Ocena teme:
  • 1 Glas(ov) - 1 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V Angliji je sekira po novem orožje?
#1
Očitno vsaj britanski mediji sekiro po novem obravnavajo kot orožje, nenavadno, da jo torej lahko poseduješ brez posebnega dovoljenja.

Saj ni res, pa je! Žrtev napada z nožem, zabodena v hrbet, je uletela v trgovino, zahtevala jebeno sekiro, jo celo dobila, vrgla 10 funtov (cena artikla) na pult in šla lovit tipa z nožem.

https://www.thesun.co.uk/news/9552719/st...ase-fight/
Odgovori
#2
Če se bodo poglobili v globino nekdanjega BRITANSKEGA IMPERIJA bodo brž ko ne dobili rešitev
Odgovori
#3
(04-08-2019, 12:33)Ales Napisal: Očitno vsaj britanski mediji sekiro po novem obravnavajo kot orožje, nenavadno, da jo torej lahko poseduješ brez posebnega dovoljenja.

Ni to "po novem".
Kuhinjski nož, kosa, sekira, peplnik, zvit časopis (Millwall brick), štumf s ključavnico, šraufnciger, lata iz ograje, itd. so orožja, kadar se uporabijo v ta namen.
Glede na to, da je zaštihan poba prišel v trgovino po sekiro, da nadaljuje spopad, verjetno ni ravno mislil nasprotniku drv nasekat.

Sicer je pa "orožje" v angleščini definirano kot:

WEAPON
1. any object which is designed to kill or injure (such as a bayonet, grenade, rifle, etc.)
2. any object which is used to kill or injure (such as a broken bottle, knife, piece of wood, etc.)
3. any object which is designed to cause damage (such as a bomb, missile, rocket, etc.)
    (Dictionary of Military Terms, 3rd Edition - Richard Bowyer)


Puške, pištole, hladno orožje... so prvenstveno "designed to kill or injure" in so zato (hvalabogu) regulirani. "Used to kill" je pa lahko vse od kamna naprej in seveda ne more biti regulirano.
Odgovori
#4
Aha ker ko si pri Sv. Petru je plus pet tock ce si tja prisel by intent in ne by design....
Odgovori
#5
Saj pri nas je ista definicija. Ampak sekira je (PRIMARNO!) orodje namenjeno sekanju drv, tako kot je baseball bat le športni rekvizit, kuhinjski nož pa za rezati pršut. Uporaba obeh zadev proti ljudem je pa lahko kvečjemu zloraba teh predmetov, niso pa zaradi tega sekire, bati, kladiva in kuhinjski noži orožje. Še lani smo namensko spraševali o teh stvareh, ko smo delali izpit za varno rokovanje z orožjem in smo dobili nekako tak odgovor. V teoriji se lahko človek z mačeto sprehaja po hosti in jo uporablja za jurčke, pa te policaj nima kaj nadlegovati. Ampak je pa tudi rekel, da pozna policajsko razmišljanje in ve, da v praksi pa radi težijo. Papers Samo, če ima pa kdo željo, mu pa lahko pokaže par členov, ki bi ga mogli utišati.
Odgovori
#6
Tongue 
Tut bančna kartica zna bit ostra  ;)
Odgovori
#7
Primarno? Kaj je to? So prvo sekiro naredili za sekanje drv in šele ko je PraJoža počil PraPoldeta po buči in videl da PraPolde ne giba več in da je PraPoldica sedaj brez PraPoldeda in da bo lahko sedaj 2x več lulčka namakal postala sekira orožje, ker je bil dva rečna zavoja dol PraFerdo in PraFerda še boljša k PraJožica in PraPoldica skup?


Dej prihrante nebuloze za koga drugega no...
Odgovori
#8
Ker sekiro se prodaja za sekanje dračja in cepljenje drv in nikakor ne za udarjanje po glavi (čeprav je to kar folklora pri nas). Uporaba proti ljudem je zloraba tega orodja. Nisem pravnik ampak tako so nam vsem povedali na tečju, da sekira in nož nista hladno orožje. Če pa tam lažejo ali narobe razlagajo zakonodaj pol pa kurc vse skup.
Odgovori
#9
kolk enih nebuloz pišete zaradi pravno formalne oblike definicije...
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#10
Barbapapa Napisal:kolk enih nebuloz pišete zaradi pravno formalne oblike definicije...
Iz slike je razvidno, da sekira, ki si jo je napadeni omislil za obračun z nožkarjem, ni namenjena za napad, saj so bojne sekire čisto drugačne. Jasno pa je, da če se da z nekim predmetom učinkovito nasekati drva, tudi rebra in betica hitro podležeta takemu predmetu.
Odgovori
#11
sj likalnik je tudi lahko smrtonosno orožje ... pa radio tut ... vžganega v elektriko ga vržeš nekomu v banjo ...

