Ocena teme:
  • 0 Glas(ov) - 0 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Long range tako kot je treba
#1
Ker so naše tekme ponavadi že na 300m bolj ugibanje kam gredo streli (in prepogosto je rezultat majhna grupa ampak na čisto napačnem mestu), je tale video prav luštno za pogledat, kako so stvari drugačne tudi na 800yd kjer se tarče označujejo med streli. Vse skup je tudi lep primer sodelovanja med strelcem in opazovalcem. Pri nas je kaj takega verjetno čista utopija?

http://www.youtube.com/watch?v=2AHeh3nZm5c
Odgovori
#2
Zakaj bi bila utopija - kako pa misliš, da začetniki pri nas lahko zasedejo prvo mesto na tekmovanju!?

Daj mu (takšnemu zmagovalcu) puško, nastreljeno na 100m, pa mu reči, naj pride (sam brez pomoči) v tarčo na 300m...!?

No - upanje na to bi bila utopija...

Sicer pa imamo pri nas samooklicane strokovnjake, ki se delajo, da znajo veter na oko določit v decimalko natančno... :-O =)) :-@

...samo potem pa nekako ne znajo več ustrelit (retrogradna trenutna amnezija), ko morajo kaj dat od sebe in se izkazat in pokazat to "znanje" in večdestletne izkušnje v praksi... >-)

Zame je tisti pravi strelec (je dober tako za strelca, kot za opazovalca), ki bo si sam odčital veter in sam poklikal optiko in tudi potem zadel MUŠ na tej razdalji (pa četudi je vreme strelcu neprijazno)...!? =D> m/
Odgovori
#3
Znaš zračunat kdaj bo to možno pri recimo 4 letnih terminih na streliščih ki imajo kapaciteto za 500+ vendar nikakršnega feedbacka na to kam je strel šel (backstop, ki ti nakaže kaj si naredil) tako, da je učenje napak nemogoče, ker je strel lahko 1cm al pa 1km od tarče v vseh možnih smereh?

Pr nas to ni mogoče ker nobeno strelišče nima primerno urejene infrastrukture (Rudnik ima edini kanale pa še to samo do 100m kjer jih pa za ta namen ne rabiš) in največ kar lahko mi naredimo je strelec in spotter v kombinaciji traca (ki pa je ali pa ni viden in kolikor se pač vidi efekte - če maš srečo da se) kar je sicer ok vendar se to ne uporablja za zadevat muše od .25MOA ampak silhuete od 40cm (beri vojaški natančnosti standardi). Tako, da za naše razmere je longrange več al manj utopija in brez redne infrastrukture, ki bo omogočala učenje (recimo Lipe in tarče v peskovniku kjer nato en dan nažigaš in se učiš kam je kaj šlo ob kakšnih pogojih) in po kakih nx10 seansah in kako leto ali dve kasneje bi morda tudi prišlo avtomatsko prepoznavanje vetra in odklikanje ter morebiten muš.

Moja izkušnja včeraj z Bača je bila pač taka, da je ob konstantnih menjavah vetra že na 600m nemogoče brez feedbacka držat smer medtem ko je višina bila več ali manj perfect je horizontala bila v intervalu od 60cm pa je pihal veter recimo med 5-slabih15kmh - simulacija tekme oz. 20 strelov na pamet kot se ti zdi da piha. Sicer se tolažim oz. imam občutek, da bi ob redni taki vaji lahko dokaj uspešno izvajal popravke (streli na plato 30cm) vendar glede na zakon padajočih vrednosti bi za naše tarče in natančnost ki je za muš potrebna tudi ob mesečnem rednem treningu to vseeno trajalo verjetno leta. Glede na to, da so ti razni amerosi iz f-class videov vseživljenjski long range strelci z odlično infrastrukturo je pri nas kaj več kot občasnih lepih centriranih skupin in lepih rezultatov na večje razdalje utopično pričakovati, ker brez sistematičnega dela se pač vrhunskih rezultatov ne bo dosegalo - konstantno.
Odgovori
#4
Večkrat omenjeno je pomebno z koliko% , 80-90% vs 98%-100% lahko zmagaš. V kolikor je odgovor 80% rezultata je za moje pojme škoda streliva in cevi potem, zadeva je pač strelski piknik.

