekmovalnega sistema...
- za javno upravo, vsega kar se tiče UE,
- za kmetijstvo, za okolje in prostor in tako dalje. Saj razumete.

Predvsem bodite pozorni na Upravne enote; te morajo do naslednjega petka javiti svoje pripombe na ta predlog zakona. 
Si ne predstavljam UE, ki se strinja, da bo morala delati prekategorizacijo 140.000 kosov orožja več kot 41.000 posameznikom. V prvotnem predlogu zakona je bilo namreč rečeno, da obstoječi imetniki zadržijo svoje orožne listine ter kategorije, kot so jih imeli do sedaj. Ob poteku listine ali prodaji orožja, pa poskrbijo za pravilno prekategorizacijo in novo orožno listino. S tem v nobenem primeru ne zmanjšamo želje po večji varnosti na katero se sklicuje EU direktiva, temveč samo zmanjšamo povsem nepotrebno birokracijo in dodatno obremenitev UE. 
Po sedanjem predlogu pa morajo praktično vsi imetniki najkasneje v 3 letih (nekateri celo takoj) prekategorizirati svoje orožje. Če mislite, da se vas ne tiče; zahtevana je tudi prekategorizacija vseh pištol iz B1 v novo B5 kategorijo. Imate pištolo? Se vidimo na UE.

Povprašajte vašega referenta na UE ali je sploh usposobljen za pravilno prekategorizacijo obstoječega orožja? Še sam, ki se dnevno ukvarjam s svojimi kosi, nisem prepričan v katero kategorijo kaj spada. Zdaj si pa predstavljajte zmedo na UE, ko bodo morali ONI definirati kam kaj spada. Ne MNZ, ne trgovec, ne uvoznik, ne puškar, ne sodni izvedenec iz forenzičnega laboratorija, temveč referentka na UE. In če se hoče prepričati, da je orožje pravilno prekategorizirano, bo potrebno na UE spet prinesti vseh 140.000 obstoječih kosov orožja. Se pravi vse te kose, ki jih je pristojno ministrstvo z vsemi svojimi službami že nekoč razvrstilo ob uvozu v Slovenijo, ob prvi prodaji, ob prvem pregledu in vpisu na UE in seveda pri vseh nadaljnjih prenosih med imetnikih. Ali je to res potrebno in smiselno?

Vse UE že imajo na svojih mizah ta predlog zakona, preverite pri njih, kaj si o mislijo o tej dodatni in nepotrebni obremenitvi. In kaj bodo delali med prazniki, saj morajo takoj po novem letu oddati te svoje pripombe.

Lep božič vsem!
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju - od Krgolob - 24-12-2018, 16:02



Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)