tako, da je brez veze govorit, kaj je smrtonosno orožje  :))
Odgovori
#12
No, orožje je vse tisto, ki je po delovanju ali obliki NAMENJENO povzročitvi telesne poškodbe. Vse ostalo pa je po definiciji predmet, ki se lahko uporabi kot orožje.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#13
Symon Napisal:Ker sekiro se prodaja za sekanje dračja in cepljenje drv in nikakor ne za udarjanje po glavi (čeprav je to kar folklora pri nas). Uporaba proti ljudem je zloraba tega orodja. Nisem pravnik ampak tako so nam vsem povedali na tečju, da sekira in nož nista hladno orožje. Če pa tam lažejo ali narobe razlagajo zakonodaj pol pa kurc vse skup.
Zloraba sekire je, če z njo tolčeš tako, da jo poškoduješ( recimo po kamenju) dokler jo pa uporabljaš tako, da se znuca, pa to ni zloraba.
Odgovori
#14
Aja pištole pa revolverje pa puške pa pri nas prodajajo za pobijanje pa je zgolj Slovenski fenomen, da jo velika večina uporablja za šport, hobi in lov in samo občasno za koga ubit?

A se sploh berete in uporabite miselni proces ko napišete take bedarije kot je "prodajanje z namenom" ali pa da ima nek objekt "primarno" rabo. Kaj bo država sedaj regulirala objekte po % njihove uporabe - potemtakem bi za "varno rokovanje izpit" in "zdravniški pregled" močno prej prišli v poštev predmeti ki imajo kot si sam rekel "primarno" rabo vse nekaj tretjega kot pa tisto za kar se zlorabijo.

Predmet je predmet sam po sebi in naravnem stanju v tem vesolju ne dela drugega kot od trenutka ko je narejen propada v neki "nepredmetno" stanje in čisto nič drugega.

Ključna beseda tu je človek, ki s svojim ravnanjem ali neravnanjem da POMEN predmetom

Človek-> živa narava-> volja -> akcija
Predmet -> neživa narava->odsotnost volje ->samo je

Samo idioti in kreteni resnično verjamejo, da je problem v drugi alineji in samo psihopatske svinje in potencialni množični morilci pod raznoraznimi pretvezami pa želijo prvi alineji določati kaj sme ali ne sme posedovati.
Odgovori
#15
Jurišni moped v ZDA 

https://www.youtube.com/watch?v=CJ419NEAJE8
Odgovori
#16
Pozabite, da sem karkoli napisal.  :))  Hotel sem samo reči, da sekira (pri nas) ni hladno orožje, že samo po definiciji iz ZOro-ta. 

20.  Hladno orožje so predmeti, kot so boksarji, bodala, buzdovani, gumijevke, tonfe, teleskopske palice in drugi predmeti, ki so prirejeni za napad.

Bom v prihodnje bolj pazil. Če bom sploh še upal kaj napisati ker vidim, da moram biti ekstremno previden, da ni kdo užaljen.  Doh
Odgovori
#17
(07-08-2019, 16:04)Mato Napisal: A se sploh berete in uporabite miselni proces ko napišete take bedarije /.../ da ima nek objekt "primarno" rabo.
/.../ Predmet je predmet sam po sebi in naravnem stanju v tem vesolju ne dela drugega kot od trenutka ko je narejen propada v neki "nepredmetno" stanje in čisto nič drugega.

Najprej je fino od vseh entitet ločit podmnožico, ki ji pravimo "izdelki". To so stvari, ki so zasnovane in narejene z določenim namenom. V angleščini = "designed to".

SSKJ "namen" definira: "kar opredeljuje kaj glede na to, čemu je, obstaja / Razdelitev izdelkov po materialu, načinu obdelave in po namenu"
Iz tega sledi namenska oz. primarna (upo)raba izdelkov.
 
PRIMER 1: Bajonet je narejen za ubijanje (definicija 1. designed to kill or injure), kuhinjski nož je narejen za kuhanje.
Lahko sicer tudi z bajonetom narežeš solato ali s kuhinjskim nožem zaštihaš naduteža, ki te na forumu žali, ker je prelen ali prenesposoben, da bi kulturno predstavil svoja stališča. (spada pod 2. any object which is used...) Ampak boš z bajonetom to lažje naredil, ker je bil dizajniran & izdelan s tem namenom!

PRIMER 2: Forum je narejen za izmenjavo informacij. Kljub temu pa ga marsikdo uporablja predvsem za futranje svojega ega in sproščanje frustracij.

PRIMER 3: Hitachi Magic Wand je bil dizajniran za sproščanje mišic... ženske so kmalu ugotovile, da je vrhunski tudi za drugačno sproščanje  :) in danes - 51 let kasneje - ga 99% uporabnikov nuca v funkciji spolnega pripomočka. Ampak "designed to" je pa še vedno "masaža mišic".
Pištole & puške so "designed to kill". Lovci, vojaki, itd. jih imajo (še vedno) za ta "primarni" namen. Športni strelci s(m)o pa ugotovili, da je streljanje fajn in sproščujoče in jih uprabljamo za šport.

(07-08-2019, 16:04)Mato Napisal: /.../ napišete take bedarije kot je "prodajanje z namenom" ali pa da ima nek objekt "primarno" rabo.