Slovenski 1000m rekord je verjetno večino strelov v tarči 100x100cm, tu so vsi streli v 20cm 10ringu ok je 800y ali če bi pokali na 1000m bi bolji prav tako poslali vse v tist 10ring, folk naj neha fantazirat in dojame enkrat, da dokler ni nekih osnovnih pogojev (real time povratna informacija iz tarče + zastave) je to samo malce glorificirana delaboracija streliva nihče ne pravi da ni zabavno a tekmovanje ni ravno na kakem nivoju.

Pa de ne bo pomote vrjetno je nekaj strelcev, ki bi lahko v čisto resno tekmoval tudi mednarodno(tu ni mišljeno gore dole po balkanu) a pogoji naših strelišč ne omogočajo kvalitetnega strelstva preko 100-200m torej razdalje na katerih je povratna informacija več ali manj zagotovljena skozi optiko.
Odgovori
#5
> Glede na to, da so ti razni amerosi iz f-class videov vseživljenjski long range strelci z odlično infrastrukturo je pri nas kaj več kot občasnih lepih centriranih skupin in lepih rezultatov na večje razdalje utopično pričakovati, ker brez sistematičnega dela se pač vrhunskih rezultatov ne bo dosegalo - konstantno.

vrjeli ali ne imajo ameri kar se strelišč tiče ravno eno tako srovšno kot mi preko 200y imajo bore malo strelišč , na 1000y strelišča se vozijo po par sto km daleč, je pa res da je tistih nekaj 1000y strelišč urejenih z jarki za tarče pa z razliko od naše vojske njihova podpira strelstvo. enako v VB, če malce resneje prebirate Target shooterja ja jasno, da so tudi englezi ,kot najbolj razvita f klas članica omejeni na par vojaških strelišč ki pa imajo jarke ali celo elektroniko, pokajo 10x letno in nekaj najboljših strelcev poka največ 4-5x tekem letno(ker cev v trenutno najboljših short magnum kalibrih ne zdrži več 500-700strelov) tako je kvaliteta takega strelstva vedno omejena. Zaradi tega f klasa ponuja relativno nizek prag 'vrhunskosti' kar je tudi eden od razlogov za popularnost.
Odgovori
#6
Ne upoštevaš, da v nekaterih zveznih državah lahko prosto streljaš na javni zemlji (zanimivo to ne smeš v Texasu :) ) povsod lahko z dovoljenjem lastnika (ali če si lastnik) streljaš na privatni zemlji (in tam se privatne parcele ne merijo v m2 ampak arih oz. recimo tako, da streljanje na domačem pragu na 500m tam ni ravno redkost...) in, da ne glede na čas vožnje vsaj IMAŠ možnost redno streljat na javnih streliščih.

Definiraj bore malo je to recimo 10-20 na zvezno državo, če pogledaš sezname NRA strelišč niti pod razno ni malo je pa res da je večin privatnih (beri isto kot Rudnik le da moraš plačat tečaj tako, da niso public -> oni zastopijo public malo drugače kot mi) ali klubskih in da je pravih public strelišč (ala Rudnik kjer lahk vsak pride za 1h pokat) res recimo za Texas okoli 10 vendar če sem prišteješ še privatna in v nekaterih državah možnost, da streljaš na javni zemlji situacija ni niti pod razno primerljiva s Slovenijo, kjer je številka de facto 0 oz. je vse dokaj random pa še tisto kar dobimo 500+ je na nivoju ameriškega sistema "public land shooting". To je pač naša realnost in brez številk in enotnosti ni možnosti niti napram SV niti komercialno saj recimo ROI za vzpostavitev 1km public verjetno kako stoletje, da ne govorim o papirologiji, ki je verjetno tudi tam tam s ROI :).
Odgovori
#7
> pmarijan said:

> Zame je tisti pravi strelec (je dober tako za strelca, kot za opazovalca), ki bo si sam odčital veter in sam poklikal optiko in tudi potem zadel MUŠ na tej razdalji (pa četudi je vreme strelcu neprijazno)...!? /

pa tudi če ga bo zadel, o tem ne bo imel pojma dokler mu nekdo prinese tarčo?
Smisel športnega streljanja je da tisti ki obvlada prvine posamezne discipline in jih pravilno izvrši, doseže visok rezultat. Torej, kot je v relativno popularnem F classu, če ti obvladaš tehnični del (puška, optika, rest, strelivo) in človeški del (ocena vetra, miraga in vsak kolikor toliko pravilno proženje) bi zadeva morala biti v X.
Primer, ki bo vsaj približno ilustriral absurdnost situacije - vsi poznamo košarko, OK?

