Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZASTAVA za začetnika
#1
Pozdravljeni, 

vprašal bi kateri model priporočate za začetnika v športni in lovski stroki oziroma programu ?

Hvala
Odgovori
#2
morda bi najprej začel z namizno,

[Image: namizna-zastavica-slo-in-eu.jpg]

šele kasneje šel na večje...?
Odgovori
#3
Big Grin 
(29-11-2021, 20:26)Marks Napisal: morda bi najprej začel z namizno,

[Image: namizna-zastavica-slo-in-eu.jpg]

šele kasneje šel na večje...?
Hahahaha, bravo
Odgovori
#4
Zelo smešno. No, lahko bi rekli tudi takole: za šport Yugo 65 EFI, za lov pa AR 55.
No, nekdo je postavil nerodno vprašanje, mi pa po njem.

Smem vprašat, zakaj od vse možne krame ravno zastava? Še nihče ni zastavi očital prevelike natančnosti...
Odgovori
#5
Thumbs Up 
hec pa drobiž morta vedno bit. pa brez zamere  Smile
Odgovori
#6
@Swen
- kateri kaliber imaš v mislih?
- kakšen namen uporabe?  (če bo za lov, ne bo ok za strelske tekme, kjer se strelja več strelov v nekaj minutah, tanka lovska cev pa je po 2-3 strelih že pretopla)
- če bo "tudi" za strelske tekme, rabiš debelejšo cev, posledično je 1kg težja, kar za začetnika v lovu ni ok, ker bo 2 ali 3 leta na skupnih lovih samo poganjal

Pri Zastava lovskih puškah je v natančnosti približno taka loterija: 2 od 5 sta "dovolj" natančni (pod 2 moa), 2 za silo uporabni (2 do 4 moa), 1 od 5 pa čist za Qrac. Govora je o uporabnosti za lov srednje do velike divjadi na razdaljah do 100m, ajde max.do 150m.  
Imel sem že nekaj opravka z Zastava lovskimi puškami mojih lovskih kolegov (pristrel, nastavitev daljnogleda). Večinoma so za lov do 100-150m kar uporabne. Osebno pa ne maram nobene Zastave niti kot darilo, ker mi je škoda dat tistih 73€ za upravno takso. Pa uporabljam relativno poceni puške, samo za eno sem dal več kot jurja (Rosler Titan 16 za 1300€), ostalo v rangu 300-800€.
Temu tvojemu začetniku povej, da naj bo zelo previden pri nakupu od lovskih kolegov, večina ima kakšno v omari, ki je sploh ne uporablja iz določenega razloga. Ta razlog se bo puške držal, tudi če zamenja lastnika.
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#7
Evo, Robi je po moje objavil na postavljeno vprašanje najboljši odgovor; iz osebnih izkušenj, podprt z dejstvi, brez formul in tabel. Top.
Morda manjkata slika ali dve jošk?.
Odgovori
#8
rabljene lovske zastave morajo biti ranga 300/400€. vse ostalo je rop in halucinacije lastnikov.
Odgovori
#9
Mk puška m56, ..
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#10
@marks: Ja, za 300/400 lahko dobiš zelo uporabno in dobro ohranjeno, lahko se pa tudi fajn naserješ  - oboje je možno.

