Ocena teme:
  • 2 Glas(ov) - 3 Povprečje
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Remote video sistem
#61
Pozabi to z moduli in meshom itd...

Mora biti predvsem simpl s čimmanj kablovja, elementov itd...


idealno je xy kamer, 1 akumulator, 1 router/računalnik/ojačevalnik/switch/whatever,  ena antena in en kabel na kamero na oddajnem delu. Na sprejemnem delu pa samo tablica/prenosnik/telefon.


Že tole igranje z označevanjem zadetkov zna bit overkill (koristno je kar se mene tiče zaradi pasovne širine in delovanja v slabih pogojih), ker vsak prenosnik/tablica ima toliko spomina, da snema stream in si ga ogledaš če si zgrešil kam je priletel strel (trenutno je moteče recimo, če imaš lepo grupo, ker ne ločiš novega strela - ampak to je dobro ker pomeni, da si ga spravil v gručo ostalih ::))


Edino kar mene trenutno moti pri mojem sta dve stvari:

-ogromna antena
-nizka sinhronizacija (samo 11mbit) (morda, ker je bil prenosnik prenizko "ground clutter" morda nastavitve WIFI, morda mal narobe usmeril anteno) in posledično včasih štekne video
- kablovje, ki ga je potrebno managirat in se vedno zafecla -> tisti ki je wifi izumil je kariero sigurno začel pri kakem pospravljanju razpeljevanju utp kablov ali morda koaksialce (aja to so tri stvari...)
Odgovori
#62
v mojem primeru ne rabis nobenega routerja in vsi kabli od rpi kamer do ruterja odpadejo ;)
na strelski liniji pa imas en modul, ki deli podatke prek routerja na katerega se lahko potem vsak poveze in gleda svoje strele.

res pa je, da ker nimas zive slike ne ves kam je sel zgreseni strel. Klub temu pa bi lahko staticne sliko tarce posles.
Slike je lahko tako ali tako v sivinah, ali celo samo 256 barv, da se zmanjsa velikost.
Odgovori
#63
ej škvadra... tkole je ta stvar.
Pi-ja se v Ljubljani dobi pri firmi HTE  (www.hte.si), so ažurni in imajo smiselne cene + seveda vsi ostali kontakti iz inozemstva.

idealno je že kar je Mato napisal, ampak da lahko na sprejemni strani priklapljaš mobilne naprave rabiš nek wireless router. V tem sistemu smo se odločili, da ga nadomestimo z dodatnim Pi-jem in wifi modulom (in WiFi 2 mrežo) ker je :
a. poceni (< kot wireles router)
b. porablja zelo malo elektrike
c. daje modularnost sistema, ker lahko nanj dodatno obesiš tisto kar se ti v tistem trenutku zdi dobra ideja.
d. lahko predvajaš streaming video če želiš, HD video z 18 fps smo nosili na 3km oddaljeno lokacijo, ampak generalno za naše potrebe to ni nujno.

Igranje z označevanjem zadetkov je protokol, ki laufa na vrhu motionJPEG stream-a, ali pa tudi ne, če se tako odločiš. Ko je stvar enkrat optimirana je to zgolj vklop in izklop modula na zaslonu. Ni tako simpl kot izgleda na začetku (še dobro, ker se ga drugače ne bi lotil) ampak ga je treba začeti uporabljat in po poti optimirat nastavitve, da bodo produkti kolikor toliko smiselni.

Optični zoom je trenutno manualni (fizično natakneš lečo na kamero) obstaja pa tudi modul z motornim zumiranjem, (kakor tudi modul z pan/tilt opcijo). To opcijo bomo raziskali, ko poštimamo vse osnovne detajle.

Dodatni bonus sistema je relativno majhna poraba elektrike. Zadevo moramo še dodatno premerit, trenutno pod obremenitvijo pije manj kot 1Ah. Z 12.000 mAh akumulatorčkom sistem dela tam med okoli 9h. 

Vso to kablovje se bo na koncu zmanjšalo na dve škatlici ali pa valja (kar trenutno navija mr.T) velikosti cca 15x12x 12cm. 

Je pa kot ponavadi več načinov, da se skuha žabo, pa idej je tudi bistveno več kot pa prostega časa ;)
Odgovori
#64
pi+wifi je slaba izbrira za ruter ce imas vec naprav priklopljenih, ki zelijo gledat zivo sliko.
ce ze moras rPi uporabit potem vzemi vsaj model 2. generacije, ki ima 4 jedra in vec spomina.