Snajperist (vojaški) bi moral kjerkoli iz dvorane zadeti s prvim metom vsaj tablo + tako, da ga nihče ne opazi.

Taktični (športni) snajperist ima podobne zahteve, le da se mu ni treba skrivat.

Športni long range strelec meče proste mete in pa trojke, recimo 20x in naj bi brez pokrivanja zmeraj zadel koš.

V SLO long range sceni pa je tako da se tistemu, ki meče žogo da na nos ene debele špegle, recimo z +20 dioptrijo in se mu reče naj meče žoge proti košu, na koncu ko jih zmeče 20 pa se mu pove koliko jih je zadel in kam približno so leteli...
Odgovori
#8
V zda ima nekaj držav kar nekaj strelišč a veliko držav bore malo še posebej države kjer je večji del populacije a če rečeš da se fjakaš po 300-500km na strelišče je to nekako tako kot, da greš na strelišče po državah Eu v 500km radiju.
Za nas itak neuporabno za reden trening neuporabno tudi z njih.
Odgovori
#9
Jaz sem pisal izključno o sodelovanju - komunikaciji - med strelcem in opzovalcem. Seveda - če ne vidiš zadetka, je vse skupaj potem pritiskanje na neko točko, pa kam pade-pade (kot pravi Master - zaupanje vase in v to, kaj počneš - kar pa ne gre brez kvalitetnega treninga). Lep primer je bil cca dva meseca nazaj, ko smo bili na Baču na 1000m (bolj Yardov). Zaradi zelo neugodnih vremenskih razmer spoter ni videl "bullet trace-ja", branje vetra pa je bila zelo zahtevna naloga, saj se je v tem km večkrat spremenil (vsaj jakost) vsaj 2-4x. Tako sem se jaz odločil, da si bom veter bral sam in bom spoterja poslal sedet "pred tarčo", :D da bom imel feedback, če bom sploh v tarči. Res da ni jarka in označevanja vsakega zadetka, ampak, če ti spoter reče racimo: "...devetka na šest", potem ti je tudi brez vpogleda na tarčo jasno, kam je priletelo...!? Res pa je, da sem tudi sam zelo slabo ocenjeval veter, sam sem naredil komaj polovico max rezultata in v tarči je bilo 13 od 15 strelov... #-o :-SS #:-S

...no - saj bomo še kaj potrenirali, pa bo... B-)

Ampak - če gledaš posnetek, bi vsak povprečen "pritiskač petelina" tam lahko dokaj dobro ustrelil z takšnim vetrom, vodenjem/navigiranjem, orožjem, opremo, municijo...

Hec je v tem, da ni toliko problem pritiskat, koliko je problem ugotovit, kam in kdaj pritisnit, zato menim, da je večina rezultata delo spoterja, oz. če je strelec sam še toliko težje, ker mora še pritiskat zraven...
Odgovori
#10
>če gledaš posnetek, bi vsak povprečen "pritiskač petelina" tam lahko dokaj dobro ustrelil z takšnim vetrom, vodenjem/navigiranjem, orožjem, opremo, municijo...

... ampak samo če bi imel tako lepe košate brke ;)

Mr.BR B-) je dobro rekel; F class ima relativno nizek prag "vrhunskosti" pri kateri velik del igra nakup tehničnega dela, zato pa je tako popularna med rekreativnimi strelci... ali po domače, rekreativec si v večini primerov ne more privoščiti potrebnega treninga da bi bil konkurenčen pri recimo trojnem položaju, medtem ko si precej lažje "kupi" konkurenčnost vsaj do nekega nivoja pri streljanju v Fclass.

aja, še nazaj k analogiji s košarko; če bi moral driblat pod košem, bi bilo pa IPSC :)
Odgovori
#11
Ok z vsem se strinjam razen z fantaziranjem o temu kako berete vetr, priznajte si da ugibate z natančnostjo pribljižno enaki metanju kovanca. Vidite ga mogoče 1 m pred nosom in mogoče okoli tarče pa še ta dva samo kvirno razberete v smeri levo desno , ostalih x00m ko zadeva leti po balistični krivulji ponekod kar nekaj metrov nad tlemi in linijo pogleda pa si samo domišljate . Ker tako super berete vetr bi vsi radi imeli vsaj 80x povečavo na daljnogledu in 100x na spektivu najbrž zato, da se še bolje bere miraž pa to.
Za branje le tega priporočam malce treninga na majhni razdalji(50m) da vidite sploh za kaj gre in kako se ga vidi da ne bo potem preveč fantaziranja na spektivu za 100Eur kjer je miraž predvsem v glavi.

