Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
puška 6.5 Creedmoor vs 308 win - kaj bi se bolje prodajalo
Pri nas se kar se kalibrov tiče ravnamo po ameriškemu trgu, z določenim zamikom. 30-06 in 308 win sta ameriški klasiki. To kar sta bila ta dva tam pred desetletji, sta zdaj tukaj. S tem da imajo oni že dolgo še 270 win, tukaj pa je dokaj razširjen 7×64, oba pa zelo podobna in pokrivata enako nišo. Vsi že dolgo vemo, da gre pri obeh 30 kalibrih za dva zelo univerzalna in široko uporabna naboja, ki sta podprta s široko paleto tovarniškega streliva. V ZDA je orožarski trg ogromen in poleg ljudi, ki malo vejo o strelstvu in balistiki je tudi ogromen trg ljudi, ki o tem veliko vedo. Zato tam kot gobe po dežju rastejo razni nekoliko bolj specialistični kalibri. Enkrat je v modi eno, drugič drugo. V tem trenutku npr. 6.5 Creedmoor. Tam so velikemu krogu ljudi dobro znane lastnosti 6.5 mm kalibrov. Tukaj je pač širok krog ljudi, ki jim je važno da je kaliber dovolj močan oziroma univerzalno uporaben. Morda igra vlogo tudi dostopnost orožja in streliva, ter splošna prepoznavnost najširšemu krogu, oziroma "sloves" kalibra. Oba ameriška 30 kalibra imata za sabo celo paleto ameriškega streliva. Kar za nekatere evropske kalibre ne moremo reči. Marsikdo se že na podlagi palete streliva raje odloči za ameriškega kot za evropskega. In dejstvo je tudi, da o 6.5 mm marsikdo ve več ali manj le, da je "prešvoh". Treba se je zavedati, da se trgovci prilagajajo trgu in prodajajo tisto kar ljudje kupujejo. Ljudje želijo ameriške kalibre in ti so pač izpodrinili pred desetletji popularne 8×57, 7×64, 7×57...
Torej, 308 win in 30-06 ponujata vse tisto, kar povprečen strelec ali lovec potrebuje. Smo majhen trg in vse za vsakega pač ne morejo imeti na zalogi. Z malo vztrajnosti in potrpežljivosti pa se željeno ponavadi da naročiti in dobaviti.
Je pa vsekakor res, na zalogi naletiš na ta dva kalibra in le izjemoma na kaj drugega.
6.5 mm kot osnovni naboj pride v poštev predvsem pri športnih strelcih. Pri lovcih je zadeva takšna, da je zelo odvisno od lovišča in divjadi v njem ali si lahko privoščiš 6.5 mm kot osnovni kaliber ali ne. Večina lovcev ima za osnovni kaliber nekaj močnejšega in je potem eventuelno 6.5 mm nekakšna dodatna specialna opcija za določen namen. Nekateri pa iz vidika ekonomičnosti niti ne želijo imeti več različnih pušk in kalibrov. Zato pač posežejo po čem bolj univerzalno uporabnim. Sam ne trdim, da je 6.5 mm kot osnovni kaliber za slovenska lovišča najboljša izbira. Za veliko divjad je gotovo na voljo veliko bolj učinkovitih kalibrov. Pravim samo, da gre za kaliber s katerim lahko pokrivaš določene specialne niše oziroma potrebe. Recimo kot dodaten kaliber za revir z veliko manjše divjadi. Ali kot kaliber za nekoga, ki je zaradi postave ali zdravstvenih težav občutljiv na odsun. Vsekakor gre za kalibre, ki so za določen namen, npr. v loviščih kjer ni dosti velike divjadi in ni zaželjen močan odsun, v rokah dobrega strelca uporabni. Vseeno pa se jih ne da primerjati z univerzalnostjo in močjo 30 kalibrov.
Odgovori


Prispevkov v tej temi
RE: puška 6.5 Creedmoor vs 308 win - kaj bi se bolje prodajalo - od 40cal - 10-07-2019, 15:18Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)