Mreza/SD je ozko grlo na rPi. Ubistvu pa za isto ceno dobis DDWRT ruter, ki bi 100x bolje opravljal delo na strelski liniji kot pa rPi router ;)

Sj je prav, da se delajo bljiznice, sam niso pa vedno smiselne na racun cene ker kvaliteta produkta pade pod nivo ;)
Odgovori
#65
ma ja, projekt v osnovi ni zastavljen da bi odnašal rit organizatorjem, zato je arhitektura takšna da se nanj priklopijo po 1-2 uporabnika.To R-Pi2 z lahkoto zmore. S ceno pa takole, cilj je narediti čim več za čim manj denarja, drugače bi za 900$ kupil Target Vision pa ni nobenega zajebavanja.
Odgovori
#66
(11-12-2013, 21:31)Mato Napisal: Strelišče kot je Bač recimo je v lasti vojske in tam se kosi, strelja in dela še kaj :) in ne govorimo o razdalji 300m ampak 700m+. UTP sfolga kvalitetnih 100m brez repetitorja (ajd recimo, da se da neki več...).

Seveda če bi bila vojska kej zakej in za bi se lepo skopalo kanalček globine pol metra dalo noter plastično cevko in nafilalo kanalčke z optičnimi kabli ter na glavnih linijah fiksno zaključilo. Naredil bi se en box na linijo zaščiten pred vremenskimi pogoji s 220 štromom (ki ga itak imajo za poperje) in noter dalo stikalo, ki bi nato običen UTP pripeljalo do tarč.  Fora je da bi bil strošek česa takega dokaj minimalen efekt pa hud, ker bi ratalo strelišče še z manjšim gradbenim posegom (vkopane bokse ali pa vsaj fiksna strelska mesta)  dokaj moderno.  Bomo pa vidl, Mlake so kar lepo naredili morda pa tudi tega in pa tankovsko zgoraj preuredijo, da bo ratalo moderno 1km+ strelišče (neki sem bral da planirajo 2014 ali 2015 prenavljat Bač).

Wifi ali kakšen wireless pozabi. Še eno kamero boš težko spravil skozi, brez da bi 'trzalo'.

V takih situacijah se rabi free-space optika. Gre do 1Gb, do cca 1,5km.

Tole maš open source:
https://en.wikipedia.org/wiki/RONJA

To je šibek laser, ne škodi očem.
Odgovori
#67
Ne hodim na tekme pa ne vem... so/ste/smo strelci pripravljeni "najet" sistem na tekmi? Ne vem 5 eur/ tekmo?
Odgovori
#68
5xb ::) kot že rečeno sistem s štirimi kamerami in WIFIjem dela na Baču na 1km direktno na telefon (tablica, prenosnik nista problematična zarad boljše antene) problemi so seveda občasno (slika izpade oz. zamrzne za par sekund) in ni variante da bi gledal live stream pri 25fps (trenutno mamo nastavljeno na 2fps) brez resne opreme (mikrotik), ki pa košta vsaj faktor 2 na tole kar imamo sedaj.


Drugače pa hvala za link zgleda zanimivo....

Citat:Ne hodim na tekme pa ne vem... so/ste/smo strelci pripravljeni "najet" sistem na tekmi? Ne vem 5 eur/ tekmo?

Nevem, ker vsaj tisti, ki smo si video sisteme sestavli posodimo (kadar je le mogoče) le te ostalim zastonj :).
Odgovori
#69
(15-09-2015, 07:59)dani_79 Napisal: Ne hodim na tekme pa ne vem... so/ste/smo strelci pripravljeni "najet" sistem na tekmi? Ne vem 5 eur/ tekmo?

ali bi bil ti pripravljen investirat X k€ in potem dajati sistem 10 strelskih mest v najem po recimo 10€/kamero?
Odgovori
#70
Pa če bi se ukvarjal z organizacijo tekem bi sigurno razmišljal v tej smeri.... postavil sem vprašanje.. ne vem koliko vas je običajno na tekmi itd... izgleda ni dost konkurence pri organiziranju da se organizatorjem ni potrebno nekaj potrudit... kot pravim ne poznam... zato vprašanje... gleda na to da to ni ravno pokvarljiva roba se slej ko prej izplača.
Odgovori
#71
Roko na srce sistema za 10 tarč na trgu ni (govorimo za nek normalen denar) zato tudi toliko težje nabaviti direkt. Tole kar mi sestavljamo je pač ljubiteljski posel, ki zahteva nekaj časa in volje...
Odgovori
#72
dovolj bi ze bilo ce bi vojska polozila opticna vlakna, da se lahko kvalitetno sliko prenese na strelska mesta.
Vse ostalo je drobiz in si strelci priskrbimo sami. Investicija v opticna vlakna bi pa bila nekje max 1500EUR/strelisce, ce racunamo
da bi se polozila Gb vlakna od strelskih mest pa potem na parih razdaljah do 1km.