Za branje vetra na žalost poleg relativno high end(spektivov za 1000+ eur) opreme rabiš tudi nekaj tehnične opremljenosti strelišča.
Za ta namen imajo komplet konkretnih zastavic na enakomernem razmaku in spotter opazuje vse ne samo zadnji par , zastavice so tudi standardizirane in strelci relativno natančno vejo kaj kažejo pa ne zaradi kakega Vinetu gena ampak ker so na voljo relativno natančni podatki o tem kaj kažejo.
Pa da ne bo pomote nekatera strelišča zastavic nimajo a jih seboj prinesejo in postavijo strelci tako, da to ni nekaj kar ne bi bilo izvedljivo na naših streliščih samo malce volje je treba.

Attached files [Image: a72a7e1a5474953ca296ced9cbb3d3.jpg] [Image: 6875f91f5496492d7f1ab4371e1675.jpg] [Image: d6e359295a3311115c0ca38e73f720.jpg] [Image: 1cdd9df8ded6387fde5afe71735aee.jpg]
Odgovori
#12
Postalo je kar zanimivo, zato bi postavil ( zaenkrat ) le eno vprašanje:
Kaj pa v primeru, ko ni vetra?
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#13
...pritiskaš koliko hitro se da - seveda samo, če si v brezvetrje nastrelil puško (razen, če si upošteval veter pri nastavitvah, potem pa čakal in streljal v brezvetrju)...

Mr.T - jaz osebno sem opazoval travo, bližnji gozdiček in veje dreves pri tarčah, ter en trak, ki je bil na nosilcih tarč. Kako hitro je veter pihal ne vem točno (sklepal sem, da je bila konstanta okoli 4ms), vendar sem nekako ugibal glede smeri in jakosti vetra - kot sem že dejal, mi je ratovalo to bolj slabo (glede na nikakav rezultat)...
Odgovori
#14
Nima veze v tarči je še vedno samo večina strelov(zato so se nekateri navadil poslat še par šusov več na tarčo ,smo že vidl večkrat v živo streljanje 30 namesto 20 in na koncu17 v tarči tudi, če jih bi takim mojstrom slučajno ratalo 25 krogl v tarčo spravit je rezultat vrjetno po odbitih krogih še vedno boljši od tistega, ki jih ima notri samo 15 ), nikakor niti blizu temu na videu ko je 7 od 10 strelov v X , ker se ne vidi kam se zadeva, tarče pa so za nameček namesto na 1000m verjetno na 970m kar prinese kake 30cm pre visok strel zaradi manjkajočega podatka o razdalji, glede vetra, če ne drugega se po kaki rundi naredi vsaj nekaj termike tako, da vedno je.

V vsakem primeru je pri nas do nadaljnega long range = čisto zabaven strelski piknik z delaboracijo streliva in obveznimi zgodbami o tem kako majhne so grupe in kako se bere veter in miraž. :-SS ,

Ali je zadeve mogoče izboljšat in kako ?
Je nekatere rešitve so relativno enostavne in poceni(prave tarče,zastave ,znane in natančne razdalje do tarče za vsa strelska mesta ,video prenos iz tarč je malenkost bolj zahteven a še vedno izvedljiv z relativno malo denarja) a med trenutnimi organizatorji ne vidim nikogar, ki bi se hotel toliko potrudit.
Odgovori
#15
Ko ni vetra, se ne moreš izgovarjat, da je bil za slab rezultat kriv veter. ;)

Kar se tiče več poslanih strelov proti tarči, kot je predvideno, pa naslednje:
Tekme višjega nivoja, na opremljenih streliščih, imajo pravila, ki se jih mora tekmovalec držati, če si noče pristreljat DQ. Pred streli za oceno/rezultat je določen čas ali pa določeno število strelov v tarčo za preizkus. Ko ta čas poteče, je na vrsti čas za določeno število strelov v tekmovalne tarče. Strele beleži elektronika ali pa zapisnikar. Ko poteče čas ali pa je ustreljeno dovoljeno število strelov, se tarča spusti...
Torej, nobenga balinanja. ;)
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#16
> Ko ni vetra, se ne moreš izgovarjat, da je bil za slab rezultat kriv veter.