@rmarin: dodajam manjkajočo slikco, celo s piercingom je  Mrgreen


Priponke Male slike
   
Better be judged by twelve than carried by six
Gun Control is the comforting lies that people tell themselves in order to deal with media induced hoplophobia.
Odgovori
#11
Stare zastave niso tolk napačne. Niso pa namenjene za tekmovanja. Saj tudi stari mauser zaklep ni več konkurenčen ostalimi. Če je dober naboj in kvalitetni daljnogled, lahko narediš lepo grupo na 100m. Govorim o kalibru 8X57! Drugi so lahko bolj natančni.
Nisem lovec, pa menim, da je tudi za lov zadovoljiva, saj je bila nekoč pri naših lovcih najbolj pogosto orožje.
Sedaj so pri lovcih aktualni Blaserji, pri športni strelcih pa Sako, Sabatti....
Če boš pa streljal kot začetnik za svoj gušt, pa ni tako slaba izbira. Ugodna cena, pa tudi kakšen Vortex z 9 x povečavo je kar OK. Ko jo boš prerastel, pa nabaviš kaj druga, samo bo pa cena kompleta 5000 +.
Odgovori
#12
če zamenjaš cev, potem je tudi maiser zaklep čisto konkurenčen ostalim. ampak potem je to dodaten strošek 500€+, kar pomeni zraven obstoječe cene puške že novo dobro puško...
razen če lovec želi control feed sistem.
Odgovori
#13
(30-11-2021, 21:33)savinjčan Napisal:  ...Niso pa namenjene za tekmovanja...
Z njimi se tekmuje v disciplini "Mauzermafije", le pravilnik je organizatorjem pobegnil v nepovrat.  Wave
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#14
Ah, Zastava... To kupujejo poznavalci, ki želijo jeklo in control feed sistem. S tem ni nič narobe. Ampak, v praksi so še čehi šli na modernejši sistem, pa so dolgo sloveli po kvalitetnih ugodnih mauser zaklepih. Včasih so bile to solidne delovne puške. Sedaj jih je malce povozil čas. Mauser sistema se ne da primerjati s kakim modernim nemškim zaklepom. Je bil za tiste čase revolucionaren varen sistem. Ampak sedaj je veliko novejših bolj izpopolnjenih.
Če bi si omislil kakšen custom lovski komplet izdelan po naročilu bi razmislil o Mauser zaklepu, seveda s kako avstrijsko ali nemško cevjo. Zastava pa... Ne morem verjeti da se to omenja celo ne samo za lov ampak poleg še tekmovanja.
Odgovori
#15
Zastava je kot Golf II. Kupiš zaradi zgodovinske nostalgije ipd. in je to popolnoma legitimen razlog, za kaj resnega pa to ni. Sam imam Zastavino puško in pištolo s katerima občasno zelo rad streljam, na tekmo pa z njima ne bi šel. Če bi bil lovec pa tudi na lov ne.
Odgovori
#16
... ampak (kot je že 357 omenil) ... M56 v kalibru 22lr (miniminimauser Dumb ) se še danes lahko uspešno kosa v kategoriji "odprti merki" ... čeprav je zaradi "pomanjkanja" nabojnika  polnjenje zamudno ... se pa v tem času strelec malo umiri, nadiha, ponovno skoncentrira in potem  S-clay ...

lp upor500
Odgovori
#17
..."Če bi bil lovec pa tudi na lov ne".

Ja zakaj pa za lov ne bi bila dobra??? Po moje je več kot ok.
Odgovori
#18
Srečanja lastnikov Golfov II se ne udeležiš z novo Hondo. Na dirki F-1 ne vozijo Golfov. Torej, ne sme se mešati jabolk in hrušk.
Zelo pa je nerodno, ko se originalen kos orožja ( recimo zgodovinsko/vojaško puško ) predela le zato, da se pridobi nešportna prednost. Na žalost organizatorji tekmovanj ( orožnih vaj ) to početje dovoljujejo...
Tekmovati se ne začne kar čez noč, prej se je treba marsičesa naučiti. Za začetnika preciznega streljanja je M56 ( 22LR ) povsem dobro orožje, ki je lahko odskočna deska za poznejše streljanje s standard enostrelnimi puškami ( diopter ). Tudi na M56 se lahko namesti diopter. Obstaja izvedba omenjene puške, ki je nekoliko "sfrizirana" in že v osnovi brez odprtih merkov.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
(01-12-2021, 13:41)mamaluk Napisal: ..."Če bi bil lovec pa tudi na lov ne".

Ja zakaj pa za lov ne bi bila dobra??? Po moje je več kot ok.
Kot sem napisal sicer nisem lovec, bi rekel pa da za ne dosti večji denar dobiš namenu primernejšo. Seveda tudi z Zastavo pade divjad, tako da lahko, da se motim. Za športno strelstvo VK pištola ali VK puška pa ne glede na disciplino (z izjemo morda nekih nišnih "mauser" tekem) Zastava ni konkurenčna.
Odgovori
#20
Ja, to mi je jasno, da ni konkurenčno za tekme. Pa še Zastavino orožje izdelano do l. 1990 je dosti boljše kvalitete kot novejše, tako da novega kosa res ne bi kupil...
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)