Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kateri strelni daljnogled za MK puško
#1
Pozdravljeni, kupujem strelni daljnogled za MK puško, večino se bo streljalo v dobrih svetlobnih razmerah na razdalji do 100m. Pregledal sem kar dosti ponudbe in sem v ožji izbor uvrstil ta dva daljnogleda, cenovno sem pa pripravljen odšteti za daljnogled okrog 150€:

[url="http://www.optics-trade.eu/shop/si/strelni-daljnogledi/vortex-crossfire-4-12x40-ao.html"]http://www.optics-trade.eu/shop/si/stre ... 40-ao.html[/url]
[url="http://www.optics-trade.eu/shop/si/strelni-daljnogledi/hawke-varmint-2-5-10x44-sf.html"]http://www.optics-trade.eu/shop/si/stre ... 44-sf.html[/url]

Zanima me če ima kdo izkušnje z temi dvemi daljnogledi slabe ali dobre [img]{SMILIES_PATH}/icon_biggrin.gif[/img] , oz. če ima morda kdo še kakšen drug predlog.

Hvala
Odgovori
#2
Vortex - vse ima bolje ali vsaj enako - razen, če te ne moti postavitev sistema korekcije paralaxe na objektivu. Lažje in bolj dostopna je stranska kupula - ta način nudi pa Hawke iz tvoje povezave.

Sam osebno sem "fan" večjih povečav. Ne vem, če boš z 12x povečavo videl MK luknje na 100m (do takšne razdalje si napisal, da bi rad streljal)?!
Odgovori
#3
Pozdravljen!

Beluga ima Hawkov strelni daljnogled 6-24x44 za 180 €.
Z mojo malokalibersko ZKM 452 se žal na 100m z dokaj dobro municijo ne da kaj prida streljati (raztros), Anschutz je boljši, samo 100m za mk ni malo - za doseganje dobrih rezultatov.

[url="http://www.beluga.si/default.asp?cid=13"]http://www.beluga.si/default.asp?cid=13[/url]

LP!
Odgovori
#4
V tem izboru bi pa še sam imel težavo izbrati boljšega, saj gre za zelo primerljiva strelnega daljnogleda in tudi cenovno ne igra veliko vloge razlika med njima. Vortex ima sicer malo boljše kupole za nastavljanje križa, Hawke pa ima stransko kupolo za izravnavo paralakse, kar je bolj priročno kot obroč na objektivu. Je pa seveda ob tem treba vedeti, da stranska kupola (side focus) zahteva en dodaten sklop leč (lahko tudi eno samo lečo več) in so zato optično predvsem v nižjih cenovnih rangih takšni daljnogledi slabši od AO (Adjustable Objective) daljnogledov.

Bi še pa rekel besedo glede visokih povečav.
Vsekakor je super imeti daljnogled z visoko povečavo, ki nam omogoča da po strelu kar s spremembo povečavo pogledamo kam na tarči je padel zadetek. Načeloma se seveda nikoli ne strelja pri maksimalni povečavi (seveda so prakse različnih strelcev zelo različne), ampak nam pa potem zaradi visoke povečave ni potrebno uporabljati spektiva. Poanta pa se skriva nekje drugje. Vsaj po mojih izkušnjah se nizka cena in kvalitetna optika visokih povečav zelo izključuje. Eno je imeti S&B PM II 12-50x56 in ga uporabljati na visokih povečavah, nekaj povsem drugega pa je imeti daljnogled za 400€ ali manj pa v visoki povečavi. Pri optiki tako ali tako kvaliteta šteje več kot vse številke in skoraj bi upal staviti, da je s Zeissom Diatal 6x42 možno bolje videti .308 luknje na 100 metrov kot z vsemi 6-24x daljnogledi v rangu do 300€.

Daljnogledi serij Vortex Crossfire in Hawke Varmint so dober primer tega, saj sam med njimi povečave 6-24 ali 8-32 ne bi izbral, ampak mnogo raje 4-16, 4-12, 3-12, 2.5-10. Seveda pa so okusi in oči vsakega med nami zelo različni.
Odgovori
#5
Si bom sposodil kar tole temo..

Ima mogoče kdo od forumašev lastne izkušnje s katero izmed sledečih optik?

Hawke Vantage SF 6-24x44
https://www.optics-trade.eu/si/hawke-van...24x44.html

Hawke Vantage IR 4-16x50 AO
https://www.optics-trade.eu/si/hawke-van...50-ao.html

Vortex Crossfire II 6-18x44 AO
https://www.optics-trade.eu/si/vortex-cr...44-ao.html
Odgovori
#6
Imam Hawkeja (Hawke Vantage SF 4-16x44) in moram reči, da sem z njim izredno zadovoljen. Tanek križ, dobra izdelava...nimam pripomb.
vem, da nič ne vem
Odgovori
#7
Imam Vortex Crossfire II 6-18x44 AO, tanek križ z BDC (bullet drop compensation), ki je super zadeva sploh pri MK.
Luknje na 100m se vidi, imam ga na CZ mod:2.

LP
Odgovori
#8
Hvala obema za odgovor Smile

@Kapsl, imaš mogoče kakšno sliko kako zgleda ta setup na tvoji CZ, po možnosti z sunshade tulcem, ki pride zraven? Smile
Odgovori
#9
Montaža je iz enega komada, pogled čez mehanske merke ni mogoč, pozabil katera... nabavljena v Koptexu. Pride karseda nizko, sem pa z dremlom pobral proč materijal nad zaklepom, ker je bila spodaj ravna in izmetavanje tulcev ni bilo možno.    
 Z daljnogledom sem zadovoljen, nastavitve držijo tudi po mnogih ponastavitvah, izdelava o.k.,  
Pri razmerju cena- kvaliteta zna bit pri vrhu.  
Pa ob slabi svetlobi na večje povečave pozabi. Ni za jagre iz mraka... Eh
   
Odgovori
#10
Super, ful hvala za informacije, dobro zgleda Smile  Glede razmerja kvaliteta/cena sem tudi drugje zasledil, da naj bi bil Crossfire II top izbira. Čeprav za Hawke Vantage tudi pravijo podobno Smile

Sem pa nakoncu šel v tretjo smer in se zaenkrat za na CZ 455 odločil za Nikko Stirling Diamond 6-24x50 LR, imel priložnost ugodnega nakupa.

https://www.optics-trade.eu/si/nikko-sti...50-lr.html

Ampak me pa tale Vortex še vedno matra, tako in tako rabim še eno optiko in se zna zgodit, da bo prav tale Smile
Odgovori
#11
jst osebno raje gledam za čim manjšimi optikami (dolžinsko), sploh za na MK...
Odgovori
#12
Kaksna posebna prednost krajsih? Mogoce manjsa teza? Ker zgolj vizualno so meni veliko bolj vsec daljse Smile
Odgovori
#13
kompaktnost, okretnost.
Odgovori
#14
Optika prispela, Nikko Stirling Diamond 6-24x50 LR z mildot križem Smile

   
Odgovori
#15
Wink 
(13-01-2018, 18:37)dex Napisal: Optika prispela, Nikko Stirling Diamond 6-24x50 LR z mildot križem Smile

evo sedaj, pa na strelišče probat. se morva zment za kakšno soboto..... Grin
Odgovori
Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)