Na vmesnih tockah bi lahko vlakna prikljucila na hub (ni potrebe po ruterju pa se IP omrezje je enostavnejse). Na ta hub se pa namesti access point.
Tako so lahko vse kamere brezzicne in se samo napajanje potegne do njih.
Odgovori
#73
med preverjanjem sistema je Jure opazil, da frame rate pada sorazmerno s kvadratom števila prijavljenih klientov, medtem ko wifi prenos podatkov ostaja OK. Očitno je ozko grlo nekje drugje, ne pa v sami mreži. Bomo že pogruntali, kaj ga moti...
Odgovori
#74
Kak link je med kamerami in strelno linijo? To se zgodi recimo če maš dva wifi routerja v "repeater bridge" načinu, kjer se bandwidth prepolovi zarad wifi klientov jaz sem to testiral na začetku (dva routerja in dve usmerjeni jagici), da bi se telefoni lažje povezovali ampak je prehud cost v smislu pasovne širine in pa seveda dodatna oprema potrebna na liniji.
Odgovori
#75
po moje je to to. imam en wifi ki ga pošljem skozi jagice in drugega, short range na strani strelca, na katerega priklopiš npr. tel.
Odgovori
#76
sudo ntop
pa bos videl koliko prometa gre skozi mrezo na rPi
ce ti ne najde ukaza, ga instaliras ko si na net priklopljen z
sudo apt-get install ntop ;)

sudo top
ti pa kaze koliko je proceso obremenjen

iz tega ze lahko dobis neko sliko kje je ozko grlo
Odgovori
#77
če koga zanima, malo sem se zanimal za alternativne remote sisteme in sem našel takšne zadeve:

variante s telefonom kot kamero:
https://play.google.com/store/apps/detai...com.textra
program za autorespond med dvema telefonoma, ampak slike nazaj ne pošlje, sem pa kontaktiral razvijalca in bo morda ta feature kdaj vgradil

https://play.google.com/store/apps/detai...ndroidlost 
program za nadzor telefona, pošlje nazaj sms na komando, vendar nisem siguren če takrat tudi slika; vsekakor pa ima možnost da slika in pošlje nazaj sliko, le da tega morda ni možno s poslanim sms-om sprožiti

če zna kdo programirat lahko naredi skripto za telefon kot remote kamera: https://www.touchdevelop.com/

ali pa navadna lovska kamera, ki ima možnost pošiljanja ukazov preko telefona s sms-i in takojšnjim slikanjem ter pošiljanjem slike nazaj. ziher varianta.

ampak pri vsem tem so stroški z dvema sms-oma - eden da pošlješ komando na 'kamero' in eden ki ti prileti nazaj (pri navadnem paketu je sms 6 centov) in pogoj je dokaj dober mobi signal. tko da na dolgi rok je verjetno lasten wi-fi cenejši in zanesljivejši...
Odgovori
#78
Po nekaj eksperimentiranja smo prišli do tega, da čim govorimo o več kot dveh kamerah je vse igranje s cheap rešitvami samo to "cheap rešitev" in tako je sedaj po nekaj stroških zadeva sledeča:

7 kamer -> 8port network switch - POE injector ->poe UTP na Ubiquiti Nanobeam 19ac ----- testirano na 91m je hitrost povezave 300mbit ----nanobeam 19ac -> wifi router (trenutno linksys54gl vendar je prešvoh in če gledaš preko wifi 4 streame (25fps@4mbit kompresija) ->recimo 2 telefona in prenosnik in vsak gleda dve kameri bognedaj 4 zadeva povsem počepne) ----> klienti (wifi ali LAN kabel)


Menjati bo potrebno router na nekaj 802.11ac ala Linksys AC1200/1900, netgear 7500 ipd da bo tudi na WIFI pasovna širina.

Je pa kar nekaj možnosti upgrada namreč preverjam še (a kdo zaprmej ve?) če nanobeam v station modu dovoljuje povezavo več kot enega nanobeama v AP modu potem je povsem trivialno razširit sistem na 2 ali 3 liniji vsaka s po recimo 7 kamer -> v tem primeru bi bilo potrebno postaviti media server (prenosnik na LAN, ki nato preko wifi routerja deli streame naprej klientom).
Odgovori
#79
za gledanje računate video prenos? 
ker se mi zdi, da ko si enkrat v tarči (in jo zadevaš) je lažje spremljati zadetke s slikami kot pa videom. če dobiš slike na telefon/tablico/kompjuter, ni lažje slike nazaj gledat kot pa video da vidiš kam si zadel?
Odgovori
#80
Pogosto se, po tem ko se v tarči nabere zadosti zadetkov, izgubiš pri spremljanju zadnjega strela ,zato je koristno imeti software z označevanje lukenj.
Odgovori




Uporabnikov, ki berejo to temo: 3 Gost(ov)