Ja, take bedarije, da ti v orožnem listu piše "lovsko, športno ali varnostno orožje" in ti ga za takšno uporabo tudi prodajo. In če kupljeno orožje zlorabiš, sledijo sankcije.


(07-08-2019, 16:04)Mato Napisal: Samo idioti in kreteni resnično verjamejo /.../ in samo psihopatske svinje in potencialni množični morilci pod raznoraznimi pretvezami /.../

Človeka,
ki se na forumu "krega" s SSKJ, nasprotuje definicijam iz Slovarja vojaških izrazov (ki ga uporablja Britanska vojska in je citiran tudi drugje v obramboslovnih vodah... tudi v Sloveniji) in pristno sovraži regulacijo dostopa do orožja, kot jo pozna večina sodobnih držav,
je (vsaj meni) zanimivo poslušati/brati... Ker ima drugačen pogled in se torej lahko od njega kaj novega naučim ali vsaj vidim stvari iz druge perspektive. Je pa predpogoj, da ta človek svoje trditve argumentira in da je spoštljiv do sogovornikov.

V upanju na več argumentov in manj ihte,
Miha
Odgovori
#18
(08-08-2019, 03:00)AmihA Napisal:
(07-08-2019, 16:04)Mato Napisal: A se sploh berete in uporabite miselni proces ko napišete take bedarije /.../ da ima nek objekt "primarno" rabo.
/.../ Predmet je predmet sam po sebi in naravnem stanju v tem vesolju ne dela drugega kot od trenutka ko je narejen propada v neki "nepredmetno" stanje in čisto nič drugega.

Najprej je fino od vseh entitet ločit podmnožico, ki ji pravimo "izdelki". To so stvari, ki so zasnovane in narejene z določenim namenom. V angleščini = "designed to".

SSKJ "namen" definira: "kar opredeljuje kaj glede na to, čemu je, obstaja / Razdelitev izdelkov po materialu, načinu obdelave in po namenu"
Iz tega sledi namenska oz. primarna (upo)raba izdelkov.
 
PRIMER 1: Bajonet je narejen za ubijanje (definicija 1. designed to kill or injure), kuhinjski nož je narejen za kuhanje.
Lahko sicer tudi z bajonetom narežeš solato ali s kuhinjskim nožem zaštihaš naduteža, ki te na forumu žali, ker je prelen ali prenesposoben, da bi kulturno predstavil svoja stališča. (spada pod 2. any object which is used...) Ampak boš z bajonetom to lažje naredil, ker je bil dizajniran & izdelan s tem namenom!

PRIMER 2: Forum je narejen za izmenjavo informacij. Kljub temu pa ga marsikdo uporablja predvsem za futranje svojega ega in sproščanje frustracij.

PRIMER 3: Hitachi Magic Wand je bil dizajniran za sproščanje mišic... ženske so kmalu ugotovile, da je vrhunski tudi za drugačno sproščanje  :) in danes - 51 let kasneje - ga 99% uporabnikov nuca v funkciji spolnega pripomočka. Ampak "designed to" je pa še vedno "masaža mišic".
Pištole & puške so "designed to kill". Lovci, vojaki, itd. jih imajo (še vedno) za ta "primarni" namen. Športni strelci s(m)o pa ugotovili, da je streljanje fajn in sproščujoče in jih uprabljamo za šport.

(07-08-2019, 16:04)Mato Napisal: /.../ napišete take bedarije kot je "prodajanje z namenom" ali pa da ima nek objekt "primarno" rabo.

Ja, take bedarije, da ti v orožnem listu piše "lovsko, športno ali varnostno orožje" in ti ga za takšno uporabo tudi prodajo. In če kupljeno orožje zlorabiš, sledijo sankcije.


(07-08-2019, 16:04)Mato Napisal: Samo idioti in kreteni resnično verjamejo /.../ in samo psihopatske svinje in potencialni množični morilci pod raznoraznimi pretvezami /.../

Človeka,
ki se na forumu "krega" s SSKJ, nasprotuje definicijam iz Slovarja vojaških izrazov (ki ga uporablja Britanska vojska in je citiran tudi drugje v obramboslovnih vodah... tudi v Sloveniji) in pristno sovraži regulacijo dostopa do orožja, kot jo pozna večina sodobnih držav,
je (vsaj meni) zanimivo poslušati/brati... Ker ima drugačen pogled in se torej lahko od njega kaj novega naučim ali vsaj vidim stvari iz druge perspektive. Je pa predpogoj, da ta človek svoje trditve argumentira in da je spoštljiv do sogovornikov.

V upanju na več argumentov in manj ihte,
Miha
Papers
Odgovori
#19
Da ne bo kdo doktoriral iz tega...na FDV-ju je sigurn še dovolj prostora za kaj takega...
Se pa strinjam z AMihom...manj ihte.
vem, da nič ne vem
www.tomasworks.com
Odgovori
#20
Hmm groziti s smrtjo je po novih pravilih dovoljeno, reči idiotu idiot pa ne? A moram na policijo prijaviti al gre za šalo morda in nerodno izražanje?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)