Se ne bi strinjal iz več razlogov v koliko bi vsaj pribljižno štimala strelska razdalja(te pogosto odstopajo) veter ali ne v kolikor ni viden zadetek je to še vseno streljanje na pamet, najbrž imajo zato v ISSF vse kar se da točkovano sproti ker so taki profiji

Za hec reciva, da bi glinasti golobi ne razpadal in bi samo nakoncu preštel koliko je poškodovanih, kakšen misliš, da bi bil rezultat ,jaz ti povem, da niti blizu takemu kot si jih vajen sedaj nakoncu pa bi pribili kako pametno o tem kaj so dobri strelci pogosto omenjeno pri nas kako so carji tisti, ki znajo kljub vsemu ustrelit na pamet. nekako tistih pol strelov v tarčo in seveda kako so bedatki in amaterji tisti ki bi radi v dobrih strelskih pogojih pokali vse v X kot tale na videu.
Odgovori
#17
> mr.T said:
> Ali je zadeve mogoče izboljšat in kako ?
> Je nekatere rešitve so relativno enostavne in poceni(prave tarče,zastave ,znane in natančne razdalje do tarče za vsa strelska mesta ,video prenos iz tarč je malenkost bolj zahteven a še vedno izvedljiv z relativno malo denarja) a med trenutnimi organizatorji ne vidim nikogar, ki bi se hotel toliko potrudit.

Še zmeraj imaš možnost, pa vse to zgoraj našteto nabavi in časti sam enemu izmed organizatorjev tekem (glede na to, da praviš, da je to zate relativno malo denarja) - po lastni izbiri, ali pa ne častit organizatorju, pa samo nabavi za vse strelce, oz. predvidena strelska mesta, pa pridi na tekmo, vspostavi sistem, odstreljaj tekmo in počakaj do konca, ter nato še pospravi in odnesi s seboj nazaj domov (da ne boš rekel, da se je kdo okoristil s teboj)...

Sem siguren, da ti nobeden organizator tega ne bo preprečeval... ;)

Mogoče je pa to v programu za Žančane v naslednji sezoni...?
Odgovori
#18
"Mr.T", daj skoncentriraj se malo...Če je zadetek v tarči, na pravih streliščih dobiš o njem informacijo. Če je bil strel oddan in zadetka v tarči ni, je zgrešek, ki je točkovan z nič krogov.
Pri negativni oceni ugleda, prosim za komentar, ker bom drugače sklepal, da gre za čisto zlobo  Mrgreen
Odgovori
#19
Veter vedno je zelo zelo redko da je tako šibek da je njegov vpliv pod .3mil@1km.
Glede vetra ne bo držalo da se ga ne da ocenit vendar je to pač zahtevna veščina, ki tako kot vse terjajo vajo in izkušnje. Koliko strelcev si zapiše pogoje in kako so streljali dosedaj sem videl samo admina da je pisal in beležil... Ravno tako ne velja da rabiš dober spektiv, da vidiš mirage, ravno tako ne velja, da se zaradi parabole leta veter tako spremeni saj pri nas ni strelišč kjer bi se streljalo preko doline (lipe izvzete kjer se strelja nad rahlo depresijo). Edino kar je pri nas pogosto je dokaj kompleksen veter, ki rad spreminja smer ali piha v sunkih, kjer pa je zopet stvar strelca in njegove veščine, da počaka, rafalno strelja ali igra loto.

Drugače se pa strinjam, da bi vsak resen strelec (pa ne glede na organizatorja) moral investirat v video sistem, saj le tako lahko na naših streliščih dobiš 100% feedback strel za strelom ob vseh pogojih.
Odgovori
#20
Jaz nimam videosistema, pa sem do sedaj še zmeraj imel feedback, kam je priletelo (če je bilo v tarči)... ;)

OK - res pa je, da nikoli nisem streljal na daljše razdalje od 300m sam, da bi videosistem za feedback potreboval (zmeraj se najdeva vsaj dva, pa se pri gledanju/sporočanju zadetkov zamenjava)...

Če pogledam, kdo izmed vas treh/štirih v Slo sploh ima to opremo pri nas - samo tisti, ki si jo lahko privošči, pa še to ne vsi - torej verjetno Sterle (in še ostalih nekaj deset najpogostejših obiskovalcev tekem) ni resni strelec, ker te opreme nima...!?

Kako boš pa ugotovil, kam si ustrelil, če zadetka ni v tarči...?
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 1 Gost(ov)